Asbestattest verplicht: wat zegt de wetgeving? Verkoop, verhuur en renovatie
Sinds 1998 is de productie, verhandeling en hergebruik van asbestmaterialen wettelijk verboden. Vanaf 2032 moet bovendien elk toegankelijk gebouw dat vóór 2001 gebouwd is verplicht een asbestattest bezitten. Maar in welke specifieke gevallen is vandaag een asbestattest vereist? En hoeveel kost de opstelling hiervan? Ontdek het hier of vraag direct offertes aan via ons formulier.
Wanneer heb ik een asbestattest nodig in Vlaanderen?
Een asbestattest of asbestkeuring is verplicht bij de overdracht van woningen en andere gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd. Het betreft dus niet alleen huizen, maar elke toegankelijke constructie zoals bedrijfs- en kantoorgebouwen, overheidsgebouwen etc. Het doel van dit attest is om aan te tonen of een constructie al dan niet asbest bevat en waar het zich bevindt.
Het attest wordt uitgedeeld door de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) na een bezoek van een erkende asbestdeskundige die een asbestinventaris opstelt. Het asbestattest wil de gezondheid van nieuwe eigenaars of gebruikers beschermen door hen te informeren over welke asbesthoudende materialen aanwezig zijn.
1. Is een asbest certificaat verplicht bij verkoop?
Een asbestattest bij verkoop is tot op heden verplicht voor woningen en andere constructies die vóór 2001 gebouwd zijn. De eigenaar moet bij de verkoop een geldig attest kunnen voorleggen aan de nieuwe koper. Zo is hij of zij op de hoogte van de eventuele asbesttoepassingen en de locatie ervan.
2. Verhuur
Op dit moment is het asbestattest bij de verhuur van woningen of gebouwen nog niet verplicht . De verhuurder moet geen attest laten opstellen, maar is wel verplicht om de toekomstige huurders te informeren als hij of zij weet dat er asbesthoudende toepassingen aanwezig zijn.
Indien je als eigenaar al over een asbestattest beschikt, dan ben je wel verplicht om een kopie te geven aan de huurders bij het begin van de huurperiode of binnen de eerste maand.
3. Schenking
Bij de schenking van een eigendom moet je een asbestattest laten opmaken omdat het een overdracht onder levenden is. Een uitzondering op de regel is een erfenis of een onteigening.
4. Renovatie
Bij de renovatie van woningen of gebouwen is een asbestattest ook verplicht. Het officiële document wordt opgesteld op basis van een verplichte asbestinventaris.
5. Afbraak
Voor de afbraak van woningen of gebouwen gelden dezelfde regels als bij een renovatie: het asbestattest is verplicht en baseert zich op de resultaten van een destructieve asbestinventaris.
6. Vanaf 2032 vereist voor elk huis
Tegen 2032 is het asbestattest verplicht voor alle gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd. Dit betekent dat elke eigenaar, ongeacht verkoper of verhuurder, over een geldig asbestattest moet beschikken. Deze verplichting moet ertoe leiden dat alle asbest in Vlaanderen in kaart wordt gebracht.
Hoeveel kost een asbestattest van een gecertificeerd deskundige? [Kostprijs]
De prijs voor een asbestattest ligt niet wettelijk vast. De deskundige bepaalt met andere woorden zelf zijn of haar prijzen. Gemiddeld betaal je tussen de 300 en 600 euro.
De OVAM vraagt bovendien 50 euro als retributiekost van het asbestattest. De asbestpecialist betaalt dit, maar eigenlijk neemt hij of zij dit bedrag op in de totaalprijs voor de klant.
Tip: vraag een premie aan
Sinds 1 januari 2021 kan je een premie aanvragen om asbest uit woningen en gebouwen te laten verwijderen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, ontvang je een premiebedrag van 8 euro per m².
Wie komt er in aanmerking?
- Elke particulier die zijn gevel isoleert (ook spouwmuur) en tegelijk de asbesthoudende gevelbekleding laat verwijderen.
- Elke particulier die zijn dak isoleert en tegelijk de asbestleien of het asbesthoudende onderdak laat verwijderen.
- De premie geldt zowel voor residentiële als niet-residentiële gebouwen.
Deze premie komt bovenop de premie voor dak- en zoldervloerisolatie, wat betekent dat je in totaal 12 euro per m² ontvangt voor de combinatie van dakisolatie en de asbestverwijdering van je dak.
Waarom is een OVAM asbestinventarisattest verplicht?
De verplichting van een asbestinventaris kwam er na het totaalverbod van asbestgebruik in 2001. Alle gebouwen met een bouwjaar vroeger dan 2001 kunnen daarom nog asbest bevatten. Het is van groot belang dat de aanwezigheid nauwkeurig in kaart gebracht wordt. Deskundigen gebruiken bijvoorbeeld asbestanalyses om verdachte materialen uitgebreid te onderzoeken.
Het asbestinventarisattest bevat daarnaast informatie over de staat van het asbest en hoe deskundigen het materiaal veilig kunnen verwijderen en beheren. De verplichting is er niet alleen om jezelf, maar ook jouw omgeving te beschermen tegen het risico van deze gevaarlijke stof. Als iedereen samenwerkt, creëren we een asbestveilig Vlaanderen.
Wil je een asbestattest laten opstellen door erkende asbestverwijderaars? Verstuur je aanvraag en krijg een prijs op maat
Contacteer via onderstaand formulier een deskundige en laat een inventaris opstellen door een gecertificeerde asbestdeskundige. Vergelijk gratis meerdere tarieven van asbestspecialisten en kies de voordeligste optie voor jouw situatie. De aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.
Het is bovendien niet alleen verplicht, maar ook verstandig om een asbestattest op te stellen. Zo ben je zeker van een asbestvrije omgeving en bescherm je jouw gezondheid en die van de mensen rondom je.