Vochtbestrijding premies 2024: overzicht & tips

Een vochtprobleem oplossen is een dure onderneming: er kruipen heel wat arbeidsuren in en voor een definitieve oplossing moet men grondig te werk gaan. Gelukkig springt de overheid in de bres met enkele vochtbestrijding premies. Zo kun je makkelijk enkele duizenden euro’s recupereren!

Mijn VerbouwPremie in 2024

Om de financiële kater van jouw vochtprobleem te beperken heeft de Vlaamse overheid 2 oplossingen. Ten eerste heb je de Mijn VerbouwPremie.

Welke werken komen in aanmerking?

 • De behandeling van binnenmuren tegen optrekkend vocht. Je plaatst een waterkerende laag of je injecteert de muren met producten waardoor de muur waterdicht wordt.
 • De behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht.
 • Behandeling van de muren tegen huiszwam en kelderzwam.
 • Behandeling van houten draagvloeren tegen zwammen en insecten
 • Aanbrengen van kalkbepleistering tegen de muur (bv: als bescherming tegen slagregens)
Expert toont vochtschade op de muur

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

 • Welke gebouwen? Een gebouw in Vlaamse Gewest minimaal 15 jaar oud bij aanvraag. De premie kan aangevraagd worden voor renovatie of realisatie van nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen gesloopt en volledig herbouwd, komen hiervoor niet in aanmerking.

 • Om de hoeveel jaar? Je kunt deze premie slechts om de 5 jaar aanvragen voor vochtbestrijding binnen dezelfde categorie. Vroegere aanvragen van een renovatiepremie bij Wonen-Vlaanderen tellen niet mee. Ook in andere categorieën een premie aanvragen van Mijn VerbouwPremie tellen niet mee.

 • Minimaal factuurbedrag? De totaalfactuur van de uitgevoerde werken moet minimaal 1.000 euro en maximaal 12.000 euro exclusief btw. Deze facturen mogen niet ouder zijn dan 24 maanden of 2 jaar.

 • Door wie? Vochtbestrijdingswerken kun je laten uitvoeren door een professionele vochtbestrijder. Wil je contact opnemen met vochtbestrijders in jouw buurt? Vraag dan offertes aan via ons gratis offerteformulier.

Premiebedrag

Afhankelijk van je inkomen wordt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen terugbetaald. Er is wel een maximum van respectievelijk 50% van het totale factuurbedrag dat terugbetaald wordt.

Contacteer vrijblijvend experten
☛ Vraag advies & ontvang prijzen op maat

Waar en hoe vraag ik de premie aan?

Sinds 1 oktober 2022 kun je de premie online aanvragen via een digitaal loket. Dit moet uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste fractuur.

De documenten die je nodig hebt bij aanvraag zijn:

 • eindfacturen
 • attest van de aannemer

De aannemer kun je al deze documenten bezorgen en jou helpen om Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van experten in jouw buurt via ons offerteformulier.

vochtproblemen-in-woning-premie-aanvragen.jpg

Onder andere de behandeling van optrekkend en insijpelend vocht komt in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie.

De Verbeteringspremie

Soms lees je dat de Mijn Verbouwpremie de enige vochtbestrijding premie is, maar dan ziet men de Verbeteringspremie over het hoofd. Met deze subsidie wil de Vlaamse overheid mensen steunen die hun woning willen verbeteren of uitbreiden, omdat ze niet meer aan de kwaliteitsnormen voldoen. De premie valt te combineren met de renovatiepremie, al hangen hier belangrijke voorwaarden aan vast!

Welke werken komen in aanmerking?

De Vlaamse verbeteringspremie is voornamelijk gericht op kleine verbeteringswerken. Wat vochtbestrijding betreft, komt enkel het behandelen van optrekkend vocht in binnen- en buitenmuren in aanmerking voor de premie. Dit moet gebeuren:

 • door een onderkapping
 • door het plaatsen van een waterkerende laag
 • met injectie of diffusie van waterdichtende middelen
 • herstelling van muurvoeten als gevolg van bovenstaande werken komen ook in aanmerking

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

 • De facturen mogen niet ouder zijn dan 1 jaar. Kastickets en bestelbons zijn geen geldige bewijzen!
 • Het minimumbedrag van de factuur bedraagt 1.500 euro (incl. btw).
 • Voorts moet de woning in het Vlaams Gewest liggen. Het moet jouw hoofdverblijfplaats zijn en minimaal 25 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor de premie.
 • Er zijn ook bepaalde inkomensvoorwaarden.

Bekijk ook de premie voor nieuwe ramen: bedrag, voorwaarden en aanvraag procedure!

Premiebedrag

In tegenstelling tot de Vlaamse renovatiepremie gaat het hier om een vast premiebedrag. Voor het behandelen van optrekkend vocht in binnen- en buitenmuren is dit € 750. Daarvoor moet je wel facturen kunnen voorleggen voor een bedrag (inclusief btw) dat minstens het dubbele is van de premie.

Benieuwd voor welke premie je in aanmerking komt?
Contacteer vrijblijvend experten en ontdek het
arrow Ontvang gratis offertes voor vochtbestrijding

Waar en hoe vraag ik de premie aan?

De verbeteringspremie kan je pas na de uitvoering van de werken aanvragen. Verder voeg je alle facturen bij het aanvraagformulier. Normaal gezien krijg je binnen de 3 maanden uitsluitsel over jouw aanvraag en volgt de uitbetaling nog eens 3 maanden later.

Opgelet! Het combineren van de verbeterings- en de renovatiepremie is in bepaalde gevallen mogelijk, maar onder voorwaarden. Zo is de volgorde van de aanvragen van belang. Als je al een renovatiepremie gekregen hebt, dan kan je voor die woning geen verbeteringspremie meer aanvragen. Omgekeerd is dat nog wel mogelijk.  Neem altijd eerst contact op met Wonen-Vlaanderen in uw provincie voor meer informatie.

Gemeentelijke en stedelijke premies

Naast de Vlaamse overheid loont het ook de moeite om te checken of jouw stad of gemeente vochtbestrijding premies aanbiedt. Daarom is er Premiezoeker.be, waar je een overzicht van alle premies vindt. Wij hebben alvast enkele voorbeelden opgelijst:

 • Premie ter bestrijding van opstijgend grondvocht
 • Stedelijke verbeteringspremie voor vochtbestrijding
 • premie ter bestrijding van grondvocht
 • Saneringspremie

Andere vochtbestrijding premies

Ten slotte veranderen vochtbestrijding premies snel. Daarom volgen we alle wijzigingen en nieuwe subsidies voor jou op de voet. Volg dus deze pagina voor de laatste nieuwtjes over vochtbestrijding premies.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.