Containerpark asbest: wat zijn de huidige regels? Kosten, afvoeropties en gewicht 

Bij de afvoer van asbest naar het containerpark is het belangrijk om de geldende voorschriften te kennen en veilig te werk te gaan. Lees hier meer over de regelgeving, kosten en afvoeropties. Als je van plan bent zelf asbestafval weg te brengen, vind je hier een handige opsomming van voorzorgsmaatregelen. Wil je asbest laten verwijderen en afvoeren door erkende deskundigen? Vul ons formulier in en gratis ontvang offertes op maat.

Mag je asbesthoudende materialen naar het containerpark aanleveren? 

Asbesthoudende materialen die je zelf verwijderd hebt, mag je in principe ook naar het containerpark brengen. Maar er zijn enkele belangrijke regels waar je rekening mee moet houden.

Zo is hergebruik van asbestmaterialen uit den boze. Asbest is een gevaarlijke stof voor de gezondheid, zelfs als de materialen er nog goed uitzien. Daarom is hergebruik wettelijk verboden.

Bovendien mag je niet alle soorten asbest naar het containerpark afvoeren: enkel hechtgebonden asbest mag je zelf wegbrengen. De vezels zitten stevig in het materiaal verankerd, waardoor er geen risico is op inademing. De niet-gebonden vorm mag je niet zelf verwijderen of afvoeren.

Asbest veilig laten afvoeren?
Kom in contact met erkende asbestbedrijven.

Toegestane vormen van hechtgebonden asbest die je zelf kunt aanleveren, zijn:

  • Oude golfplaten
  • Onderdakplaten
  • Asbestleien
  • Dak- en gevelleien (vlakke, vierkante platen in blauwachtige kleur)
  • Gas-, water- en rioleringsleidingen
  • Regenpijp (met vezelige structuur op grijze breukvlakken)
  • Vlakke gevelplaten of binnenschotten (kan al dan niet fel gekleurd zijn)
  • Bloembakken
  • Schouw
  • Eterniet
  • Menuiserite

Losgebonden asbest mag je niet zelf afvoeren. Denk bijvoorbeeld aan spuitasbest, asbestkoorden, asbesthoudend pleisterwerk en asbestkarton. Ook asbesthoudende isolatieplaten, vloerplaten van verwarmingsketels en isolatiegips laat je door erkende deskundigen wegbrengen.

Als je asbestafval zelf naar het containerpark brengt, neem je best ook de gebruikte kledij en beschermingsmiddelen mee. Ook deze zaken kunnen nog gevaarlijke asbestvezels bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid.

containerpark asbest

Hoeveel kilo hechtgebonden asbest mag je zelf afvoeren? 

De toegestane hoeveelheid asbestafval die je zelf mag afvoeren naar het containerpark verschilt vaak per gemeente. Informeer op voorhand bij je afvalintercommunale of milieudienst naar de regels.

Meestal geldt er een limiet, maar er is ook een minimumhoeveelheid die het containerpark gratis aanvaardt:

  • 200 kilogram per gezin per jaar.
  • 1 kubieke meter per gezin per jaar.
  • 10 asbestcementplaten per gezin per jaar.

Voor grotere hoeveelheden asbestafval kan het recyclagepark wel een tarief aanrekenen.

Hou de volgende aandachtspunten in gedachten

Asbestafval moet je scheiden van ander bouw- en sloopafval.

Recyclageparken accepteren geen asbestkoorden uit oude kachels. Je moet deze koorden eerst met water of een fixeermiddel vastzetten en daarna in een dubbele plastic zak verpakken. Vervolgens brengt een geregistreerde asbestinzamelaar het asbestafval weg.

Hou rekening met de verplichte verpakking/zakken  

Het is verplicht om hechtgebonden asbestafval te verpakken voordat je het naar het containerpark brengt. Dit doe je om stofvorming en/of breuken tijdens het transport te voorkomen. Zorg ervoor dat je een verpakking gebruikt die groot genoeg is.

