Stopcontact plaatsen: stappenplan en richtprijzen

We worden als consument steeds zelfstandiger. Met behulp van het internet en handige informatie  kan iedereen zelf een stopcontact installeren. We gebruikten dagelijks tal van elektrische apparaten en voldoende stopcontacten is dan ook een noodzaak binnenshuis. Kom alles te weten over het zorgvuldig aansluiten van een stopcontact en wat zoal de kosten hiervoor zijn.

Geef je de klus liever uit handen? Geen probleem. Bekijk wat het professioneel aansluiten van een stopcontact zoal kost en voorzie zo snel mogelijk jouw gehele huis van een professionele stopcontact plaatsing.

Wat kost het plaatsen van een stopcontact?

De kosten voor het plaatsen van een stopcontact zijn afhankelijk van het type muur, de benodigde materialen en verschillen uiteraard wanneer je het zelf plaatst of wanneer je het uitbesteed. De kosten variëren dan al snel tussen de €10 en €120 en zijn uiteraard sterk afhankelijk van het uurtarief van de elektricien. Uiteraard verschillen de kosten ook zeer per type stopcontact.

Zo zijn er verschillende systemen en elk type heeft zo zijn voor- en nadelen. De meest moderne systemen zijn vaak de meest betrouwbare keus. Bekijk of de stopcontacten veilig zijn en voldoen aan de juiste voorwaarden.

Wanneer je zelf een stopcontact aansluit betaal je alleen de materiaalkosten. De materialen hiervoor koop je eenvoudig bij elke doe-het-zelf zaak of via het internet.

Overweeg de aanschaf van deze materialen echter alleen wanneer je over de juiste kennis en ervaring beschikt of voldoende tijd hebt om dit te leren. Vergeet niet, hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker de klus je zal afgaan.

Ontvang een richtprijs op maat

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een stopcontact?

Er zijn diverse factoren die de prijs van het aansluiten van een stopcontact beïnvloeden. Zo verschilt het of je een inbouw of opbouw stopcontact installeert en wat voor type muur je hebt. Daarnaast zijn er factoren zoals de plek van het stopcontact. Neem deze factoren zorgvuldig in acht en weet wat je gemiddeld kwijt zult zijn aan het plaatsen van een stopcontact.

Hoe stopcontact plaatsen?

Inbouw vs. opbouw stopcontact

Over het algemeen zijn er twee manieren waarop je een stopcontact kunt installeren, namelijk via een inbouw systeem en via een opbouw systeem. Tegenwoordig wordt vrijwel altijd voor een inbouwsysteem gekozen. Een inbouw stopcontact ziet er strakker uit en valt voor het grootste deel weg in de muur. Hierdoor is een inbouw stopcontact niet alleen veiliger, maar ook van betere kwaliteit.

Het type muur

Het type muur is een belangrijke factor bij het installeren van een stopcontact. Zo is het bijvoorbeeld veel makkelijker om een stuk uit hout of gips te snijden dan uit beton. Veel elektriciens rekenen dan ook vaak een hoger bedrag voor een betonmuur.

De plaats van het stopcontact

Vaak willen we een stopcontact op een plek waar deze zo min mogelijk opvalt. Echter is dit vaak een lastige klus en een hele uitdaging om het zorgvuldig te plaatsten. Voor het plaatsen is vaak groot gereedschap nodig dat erg flexibel is. Zo is het plaatsen van een stopcontact in een hoek, of achter een koelkast of vaatwasser, vaak een specialistische klus en geldt over het algemeen dat hoe lastiger de plek van het stopcontact is, hoe hoger de kosten kunnen oplopen voor het plaatsen.

Laat je adviseren door een vakman

Zelf een stopcontact plaatsen? Het volledig stappenplan

Wanneer je zelf een huis bouwt, of handig bent met klussen, kun je overwegen om zelf stopcontacten in je woning te installeren. Met een beetje handigheid en de juiste informatie vooraf hoeft dit geen onmogelijke klust te zijn. Overweeg je zelf de uitdagende stap aan te gaan en wil je jouw huis zelf gaan voorzien van stopcontacten? Neem dan de volgende stappen in acht.

Stap 1: Bereid de klus goed voor

Zorg ervoor dat je de juiste materialen in huis hebt en je het te installeren stopcontact zorgvuldig opmeet. Overweeg de plek van het stopcontact zorgvuldig en kijk of jouw apparaten (zoals je koelkast of vaatwasser) eenvoudig aan het stopcontact kunnen worden aangesloten. Let daarnaast op of er stroomkabels aanwezig zijn in de muur of waar je wellicht een stroomkabel zou kunnen plaatsen. Vergeet niet naar het type stopcontact te kijken, zoals een model met kinderslot of een dubbelstopcontact en schaf een model aan die bij jouw wensen en bij jouw interieur past.

Stap 2: Beitel de steenmassa uit

Zodra je nauwkeurig opgemeten hebt waar het stopcontact moet komen, is het tijd om het hout, beton of gips uit te snijden. Snijd het gat zorgvuldig uit en zorg ervoor dat het gat niet te diep en groot wordt. Je kunt hier diverse soorten gereedschap voor gebruiken. Zorg ervoor dat je werkt met absolute zorgvuldigheid en werk de randen nauwkeurig af. Kleine scheurtjes of haperingen blijf je vaak zien en zorgen voor een slordig eindresultaat.

Stap 3: Plaats de inbouw pootjes

De inbouw pootjes zorgen ervoor dat het stopcontact keurig op zijn plaats blijft. Elk systeem is echter anders waardoor het plaatsen van de pootjes ook verschilt. Om de pootjes volledig vast te maken wordt het aangeraden om gips te gebruiken. Gebruik een waterpas om te controleren of het stopcontact volledig recht staat. Vul de gaten op met snelgips en zorg ervoor dat de pootjes stevig vast komen te zitten en op de juiste plek blijven.

Stap 4: Sluit het systeem aan

Voordat je contact maakt met de stroomkabel is het van uiterst belang dat de stroom uitgeschakeld staat. Controleer dit dan ook zorgvuldig bij de hoofdschakelaar. Zodra de stroom uit staat kun je de stroomkabel aanleggen. Wanneer je de stroomkabel zorgvuldig geplaatst hebt, is het van belang om simpelweg de juiste kleuren kabels met elkaar te verbinden. Gebruik hiervoor een speciale rapidklem en knip de kabels eventueel op maat. Wanneer de draden verbonden zijn kun je het afdekplaatje plaatsen en controleren of de stroom werkt.

Vergelijk elektriciens

Besteed je de werken liever uit aan een vakman? Vergelijk offertes!

Waarom stopcontact laten plaatsen door elektricien?

Voor het zorgvuldig en professioneel installeren van een stopcontact is heel wat geduld en aandacht nodig. Veel mensen besteden deze klus dan ook maar al te graag uit.

Het installeren van een stopcontact kan een zeer specialistische klus zijn. Echter, met de hulp van een professional is jouw klus zo geklaard en kun je heel wat ellende voorkomen. Ben je benieuwd wat het kost om een of meerdere stopcontacten te installeren? Informeer dan vrijblijvend naar de kosten en regel eenvoudig een professionele elektricien voor het installeren van al jouw gewenste stopcontacten.