Aircotoestellen: soorten, modellen en prijzen

Als je huis of kantoorruimtes te warm worden, kan airconditioning verkoeling bieden op de juiste momenten. Je vindt een ruim assortiment van soorten aircotoestellen op de markt vandaag.

In dit artikel vind je een overzicht van het huidige aanbod. Daarbij gaan we per type aircotoestel in op de voor- en nadelen, en op hun prijs. Wat het voor jou eenvoudiger moet maken om te beslissen welke soort aircotoestel het beste voldoet aan jouw behoeften.

Wil je advies op maat? Ben je op zoek naar de beste airconditioner voor jouw huis? We breng je in contact met de airco installateurs uit jouw buurt via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Soorten aircotoestellen: prijsoverzicht

aircotoestellen

De prijzen voor airconditioning variëren sterk, afhankelijk van het type en de capaciteit van de airco unit. Je krijgt met onderstaand overzicht al een eerste idee van wat je qua kostprijs mag verwachten.

Je hoeft je alvast niet al te veel zorgen te maken wanneer je budget eerder beperkt is. Binnen elke prijsklasse is er wel een aircotoestel dat aansluit bij jouw behoeften.

Soorten aircotoestellenPrijs
Mobiele airco met slang€ 100 à 500
Mobiele split airco€ 200 à 800
Aircoolers zonder luchtslang€ 50 à 300
Mini airco€ 80 à 500
Vaste airco€ 1.000 à 5.000
Warmtepomp airco€ 300 à 1.200

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Soorten aircotoestellen

De airconditioner is de ultieme redder in nood als het buiten te warm is. Hij kan zelfs de meest alledaagse taken even aangenaam en draaglijk maken. Maar, wat zijn je opties? Er zijn meer dan tien soorten aircotoestellen om uit te kiezen! Sommigen airco’s koelen beter dan anderen. Andere airco’s zijn budgetvriendelijker. Hoe dan ook, er is een model voor elke persoon of elk huishouden dat verkoeling zoekt.

Je hoeft deze zomer dus niet te lijden onder extreme hitte. Elk toestel is ontworpen zijn met een bepaald type levensstijl in het achterhoofd!

1. Vaste airco of mobiel?

Vaste airco

Dit type airco’s is ideaal voor het koelen van grote hallen, woningen of kantoorgebouwen. Een vaste airco werkt door warmte te onttrekken aan de binnenruimte met een interne eenheid of unit en die vervolgens af te geven aan de buitenlucht via de externe component.

Een vaste airco met buitenunit is erg stil, maar kan vrij duur zijn in installatie en onderhoud, omdat ze een professionele installatie vereisen om goed te werken.

Mobiele airco

Het belangrijkste verschil tussen een vaste airconditioner en een mobiele airco is dat de laatste overal naartoe kan worden gebracht waar hij nodig is. Dit betekent dat je jouw elektriciteit niet hoeft te verplaatsen wanneer je dit type aircotoestel installeert. Daardoor is een mobiele airco ook veel betaalbaarder dan zijn vaste tegenhangers.

De nadelen? Een mobiele airco heeft een beperkte koelcapaciteit. Ze zijn ook niet erg energie-efficiënt! Daarom kunnen ze wel wat geluidsoverlast veroorzaken wanneer ze in gebruik zijn.

2. Airco met buitenunit of zonder?

Monoblock airco

Monoblock airco’s zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, aircotoestellen waarbij de compressor en de ventilator in één unit zijn ondergebracht. Ze hebben geen buitenunit met een verdamper of condensor nodig om te koelen. Alles zit in één compacte doos. Ze bestaan als vaste en als mobiele airco.

Monoblocks zijn ook veel kleiner dan op het raam gemonteerde AC-systemen. Ze zijn dan ook perfect geschikt voor appartementen met beperkte ruimte, zoals studentenhuizen en kleine woningen, waar ze gemakkelijk door ramen naar buiten kunnen worden verplaatst wanneer dat nodig is. Je hoeft daarbij permanente wijzigingen aan de buitengevel van je woning aan te brengen.

Split airco

Dit is een vaste airconditioner, bestaande uit twee delen: een binnenunit en buitenunit. Dit is het grote verschil met de monoblock variant. Er bestaan ook mobiele split airco’s, maar deze zijn uitzonderlijk.

Een split unit airco heeft verschillende voordelen: de binnenunit is compact en valt niet op. Dit systeem maakt ook veel minder lawaai en hoeft niet rechtstreeks op de buitenmuur geplaatst worden, in tegenstelling tot een monoblock airco.

Multisplit airco

De multisplit airco is het meest grootschalige en professionele type airconditioning op de markt. Een multisplit airco heeft één (of meerdere) buitenunits, die gekoppeld zijn aan meerdere binnenunits voor verschillende kamers in een gebouw waar hij is geïnstalleerd.

Omdat elke kamer anders moet worden gekoeld met zijn eigen temperatuurregelingsinstellingen, heeft elke binnenunit een individuele thermostaat die de temperatuur kan regelen.

