Waterverzachter kopen: waar moet ik op letten?

Waterverzachter kopen: waar moet ik op letten?

Zit er veel kalk in jouw leidingwater? Een waterverzachter kopen is een uitstekende oplossing. Het filtert alle kalk uit het water. Gevolg? Nooit meer kalkaanslag, minder slijtage van de wasmachine en een efficiëntere boiler. Maar hoe kies ik de beste waterverzachter?

Hoe werkt een waterverzachter?

Wil je een waterverzachter kopen, dan is het handig om te weten hoe het in zijn werk gaat. Een waterverzachter haalt alle kalk uit het water via ionenuitwisseling, zodat het van hard water naar zacht water gaat. Eigenlijk is dat een duur woord voor een tank met harskorrels waar het leidingwater wordt doorgestuurd. De korrels komen in contact met het water en houden de calcium- en magnesiumionen – de oorzaak van kalkaanslag – vast.

Waterverzachter

De harsen kunnen dit echter niet non-stop volhouden en moeten bij verzadiging gespoeld worden met een pekeloplossing, het zogenaamde zout. Daarna kunnen de harskorrels het water weer zacht maken. Dit proces noemt men regeneratie.

Waterverzachter kopen: aandachtspunten

De meeste waterverzachters hanteren dit principe, maar dat betekent niet dat ze allemaal dezelfde zijn. De harstank, de zoutbak en de besturing van de waterverzachter verschillen van model tot model.

Vraag advies aan een waterontharder-expert

Het besturingssysteem

Het besturingssysteem is cruciaal voor de prestatie en het verbruik van de waterverzachter. Een tijdsgestuurd systeem start het proces van regeneratie op vastgelegde intervallen (bijvoorbeeld om de 2 à 3 dagen). Grootste voordeel? Het is eenvoudig.

Dit systeem houdt echter geen rekening met het eigenlijke waterverbruik. Met andere woorden: soms worden de harskorrels al gespoeld, ook al zijn ze nog niet volledig verzadigd. Het omgekeerde kan ook: door een piek in het verbruik is de hartank verzadigd, maar de regeneratie komt nog niet op gang. Zelfs met een waterverzachter krijg je dan kalk in de leidingen.

Een verbeterde versie is de volumegestuurde waterontkalker. De hoeveelheid water wordt zorgvuldig afgemeten, zodat de harskorrels pas gespoeld worden als de verzadiging optreedt. Je kunt ook de waterhardheid (laten) instellen. Hoe exacter de waterhardheid en het verbruik gemeten worden, hoe zuiniger het toestel werkt.

De laatste generatie waterverzachters bestaat uit intelligent volumetrische of elektronische waterontkalkers. Het verbruik wordt nog nauwkeuriger in kaart gebracht, waardoor de regeneraties op het ideale moment gebeuren. Hierdoor ligt het water- en zoutverbruik extreem laag.

Een waterverzachter kopen: voor elke situatie bestaat een waterverzachter

De harstank

Naast de besturing bepaalt de harstank in grote mate welke waterverzachter voor jou aangewezen is. In feite zijn er 2 soorten harstanken: systemen met een enkele (vaak grotere) harstank en duplexsystemen met een dubbele (vaak kleinere) harstank. Meestal hebben duplexsystemen een volumetrische besturing, terwijl elektronische waterontkalkers vaak een enkele harstank hebben.

Waar zit het grootste verschil? Systemen met een enkele tank leveren zacht water wanneer u het nodig heeft. Maar tijdens de regeneratie wordt het water niet gefilterd en is er dus enkel hard water. Met een duplexsysteem heeft u altijd ontkalkt water, want de tanks kunnen om beurten regenereren. Gelukkig zijn de meeste systemen met een enkele tank elektronisch, waardoor ze de harskorrels enkel spoelen als we geen zacht water nodig hebben (bv. ’s nachts of tijdens het werk).

Een waterverzachter met twee harstanks regenereert zodra het nodig is. Vaak heb je op dat moment water nodig, maar de regeneratie verlaagt je waterdebiet. Ook als je op reis bent, is het toestel niet actief, wat het risico op bacterieën verhoogt.

Zouttabletten of blokzout?

Sommige toestellen werken met zouttabletten voor de regeneratie, andere met blokzout. Tablettenzout vind je makkelijk in zakken van 10 à 25 kg. Blokzout kan je vaak alleen maar bij de leverancier van de waterverzachter verkrijgen in zakken van 8 kg.

Ontvang advies en gratis offertes

Hoe groot moet mijn waterverzachter zijn?

Nee, we hebben het niet zozeer over de fysieke grootte van een waterverzachter, maar om de uitwisselingscapaciteit. Dit is het volume aan zacht water dat geleverd kan worden tussen regeneraties. Een betrouwbare leverancier heeft deze cijfers altijd bij de hand.

Hoe groot de uitwisselingscapaciteit moet zijn, hangt af van 3 factoren: de waterhardheid, jouw waterverbruik en jouw verbruikspatroon. Zo bepaalt de waterhardheid in jouw regio hoeveel zacht water er geleverd kan worden. Hoe harder het water, hoe minder zacht water per regeneratiecyclus. Ook het waterverbruik (meer of minder personen) en het verbruikspatroon (’s nachts, overdag, …) heeft hier een invloed op.

uitwisselingscapaciteit
Hou bij deze keuze van een waterverzachter daarom deze zaken in het achterhoofd:
  1. Een te klein toestel moet te hard werken. Dit betekent sneller regenereren, meer water en zout verbruiken en dus ook sneller slijten.
  2. Bij een te klein toestel krijgen de harskorrels vaak niet genoeg tijd om hun werk te doen. Het water is dan niet volledig kalkvrij.
  3. Een groot huis heeft een groot toestel nodig, zodat er een constant waterdebiet is.

Conclusie: zo vind ik de juiste waterverzachter

De keuze voor een waterverzachter hangt dus van verschillende factoren af: de waterhardheid, het waterverbruik, de grootte van het huis(houden), … en de prijs natuurlijk!

Maar hoeveel kost een waterverzachter? Er bestaan tijdsgestuurde waterontharders van € 700, maar dit is niet noodzakelijk de goedkoopste oplossing. Vaak komt zo’n toestel op lange termijn duurder uit door de hogere werkingskosten (water en zout). Een goede ontkalker gaat minstens 15 jaar mee, dus hou hier zeker rekening mee!

Kortom, een waterverzachter kopen doe je niet zomaar. Vergelijk leveranciers en vraag altijd naar:

  • Een analyse van jouw situatie: waterhardheid, waterverbruik, verbruikspatroon, …
  • De capaciteit van de ontkalker
  • De werkingskosten: hoeveel zout- en water verbruikt het toestel jaarlijks?
  • De dienst-na-verkoop
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt