Asbestattest appartement: hoe zit de regelgeving precies in elkaar? 

Wil je weten of een asbestattest verplicht is voor een appartement in België? Op deze pagina lees je meer over de wetgeving, de kosten voor een asbestcertificaat en de specifieke vereisten voor verkoop, verhuur en commerciële ruimtes. Ook de regelgeving voor studentenkoten en studio’s komt aan bod. Wil je een asbestattest voor jouw woning of appartement laten opstellen? Vul ons formulier in en kom in contact met erkende asbestdeskundigen in jouw buurt.

Wetgeving asbestattest voor appartementen in Vlaanderen  

De meeste appartementen in Vlaanderen moeten over een asbestattest beschikken. Vanaf 2032 is het namelijk wettelijk verplicht dat elke toegankelijke constructie met een bouwjaar vóór 2001 dit attest bezit, ook als de eigenaar niet van plan is het gebouw te verhuren of verkopen.

Een asbestattest of asbestkeuring is een officieel document dat opgesteld is op basis van de resultaten van de asbestinventarisatie. Het bevat specifieke informatie over de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in een gebouw. Het bespreekt de volgende details:

  • Welke materialen, toepassingen of onderdelen van de constructie asbest bevat.
  • De staat van het asbest.
  • Professioneel advies over hoe je de asbestmaterialen best verwijdert of beheert.

Een gecertificeerde asbestdeskundige inspecteert je gebouw zorgvuldig, maakt een inventaris op en overhandigt je uiteindelijk het asbestattest van de OVAM.

Asbestdeskundige contacteren?
Kom in contact met erkende specialisten.

Is het verplicht bij verkoop?

Een asbestattest is verplicht bij de verkoop van een appartement wanneer het vóór 2001 gebouwd is. Als eigenaar moet je het asbestattest voorleggen aan de potentiële koper. Zo is de persoon geïnformeerd over de onderdelen die asbest bevatten en kan hij of zij gepaste maatregelen nemen bij een verbouwing of renovatie. 

Met andere woorden: de eventuele koper komt voor geen onaangename verrassingen te staan en heeft een duidelijk zicht op de hoeveelheid asbest en waar het zich precies bevindt. Zo kan hij of zij zich beschermen tegen deze gevaarlijke stof.

Heb je als eigenaar geen asbestattest bij de verkoop? Dan gaat de overeenkomst niet door en kunnen er zelfs juridische stappen ondernomen worden.

Heb je nog geen asbestattest en ben je van plan jouw appartement binnenkort te verkopen? Voorkom juridische problemen en begin op tijd met je aanvraag. Vul ons offerteformulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met erkende deskundigen.

Asbestattest appartement

Is het asbestattest verplicht bij verhuur? 

Een asbestattest bij de verhuur van een appartement of woning is vandaag niet verplicht om op te laten stellen.

Heb je als verhuurder toch een asbestattest ter beschikking? Dan moet je een kopie bezorgen aan de potentiële huurders. Zij hebben het recht om te weten waar en hoeveel asbest er in hun appartement zit. Zo verklein je het risico op gezondheidsproblemen voor andere mensen.

Commerciële ruimte/handelsunit 

Als er in de commerciële ruimte of handelsunit één of meerdere appartementen aanwezig zijn, moet je als eigenaar een asbestattest laten opstellen. Je kunt de commerciële ruimte met alle appartementen die je verhuurt in één attest laten opnemen.

Voor verkoop is de situatie anders: de commerciële ruimte en appartmenten houd je apart. De handelsunit komt in een ander asbestattest terecht.

Hoeveel kost de opmaak van een ovam asbestinventarisattest voor een appartement? [Kostprijs] 

OVAM staat voor de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Zij hebben verschillende deskundigen in dienst die de verplichte asbestinventaris kunnen uitvoeren en de resultaten kunnen bundelen in een officeel asbestattest.

Het is moeilijk om een precieze inschatting te maken over de prijs van een asbestcertificaat. Gemiddeld betaal je zo’n 500 euro (exclusief btw) voor een geldig asbestattest. Al moet je ook rekening houden met de grootte van het appartement en het aantal monsters dat genomen moeten worden.

Wil je tarieven van meerdere asbestdeskundigen vergelijken?
Verstuur je aanvraag en krijg prijsvoorstellen op maat van asbestspecalisten.
arrow Ontvang offertes

Wat met studio’s en studentenkoten? 

Ook voor studio’s en studentenkoten gelden er strenge regels. Is je studio of kot meer dan 20 m² groot? Dan heb je je een apart asbestattest nodig. Is de oppervlakte waar je woont kleiner, dan zijn er andere regels in gebruik.

Asbesthoudende materialen appartement

Gemeenschappelijke delen

Zijn er in één gebouw meerdere koten of studio’s met gemeenschappelijke delen? Dan is één asbestattest voldoende voor het volledige blok. Dit attest rekent ook de traphallen, gangen en andere delen van het gebouw mee.

Je hebt dus niet per studio een ander asbestattest nodig. De analyse voor een appartementsgebouw met gemeenschappelijke delen is wel een grote klus om uit te voeren. Daarom ligt de kostprijs voor dit attest hoger.

Aparte wooneenheden 

Heeft je studio of kot een woonruimte met een eigen badkamer en keuken? Dan wordt je constructie als een aparte wooneenheid beschouwd en niet als een woning met gemeenschappelijke delen. De opmaak van een asbestattest voor dit type studio of kot is wettelijk verplicht.

Dit attest is niet voor het volledige gebouw geldig, maar alleen voor die aparte wooneenheid.

Hoeveel asbestattesten aanvragen voor een appartementsgebouw?

Ieder asbestattest omvat één aparte wooneenheid. Ieder appartement dat vóór 2001 gebouwd is, moet verplicht over een eigen attest beschikken.

Heb je een garage of bijgebouw? Ook deze constructies zijn in het attest opgenomen.

Er bestaan enkele uitzonderingen

In een aantal situaties moet je wel meerdere asbestattesten voor één appartement aanvragen. Dit is het geval wanneer het appartementsgebouw uit meerdere delen bestaat. Denk bijvoorbeeld aan twee afzondelijke wooneenheden. Iedere eenheid heeft een apart attest.

Asbestattest laten opstellen door gecertificeerde asbestdeskundigen? Vul ons offerteformulier in en ontvang een prijs op maat

Ben je nog geen eigenaar van een asbestattest voor je appartement? Schakel erkende asbestdeskundigen in. Vul onderstaand formulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met professionals. Zij sturen je vervolgens offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo kan je voorstellen eenvoudig vergelijken en vind je de voordeligste optie voor jouw situatie. Verzeker jezelf of een potentiële koper of huurder van een asbestveilig huis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.