Airco installeren: info, werkwijze en prijzen

Nu de zomers steeds warmer worden zijn veel mensen op zoek naar verschillende manieren om hun huis koel te houden. Een airco installeren is alvast een goeie oplossing! In dit artikel vind je een handig overzicht van de belangrijkste zaken die je best weet over airconditioning voor je er zelf één laat installeren.

Meer weten? Direct de juiste vakman vinden? Kom in contact met airco installateurs voor extra advies en meer gedetailleerde prijzen via onze offertepagina.

Vraag gratis advies en offertes

Welk soort airco installeren in huis?

buitenunit airconditioning

Wanneer je een aircotoestel wil installeren is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten airco’s bestaan, die elk hun voor- en nadelen hebben. Zo kan je makkelijk zelf afwegen welke soort airconditioning het beste bij je past. We zetten graag enkele verschillen op een rij.

Vraag advies en prijzen aan airco installateurs

1. De mobiele airco versus de vaste airco

Een mobiele airco kan je, zoals de naam al aangeeft, verplaatsen. Deze is dus niet vastgemaakt aan de muur, waardoor je de airco van ruimte kan verwisselen. Ook is een mobiele airco een stuk goedkoper dan de vaste variant.

Een lagere prijs brengt natuurlijk ook enkele nadelen met zich mee. Zo is één enkele mobiele airco niet sterk genoeg om een grote ruimte voldoende te verkoelen. Bijgevolg is ze eerder geschikt voor kleinere ruimtes zoals bijvoorbeeld een slaapkamer. Ook is een mobiele airco niet muisstil en zijn bepaalde modellen zelfs eerder luidruchtig. Bij een mobiele airconditioning wordt de warme lucht met een buis afgevoerd naar buiten via een open raam of deur. Daardoor komt er in sommige gevallen warme lucht mee naar binnen, wat niet echt efficiënt is.

Een vaste airco is, in tegenstelling tot een mobiele airco, een airco die je niet kan verplaatsen. Het voordeel daarvan is dan ook dat de vaste airco niet in je weg staat.

Zoals je al kan vermoeden brengt een vaste airco wel een hoger prijskaartje met zich mee. Een vaste airco kost meer dan een mobiele airco, maar daarvoor krijg je ook enkele voordelen. Zo heb je bij een vaste airco geen geluidslast en is een vaste airco in staat om grotere ruimtes te verkoelen.

Vaste airco

2. De airco met buitenunit versus de airco zonder buitenunit

We maken een onderscheid tussen een binnen- en buitenunit. Een andere benaming voor een airco met buitenunit is split airco. Zoals de naam al aangeeft is zo’n airconditioningsysteem opgesplitst in twee delen: een binnen- en buitenunit. De koelmotor zit in de buitenunit, waardoor de unit binnen zo goed als geluidloos is. Hou er wel rekening mee dat de buitenunit dus lawaai kan maken. Hoewel jij daar geen last van hebt in je huis, kunnen je buren misschien wel eventuele geluidsoverlast ervaren.

Heb je geen plaats om een buitenunit te installeren? Dan kan je kiezen voor een airconditioning zonder buitenunit. Een airco zonder een buitenunit noemen we ook wel een monoblock airco. Deze bestaat uit 1 element dat aan een buitenmuur geplaatst wordt. De koelmotor van het aircosysteem zit ingewerkt in het binnentoestel, wat het voordeel biedt dat je geen buitenunit hoeft te plaatsen. Natuurlijk moet je er ook rekening mee houden dat je meer last zal hebben van het lawaai van de werkende motor in de binnenunit.

3. De single split airco versus de multi-split airco

Bij een vaste airco kan je de keuze maken tussen een single airco en een multi-airco. Wil je maar één ruimte in je woning verkoelen? Dan is de single split airco perfect voor jou. Zoals de naam al aangeeft is zo’n airconditioning systeem opgesplitst in twee delen: een binnen- en buitenunit. De koelmotor zit in de buitenunit, waardoor de binnenunit zo goed als geluidloos is. Bepaalde modellen werken soortgelijk als een warmtepomp. Deze airco kan bijgevolg ook gebruikt worden om goedkoop elektrisch te verwarmen in de winter. Twee vliegen in één klap dus!

Bij dit type airco kan je er voor kiezen om de binnenunit en/of buitenunit mobiel te maken. Dit kan je vergelijken met een standaard mobiele airco, maar met het voordeel dat de binnenunit veel kleiner en stiller is. Omdat de koeling in de buitenunit gebeurt.

Wil je meer dan één ruimte in je huis verkoelen of verwarmen? Dan kies je best voor een multi-split airco. Net zoals bij een single airco heeft een multi-split één buitenunit. Het grote verschil is dat dit aircosysteem meerdere binnenunits heeft. Zoals je al kan raden biedt het wel een groter koelvermogen, waardoor het een stuk duurder is dan de single airco systemen.