3. Waar wordt de airco geïnstalleerd?

Inbouw airco

De plaatsing van een aircotoestel kan van invloed zijn op de mate waarin hij opvalt. Door de airconditioning achter een muur of in een kast te plaatsen valt hij minder op. Zodat je niet bang hoeft te zijn dat je gasten hem opmerken en er commentaar op geven als ze bijvoorbeeld komen eten.

Plafond airco

Deze airconditioners worden tegen het plafond gemonteerd, zodat ze minder zichtbaar zijn. Ze hebben elk een binnen- en buitenunit voor een optimale koelefficiëntie.

Airco vloermodel

Bij dit type vaste airconditioningunits wordt de binnenunit op de begane grond gemonteerd. Hierdoor vallen ze minder op en blijft je interieur er strak en modern uitzien!

4. Specifieke aircotoestellen

Airco zonder afvoerslang

Dit is een kleine en goedkope mobiele airco met zeer beperkte koelcapaciteit. Het is niet echt een airconditioner, want deze apparaten geven geen warmte af aan de buitenlucht. Daarom, als je slechts een paar graden verkoeling in jouw kamer wil, maar het niet nodig hebt voor andere soorten gebruik – kan dit perfect zijn!

Warmtepomp airco

Met de introductie van de warmtepomp airco, ben je in staat om te genieten van een milieuvriendelijk en veelzijdig stuk thuiscomfort. Dit soort aircotoestel is zo ontworpen dat het je kamer koelt door de stroom om te keren van warm naar koud volgens het thermo-elektrisch effect.

Het innovatieve werkingsprincipe kan ook worden gebruikt als verwarming voor wie zijn huis het ganse jaar door op verschillende temperaturen wil hebben!

Mini airco

Mini airco’s zijn een goedkope en gemakkelijke manier om je voertuig, caravan of kleine kamer af te koelen tijdens de zomermaanden. Deze aircotoestellen hebben een compact ontwerp, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere ruimtes en toch verkoeling bieden tegen de stijgende temperaturen buiten. Het koelvermogen is uiteraard wel beperkt.

Stille aircotoestellen

Airco’s kunnen nogal wat geluidsoverlast veroorzaken, vooral de goedkopere modellen. Zoals mobiele airco’s die ventilatoren hebben die decibelniveaus produceren ver boven wat als gezond wordt beschouwd voor een kantooromgeving of om thuis te kunnen ontspannen met familie en vrienden.

Dat leidt er toe dat mensen die gevoelig zijn voor lawaai op zoek gaan naar manieren om hun blootstelling te verminderen. Zo kiezen ze vaak een aircotoestel dat is ontworpen met een laag geluidsniveau in gedachten.

airco met buitenunit

Installatie en onderhoud aircotoestellen

Mobiele airco’s zijn veel gemakkelijker te installeren en te verplaatsen. Het enige wat je hoeft te doen is de stekker in het stopcontact te steken, hem op een geschikte plaats neer te zetten, en dan te genieten van een koel briesje!

Vaste airco moet professioneel geïnstalleerd worden vanwege de technologie en alle draden die erin lopen. Betrouwbare installateurs voorzien ook periodiek onderhoud voor deze aircotoestellen. Zo blijven ze nog jaren na hun aankoop efficiënt werken.

Vind airco installateurs bij jou in de buurt

Installatie aircotoestellen

Je kunt een vast airconditioningsysteem eigenlijk niet zelf installeren. Het is een groot, zwaar apparaat waar bovendien schadelijke gassen in zitten. De binnen- en buitenunits moeten goed op elkaar worden aangesloten, zodat de twee delen geen gas naar binnen of naar buiten lekken.

Er moet ook een afdichting naar buiten worden gemaakt, met al deze verbindingen, zodat deze klus goed en veilig kan worden geklaard zonder dat je er schade van ondervindt.

Een professionele airco installateur beschikt over de nodige kennis en ervaring om deze klus tot een goed einde te brengen.

installatie airco toestellen

Onderhoud aircotoestellen

Een aircotoestel heeft niet zoveel onderhoud nodig. Toch is het belangrijk dat de koelvloeistof in de unit van tijd tot tijd wordt bijgevuld en gecontroleerd door een airco installateur. Je kan bijvoorbeeld opteren voor een soort van periodiek onderhoudscontract. Op die manier ben je zeker dat je aircotoestel op regelmatige basis een onderhoudsbeurt krijgt.

Aircotoestel kopen: vraag advies en vergelijk prijzen

Airconditioning is een belangrijk onderdeel van je huis. Maar met alle verschillende soorten aircotoestellen, airco merken, maten en prijzen die beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om te kiezen welke het beste bij jou past. De oplossing? Vraag advies en offertes bij meerdere installateurs om erachter te komen wat precies voor jou zal werken

Ontvang al binnen enkele dagen de eerste prijsvoorstellen van professionele airco installateurs in je regio via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen - Airconditioning
1*. Wat is de totale oppervlakte van de ruimtes voor de airco installatie?

2*. Beschik je al over een airconditioning of klimaatregeling in je gebouw?

3*. Tegen wanneer wenst je de installatie van de airconditioning?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.