Je elektriciteit conform maken in België : de complete gids

Heb je een oude elektrische installatie? Dan is het haast onvermijdelijk dat er in de loop van de jaren wijzigingen moeten worden aangebracht om het bestaande systeem veilig te houden. In dat geval praten we over de elektriciteit conform maken.

Wat betekent dit nu precies? Wat zijn de prijzen en met welke vakman moet ik in België contact opnemen? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het conform maken van elektriciteit.

🔌 Vind een betrouwbare elektricien in je regio 🔌

Betrouwbare elektricien nodig met correcte prijzen? Doe een aanvraag en wij matchen je met de beste elektriciens in jouw regio. Zij maken voor jou offertes op maat. Zo kan jij makkelijk en vrijblijvend vergelijken.

👉 Gratis offertes ontvangen

Wat betekent het conform maken van elektriciteit?

elektriciteit conform maken

De elektriciteit conform maken betekent de bestaande elektrische installatie aan de huidige normen laten voldoen. Indien de installatie defecten vertoont of niet conform wordt geacht, wordt een upgrade aanbevolen. Nadien moet je de elektrische installatie laten keuren.

In België bestaat namelijk een reglement dat van toepassing is op alle industriële en huishoudelijke installaties: het AREI of het algemeen reglement op de elektrische installaties.

Dit reglement is wettelijk bindend. Het moet echter niet als een beperking worden beschouwd. In feite helpt het om brand te voorkomen en verhoogt het tegelijkertijd de veiligheid van de woning en haar bewoners. Bovendien geeft een elektrische installatie conform maken een meerwaarde aan je huis en helpt het elektriciteit te besparen.

Hoeveel kost elektriciteit conform maken in België?

De prijs om elektriciteit conform te maken ligt in België tussen 1.000 en 7.000 euro. De prijzen variëren sterk afhankelijk van de specifieke kenmerken van een bepaalde installatie en de eventuele gebreken die het kan vertonen.

Elektriciteit conform maken: wat bepaalt de prijs?

De kostprijs hangt dus grotendeels af van de omvang en de moeilijkheidsgraad van de uit te voeren elektriciteitswerken. De kosten zijn uiteraard hoger wanneer een volledige renovatie van uw elektrische installatie vereist is.

Uurloon elektricien

Voor het renoveren of installeren van een nieuwe elektrische installatie zal een elektricien tussen 35 en 40 euro per uur aanrekenen. Je zal ongeveer 150 euro moeten betalen voor de inspectie. Het is dan ook moeilijk om een precieze offerte of prijs te geven, aangezien dit geval per geval moet worden vastgesteld.

Vraag een prijs op maat

oude elektrische installatie conform maken

Wanneer heb je een nieuw conformiteitsattest nodig?

Een conformiteitsattest is 25 jaar lang geldig, maar in sommige situaties moet je toch je elektrische installatie eerder laten nakijken. Verschillende situaties vereisen naleving:

1. Aankoop van een woning

Bij de aankoop van een woning dat niet voldoet aan de AREI, of het algemeen reglement op de elektrische installaties. In dat geval ben je als koper verplicht de installatie binnen de 18 maanden conform te maken. Deze periode loopt vanaf de datum van overname.

De verantwoordelijkheid voor het conform maken van de elektrische installatie ligt dus bij de koper. De verkoper is wel verplicht je een certificaat van overeenstemming te verstrekken dat is afgegeven door een gezaghebbende keuringsinstantie. Dit document bewijst niet dat de elektrische installatie aan de normen voldoet, maar geeft wel eventuele tekortkomingen aan die moeten worden verholpen.

2. Nieuwe elektrische installatie aansluiten op het net

Elektrische conformiteit is ook vereist wanneer je van plan bent een recente installatie op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Voorafgaand aan dergelijke werken heb je de goedkeuring nodig van een erkende instantie, die na controle van je systeem een certificaat of een conformiteitsattest zal verstrekken.

