Onderhoud waterverzachter: prijs en stappenplan

Het onderhoud van een waterverzachter zorgt voor een goede werking van het apparaat. Vuistregel is dat je je waterverzachter toch zeker één keer per jaar een onderhoud moet geven.

Waarom is dit nodig? Waar moet je bij het onderhoud van je waterverzachter op letten? Hoeveel kost het onderhoud? Zijn er nog nuttige tips? Je komt het hier allemaal te weten.

Laat je waterverzachter onderhouden

Waarom mijn waterverzachter onderhouden?

Onderhoud waterverzachter

Een waterverzachter is een nuttig apparaat. Het zorgt ervoor dat ons leidingwater, dat doorgaans kalk bevat, goed doorstroomt. Doen we dat niet, dan kunnen apparaten zoals onze koffiezetmachine, de wasmachine, de vaatwasser, de waterkoker en noem maar op niet goed werken en zelfs schade oplopen.

Kalk in het water is bovendien hinderlijk voor mensen die hier overgevoelig aan zijn. Een waterverzachter kan soelaas bieden. Maar net zoals alle toestellen vraagt ook dit apparaat het nodige onderhoud.

Een onderhoud van de waterverzachter dient geregeld te gebeuren, zeker één keer per jaar. Dit regelmatig doen betekent dat je potentiële problemen tijdig kunt opvangen.

Hoe vlugger een probleem gedetecteerd wordt, hoe sneller het ook kan opgelost worden. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen! Bij een regelmatig onderhoud zullen slecht of niet functionerende onderdelen vlug ontdekt worden en kan je ze, indien mogelijk, laten herstellen of vervangen.

Onderhoud waterverzachter

Wat is de prijs voor het onderhoud van mijn waterverzachter?

Sommige facetten van het onderhoud van de waterverzachter, zoals het bijvullen van het zout, kan je voor je rekening nemen.

Voor een standaard onderhoudsbeurt van de waterverzachter door een vakman moet je rekenen op een prijs tussen de € 50 en € 100. Dat lijkt misschien veel geld, maar op die manier voorkom je grotere kosten aan het toestel.

Onderhoud waterverzachter: de verschillende stappen

Een waterverzachter werkt door ionenwisseling. Dit houdt in dat harsbolletjes door de waterverzachter in het leidingwater gepompt worden. Deze bolletjes onttrekken kalk aan het water.

Zijn ze vol, dan worden ze door de waterverzachter weer opgenomen en gespoeld met een zoutoplossing. Deze zoutoplossing wordt via de afvoer afgevoerd.

Het principe kan steeds herhaald worden, maar een goed onderhoud is nodig om het systeem te laten functioneren.

Laat je waterverzachter onderhouden door een vakman

Preventieve bescherming

De nieuwe generatie waterverzachters is voorzien van de nodige preventieve bescherming. Dit houdt in dat er maatregelen genomen zijn die moeten voorkomen dat bacteriën en andere schadelijke resten uit de afvoer in het apparaat terechtkomen.

Hierbij wordt voorzien in een luchtlaag tussen de waterverzachter en het afvoersysteem om te vermijden dat beide met elkaar in contact komen.

Waterhardheid controleren

Een eerste belangrijke stap is de controle van de hardheid van het water. Door deze te meten kan je vaststellen of het water voldoende zacht is. Blijkt dit niet het geval, dan wil dit zeggen dat de waterontharder niet of onvoldoende werkt.

Controle van de verschillende onderdelen

Vooraleer je verdere stappen onderneemt moet je eerst de diverse onderdelen van de apparaten controleren: kleppen, filters, injectoren, opvangbakjes,… laat dit doen door een expert. Hij zal de onderdelen eerst reinigen en waar nodig smeren. Eventueel worden niet meer werkende onderdelen vervangen.

De waterontharder-expert zal tevens nagaan of alle onderdelen van het systeem goed afgesteld zijn. Soms kan een eenvoudig bijstellen van de verschillende parameters voldoende zijn om opnieuw een goede ontkalking te garanderen.

Goed doorspoelen

Goed doorspoelen is doorgaans voldoende om de aanwezige bacteriën en andere schadelijke resten in het water af te voeren. Het proces van de ionenwisseling in een waterverzachter is een erg sterk systeem. Er zijn speciale reinigingsmiddelen beschikbaar die dit proces bij minder goed leidingwater bespoedigen.

Laat je waterverzachter onderhouden door een vakman

Onderhoud waterverzachter

  • Chemisch reinigen: Bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt de waterverzachter meestal chemisch gereinigd. Deze ontsmetting kan je ook nadien tijdens het jaar nog eens uitvoeren om zo de waterverzachter in optimale vorm te houden. Doe dit zeker wanneer je twijfelt aan je leidingwater en je jouw apparaten na bijvoorbeeld een langdurige periode zoals een vakantie of ziekte niet gedraaid hebben. Ook de zoutresten moeten verwijderd worden om een storing van je waterontharder te kunnen voorkomen.
  • Chloor: Heb je geregeld problemen met je waterverzachter en werken bovenstaande maatregelen niet of onvoldoende, dan kan een chloorgenerator uitkomst bieden. Deze werkt op elektriciteit en kan ingebouwd worden in de waterverzachter. Bij het proces van het spoelen met de harsbolletjes en de zoutoplossing voegt deze generator nog extra chloor toe om de ontsmetting te bevorderen.