Hoe de opbrengst van zonnepanelen berekenen?

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Lees hier hoeveel je de opbrengst van je zonnepanelen berekent.

Zonnepanelen leggen is een investering voor het milieu op korte termijn, maar voor je portemonnee op lange termijn. De opbrengst van je zonnepanelen bokst in de eerste jaren niet op tegen de plaatsingskosten. Iedereen vraagt zich dus af hoe je de opbrengst zonnepanelen berekenen kan.

Zonnepanelen worden pas na gemiddeld acht tot tien jaar winstgevend. Hoe winstgevend, is gekoppeld aan de hoeveelheid energie de zonnepanelen produceren. Die hoeveelheid hangt dan weer af van een heel aantal factoren.

–> Bereken hoe winstgevend Zonnepanelen voor u zouden zijn met onze zonnepanelen Calculator.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen is het in de eerste plaats natuurlijk van belang hoeveel zonnepanelen je op je dak laat leggen. Het spreekt voor zich dat 25 zonnepanelen meer energie produceren dan vijftien.

De hellingsgraad, de hoek van de panelen ten opzichte van het aardoppervlak, is ook een cruciale factor. Als je zonnepanelen schuin staan, vangen ze meer energie op dan wanneer ze horizontaal liggen. Een hellingsgraad van 36 tot 38 graden is noodzakelijk voor een maximaal rendement van je zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Ook de azimut of oriƫntatiehoek van de zonnepanelen speelt uiteraard een rol. De zon komt niet in het noorden, dus wil je zeker niet dat je zonnepanelen richting de Poolster georiƫnteerd zijn. De azimut van je zonnepanelen moet tussen de 135 en 225 graden liggen. De ideale azimutwaarde is 180 graden, wat het zuiden aanduidt.

Voorbeeld opbrengst zonnepanelen berekenen

Laten we de berekening verduidelijken via een voorbeeld. Stel dat Jef en Eva met hun twee kinderen in Boutersem, vlak bij Leuven, wonen. Indien ze zonnepanelen willen plaatsen, zal dit hen ongeveer 6.500 euro kosten. Dit is uiteraard afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat Jef en Eva zullen plaatsen. Het gezin heeft een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh per jaar. Door de zonnepanelen dekken ze het grootste deel van hun elektriciteitsverbruik.

Als we alle factoren in dit artikel samenvoegen, rekenen we gemiddeld op een rendement van 85 procent. Dit is uiteraard bij elk huis verschillend. Jef en Eva zullen jaarlijks 540 euro besparen, waardoor de investering op elf jaar terugverdiend is. Als we vervolgens kijken naar de potentiƫle winst na zeventien jaar, komen we uit op iets meer dan 3.000 euro.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Natuurlijke factoren

De vorige factoren zijn parameters waar je zelf rekening mee kan houden. Toch zijn er nog andere factoren die ook invloed uitoefenen op je zonnepanelen. Denk maar aan daglengte, bewolkingsgraad, temperatuur en wind. Zonnepanelen renderen namelijk beter bij lagere temperaturen. Het piekvermogen is 25 graden Celcius en per graad dat het warmer is, daalt de opbrengst met 0,5 procent.

Ook met schaduw moet je rekening houden om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen. Hoe meer delen van je zonnepanelen in de schaduw staan, des te minder je zonnepanelen je opleveren.

Je kan dus concluderen dat de opbrengst van zonnepanelen dagelijks verschilt. Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen is het dus aangeraden om een jaargemiddelde te nemen. Dat is ook gebeurd in het bovenstaande voorbeeld.

Persoonlijke opbrengst zonnepanelen berekenen

Om jouw persoonlijke opbrengst te berekenen bestaan er calculators op het internet.

De investering kan wel wat kosten, maar uiteindelijk loont het wel. Bovendien laat de Vlaamse overheid je een lening aangaan tot 10.000 euro. De intrest van deze lening loopt maximaal op tot twee procent. Dit geldt enkel voor energiebesparende investeringen. De provincie Limburg laat zelfs tot 30.000 euro lenen toe. Waar wacht je op?