Asbestattest voor een appartement

Sinds de gevaren van asbest bekend zijn, hebben verschillende landen maatregelen genomen om de blootstelling aan deze schadelijke stof te beperken. In Vlaanderen is een asbestattest nu verplicht bij de verkoop en verhuur van oudere woningen, waaronder ook appartementen vallen.

Dit artikel zal ingaan op de algemene regels rond het asbestattest, de verplichtingen bij verkoop en verhuur van appartementen, de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen, de handelsunits, de mogelijke behoefte aan meerdere asbestattesten, de kosten van een asbestcertificaat en hoe je OVAM-gecertificeerde asbestdeskundigen kunt vergelijken.

Algemene regels rond asbestinventarisattest

Het asbestattest is een document dat informatie verschaft over de aanwezigheid van asbest in een gebouw en de veiligheid ervan. In Vlaanderen is dit attest verplicht bij de verkoop van woningen die voor 2001 zijn gebouwd. Het doel is eigenaren te helpen bij het beheer en de verwijdering van asbest. Het attest informeert potentiële kopers over de aanwezigheid van asbest, zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Is een asbestattest verplicht bij verkoop van een appartement?

Kort antwoord: Ja. Een gebouw dat voor 2001 gebouwd werd, mag je vandaag niet verkopen zonder asbestattest. Dit geldt voor alle wooneenheden, inclusief studio’s en studentenkamers. Het verplichte asbestattest is bedoeld om kopers te informeren over de aanwezigheid van asbest in het gebouw en hen bewust te maken van mogelijke risico’s.

asbest appartementsgebouw

Ook verplicht bij verhuur?

Nee, op dit moment is het opstellen van een asbestattest bij verhuur van een gebouw niet verplicht. Vanaf 2032 zal elke toegankelijke constructie met bouwjaar vóór 2001 wel over een asbestattest moeten beschikken – dus ook huurwoningen.

Verhuurders zijn wel verplicht om de huurder(s) een kopie van het asbestattest te bezorgen als er al een asbestattest bestaat. De asbestinventaris helpt verhuurders bij het beheer van asbest in hun woningen en waarschuwt de huurder(s) voor potentieel asbestgevaar.

Wat met de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw?

Voor gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen geldt een aparte regeling. Vanaf 1 mei 2025 is een asbestattest verplicht voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. Dit omvat bijvoorbeeld de inkomhal, trappenhuizen en andere gedeelde ruimtes. Het attest informeert de eigenaren en bewoners over eventuele risico’s en helpt bij het beheer van asbest in deze delen van het gebouw.

Wat met handelsunit(s)?

Handelsunits vallen onder dezelfde regels als andere wooneenheden. Bij de verkoop of verhuur van een handelsunit in een appartementsgebouw dat voor 2001 is gebouwd, is een asbestattest verplicht. Het doel blijft hetzelfde: potentiële kopers en huurders informeren over de aanwezigheid van asbest en hen bewust maken van de mogelijke risico’s.

Opgelet: soms meerdere asbestattesten nodig!

In sommige situaties kunnen er meerdere asbestattesten nodig zijn. Bijvoorbeeld als een appartement uit meerdere entiteiten bestaat, zoals een duplex-appartement met twee afzonderlijke wooneenheden. In dergelijke gevallen moet voor elke entiteit afzonderlijk een asbestattest worden verkregen.

Garages en garageboxen worden door de OVAM als aparte constructies gezien, maar bij de verkoop van een appartement inclusief bijhorende garage mogen deze onder één gezamenlijk asbestattest vallen.

asbest platen op garage box

Wat kost een asbestcertificaat voor een appartement?

De kosten van een asbestattest voor een appartement kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het gebouw en de complexiteit van de inventarisatie. Het is raadzaam om contact op te nemen met OVAM-gecertificeerde asbestdeskundigen voor specifieke prijsinformatie.

OVAM-gecertificeerde asbestdeskundigen vergelijken

Voor het verkrijgen van een asbestattest moet je samenwerken met een OVAM-gecertificeerde asbestdeskundige. Deze deskundigen hebben de vereiste certificering en expertise om asbestinventarisaties uit te voeren en de bijbehorende rapporten op te stellen. Het is raadzaam om meerdere asbestdeskundigen te vergelijken en te kijken naar hun ervaring, referenties en prijzen om de beste keuze te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.