Isolatie asbest: welke isolatiematerialen bevatten asbestvezels?
Verschillende soorten isolatie bevatten vroeger asbest. De vuurbestendige en warmtebehoudende eigenschappen van dit materiaal zorgden voor uitstekende isolerende prestaties. Nu weten we dat langdurige en frequente inademing van asbestvezels schadelijk kan zijn voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel bespreken we daarom mogelijke asbesthoudende isolatie en hoe je ze herkent. Wil je asbest veilig laten verwijderen? Verstuur je aanvraag via ons offerteformulier.
Zitten er asbestvezels in plaasterisolatie?
In oudere woningen die gebouwd zijn vóór 1994 is het mogelijk dat isolatiematerialen rond leidingen asbest bevatten. Asbestvezels werden enkele decennia geleden gebruikt om warmteverlies tegen te gaan.
Pleisterisolatie of jute is bijvoorbeeld een isolatiemateriaal op basis van gips en cement. Het bestond vroeger gedeeltelijk uit asbestvezels en kwam voor op leidingen, boilers en andere warmtebronnen.
Hoe herken je asbest in isolatiematerialen?
Het is helaas niet altijd eenvoudig om asbest in isolatiematerialen te herkennen. Zelfs witte isolatie rond leidingen kan asbest bevatten. Bovendien kan het materiaal in een andere kleur overschilderd zijn. Visuele inspectie is daarom onvoldoende om met zekerheid de aanwezigheid van asbest vast te kunnen stellen.
Waarom schiet visuele inspectie tekort?
- Onzichtbaarheid van asbestvezels. De vezels zijn met het blote oog vaak te klein om te zien. Zelfs ervaren asbestdeskundigen hebben moeite om ze zonder gespecialiseerde apparatuur te herkennen.
- Misleidende kleuren. De oorspronkelijke kleur van asbesthoudende isolatie kan wit, grijs of beige zijn. Schilderwerk of vervuiling verandert de kleur van de isolatie volledig. Zo is het zelfs onherkenbaar voor het geoefende oog.
- Verschillende materialen. Asbest werd in diverse materialen zoals papier, cement, jute en textiel verwerkt. Bovendien kunnen ze op verschillende manieren in isolatieproducten gecombineerd worden, wat de herkenning nog complexer maakt.
Niet-hechtgebonden
In oudere woningen, met name in kelders, bestond isolatie rond verwarmingsbuizen uit losgebonden asbesthoudende materialen. Dit betekent dat de asbestvezels niet goed vastzitten en daarom makkelijker vrijkomen. Dit gebeurde tot in de jaren tachtig.
Brokkelig pleisterwerk rond leidingen kan asbestvezels bevatten. De hoeveelheid vezels verschilt per toepassing. Vaak is de isolatie met een wit jute doek omwikkeld.
Welke isolatie bevat precies asbest?
In veel oudere woningen kan asbest in isolatiematerialen verborgen zitten. Vroeger waren asbestvezels populair vanwege de isolerende en brandwerende eigenschappen. Asbest kwam voor als isolatie rond objecten die warmte moesten vasthouden, niet te warm mochtenworden of warmte moesten transporteren.
Asbestplaten
Vroeger werden asbestplaten ingezet als isolatiemateriaal. Ze kwamen vaak voor in meterkasten en achter radiatoren. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de honingraatstructuur.
In de meeste gevallen zijn asbestplaten stevig vastgemaakt. Dat betekent dat de schadelijke vezels meestal niet vrijkomen tenzij de asbesthoudende materialen bewerkt of beschadigd worden.
Glaswol
Een veelvoorkomende toepassing van asbestwol is buisisolatie. Het bestaat uit verschillende andere materialen zoals windels, karton en een laag plaaster. Glaswol bevat geen asbest.
De wol zelf bevat geen asbest, maar de plaasterlaag wel. Het is daarom belangrijk dat je beschermende kledij draagt tijdens de verwijdering. Beter nog: schakel de hulp in van een erkend asbestverwijderaar om onnodige risico’s te voorkomen.
