Zonnepanelen prijs: hoeveel kost het in België?


Zonne-energie is hot. Overal waar je kijkt, duiken zonnepanelen op. De zonnepanelen prijs is in de afgelopen jaren dan ook sterk gezakt. Maar, wat kosten zonnepanelen nu precies? En, hoe vind je de beste zonnepanelen voor een goede prijs-kwaliteit? Vind het antwoord op deze en andere vragen in onderstaand artikel.

Heb je extra advies nodig? Wil je de prijs van zonnepanelen vergelijken? Verstuur vandaag je aanvraag via onze offertepagina en ontvang al binnen een aantal dagen de eerste zonnepanelen installeren prijs offertes.

Vergelijk vrijblijvend tot 5 gratis offertes

Wat is de huidige kostprijs van zonnepanelen in België?

prijs zonnepanelen

De tarieven zonnepanelen liggen gemiddeld tussen 4.000 en 8.000 euro. De prijs is variabel afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Ook daalt ze per Wattpiek (Wp) wanneer je meer panelen laat plaatsen. Die prijs per Wp varieert 1,22 euro tot 1,68 euro per Wp.

Voor de plaatsing van de panelen mag je nog ongeveer 1.000 euro extra rekenen. Zo komen we aan ondertstaande prijzen voor een zonnepanelen installatie van bijvoorbeeld 4.500 Wp:

  • 260 Wp-panelen: € 3.910 (panelen) + € 1.250 (omvormer) + € 1.000 (plaatsing) = € 6.000
  • 290 Wp-panelen: € 4.900 + € 1.250 + € 1.000 = € 7.150
  • 335 Wp-panelen: € 7.150 + € 1.250 + € 1.000 = € 9.400

Beperkte beschikbare ruimte kan je compenseren door zonnepanelen met een hoge opbrengst te plaatsen, en omgekeerd.

Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?

Wat bedraagt de prijs van zonnepanelen nu eigenlijk? Een vaste prijs voor een zonnepanelen installatie bestaat eigenlijk niet. Verschillende factoren hebben een invloed op de prijs, waardoor een op maat gemaakte offerte onmisbaar is. Wie zonnepanelen wil leggen, mag zich dus niet blind staren op de eindprijs. Je houdt best rekening met een aantal factoren.

Prijzen voor zonnepanelen

1. De zonnepanelen zelf

De berekening van de prijs van een installatie begint uiteraard bij de zonnepanelen zelf. Vandaag zijn er 2 belangrijke soorten:

Polykristallijne zonnepanelen

Deze panelen hebben een blauwe schijn en kleine vierkante zonnecellen. Ze zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen, maar hebben ook een lager rendement. Heb je genoeg plaats, dan zijn polykristallijne zonnepanelen prijs-kwaliteit de beste keuze. Ze presteren ook beter in diffuus licht, wat typisch Belgisch is.

Prijs zonnepanelen polykristal

Monokristallijne zonnepanelen

Deze panelen halen het beste rendement, maar zijn ook 10 tot 15 % duurder dan hun polykristallijne concurrenten. Ze profiteren ook meer van direct zonlicht. Wanneer de ruimte beperkt is, zijn monokristallijne zonnepanelen een goede manier om jouw energieproductie op te krikken.

zonnepanelen op je dak

Dunne-film zonnepanelen

Voor de volledigheid geven we ook mee dat er dunne-film zonnepanelen bestaan. Hoewel ze zo’n 20 % goedkoper zijn, zijn ze niet zo populair. Door het lage rendement heb je namelijk veel ruimte nodig om genoeg energie op te wekken.

De kosten van zonnepanelen zijn dus duidelijk niet het allesbepalende criteria.

Prijzen van zonnepanelen op het dak: Polykristalijn met een blauwe kleur
Polykristalijne zonnepanelen halen niet het beste rendement, maar zijn wel goedkoop.

Prijzen van zonnepanelen

Soort zonnepanelen Gemiddelde prijs
Polykristallijne zonnepanelen € 150 – 300 per paneel
Monokristallijne zonnepanelen € 200 – 400 per paneel
Dunne-film zonnepanelen ca. € 150 per paneel

2. Het verbruik

Vooraleer je zonnepanelen legt, moet je jouw verbruik in kaart brengen. Zo kom je te weten hoeveel kWh nodig is. Een doorsnee gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 4.000 kWh per jaar. Betekent dit dat een installatie van 4.000 kWh plaatsen voldoende is om je eigen verbruik te voorzien?

