Airco installateurs: info, prijzen en offertes

In dit artikel kom je alles te weten over het vinden van een airco installateur. Je verneemt alle informatie omtrent prijzen en offertes en we leggen je uit waarom het zo handig is om dit door een airco installateur te laten uitvoeren.

Vind een airco installateur in jouw regio

Hoeveel kost een airco laten plaatsen?

Airco installateurs

De totale kostprijs van een split airco in huis – inclusief installatie – is € 1.750 tot € 3.250. Ga je voor een multi-split airco om verschillende ruimtes te koelen, dan moet je een budget van € 3.500 tot € 6.000 voorzien. Deze richtprijzen zijn inclusief installatie en werkuren.

Natuurlijk hangt de prijs van de airco installateur af van verschillende factoren, zoals de ervaring van de installateur, het type airco en de grootte van het project. Verder kan de installateur ervoor opteren om het kostenplaatje te berekenen op basis van een uurtarief of op basis van een vast bedrag.

Je mag ervan uitgaan dat het uurtarief van de gemiddelde installateur neerkomt op zo’n 55 euro. We bevelen je ten zeerste aan om vooraf een vaste prijs te bepalen. Op die manier kom je nadien niet voor onaangename verrassingen te staan en is er van eventuele discussies geen sprake.

Ontvang een prijs op maat

Hoe werkt een airco installateur?

Wat doen airco installateurs

Een airco installateur gaat te werk volgens een vast stappenplan dat opgemaakt is uit 8 stappen. Ten eerste houdt hij zich bezig met de binnenunit op te hangen, vervolgens plaatst hij boorwerken voor de leidingen en voert hij de leidingen door. Ten vierde hangt hij dan weer de buitenunit op.

Als vijfde en zesde stap in het proces sluit hij de koelleiding en de stuurkabel aan én perst hij de werking af alvorens ze te vacumeren en te controleren. Ten slotte ruimt de installateur nog zijn werkzaamheden op en geeft hij de klant de nodige instructies mee.

Naast de strikte opvolging van het stappenplan zal de installateur je eveneens toelichten welke airco systemen hij allemaal installeert en je adviseren welk systeem het meest tot z’n recht zal komen.

Soorten airco’s

Vanzelfsprekend bestaan er verschillende soorten airco systemen om het juiste klimaat te creëren. Graag lichten we deze toe voor jou.

Vaste airco vs mobiele airco’s

Airco installateur vinden: Type airco

Ten eerste onderscheiden we vaste airco’s en mobiele airco’s. Vaste airco toestellen beschikken traditiegetrouw over een groot vermogen. Ze kunnen bovendien op verscheidene manieren geplaatst worden. Voor de plaatsing is een grondige vakkennis vereist. Verder dien je stil te staan bij volgende zaken:

 • Uitgerust met of zonder buitenunit
 • Uitgerust met of zonder verwarmingsmogelijkheden
 • Plaats van installatie

De tegenpool van de vaste airco is logischerwijs de mobiele airco. In tegenstelling tot een vaste airco is een mobiele airco veel makkelijker zelf te installeren en je bent bij machte om ‘m te verplaatsen naar welke ruimte je maar wilt, denk maar aan de keuken in de ochtend en de slaapkamer in de avond.

Een derde voordeel is de veel goedkopere prijs ten opzichte van een vast systeem. De prijzen van mobiele airco’s variëren tussen 250 en 1000 euro, terwijl je voor een vaste airco al snel tussen 1200 en 3500 euro neertelt. Mobiele airco’s zijn op te splitsen in systemen zonder (monoblock) en systemen met buitenunit (split systeem).

Een vaste airco mag dan wel een pak duurder zijn, maar brengt ook tal van voordelen met zich mee zoals een beter controleerbaar verbruik, een betere regulering van temperatuur, geen lawaaihinder en de mogelijkheid om over te schakelen op warme lucht in de winter.

Monoblock airco

Mono

Een monoblock airco is een toestel zonder buitenunit, met koelmotor in de airco zelf. Het is verkrijgbaar in zowel vaste als mobiele vorm.

