Zonnepanelen berekenen: aantal, prijs en opbrengst in 2024 [simulatie]

Door de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen kan je alvast een eerste inschatting maken van de opbrengst van je zonnepanelen installatie. Hierdoor weet je hoeveel je bespaart op jaarbasis en vanaf wanneer ze winstgevend kunnen worden.

Extra advies nodig? Interesse in zonnepanelen? Stel je vragen en ontvang tot 5 gratis offertes via onze offertepagina.

Ontvang gratis advies en offertes

zonnepanelen berekenen

Rendement zonnepanelen berekenen

Zonnepanelen worden pas na gemiddeld acht tot tien jaar winstgevend. Hoe winstgevend het is, is gekoppeld aan de hoeveelheid energie die ze produceren. Die hoeveelheid hangt dan weer af van een heel aantal factoren.

Aantal zonnepanelen berekenen

De gemiddelde zonnepanelen hebben een afmeting van 1 meter op 1,65 en een standaard vermogen van 250 Wp. Jaarlijks betekent dat gemiddeld 225 kWh aan zonnestroom per zonnepaneel.

Hoe kom je tot bovenstaand resultaat? Om de opbrengst van al je zonnepanelen te berekenen, telt in de eerste plaats het aantal zonnepanelen dat je per vierkante meter op je dak laat leggen. Het spreekt daarbij voor zich dat 20 panelen meer energie opwekken dan vijftien.

Voorts leveren zonnepanelen in kilowattuur (kWh) op jaarbasis gemiddeld zo’n 90 % (0,9) van de capaciteit van het systeem in wattpiek (de meeteenheid om de capaciteit van zonnepanelen om zonne-energie in elektriciteit om te zetten).

Met alle hierboven vermeldde gegevens krijg je de volgende formule:

0,9 x aantal zonnepanelen x Wp = aantal kWh (0,9 x 1 x 250 Wp = 225 kWh)

zonnepanelen plaatsen

Het type zonnepanelen

Het type zonnepaneel is uiteraard een van de meest bepalende onderdelen opbrengstgewijs. De panelen hebben een vermogen dat uitgedrukt wordt in wattpiek (Wp). Let wel: dit is geen werkelijk vermogen, maar een vermogen van zonnepanelen in optimale omstandigheden.

Polykristallijn zonnepanelen

Deze panelen hebben een blauwe schijn en kleine vierkante zonnecellen. Ze zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen, maar hebben ook een lager rendement. Heb je genoeg plaats? Dan zijn polykristallijne zonnepanelen prijs-kwaliteit de beste keuze. Ze presteren ook beter in diffuus licht, wat typisch Belgisch is.

Monokristallijn zonnepanelen

Deze panelen halen het beste rendement, maar zijn ook 10 tot 15% duurder dan hun polykristallijne concurrenten. Ze profiteren ook meer van direct zonlicht. Wanneer de ruimte beperkt is, zijn monokristallijne zonnepanelen een goede manier om jouw energieproductie op te krikken.

Dunne-film zonnepanelen

Voor de volledigheid geven we ook mee dat er dunne-film zonnepanelen bestaan. Hoewel ze zo’n 20% goedkoper zijn, zijn ze niet zo populair. Door het lage rendement heb je namelijk veel ruimte nodig om genoeg energie op te wekken. De kosten van zonnepanelen zijn dus duidelijk niet het allesbepalende criterium.

De hellingsgraad

De hellingsgraad, de hoek van de panelen ten opzichte van het aardoppervlak, is evenzeer een cruciale factor die invloed heeft op de opbrengst. Als je zonnepanelen schuin staan, vangen ze meer energie op dan wanneer ze horizontaal liggen. Een hellingsgraad van 36 tot 38 graden is noodzakelijk om een optimaal rendement van je zonnepanelen te bekomen.