Opgelet voor het verschil tussen Wattpiek en de realiteit

De realiteit is ingewikkelder. Het rendement van zonnepanelen is nooit 100 %. Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen, vermenigvuldigen we het verbruik met 0,9. De opbrengst wordt dan uitgedrukt in Wattpiek (wp). Om 4.000 kWh te produceren, heb je dus een systeem van 4.500 Wp nodig. Wattpiek is de meeteenheid voor zonnepanelen om zonne-energie in elektriciteit om te zetten.

3. De beschikbare oppervlakte

Je budget mag nog zo ruim zijn, je moet nog altijd genoeg plaats hebben om de zonnepanelen plaatsen. Afhankelijk van de zonnepanelen die jij kiest, moet je meer of minder plaats voorzien.

4. De prijs van de omvormer

De omvormer is een cruciaal onderdeel van de installatie. Het vormt de gelijkstroom om in wisselstroom, zodat je de geproduceerde elektriciteit kunt gebruiken.

De prijs van de omvormer hangt af van het vermogen van jouw installatie:

  • Kleine installatie met het vermogen van 1.500 kWh: € 650
  • Normale installatie kostprijs zonnepanelen 4000 kwh: € 1.250
  • Grote installatie met het vermogen van 6.000 kWh: € 2.000

Hou er wel rekening mee dat een omvormer na ongeveer 10 jaar aan vervanging toe is. AEG, SMA en Mastervolt zijn enkele bekende namen in de wereld van de omvormers.

5. Bijkomende kosten

Voor een zonnepaneelinstallatie op een plat dak bijvoorbeeld komen er kosten bij voor de constructie die gemaakt moet worden om de zonnepanelen in de juiste hellingsgraad te krijgen.

Daarnaast zit er een milieubijdrage van 2 euro per paneel inbegrepen in de prijs. Met deze bijdrage financiert men de recyclage van oude zonnepanelen.

plaatsing van een zonnepaneel op je dak door dakwerker
Het leggen van de zonnepanelen is meestal in minder dan één dag geklaard.

Hoe kan ik besparen op de aankoop van zonnepanelen?

Er zijn meerdere manieren om te besparen op de aankoop van je zonnepanelen. We bekijken ze even wat meer in detail.

Premies en subsidies

Doordat zonnepanelen een groene investering zijn, kom je bij de aankoop ervan ook in aanmerking voor een premie of subsidie. Eerst en vooral kan je bij je gemeente navragen welke initiatieven er lokaal van toepassing zijn.

Sinds 2021 kan je in Vlaanderen als eigenaar van zonnepanelen een premie aanvragen van 1.500 tot 1.800 euro per wooneenheid. Alle voorwaarden vind je hier terug.

Ook voor een plaatsing van een thuisbatterij kan je een premie krijgen. Deze is geldig vanaf 1 april 2021 en kan gaan tot 2.550 euro. Alle voorwaarden vind je hier terug.

Opgelet: De premie voor zonnepanelen is door de Vlaamse regering vervroegd stopgezet. Normaal zou de einddatum op 1 januari 2025 vallen. Nu verdwijnt de premie al op 1 januari 2024. 

Wil je nog van de premie profiteren? Dan laat je best zo snel mogelijk zonnepanelen plaatsen en keuren. Hou er rekening mee dat niet de besteldatum, maar de keuringsdatum bepaalt of je de premie ontvangt. Enkel als je zonnepanelen voor het einde van 2023 geplaatst en gekeurd zijn, heb je nog recht op de premie. 

Energieleningen

Vind je zonnepanelen nog altijd een dure investering? Dan helpt de overheid je een handje in de vorm van goedkope energieleningen. Op die manier wordt het veel makkelijker om van zonne-energie te profiteren.

Besparen op lange termijn

Met zonnepanelen heb je ook het voordeel dat je op de lange termijn ook bespaart op de kost van energie. De opbrengst van zonnepanelen op je dak kan je makkelijk uitrekenen met onze calculator.

Vergelijk offertes

Een andere manier om te besparen is het vergelijken van verschillende offertes van aannemers in jouw regio voor de installatie van zonnepanelen. Belangrijk hierbij is wel dat je enkel offertes met elkaar vergelijkt die effectief hetzelfde inhouden. Zo voorkom je onverwachte kosten achteraf. Probeer ook niet enkel naar de prijs te kijken, maar ook naar de dienstverlening die inbegrepen is.

zonnepanelen kopen

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan

Interesse in het plaatsen van zonnepanelen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis offertes van zonnepanelen installateurs in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.