Chrysotiel asbest: wat is het precies? Is het gevaarlijker dan crocidoliet of amosiet? 

Chrysotiel asbest, beter bekend als wit asbest, is een minerale delfstof die uit spiraalvormige en flexibele serpentijnvezels bestaat. Hoewel wit asbest stevig vastzit en daarom minder gevaarlijk lijkt dan bijvoorbeeld blauw asbest, is het toch verstandig om elke vorm van blootstelling te vermijden. In dit artikel bekijken we chrysotiel asbestvezels van dichterbij en bespreken we de gezondheidsrisico’s en de ligging van vroegere asbestmijnen. Wil je asbest professioneel laten verwijderen? Vul ons formulier in.

Wat zijn chrysotiel asbestvezels? 

Chrysotiel asbest of wit asbest bestaat uit serpentijnvezels: spiraalvormige en flexibele asbestvezels die bekend staan om hun krullende vorm. Wit asbest maakte op een gegeven moment 98% uit van de wereldwijde asbestproductie. Daarom vind je het vandaag nog in verschillende toepassingen en materialen terug.

Chrysotiel is de enige asbestsoort met serpentijnachtige vezels. Alle andere soorten asbest behoren tot de amfibolen: vezels met een rechte vorm en naaldachtige structuur.

Asbest veilig verwijderen?
Kom in contact met erkende asbestverwijderaars.

Witte asbest is hechtgebonden 

Niet alle asbestsoorten zijn identiek: ze variëren in hun mate van binding en structuur. Chrysotiel asbest is bijvoorbeeld altijd hechtgebonden: de vezels zitten stevig in het materiaal verankerd en komen daarom niet zo snel en gemakkelijk vrij in de lucht. Enkel door beschadiging, schuren of breuken komen de asbestvezels vrij.

Verder behoort wit asbest tot de serpentinieten: vezels met een spiraalvormige en flexibele structuur.

Chrysotiel asbest

Hoe gevaarlijk is wit asbest?

Hoewel wit asbest (chrysotiel) minder snel loskomt dan blauw asbest (crocidoliet), is het nog steeds niet zonder gezondheidsrisico’s. Crocidoliet bestaat uit harde vezels die zowel hecthgebonden als losgebonden voorkomen. Wanneer je deze asbestvezels langdurig en frequent inademt, kan je na verloop van tijd met verschillende gezondheidsproblemen te maken krijgen.

Wit asbest heeft in vergelijking met blauw asbest altijd een vastgebonden structuur. Dit betekent dat de vezels minder snel loskomen en in de lucht verspreiden. De kans op inademing is hierdoor kleiner.

Alle soorten asbest (crocidoliet, chrysotiel en amosiet) zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Eén asbestsoort is niet gevaarlijker dan een ander. Belangrijk is dat je langdurig contact en inademing van asbestvezels zoveel mogelijk vermijdt.

Ligging chrysotiel asbestmijnen 

Landen als Rusland, India, Pakistan, China en Oezbekistan hadden vroeger asbestmijnen in gebruik die voor de productie van wit asbest instonden. Ook Canada was een belangrijk producent tot 2010. Door toenemende druk en verontwaardiging moesten de mijnen definitief sluiten in 2011.

Verder lag een grote chrysotielmijn in Barraba, een stad in Australië. In 1983 werd deze mijn onmiddellijk afgesloten. Jammer genoeg is het in een slechte staat achtergelaten, wat ervoor zorgde dat heel wat asbestvezels zich konden verspreiden. Tot vandaag veroorzaken ze voor heel wat mensen gezondheidsklachten.

In België kwam chrysotiel op grote schaal voor gaande van producten zoals golfplaten en asbetcement tot dakbekleding en isolatie. Ook buizen, leidingen, bloembakken, vloerzeilen, snoeren en vezelplaten hadden asbestvezels.

wit asbest natuur

Asbestvezels door een gecertificeerde asbestdeskundige laten verwijderen? Verstuur je aanvraag en krijg offertes op maat

Als je asbestvezels op een veilige en professionele manier uit je gebouw wil verwijderen, neem je best contact op met gecertificeerde asbestdeskundigen. Vul onderstaand formulier in en ontvang op maat gemaakte offertes met adviezen en prijsvoorstellen. Zo kan je ze tarieven en aanbevelingen vergelijken en de voordeligste optie kiezen voor jouw situatie. Verstuur je aanvraag nu en geniet van de meerwaarde van erkende asbestverwijderaars.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.