Voordelen en nadelen

De voornaamste voordelen die verbonden zijn aan een monoblock airco zijn als volgt:

 • Geen plaatsing van buitenunit
 • Makkelijke installatie
 • Beperkt verlies in ruimte
 • Lager in prijs dan splitsysteem

Tegenover de voordelen zijn ook enkele nadelen te bedenken:

 • Hogere geluidshinder
 • Beperkte opties in plaatsing
 • Lastigere opties in afvoer bij mobiele toestellen

Split-airco

Buitenunit multi split

Afsluiten doen we met de split-airco, comfortabele toestellen met één (single split) of meerdere buitenunits (multi split). Een split-airco wordt in de meeste gevallen geïnstalleerd in vaste vorm. Dit kan ook voorkomen in een commerciële en industriële setting.

Voordelen en nadelen

De voordelen die gepaard gaan met een split-airco zijn:

 • Compactere binnenunits
 • Flexibel karakter
 • Lagere geluidshinder
 • Meer opties in plaatsing

Daartegenover staan twee nadelen:

 • Plaatsing van buitenunit
 • Moeilijkere installatie en duurdere prijs dan monoblock airco

Heb ik een airco installateur nodig?

Zelf airco installeren

In sommige gevallen, zoals bij een mobiele airco bijvoorbeeld, is het makkelijker om zelf tot plaatsing over te gaan, maar we raden je toch aan om de deskundige hulp van een installateur in te schakelen.

Waarom een airco installateur inroepen?

Het is altijd een goed idee om een airco te laten installeren door een professionele installateur. Ondanks het feit dat je kosten uitspaart wanneer je de plaatsing voor eigen rekening neemt, is dit niet geheel zonder risico.

Door beroep te doen op een professional verzeker je jezelf van een correcte installatie en garantie én vermijd je kostelijke fouten. Dergelijke fouten kunnen er zelfs toe leiden dat het kostenplaatje torenhoog oploopt.

Airco installateurs vergelijken: tips

Installateur vinden: vergelijken

Wanneer je overgaat tot de vergelijking van de ene installateur met de andere, dien je met bepaalde aspecten rekening te houden. We lijsten ze met plezier op voor jou.

1) Airco merk

De ene installateur plaatst verschillende merken, de andere houdt vast aan een vast merk/een vaste fabrikant. Het is bijgevolg van cruciaal belang om je van tevoren goed te informeren over alle airco merken en de mogelijkheden ervan.

2) Erkende installateurs

Het zal je geenszins verbazen dat de kwaliteit van de airco grotendeels samenhangt met de kwaliteit van de plaatsing. Beroep je daarom uitsluitend op een installateur die in het bezit is van de juiste certificaten.

3) Vermogen airco installatie

De installateur maakt op voorhand de berekening over welk vermogen je airco moet te beschikken. Wees je ervan bewust dat niet elke installateur hier even grondig mee omspringt.

Sommigen bevelen een voldoende groot vermogen aan, waardoor je het risico loopt op overdimensionering. Anderen schuwen onderdimensionering niet om zo de prijs van de airco te drukken.

Hoe vind ik de beste installateur?

1) Vraag airco offertes aan

Aangezien de installatie van een airco systeem een behoorlijke hap uit je budget neemt, ga je best niet over één nacht ijs door zoveel mogelijk airco installateurs uit de buurt te vergelijken.

Door middel van nauwgezet prijzen tegen elkaar af te wegen, vind je enerzijds de beste installateur in de omgeving en bespaar je anderzijds op de installatiefactuur.

2) Berekening van de airco installatie

Zoals we reeds aangaven, heb je er alle baat bij om met erkende airco installateurs te werken. Zo verwerf je zekerheid over een correcte berekening van de installatie.

3) Vergelijk prijsoffertes

Finaal kunnen we nog meegeven dat je zoveel mogelijk prijsoffertes moet vergelijken om tot de beste aankoop over te gaan. Offertes zijn overigens heel makkelijk aan te vragen via onderstaand formulier. Erna is het aan jou om knopen door te hakken en uit te maken aan welk type installatie je het beste gevoel overhoudt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen - Airconditioning
1*. Wat is de totale oppervlakte van de ruimtes voor de airco installatie?
2*. Beschik je al over een airconditioning of klimaatregeling in je gebouw?
3*. Tegen wanneer wenst je de installatie van de airconditioning?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.