Levert de zon in België genoeg energie voor mijn zonnepanelen op?

Energie zonnepanelen: levert de zon in België welk voldoende bruikbare energie op
Zonnepanelen halen energie uit de zon. Dus… hoe meer zon, hoe meer energie… Toch? Maar wat tijdens de winterperiode? En als het regent? Schijnt de zon in België wel voldoende om je zonnepanelen maximaal te laten renderen? Geen zorgen. Want niet enkel de hoeveelheid zon, maar een heleboel andere factoren beïnvloeden hoeveel energie zonnepanelen kunnen produceren. Wees dus gerust: zonnepanelen blijven de allerbeste investering die je momenteel voor je woning kan doen. In dit artikel leggen we uit hoe dit precies zit.

Nieuwsgierig naar jouw persoonlijke opbrengst? Met deze handige tool kan je meteen je winst berekenen!

Welke factoren bepalen de hoeveelheid energie van zonnepanelen?

Het vermogen van zonnepanelen drukt men uit in kilowattpiek of kWp. Het vermogen wordt gemeten bij ideale omstandigheden. Het rendement van zonnepanelen vertelt hoeveel energie een zonnepaneel kan produceren. Het wordt uitgedrukt in kWh per kWp. Dit rendement wordt bepaald door verschillende factoren. De hoeveelheid zon speelt hierbij een belangrijke rol, maar zeker niet de hoofdrol.

Energie zonnepanelen: Vertrouw op een zonnepanelen specialist

Een ervaren vakman houdt rekening met alle factoren die een maximale opbrengst van je zonnepanelen garanderen.

  • Type zonnepanelen Men onderscheidt monokristalijne zonnepanelen en polykristalijne zonnepanelen. In de eerste plaats is de manier waarop ze gemaakt worden verschillend, maar er is ook een verschil in hun rendement. Zuiver op basis van rendement produceren monokristalijne zonnepanelen meer energie dan polykristalijne. Maar… polykristalijne zonnepanelen presteren beter in ons typisch Belgische klimaat, want ze zijn minder gevoelig aan lagere temperaturen en veel bewolking. In België zie je dus vaker polykristalijne panelen, en deze zijn bovendien goedkoper.
  • Locatie van je woning De opbrengst in België is niet altijd even ideaal, maar het rendement op jaarbasis is zeer interessant en best hoog. In de zomerperiode wordt de rendementscurve gekenmerkt door een enorme piek, die de donkere winterdagen ruimschoots compenseert. Temperaturen boven de 25 graden creëren net een rendementsverlies van 0,3% tot 0,4%, dus een hittezomer is absoluut geen vereiste voor een mooie opbrengst, integendeel!
  • Ligging van je zonnepanelen Elke woning is anders. Factoren zoals de oriëntatie van je dak, de hoeveelheid schaduw, de hellingsgraad van je dak, aanwezigheid van een ventilatiesysteem, de temperatuur,… zijn zeer individueel en bepalen elk voor een stukje de hoeveelheid energie die je zonnepanelen zullen opleveren. Vooral de combinatie van factoren is doorslaggevend. Een specialist zal bijvoorbeeld op zoek gaan naar de meest geschikte mix van de oriëntatie van je woning met de hellingsgraad van je dak.

Je merkt het: België is een uitstekend land voor een mooie opbrengst van zonne-energie. Graag meer info op maat? Een ervaren installateur berekent snel je persoonlijke winst, in functie van jouw woning en mogelijkheden.

Kijk hier om in contact te komen met een specialist uit jouw regio.

Energie zonnepanelen: Is mijn dak wel geschikt?

Het begrip zonnepotentieel gaat veel dieper dan enkel de hoeveelheid zon die op een dak terechtkomt.  Bekijk zeker dit filmpje over de zonnekaart van Vlaanderen. Zo weet je meteen of jouw dak geschikt is voor een installatie van zonnepanelen!

Kies voor een slimme investering. Kies voor energie van zonnepanelen.

Wil je meer weten over de kostprijs van zonnepanelen? Wij helpen je graag met je zoektocht naar een eersteklas installateur uit jouw buurt.

Klik hier voor gratis advies of een geheel vrijblijvende offerte.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.