Ontvang gratis offertes voor zonnepanelen

De oriëntatiehoek

Ook de azimut of oriëntatiehoek van de zonnepanelen speelt uiteraard een rol. De zon komt niet in het noorden, dus wil je zeker niet dat je zonnepanelen naar de Poolster, maar wel het zuiden gericht zijn. De azimut van je zonnepanelen moet tussen de 135 en 225 graden liggen. De ideale azimutwaarde is 180 graden, wat het zuiden aanduidt.

oriëntatiehoek zonnepaneel

Natuurlijke factoren die invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen

De vorige factoren zijn parameters waar je zelf rekening mee kan houden. Toch zijn er nog andere factoren die invloed uitoefenen op je zonnepanelen. Denk maar aan:

  • Daglengte
  • Bewolkingsgraad
  • Temperatuur
  • Wind
  • Schaduw

Zonnepanelen renderen namelijk beter bij lagere temperaturen. Het piekvermogen is 25 graden Celcius en per graad dat het warmer is, daalt de opbrengst met 0,5 procent.

Simulatie zonnepanelen: bereken opbrengst met zonnepanelen calculator

Jouw persoonlijke opbrengst uitrekenen kan je eenvoudig in enkele klikken met onze calculator.

Je kan achteraf de opbrengst van je zonnepanelen gemakkelijk bijhouden door een app te installeren op je smartphone. Deze apps doen dan al het werk en jij kan wanneer nodig eens controleren. Je vindt ze heel gemakkelijk door in de App Store te zoeken naar “Solar Power Analyzer”.

Ontvang gratis een offerte op maat voor zonnepanelen

Is investeren in zonnepanelen een goed idee in 2024?

Ja, het is nog altijd een goed idee om te investeren in zonnepanelen, zeker gezien de stijgende energieprijzen. Zo is de terugverdientijd van zonnepanelen de afgelopen maanden gezakt naar 3 jaar!

Verder kan je gebruik maken van een thuisbatterij om zo overtollig opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik. Ook werk je door het installeren van zonnepanelen mee aan een groenere toekomst. Zonnepanelen hebben ondertussen een gemiddelde levensduur van 25 jaar, dus je hebt er zeker geruime tijd genot van.

opbrengst zonnepanelen

Afschaffing terugdraaiende teller

Sinds 2021 is het principe van de terugdraaiende teller niet meer van toepassing op zonnepanelen. Die teller kon je terugdraaien wanneer je meer energie opwekte dan verbruikte. Dat recht is dus voortaan niet meer van toepassing. De Vlaamse regering voorziet een eenmalige compensatie in de vorm van een rendement van 5%.

Zonnepanelen prijs berekenen

Aan de investering kan een stevig kostenplaatje verbonden zijn, maar uiteindelijk loont het wel. Bovendien laat de Vlaamse overheid je een lening aangaan tot 10.000 euro. De interest van deze lening loopt maximaal op tot twee procent. Dit geldt enkel voor energiebesparende investeringen. De provincie Limburg laat zelfs tot 30.000 euro lenen toe.

Premie zonnepanelen berekenen

Als je voor 1 januari 2021 een zonnepanelen installatie liet installeren en een digitale meter hebt, kan je een retroactieve investeringspremie aanvragen.

Ook kan je een terugleveringscontract aangaan met de energieleverancier. Dit contract betreft de elektrische stroom die je produceert en niet verbruikt.

Is jouw PV-systeem goedgekeurd voor 14 juni 2015? Dan heb je recht op groenestroomcertificaten.

Let op: De einddatum voor de premie zonnepanelen is vervroegd van 1 januari 2025 naar 1 januari 2024. Dit betekent dat je zonnepanelen voor het einde van 2023 geplaatst en gekeurd moeten worden. Enkel dan heb je nog recht op de subsidie van de overheid.

Hou er rekening mee dat niet de besteldatum, maar de keuringsdatum bepaalt of je de premie ontvangt. Het kan dus zijn dat je zonnepanelen geïnstalleerd zijn in 2023, maar ze nog niet gekeurd zijn. 

Ontvang gratis offertes voor de plaatsing van jouw zonnepanelen

Alvorens je overgaat tot de plaatsing van jouw zonnepanelen, doe je er goed aan om zoveel mogelijk offertes op te vragen bij verschillende installateurs. Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes van professionelen in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wil je zonnepanelen plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.