Dit conformiteitsattest is 25 jaar lang geldig. Na deze periode is een nieuwe aanpassing van de normen wettelijk verplicht. Bedrijven en opbrengsteigendommen moeten verplicht om de 5 jaar een controle laten uitvoeren.

3. Wijziging elektrische installatie

Elke wijziging aan je elektrische installatie impliceert een aanpassing aan de normen. Deze regel geldt zelfs wanneer het conformiteitsattest zijn geldigheidsduur van 25 jaar nog niet heeft overschreden.

elektrische installatie

Met wie moet ik contact opnemen voor een elektrische conformiteitsattest?

In eerste instantie moet je een beroep doen op een controleorganisme dat erkend is door de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. Zodra je het keuringscertificaat hebt, kan je een beroep doen op een erkend vakman om de werken uit te voeren.

Het conform maken van de elektrische installatie is een klus die je best overlaat aan een ervaren vakman. Om een geldig conformiteitsattest te ontvangen, moet de technische controle trouwens worden uitgevoerd door een erkende elektricien.

Om een correct beeld te krijgen van de huidige tarieven voor dergelijke elektriciteitswerken kan je gratis offertes aanvragen bij erkende vakmannen in je buurt. Zo kies je de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Kom direct in contact met een vakman

Voorbereiding van de technische inspectie

Vooraleer je elektriciteitssysteem conform kan worden gemaakt, moet je over een aantal documenten beschikken. Dit als voorbereiding op de technische controle.

Welke documenten moet ik hebben?

De volgende reeks documenten moet je aan de inspecteur kunnen voorleggen:

  • Een elektrisch plan: een uitgetekend schema van de elektrische installatie.
  • Een lokalisatiediagram of eendraadsschema met de plaats van alle onderdelen van je elektrische installatie.
  • Een identificatiecode van je aansluiting op het elektriciteitsnet, namelijk de EAN-code: die bestaat uit 18 cijfers en is verbonden aan je adres.
lokalisatiediagraam eenlijnsschema

Wat zijn de meest voorkomende overtredingen?

De installatie voldoet niet aan de conformiteitsregels wanneer er bepaalde gebreken worden vastgesteld. Er bestaan verschillende soorten gebreken die zich kunnen voordoen:

Slecht geïsoleerde geleiders

Slecht geïsoleerde geleiders stellen de circuits bloot aan storingen die brand kunnen veroorzaken. Er wordt een risico op elektrocutie vastgesteld. Denk hierbij aan een defect stopcontact.

Geen differentiële stroomonderbreker

Het ontbreken van een differentiële stroomonderbreker is ook een vaak voorkomende overtreding. Het is een essentieel onderdeel dat de circuits beschermt tegen elektrische overbelasting en je beschermt tegen stroomlekkage(s).

Aarding 

De aarding van de elektrische installatie is gebrekkig of ontbreekt. Aarding moet aanwezig zijn in alle elektrische systemen die na 30 september 1981 zijn geïnstalleerd.

Geen eendraadsschema

Ten slotte is het ontbreken van een lokalisatiediagram of een eendraadsschema een groot gebrek. Het eendraadsschema wordt gebruikt om een defect circuit te kunnen identificeren. Als je er geen bij de hand hebt, kan een elektricien je die altijd bezorgen.

Laat je adviseren

Heb ik recht op subsidies?

In Vlaanderen kom je in aanmerking voor premies voor het vervangen of aanpassen van je elektrische installatie. Is je woning ouder dan 30 jaar? Dan kan je de renovatiepremie via Wonen Vlaanderen aanvragen.

Sommige gemeenten hanteren lokale premies. Je kan dus navragen bij jouw gemeente of je voor het upgraden van je elektrische installatie een premie of subsidie kan krijgen.

Het conform maken van de elektrische installatie in je woning is niet alleen van belang voor de veiligheid van je installatie, maar ook voor die van jezelf en medebewoners.

Ontvang gratis offertes voor het conform maken van je elektriciteit

Zoek je een elektricien om de elektriciteit in je woning conform te maken? Vul dan gerust onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvende offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type elektriciteitswerken zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.