Hoe een vochtige kelder droog maken? 6 praktische tips

Iedereen met een kelder heeft wel eens te maken gehad met vocht. Dit is omdat een kelder niet zomaar een ruimte is zoals een andere. Een kelder moet goed verlucht worden en de muren en vloeren moeten waterdicht gemaakt worden. We bekijken hier 6 praktische tips om een vochtige kelder droog te maken en droog te houden.

Nakijken van waterleidingen en afvoerbuizen

Het eerste wat je kan doen bij wateroverlast in een kelder is het nakijken van de waterleidingen en afvoerbuizen die door de kelder lopen of zich dicht bij de kelder bevinden.

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de kelder totaal geen ventilatieprobleem heeft en dat de muren of de kimnaad ook geen vocht doorlaten, maar dat de kelder toch vochtproblemen heeft. Het zou dus kunnen dat er ergens een scheur of beschadiging zit in een waterleiding of afvoerbuis.

Vochtige kelder droog maken

Kelderbekuiping

Stel: Je gebruikt de kelder als extra slaapkamer, mancave of tweede zitplaats. In andere woorden: de kelder dient als extra leefruimte. Als dit het geval is en je hebt last van een natte kelderdan kan je best eens kijken naar het bekuipen van een kelder.

Bij kelderbekuiping wordt van de kelder een waterdichte kuip gemaakt. Dit doen ze door zowel de vloer als de muren compleet waterresistant te maken. Door verschillende fases en lagen van cementering wordt ervoor gezorgd dat de kelder helemaal waterdicht blijft.

Injecteren van muren

Vochtige kelder droog maken: muren injecteren

Als er vocht door de muren binnendringt kan het injecteren van muren al een heel goede oplossing zijn. Hoe ze dit doen is door het boren van gaten op strategische plekken in de muren en ze dan te injecteren met een vochtwerende gel. Dit kan Aquaplan of Dryzone zijn. Kijk wel eerst de muren na op scheuren of beschadigingen zodat de vloeistof niet kan ontsnappen.

Enkele factoren die de prijs kunnen bepalen zijn de volgende:

  • kostprijs van gebruikte producten
  • hoeveelheid van gebruikte producten
  • dikte van muren
  • aantal vierkante meters

Kelderdrainage

Onder kelderdrainage bestaan enkele verschillende manieren op basis van waar het vocht binnendringt:

  • Randdrainage: vocht dringt binnen via de kimnaad (de plek waar muren en vloer samenkomen)
  • Vloerdrainage
  • Wanddrainage

Om het vocht aan te pakken op de juiste plek komt elk type drainage met zijn eigen installatiewijze en techniek om het vocht weg te houden.

Kelderdrainage werkt door middel van een afvoersysteem. Het overtollige water in de kelder wordt afgevoerd door een pomp of membraan. Het is belangrijk deze oplossing te combineren met correcte ventilatie.

Kelderbekuiping, kelderdrainage of muren injecteren?

Ontvang advies op maat

Correcte ventilatie van kelder

Het correct ventileren van een kelder is één van de belangrijkste tips en tevens één van de makkelijkste om toe te passen. Deze tip kan de kelder vochtvrij houden door problemen op te lossen zoals te hoge luchtvochtigheid, muffe geur, vochtige muren, schimmels en nog veel meer op.

Het correct verluchten van een kelder doet men door het plaatsen van luchtroosters op strategische plekken. Uiteraard is het belangrijk deze luchtroosters uit het bereik van regenwater te houden. Ook kan men een pvc buis plaatsen vanuit de kelder richting de buitenlucht.

Kimnaad verstevigen

Zoals vermeld bij tip 4 is de kimnaad ook een risicozone. Als de overgang van de muur naar de vloer te zwak is kan hier heel wat opstijgend grondwater binnendringen. Een praktische tip is dus het verstevigen van de kimnaad met een vochtafstotend middel.

Als de kimnaad de enige plek is waar vocht binnendringt kan de kelder opnieuw vochtvrij worden door deze laatste tip toe te passen. Bij andere vochtproblemen volg je ook best de andere tips in combinatie met deze tip.

Het waterdicht maken van een kelder laat je best doen door een vakman. Zoek je een vochtbestrijder in jouw buurt? Bekijk dan hoe je vrijblijvend en gratis een offerte op maat kan ontvangen.