Hybride warmtepomp: prijs, werking en rendement

Wil je graag je huis verwarmen op een milieuvriendelijke manier en nog eens kosten besparen? Kies dan voor een hybride warmtepomp! Een hybride warmtepomp verwarmt je huis op een duurzame manier. Lees hieronder meer over de werking, het rendement dat een verwarmingssysteem met warmtepompen haalt en vergelijk verschillende prijzen van warmtepompen.

Je kan ook meteen gratis warmtepomp offertes aanvragen van verschillende aannemers voor een hybride warmtepomp. Het is geheel vrijblijvend en duurt niet lang.

Hybride warmtepomp prijs

De aanschaf- en installatiekosten van een hybride warmtepomp zijn niet aan de lage kant. Voor een hybride systeem in zijn totaliteit betaalt u gemiddeld een prijs dat tussen de 7000 en 12000 euro ligt. Dit is inclusief btw en installatie van de warmtepomp.

In eerste instantie ligt het prijskaartje hoger dan bij de alternatieven, maar er zijn vele andere voordelen aan kiezen voor een hybride warmtepomp.

Er zijn enkele factoren die de prijs van je hybride warmtepomp beïnvloeden:

  • Soort warmtepomp
  • Arbeidskost van het bedrijf dat je hybride systeem installeert
  • Graaf- en grondwerken als deze nodig zijn
  • De moeilijkheid van installatie van de warmtepomp

Er zijn vele premies waarop je kans maakt bij installatie van een hybride warmtepomp. Dit vermindert het effect op je bankrekening aanzienlijk en kan een extra duwtje in de rug geven om een zuinig systeem te kiezen. Je kan mogelijks tot 40% van het bedrag op de eindfactuur terugvorderen.

Op volgende premies maak je kans:

  • Lucht-luchtwarmtepomp: 300 euro.
  • Hybride-luchtwaterwarmtepomp: 1.500 euro.
  • Lucht-waterwarmtepomp: 2.250 euro.
  • Geothermische waterpomp: 4000 euro

Premies kunnen aangevraagd worden op de website van Fluvius. Op die site kan je ook de voorwaarden nog eens doorlezen.

Hybride warmtepomp werking

Er zijn natuurlijk verschillende soorten waterpompen. Een hybride waterpomp hangt eigenlijk een cv-ketel aan een warmtepomp. Het systeem haalt water uit de lucht en verwarmt het cv-water in huis.

Als het buiten te koud is en de warmtepomp niet voldoet om het huis te verwarmen springt de cv-ketel bij. Zo warmt het water dan toch meer op. Een hybride systeem combineert zo het beste van twee systemen: het milieuvriendelijke van de warmtepomp bij dagelijks gebruik en het efficiënte van aardgas voor wanneer het echt nodig is.

Er zijn 4 verschillende soorten warmtepompen:

  • Water-water warmtepomp: je verwarmt je woning met water dat uit de grond komt. Een water-water warmtepomp is het meest efficiënte systeem dankzij de constante temperatuur van grondwater, maar kost ook het meeste om aan te kopen en te plaatsen.
  • Lucht-water warmtepomp: zet buitenlucht zuinig om in warm water. Maakt traditionele verwarming overbodig. Een goed moment om voor dit soort pomp te kiezen is wanneer je een bestaande ketel vervangt, een nieuwe cv-installatie zet of je zwembad wil vernieuwen.
  • Aarde-water warmtepomp: Je verwarmt je woning met water dat je uit de grond haalt. Het is erg efficiënt, maar is wel een heuse investering. De installatie is ook niet de makkelijkste.
  • Lucht-lucht warmtepomp: een binnen- en buitenunit staan met elkaar in verbinding. Lucht wordt opgezogen en verwarmd, waarna de buitenunit de verwarmde lucht verdeeld over je huis. Dit is een goede optie wanneer je totaal nog geen andere verwarming hebt.

Hybride cv-ketel

De cv-ketel dient vooral voor de momenten wanneer de warmtepomp het niet alleen kan verwerken. Bij de piekmomenten springt de cv-ketel bij. Het rendement van zo’n hybride warmtepomp is zeer hoog.

Te samen is een hybride warmtepomp met cv-ketel erg intelligent en complementair. Zo blijft de energiekost erg laag, is het een milieuvriendelijk systeem en laat het je toch geen enkel moment in de steek.

hybride warmtepomp met cv-ketel in de woonkamer

Hybride warmtepomp kopen

Interesse om een hybride warmtepomp aan te kopen, maar twijfel je nog? Hieronder kan je de voor- en nadelen nog eens rustig nalezen. Als je overtuigd bent kan je makkelijk en gratis offertes aanvragen van meerdere installateurs van warmtepompen.

Ontvang een prijs op maat

Voordelen

  • Lage energiekosten, dus een lagere energiefactuur wat je op lange termijn geld doet besparen.
  • Relatief eenvoudige installatie, meestal zijn er geen grond- of graafwerken nodig. Wel is een aannemer nodig.
  • Het is milieuvriendelijker: je verbruikt minder fossiele brandstoffen met een hybride warmtepomp.
  • Een hybride warmtepomp is erg intelligent. Zo kiest het systeem altijd de meest zuinige manier mogelijk om je huis te verwarmen.
  • Je hebt recht op premies bij aankoop van een warmtepomp.

Nadelen

  • Het prijskaartje is aan de hoge kant. Een hybride warmtepomp is een investering voor de toekomst en voor het milieu. Het kost meer dan een traditionele cv-ketel, dus calculeer dit in wanneer je erover nadenkt om een warmtepomp te kopen.
  • Het is belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is om een hybride warmtepomp optimaal te laten werken. Dit omdat een warmtepomp met lagere temperaturen werkt dan klassieke verwarming.
  • Bij een open installatie is er een vergunning nodig. Vraag dit zeker aan bij je lokale gemeente of dit het geval is zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Er zijn boringen nodig in huis.

Rendement hybride warmtepomp

Verschillende soorten warmtepompen behalen allemaal een verschillend rendement. Om het rendement te kunnen meten hebben we de ‘Coefficient Of Performances’ ofwel COP.

Het rendement van een warmtepomp is het verschil tussen de opgewekte warmte min de energie die de hybride warmtepomp nodig heeft om deze warmte te kunnen produceren. Logischerwijs is het rendement van een hybride warmtepomp dus altijd boven de honderd procent.

Hybride warmtepomp: zelf of laten installeren?

Aan het renoveren en erover aan het nadenken om een verwarming te laten installeren? Dan is een hybride warmtepomp een uitstekende keuze voor in je huis. Het werkt efficiënt, voordelig en duurzaam.

Je kan makkelijk verschillende offertes aanvragen bij gespecialiseerde vakmannen. Vul gewoon het formulier hieronder in. Het duurt 2 minuten, is gratis en erg simpel. Zo krijg je een zicht op de tarieven en services en kan je heel makkelijk de verschillende prijzen en offertes met elkaar vergelijken. Zo kost het je 2 minuten om heel wat geld te besparen. Je hangt ook nergens aan vast, het is en blijft geheel vrijblijvend.

Ontvang een prijs op maat

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen - Airconditioning
1. Wat is de totale oppervlakte van de ruimtes voor de airco installatie?

2. Beschik je al over een airconditioning of klimaatregeling in je gebouw?

3. Tegen wanneer wenst je de installatie van de airconditioning?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.