Vochtanalyse: vochtproblemen opsporen en oplossen

Vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Heb je hier last van? Dan is het goed om een grondige vochtanalyse te maken van het vochtprobleem. Zo weet je waarmee je te maken hebt en kun je op zoek gaan naar een oplossing. Lees verder voor soorten vocht in huis, de oorzaken en hoe je het oplost.

Vraag een gratis vochtanalyse en offerte

Vochtanalyse: heb ik last van vochtproblemen in huis?

Analyse vochtprobleem: oorzaken en oplossingen

Wanneer je last hebt van vocht in huis, zal je dat heel snel merken. Vochtplekken zijn bijvoorbeeld een teken dat je met een vochtprobleem zit. Ook wanneer je last hebt van muffe geuren in huis wijst dit op een probleem. Vaak komt het door onvoldoende ventilatie. In vele andere situaties is de oorzaak minder duidelijk en zichtbaar. In dat geval kan een vochtanalyse opheldering verschaffen.

Een vochtanalyse of vochtdiagnose maakt het specialisten alvast makkelijker om de juiste oplossing(en) voor jouw probleem te kunnen voorstellen.

Vraag een gratis vochtanalyse

Gevolgen vochtproblemen

Wanneer je vochtproblemen onvoldoende of zelfs niet aanpakt wordt het probleem alleen maar erger. Zo geraakt je woning nog meer aangetast met vochtplekken. Wat leidt tot onder meer schimmels. Het is lelijk en ook slecht voor jouw gezondheid en die van je huisgenoten. Bovendien trekt het vocht in huis ongedierte aan, zoals pissebedden en zilvervisjes.

Al deze mogelijke gevolgen van vochtproblemen zijn ongewenst en te vermijden.

Daarom is het belangrijk om vochtproblemen op een goede manier te bestrijden. Maar dat kan alleen wanneer je de precieze oorzaak van het probleem kent. Laat je hiervoor gerust bijstaan door gespecialiseerde en erkende vochtbestrijders.

Vochtanalyse: soorten vochtproblemen + oorzaken en oplossingen

vochtanalyse: opstijgend vocht - muur injecteren

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen met elk verschillende oorzaken en bijpassende oplossingen. We sommen hieronder de meest voorkomende problemen op, zodat jij of de vochtbestrijder een goede vochtanalyse van het probleem kan maken.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is één van de meest voorkomende vochtproblemen in huis. Dit kan je herkennen aan vochtplekken op de muren die zich eerder aan de onderkant bevinden. Dit vind je vaak in oudere huizen. Een ander symptoom van opstijgend vocht kan zijn afbrokkeling van de muur, verkleuring van de muur, een muffe geur en schimmel.

Oorzaak

De oorzaak van opstijgend vocht ligt onder grond, namelijk bij het grondwater. Het probleem hierbij is dat het water wordt opgezogen door de muur. Dit komt vaak voor bij oudere woningen, omdat ze toen nog geen preventiemaatregelen namen voor het bestrijden van opstijgend vocht. Nu wordt er bijvoorbeeld waterkerende folie geplaatst en met meer waterdichte materialen gewerkt.

Oplossing

Je kan opstijgend vocht aanpakken door het injecteren van de muren met speciale vochtwerende gel. Er worden dan gaten onderaan in de muur geboord voor het injecteren van de gel. De gel zal dan hard worden, hierdoor kan het vocht niet verder opstijgen.

Vraag een gratis vochtanalyse

Doorslaand vocht

We spreken van doorslaand vocht wanneer het water van buitenaf, zoals regenwater en sneeuw, naar binnen trekt. Er ontstaan dan vochtplekken binnen op de muur.

Oorzaak

Je hebt sneller last van doorslaand vocht wanneer je in een gebied woont waar het meer regent. Ook wanneer je gevel beschadigd is of wanneer je buitenmuur niet correct afgewerkt is, kan dit het probleem zijn.

Oplossing

Je kan het vocht bestrijden door je muren te impregneren. Bij het impregneren van de muur wordt de muur eerst en vooral schoongemaakt. Daarna wordt er een speciaal waterdicht impregneermiddel op de muur aangebracht. Deze beschermende laag zorgt ervoor dat vocht niet meer kan binnendringen. Wanneer de gevel er erg aan toe is, kan je misschien overwegen om een nieuwe gevel te plaatsen. Deze kan je dan voorzien van isolatie.

vochtanalyse - muren impregneren

Condensatievocht

Een grote oorzaak van vocht is het hebben van een te hoge luchtvochtigheid en onvoldoende ventilatie. Vaak is de luchtvochtigheid hoog door bijvoorbeeld te koken, te wassen, te douchen. Dan kan je de luchtvochtigheid verminderen door bijvoorbeeld een raam open te zetten, zo vervangt de droge lucht de vochtige lucht in huis.

Oorzaak

Wanneer de waterdamp niet door ventilatie kan worden afgevoerd, ontstaat het probleem. Waterdamp zal zich dan vastzetten op de muur en het plafond, waardoor er schimmel ontstaat.

Oplossing

Je kan dit verhelpen door goed te ventileren. Zo is het geen grote moeite om een raam of deur open te zetten na het koken of douchen. Wanneer je dit een half uur open laat, wordt de lucht droger. In de winter is dit natuurlijk minder evident, je wil de warmte namelijk niet verliezen. Dan kan je gebruik maken van een ventilator of kan je een ventilatiesysteem binnen plaatsen.

Vocht door lekkage

Lekken in leidingen kunnen ook het probleem vormen. Deze bevinden zich in de muur en zijn dus niet waar te nemen. Vraag daarom de hulp van een specialist wanneer je lekkages vermoed.

Oorzaak

Lekkages kunnen voorkomen wanneer deze op een foutieve wijze zijn aangelegd geweest. Daardoor kan water wegglippen en in uw muur trekken. Verder moet je voorzichtig zijn bij het boren, want zo kan je ook de leiding beschadigen. Ten slotte kan het bevriezen van de leidingen tijdens de wintermaanden een oorzaak zijn. Het water gaat dan uitzetten, dit kan leiden tot het knappen van de leiding. Wanneer het water ontdooit gaat het lekken in de muur.

Oplossing

Die kan namelijk en lekdetectie test uitvoeren om de lekkage op te sporen. Dit kost je gemiddeld 300 euro. De muur zal dan moeten worden opengebroken om het lek te herstellen.

Vochtprobleem door lekkage in muur

Vochtproblemen aanpakken? Vraag een gratis vochtanalyse

Elk vochtprobleem heeft een eigen specifieke behandeling nodig, daarom is het goed de hulp van een specialist in te schakelen. Deze beschikken over de nodige kennis om een analyse te maken en het vochtprobleem aan te pakken. Vul onderstaand formulier in en vraag gratis offertes op maat. Zo vind je specialisten in jouw regio. Daarnaast kan je ook gebruik maken van de online simulator op onze site om te weten te komen met welk vochtprobleem jij precies zit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.