Je elektriciteit conform maken in België: de complete gids

Je elektrische installatie wordt altijd volgens vooraf vastgestelde en evoluerende normen opgesteld. Het is dan ook onvermijdelijk dat in de loop van de jaren wijzigingen worden aangebracht in het bestaande systeem. In dat geval praten we over het conform maken van de elektriciteit.

Wat betekent dit nu precies? Wat zijn de prijzen en met welke vakman moet ik in België contact opnemen? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het conform maken van elektriciteit.

Vraag advies en vrijblijvende offerte

Wat betekent het conform maken van elektriciteit?

elektriciteit conform maken

Een elektrische upgrade doe je wanneer je ervoor zorgt dat je elektrische installatie aan de gestelde normen voldoet. Indien de installatie defecten vertoont of niet conform wordt geacht, wordt een upgrade aanbevolen.

In België bestaat namelijk een reglement dat van toepassing is op alle industriële en huishoudelijke installaties: het AREI of het algemeen reglement op de elektrische installaties.

Dit reglement is wettelijk bindend. Het moet echter niet als een beperking worden beschouwd. In feite helpt het om brand te voorkomen en verhoogt het tegelijkertijd de veiligheid van de woning en haar bewoners. Bovendien geeft een upgrade van de elektrische installatie een meerwaarde aan je onroerend goed. Wat zeker interessant is wanneer je van plan bent je huis te verkopen.

Wat kost elektriciteit conform maken in België?

De prijs voor een elektrische upgrade in België ligt tussen 1.000 en 7.000 euro.

De prijzen kunnen sterk variëren afhankelijk van de specifieke kenmerken van een bepaalde installatie en de eventuele gebreken die het kan vertonen.

De kosten hangen dus grotendeels af van de omvang en de moeilijkheidsgraad van de uit te voeren elektriciteitswerken. De kosten zijn uiteraard hoger wanneer een volledige renovatie van uw elektrische installatie vereist is.

Voor het renoveren of installeren van een nieuwe elektrische installatie zal een elektricien tussen 80 en 120 euro per m² aanrekenen. Je zal ongeveer 150 euro moeten betalen voor de inspectie. Het is dan ook moeilijk om een precieze offerte of prijs te geven, aangezien dit geval per geval moet worden vastgesteld.

Vraag een prijs op maat

Wanneer heb je een nieuw conformiteitsattest nodig?

Een conformiteitsattest is 25 jaar lang geldig, maar in sommige situaties moet je toch je elektrische installatie eerder laten nakijken.

Verschillende situaties vereisen naleving:

  • Bij de aankoop van een woning dat niet voldoet aan de AREI, of het algemeen reglement op de elektrische installaties. In dat geval ben je als koper verplicht de installatie binnen de 18 maanden conform te maken. Deze periode loopt vanaf de datum van overname. De verantwoordelijkheid voor het conform maken van de elektrische installatie ligt dus bij de koper. De verkoper is wel verplicht je een certificaat van overeenstemming te verstrekken dat is afgegeven door een gezaghebbende keuringsinstantie. Dit document bewijst niet dat de elektrische installatie aan de normen voldoet, maar geeft wel eventuele tekortkomingen aan die moeten worden verholpen.
  • Elektrische conformiteit is ook vereist wanneer je van plan bent een recente installatie op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Voorafgaand aan dergelijke werken heb je de goedkeuring nodig van een erkende instantie, die na controle van je systeem een certificaat of een conformiteitsattest zal verstrekken. Dit conformiteitsattest is 25 jaar lang geldig. Na deze periode is een nieuwe aanpassing van de normen wettelijk verplicht. Bedrijven en opbrengsteigendommen moeten verplicht om de 5 jaar een controle laten uitvoeren.
  • Elke wijziging aan je elektrische installatie impliceert een aanpassing aan de normen. Deze regel geldt zelfs wanneer het conformiteitsattest zijn geldigheidsduur van 25 jaar nog niet heeft overschreden.

elektrische installatie

Met wie moet ik contact opnemen voor een elektrische conformiteitsattest?

In eerste instantie moet je een beroep doen op een controleorganisme dat erkend is door de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. Zodra je het keuringscertificaat hebt, kan je een beroep doen op een erkend vakman om de werken uit te voeren.

Het conform maken van de elektrische installatie is een klus die je best overlaat aan een ervaren vakman. Om een geldig conformiteitsattest te ontvangen, moet de technische controle trouwens worden uitgevoerd door een erkende elektricien.

Om een correct beeld te krijgen van de huidige tarieven voor dergelijke elektriciteitswerken kan je gratis offertes aanvragen bij erkende vakmannen in je buurt. Zo kies je de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Kom direct in contact met een vakman

Voorbereiding van de technische inspectie

Vooraleer je elektriciteitssysteem conform kan worden gemaakt, moet je over een aantal documenten beschikken. Dit als voorbereiding op de technische controle.

Welke documenten moet ik hebben?

De volgende reeks documenten moet je aan de inspecteur kunnen voorleggen:

  • Een elektrisch plan: een uitgetekend schema van de elektrische installatie.
  • Een lokalisatiediagram of eenlijnsschema met de plaats van alle onderdelen van je elektrische installatie.
  • Een identificatiecode van je aansluiting op het elektriciteitsnet, namelijk de EAN-code: die bestaat uit 18 cijfers en is verbonden aan je adres.

lokalisatiediagraam eenlijnsschema

Wat zijn de meest voorkomende overtredingen?

De installatie voldoet niet aan de conformiteitsregels wanneer er bepaalde gebreken worden vastgesteld. Er bestaan verschillende soorten gebreken die zich kunnen voordoen:

  • Slecht geïsoleerde geleiders die de circuits blootstellen aan storingen die brand kunnen veroorzaken. Er wordt een risico op elektrocutie vastgesteld.
  • Het ontbreken van een differentiële stroomonderbreker, een essentieel onderdeel dat de circuits beschermt tegen elektrische overbelasting en je beschermt tegen stroomlekkage(s).
  • De aarding van de elektrische installatie is gebrekkig of ontbreekt. Aarding moet aanwezig zijn in alle elektrische systemen die na 30 september 1981 zijn geïnstalleerd.
  • Het ontbreken van een lokalisatiediagram of een eenlijnsschema om een defect circuit te kunnen identificeren. Als je er geen bij de hand hebt, kan een elektricien je die altijd bezorgen.

Laat je adviseren

Heb ik recht op subsidies?

In Vlaanderen maak je kans op premies voor het vervangen of aanpassen van je elektrische installatie. Is je woning ouder dan 30 jaar? Dan kan je de renovatiepremie via Wonen Vlaanderen aanvragen. Sommige gemeenten hanteren lokale premies. Je kan dus navragen bij jouw gemeente of je voor het upgraden van je elektrische installatie een premie of subsidie kan krijgen.

Het conform maken van de elektrische installatie in je woning is niet alleen van belang voor de veiligheid van je installatie, maar ook voor die van jezelf en medebewoners.

Ontvang gratis offertes voor het conform maken van je elektriciteit

Zoek je een elektricien om de elektriciteit in je woning conform te maken? Vul dan gerust onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvende offertes.