Ook muurisolatie kan ook asbest bevatten. Meestal is het vermiculite isolatie of losse isolatie. Alleen wanneer isolatiewol in combinatie met een plaatserlaag voorkomt, kunnen asbestvezels aanwezig zijn.
Isolatie in cv leidingen/verwarmingsbuizen
Asbesthoudende buisisolatie was een veelgebruikte methode om warmteverlies in cv-installaties te beperken. Deze isolatie kwam vooral voor bij leidingen die zeer warm werden, zoals:
- Cv-leidingen. Buizen die warm water van de cv-ketel naar de radiatoren of vloerverwarming transporteren.
- Warmwaterbuizen. Leidingen die warm water rondbrengen voor sanitaire voorzieningen zoals douches en wastafels.
- Expansievaten. Deze vaten vangen drukverschillen in de cv-installatie op.
Verwijder asbesthoudende isolatie in huis en ontvang een premie/subsidie
De Vlaamse overheid biedt via de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) meerder subsidies aan voor de professionele verwijdering van asbesthoudende leidingisolatie. Een overzicht van de mogelijke premies asbestverwijdering zijn:
- Mijn VerbouwPremie: 8 euro per vierkante meter.
- Fluvius premie asbestverwijdering + installatie zonnepanelen: 12 euro per vierkante meter.
- Mijn VerbouwLening: renovatiekrediet. Leningen van minimaal 1.250 euro tot maximaal 60.000 euro.
- Lokale asbestafbouwprojecten: hulp met veilige afvoer van asbestafval en verwijdering van asbesthoudende materialen.
- Subsidies voor specifieke doelgroepen zoals tuin- en landbouwbedrijven, jeugverenigingen, KMO’s, scholen en zorginstellingen…
De voorwaarden, aanvraagprocedure en andere info kan je eenvoudig nalezen op het online portaal van de Vlaamse overheid.
Heeft asbest warmte-isolerende eigenschappen?
Asbest is niet alleen hittebestendig, het isoleert ook geluid en elektriciteit. Daarom is het niet onbegrijpelijk dat het gekend was als isolatiemateriaal op leidingen, plafonds en muren.
Uiteraard bevatten niet alle isolatiematerialen asbest. Intussen zijn er gelukkig ook moderne, veilige alternatieven beschikbaar.
Het is altijd raadzaam om een professionele inspectie uit te laten voeren. Zo kan je de aanwezigheid van asbest in isolatiematerialen definitief vaststellen en indien nodig de juiste maatregelen nemen.
Hoe gevaarlijk is asbestisolatie met ongebonden vezels?
Asbesthoudende isolatie in goede staat vormt geen directe gevaren voor de gezondheid. Zolang je het niet bewerkt, schuurt of breekt, komen er geen schadelijke vezels vrij. Het probleem ontstaat wanneer de isolatie beschadigd raakt.
Beschadiging door ouderdom, slijtage of door ingrijpende werken kan ervoor zorgen dat asbestvezels in de lucht zweven. Deze minuscule vezels zijn onzichtbaar met het blote oog en hechten zich vast aan alles in de omgeving. Ze dringen diep door in de kleinste hoekjes en kieren, waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn.
Als je asbestvezels frequent en langdurig inademt, kan je op lange termijn gezondheidsklachten ervaren. Ze zitten lang in je lichaam en veroorzaken in sommige gevallen ernstige ziektes zoals mesothelioom en asbestose.
Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes op maat
Ben je op zoek naar een erkende asbestdeskundige of -verwijderaar? Via onderstaand offerteformulier kun je eenvoudig gespecialiseerde professionals in jouw regio vinden. Vergelijk gratis offertes op maat en kies de specialist die perfect aansluit bij jouw wensen en budget. Zo ben je zeker van een professionele en voordelige asbestverwijdering.