Je kan het volledige systeem dus op maat van jouw woning aanschaffen, maar hou er wel rekening mee dat er maximum aantal binnenunits vastgelegd zijn per één enkele buitenunit. Natuurlijk heb je wel de optie om meerdere buitenunits aan elkaar aan te sluiten, om het draagvermogen te verhogen. Nadeel is wel dat er nogal wat leiding- en verbouwingswerken nodig zijn om de verschillende units met elkaar te verbinden, wat natuurlijk extra kosten met zich meebrengt.

installeren van airco

Wat is de beste plaats voor jouw airco in huis?

Wanneer je beslist hebt welke airco het beste bij je woning en verwachtingen past, is de volgende keuze die je moet maken de plek waar je de airconditioning wil installeren. Er zijn namelijk enkele aandachtspunten waar je rekening mee hoort te houden bij het plaatsen van je airco.

Bij het plaatsen van de binnenunit zorg je er best voor dat de unit dichtbij de locatie staat die je wil verkoelen. In de woonkamer wil je bijvoorbeeld vooral koelte in de zithoek, waar je ’s avonds met het hele gezin televisie kijkt. Het is niet aangeraden om te overdrijven. Je wil natuurlijk niet dat de airco rechtstreeks op jou blaast, maar wel dat de gekoelde lucht gelijk verdeeld wordt over de betreffende ruimte(s).

Daarnaast zorg je er ook best voor dat je de binnenunit niet te dicht bij een warmtebron plaatst, omdat die de temperatuursensor van je airco kan ontregelen. Plaats je binnenunit dus niet boven een radiator of dichtbij een dakraam, want dan zal de airco blijven werken, ook al is de ruimte al voldoende gekoeld.

Zorg er ook voor dat je de binnenunit hoog genoeg plaatst. Hoe hoger je de airco plaatst, hoe sneller en efficiënter de ruimte koel zal worden, aangezien warme lucht stijgt.

Bij het plaatsen van de buitenunit moet je ervoor zorgen dat er geen obstakels in de buurt zijn, zodat de toevoer van buitenlucht niet geblokkeerd raakt. Vanzelfsprekend is het ook aangeraden om de buitenunit op een plaats te installeren waar zoveel mogelijk schaduw is. Zo vergt het minder energie van de airco om die lucht te koelen. Daarnaast plaats je de buitenunit ook best niet op een plat dak, omdat de dakbedekking vaak al veel warmte afgeeft. Als je een plat dak hebt is het beter om de airco boven het plat dak tegen de muur te bevestigen.

Controleer ook even of de wand waar je de binnen- of buitenunit wil op plaatsen ook effectief sterk genoeg is om het gewicht van de airco te kunnen dragen. Afhankelijk van het type systeem mag de afstand tussen de binnenunit(s) en buitenunit niet te groot zijn, en is het natuurlijk ook handig als de units gemakkelijk bereikbaar zijn voor onderhoud en eventuele reparaties.

vaste airco zonder buitenunit

Airco installeren: een stappenplan

De plaatsing van een airco gebeurt in verschillende stappen. Afhankelijk van het soort airco dat je hebt, verschilt het proces. Hieronder vind je een beknopt stappenplan:

Split airco installeren:

  1. Ophangen van 1 of meerdere binnenunits aan de wand of het plafond
  2. Boorwerken uitvoeren en de leidingen voor de koelvloeistof leggen
  3. Buitenunit plaatsen
  4. Koelleidingen en stuurkabel aansluiten
  5. Airco systeem controleren op lekkages en dan vullen met koelvloeistof

Monoblock airco installeren:

  1. De plaats van de airco (aan de buitenmuur) bepalen
  2. Doorvoer naar buiten aanbrengen voor de luchtafvoer en -toevoer
  3. Twee roosters plaatsen in de buitengevel als afwerking voor de luchtafvoer en -toevoer
  4. Monoblock airco aansluiten
airco installeren

Hoeveel kost een airco installatie?

De prijs voor airco installatie is sterk afhankelijk van het soort airco. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per soort airco.

Type aircoGemiddelde prijs (incl. btw)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 – 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 – 3.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Ontvang een prijs op maat

Airco installateur kiezen: offertes aanvragen en vergelijken loont

Airco installateurs zijn experts in hun vakgebied en weten exact hoe ze jouw toekomstige airco op een correcte manier moeten installeren. Doe bij voorkeur beroep op een airco specialist in jouw buurt.

We adviseren je alvast om voor de airco installatie eerst offertes aan te vragen bij meerdere airco installateurs. Zo krijg je een goed overzicht van de toestellen, de prijzen en kan je de juiste keuze(s) maken. Via onderstaand formulier ontvang je volledig gratis en vrijblijvend offertes van installateurs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen - Airconditioning
1*. Wat is de totale oppervlakte van de ruimtes voor de airco installatie?
2*. Beschik je al over een airconditioning of klimaatregeling in je gebouw?
3*. Tegen wanneer wenst je de installatie van de airconditioning?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.