Kelderdrainage: hoe, wanneer en aan welke prijs?

Vocht in een kelder is een veelvoorkomend probleem. Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem zijn verschillende oplossingen mogelijk. Kelderdrainage is ongetwijfeld één van de meest efficiënte vochtoplossingen. Wanneer opteer je echter best voor deze vochtbehandeling? Wat zijn de verschillende methodes? En niet onbelangrijk: wat is de prijs van kelderdrainage?

Wanneer opteer je best voor kelderdrainage?

Vochtbestrijding: kelderdrainage

Vlaanderen is een regenachtige regio. Bij hevige regenval kan het voorkomen dat de grond het water niet voldoende absorbeert. Ligt het grondwaterniveau te hoog en de vochtweerbaarheid van je keldermuren en/of vloer te laag, dan ligt de kans op een vochtige kelder redelijk hoog. Kelderdrainage wordt toegepast als de druk van het grondwater te hoog ligt.

Randdrainage

Voornamelijk toegepast op betonnen en/of bakstenen muren is randdrainage een goede optie wanneer het vocht infiltreert bij de naad (klimnaad) waar de keldervloer en de keldermuren elkaar raken.

Aangezien het vocht zich via de klimnaad een weg probeert te banen, bestaat de techniek van randdrainage erin om een stenen goot, voorzien van een waterdichte cementering, te metselen op de keldervloer. Het vocht dat via de klimnaad omhoog komt zal in deze goot terechtkomen en wordt vervolgens naar een put geleid. Eens het water zich in de verzamelput bevindt, wordt deze via een pomp afgevoerd naar een afvoerkanaal.

Vochtbestrijding: kelderdrainage

Vloerdrainage

Is er waterinfiltratie via de vloer, dan is vloerdrainage de beste optie. Deze vochtbehandeling bestaat erin om de keldervloer af te dekken met stroken noppenmembraan. Dankzij de structuur van dit membraan wordt het water naar een verzamelput geleid. Een waterpomp zorgt er vervolgens voor dat het water afgevoerd wordt naar een afvoerkanaal.

Wanddrainage

Is het vocht al in hoge mate geïnfiltreerd in je keldermuren? Dan is wanddrainage de meest efficiënte vochtbehandeling. Net als bij vloerdrainage worden, in dit geval, de keldermuren voorzien van een noppenmembraan. Het vocht wordt dan eveneens via de structuur van dit membraan geleid naar een verzamelput en vervolgens via een waterpomp afgevoerd.

Belangrijk weetje: wanddrainage wordt steeds toegepast in combinatie met vloerdrainage. De reden hiervoor is simpel: het vocht moet via de vloer afgevoerd kunnen worden.

Vochtbestrijding: wanddrainage

Welk budget moet je voor kelderdrainage voorzien?

Op kelderdrainage kun je moeilijk een exacte prijs kleven. De gekozen techniek, de oppervlakte die bestreden moet worden, de ernst van het vochtprobleem, … dit zijn allemaal factoren die bepalend zullen zijn in de totaalprijs. Gewoonlijk kun je je echter verwachten aan een richtprijs tussen de €3.000 en €10.000.

Om een concrete prijs te ontvangen doe je best beroep op een ervaren vochtspecialist. Aangezien de prijzen redelijk hoog liggen, raden we je sterk aan om vooraf verschillende vochtspecialisten te vergelijken. Dit zal al 30% verschil maken op de uiteindelijke factuur.