Hoe elektriciteit besparen in huis? 5 Tips en tricks

De energieprijzen zijn dit moment redelijk stabiel. Dat betekent dat ze niet fors zullen stijgen – maar ook zeker niet veel zullen dalen. Vind jij dat je te veel betaalt? Wil je graag op elektriciteit en gas besparen? Lees deze nuttige tips en bespaar makkelijk tientallen euro’s per jaar!

5 bruikbare tips om zelf op elektriciteit te besparen

Hoe besparen op elektriciteit?

Tip 1: Vermijd sluimerverbruik (Bespaar 10% op je energieverbruik)

Veel apparaten, zoals Tv’s, modems, computers en de verwarming zijn geprogrammeerd om nooit volledig ‘uit’ te gaan – ze staan heel vaak, of zelfs de hele dag, op stand-by. In die modus verbruiken ze nog steeds elektriciteit.

Wil je energie besparen? Zet ze helemaal uit, door de stekkerdoos uit te zetten. En je bespaart op jaarbasis een smak geld zonder dit sluimerverbruik. Zeker als je een weekend weg bent of overdag naar je werk gaat, hoeft je elektronica echt niet aan te blijven!

Tip 2: Vervang je gloeilampen (Bespaar tot €130 per jaar)

Heb jij nog steeds de oude vertrouwde gloeilampen in je fittingen zitten?

Niet zo gek: ze geven een helder, warm licht waar veel van ons verknocht aan zijn geraakt. Maar er zijn goede redenen dat gloeilampen uitgefaseerd worden – meer dan 90% van de energie die ze verbruiken wordt omgezet in hitte. En dat doen ze niet efficiënt, zodat ze veel energie verspillen.

Vervang je gloeilampen liever door spaarlampen, of beter nog, door LED-lampen. Die lampen geven tegenwoordig echt een even mooi licht als het ouderwetse peertje, en verbruiken veel, veel minder stroom. Als je toch in de lampenwinkel staat, koop dan meteen dimmers. Daarmee maak je je woonkamer niet alleen sfeervoller, maar kan je nog meer elektriciteit besparen!

Tip 3: Word zuiniger met wassen, drogen en strijken (Bespaar €17 per jaar

  • Je hoeft je was echt niet op 90 graden te wassen om die schoon te krijgen. De meeste stoffen worden prima gereinigd door ze op 40 graden te wassen.
  • Een wasdroger is een handig apparaat – maar als je energie wilt besparen is hij overbodig. Gewoon de was buiten of binnen aan waslijnen hanger bereikt hetzelfde, maar dan gratis.
  • Een strijkijzer verslindt verbazend veel energie. Vraag je daarom af of je het belangrijk vindt om al je kleding kreukloos te strijken, of dat je dat alleen doet met je nette kleding.

Tip 4: Controleer je televisie en decoder (Bespaar tot €67 per jaar)

Ook de TV en decoder zijn notoire energieverbruikers. De decoder en de TV staan bij de meeste huishoudens wel 16 tot 20 uur per dag in stand by-modus. Nergens voor nodig – zet ze uit!

Ga je een nieuwe TV aanschaffen? Daarvoor geldt hetzelfde als voor gloeilampen – moderne technologieën zijn energiezuiniger. Een LED-tv verbruikt maar liefst 50% minder stroom dan een LCD-tv, en wel 75% minder dan een plasmatelevisie!

Tip 5: Maak je koelkast en vriezer efficiënter

In je keuken staan een paar apparaten die veel energie verbruiken, zoals de koelkast en de vriezer. Die kan je, hoe tegenstrijdig het ook klikt, het beste zo vol mogelijk steken. De koude etenswaren houden de temperatuur namelijk vast en zorgen dat de apparaten minder hard hoeven te koelen.

Ook kan je stroom besparen door je vriezer regelmatig te ontdooien. Zonder het aangevroren ijs koelt het apparaat stukken efficiënter. En als de rubberen strips aan de zijkant van de koelkastdeur kapot gaat vervang die dan – anders ontsnapt er onnodig veel koude lucht.

Hoe bespaar je op je elektriciteit? Een paar extra tips

  • Je huis isoleren is de beste manier om op stookkosten te besparen. Je muren, vloer en dak laten isoleren door een vakman is de meest doeltreffende oplossing. Maar ook de gordijnen en rolluiken dichtdoen scheelt al. En een comfortabel tapijt neerleggen bespaart je de kosten van dure vloerverwarming.
  • Je bent veel energie kwijt aan je verwarmingskosten. Zeker als je warmte wordt opgewekt door verouderde apparatuur. Een nieuwe boiler, CV-ketel of warmwatertank kopen kan je veel geld besparen. Een warmtepomp of zonneboiler is nog beter!
  • Koop je een nieuwe wasmachine, koelkast of vaatwasser? Kies er dan één met een zeer zuinig energielabel, bijvoorbeeld A+++. Je kan veel energie besparen door zuinig witgoed aan te schaffen.
Besparen op elektriciteit: kies de goede elektricien

Verander van elektriciteitsleverancier

Om te besparen op elektriciteit kan je ook een nieuwe energieleverancier zoeken. Via een snelle vergelijking zie je al snel welke aanbieders jou de beste tarieven kunnen geven. Bovendien gelden er vaak heel aantrekkelijke kortingen voor overstappers!

Je kan bij een nieuwe aanbieder ook precies het energiecontract nemen dat je zelf wilt. Kies je voor flexibele variabele tarieven of zet je de prijs van je elektriciteit en gas vast? Wil je graag groene stroom of is grijze stroom ook prima? En hoe lang wil je het contract laten doorlopen? Deze keuzes kunnen op lange termijn veel effect hebben!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Vernieuw je elektrische installatie

Wil je elektriciteit kosten besparen in een ouder huishouden? Het vervangen van de elektrische installatie kan veel uitmaken. Nieuwe elektradraden, een meterkast en een stoppenkast werken zuiniger dan oude exemplaren. Ze zijn meestal ook veel handiger in het gebruik.

Bovendien is het wel zo veilig om elektrische installatie te conformiseren naar de huidige normen.

Vergelijk offertes van verschillende elektriciens

Ben je toe aan nieuwe elektra in huis om elektriciteit te besparen? Dan is het zaak om een goede elektricien te vinden, die de installatie weer als nieuw maakt. Om dat snel en makkelijk voor elkaar te krijgen, kan je vrijblijvende offertes aanvragen.

Daarop zie je direct welke werkzaamheden een elektricien voor je kan uitvoeren, en een heldere uiteenzetting van alle kosten. Doe het vandaag nog en je elektrische installatie loopt binnenkort weer optimaal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type elektriciteitswerken zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.