Toegestane verpakkingen zijn:

  • Dubbele, doorzichtige plastic zak. Dit is de eenvoudigste en voordeligste optie.
  • Doorschijnende asbestzak. Deze zakken zijn speciaal ontworpen voor asbestafval en zijn extra stevig.
  • Aangepaste asbestfolie. Gebruik deze folie om grotere stukken asbestafval in te pakken.

De meeste recyclageparken bieden bovendien asbestzakken en -folie gratis of tegen een lage prijs aan. Ook in de bouwhandel of betere doe-het-zelfzaken kan je de juiste verpakkingen aankopen.

Voor een kleine zak (1m x 1,2m) betaal je ongeveer 1,50 euro, terwijl een grote zak (2,2m x 1,2m) ongeveer 2,50 euro kost. Een big bag heeft een prijskaartje van ongeveer 100 euro per stuk, maar kan wel tot 1.000 kilogram asbestafval dragen. Een kleine zak is geschikt voor één golfpltaat, een grote zak voor 2 à 3.

Wat kost asbest inleveren? [Prijs] 

Hoeveel je betaalt voor de inlevering van asbestafval in een containerpark verschilt opnieuw per gemeente. Sommige recyclageparken nemen asbesthoudende materialen gratis aan tot een maximum van 200 kilogram of 1 kubieke meter.

Hou er wel rekening mee dat je voor het verpakken van 1 kubieke meter asbest al snel een twintigtal zakken nodig hebt. Verlies de kosten voor deze verpakkingen niet uit het oog.

Grotere hoeveelheden asbest vallen onder het tarief voor selectief afval. De prijs ligt gemiddeld tussen 30 en 80 cent per kilogram asbesthoudend materiaal.

asbestvezels gevaarlijk verpakkingen

Zelf asbest naar het containerpark vervoeren: enkele voorzorgsmaatregelen 

Asbest is gevaarlijk en hoort niet bij het gewone afval. Als je besluit om hechtgebonden asbest zelf naar het containerpark te brengen, is het belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Hieronder leggen we uit wat je kunt doen om te voorkomen dat asbestvezels zich verspreiden. Zo bescherm je jezelf tegen de gezondheidsrisico’s.

1. Spuit asbest (golf)platen nat voor je vertrekt  

Maak het asbesthoudend materiaal, in het bijzonder asbest (golf)platen, goed nat voordat je vertrekt naar het containerpark. Dit helpt om de vorming van stof en het opwaaien van asbestvezels tijdens de rit te minimaliseren.

Bevochtig de platen aan beide zijden grondig met water. Je kunt hiervoor een tuinslang, gieter of emmer met water gebruiken. Door het materiaal nat te maken, kleeft het stof beter vast en is de kans op verspreiding via de lucht aanzienlijk kleiner.

2. Pak het asbesthoudende materiaal veilig en goed in 

Gebruik asbestzakken om de materialen in te pakken. Deze zakken zijn verkrijgbaar in het containerpark, net als andere beschermingsmiddelen die je nodig hebt tijdens de verwijdering en verpakking van asbesthoudend materiaal.

Afhankelijk van de grootte van de materialen, kan je ook dubbele plastic zakken, doorschijnende asbestzakken of aangepaste asbestfolie gebruiken.

3. Hou asbest gescheiden van ander sloop- en bouwafval

Plaats het asbesthoudende afval apart van ander sloop- en bouwafval. Op het containerpark worden speciale containers voorzien voor asbesthoudend materiaal.

Asbestkoorden uit oude kachels worden niet geaccepteerd op het containerpark. Verpak deze koorden in dubbel plastic zakken en breng ze naar een geregistreerde asbestinzamelaar.

4. Meld je op voorhand aan bij het containerpark 

Laat het personeel van het containerpark op voorhand weten dat je asbesthoudende materialen komt afleveren. Zo kunnen zij de nodige voorzorgsmaatregelen nemen en je naar de juiste locatie leiden.

Na de storting van het asbesthoudende materiaal, vraag je om een bewijs van reglementaire aflevering. Met dit document kan je aantonen dat je het asbest op een veilige en verantwoorde manier hebt afgevoerd. Bewaar dit bewijs voor je administratie.

5. Vervoer alle asbest in één rit 

Om de verspreiding van asbestvezels te beperken, is het niet toegestaan om asbest in verschillende ritten naar het containerpark te vervoeren. Zorg ervoor dat je het asbesthoudende materiaal in één keer naar het containerpark brengt.

Tijdens het transport van asbesthoudend materiaal is het essentieel om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat het materiaal goed verpakt in de daarvoor bestemde asbestzakken of -folies.

Draag ook altijd persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een stofmasker, handschoenen en een overall om te voorkomen dat je in contact komt met asbestvezels.

verplichte verpakking asbest

Wie mag het asbestafval ophalen of brengen? 

Ook een geregistreerde asbestinzamelaar of aannemer kan asbest bij je thuis ophalen en vervolgens veilig afvoeren. Sommige gemeenten organiseren bovendien bronophalingsprojecten. Er bestaan met andere woorden meerdere mogelijkheden om asbestafval veilig weg te brengen.

Laat asbest aan huis ophalen
Ontvang gratis offertes op maat van abestinzamelaars.

1. Geregistreerde asbestinzamelaar

Een geregistreerde asbestinzamelaar is vooral een slimme optie bij grote hoeveelheden asbest. Hij of zij haalt het asbest bij je thuis op en voert het af naar een erkende verwerkingsinstallatie. Je kunt een geregistreerde asbestinzamelaar vinden via de online tool op de website van de OVAM.

2. Gemeente

Sommige gemeenten organiseren een bronophalingsproject waarbij ze asbestcement gratis of aan een voordelige prijs aan huis ophalen. Dit geldt enkel voor hechtgebonden asbestcementtoepassingen zoals golfplaten, leien en schoorstenen. Je kunt bij je gemeente informeren of er een bronophalingsproject in jouw regio is.

3. Aannemer of erkend asbestverwijderaar 

Als je een professional inhuurt om asbest te verwijderen, dan is hij of zij ook verantwoordelijk voor de afvoer en verwerking van het asbestafval. Zorg ervoor dat je een bewijs ontvangt, zoals een identificatieformulier voor afvalstoffen, om te laten zien dat het asbestafval op een veilige manier is afgevoerd.

Wat doe je met asbestvrije cementplaten of leien? 

Het is belangrijk om te weten dat je met het bronophalingsproject van de gemeente of afvalintercommunale geen asbestvrije platen of leien kunt afvoeren. Dit komt omdat de subsidieprogramma’s die dit project mogelijk maken enkel gericht zijn op de verwijdering van asbesthoudende materialen. Asbestvrije cementmaterialen vallen hier niet onder.

Als je asbestvrije platen of leien wil afvoeren, kan je dit doen via de normale kanalen voor grofvuil. Informeer je goed bij je lokale containerpark of afvalintercommunale over de geldende regels en procedures.

zak containerpark asbest

Asbest veilig en professioneel laten verwijderen? Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes van asbestdeskundigen 

Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang binnenkort gratis en vrijblijvend verschillende offertes van betrouwbare asbestdeskundigen in jouw buurt. Laat asbest veilig en professioneel verwijderen en/of afvoeren. Vergelijk de tarieven en adviezen van asbestspecialisten en kies het voorstel dat het beste bij je past. Je aanvraag is volledig vrijblijvend en gratis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte asbest verwijderen
1*. In welk gebouw wil je asbest laten verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil je asbest laten weghalen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil je de asbestmaterialen laten verwijderen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.