Zelf elektriciteit voor buiten aanleggen: mogelijkheden, aandachtspunten en richtprijs

Er gaat niets boven een heerlijke avond barbecueën in de tuin of een gezellige avond op het balkon met sfeerverlichting. Hiervoor is het aanleggen van buiten elektriciteit uiteraard van belang.

Kom meer te weten over de voordelen van elektriciteit voor in je tuin of buitenruimte, wat zoal de mogelijkheden zijn en waar je met name op moet letten bij het zorgvuldig installeren van kabels en stopcontacten.

Lees daarnaast meer over de geschatte kosten en wat je gemiddeld kwijt bent voor een professionele installatie door een vakman.

Elektriciteit voor buiten aanleggen: zelf of door een vakman?

Ben je een handige doe-het-zelf klusser en ga je graag een uitdaging aan? Overweeg dan om zelf je eigen elektriciteitsvoorziening aan te leggen buiten. Met de juiste voorbereiding, en geschikte materialen, kan iedereen buiten elektriciteit aanleggen.

Bespaar je liever tijd en moeite? Dan is het uiteraard aan te raden om een professionele vakman in te schakelen. Een professional beschikt vaak over het juiste gereedschap en heeft de klus vaak eenvoudig en snel geklaard.

Bespaar op je elektriciteitswerken

Wat is het prijsverschil?

Uiteraard lijkt het zelfstandig installeren van de elektriciteit in je tuin vaak vele malen goedkoper. Echter, wanneer je niet beschikt over voldoende gereedschap en materiaalsoorten, kunnen de kosten flink oplopen wanneer je zelf aan de slag gaat met het aanleggen van elektriciteit.

Voor een professionele installatie van een vakman betaal je naast de materiaalkosten ook voor de installatiekosten. Vaak geldt hiervoor een uurtarief dat varieert tussen de €40 en €100 en is de uiteindelijke prijs afhankelijk van het aantal stopcontacten, de lengte van het netwerk en de ondergrond waar de kabels geplaatst moeten worden.

Waarom elektriciteit buiten plaatsen?

Hoe kun je zelf elektriciteit aanleggen in je tuin? Het stappenplan

Durf je de uitdaging aan en wil je zelf graag elektriciteit aanleggen voor buiten? Zorg er dan voor dat je altijd veilig te werk gaat en de juiste voorbereidingen treft. Plaats een centrale kabeldoos en installeer vervolgens de kabels zo zorgvuldig mogelijk. Installeer vervolgens het gewenst aantal stopcontacten en houdt gedurende het gehele proces de veiligheidsmaatregelen in acht.

Stap 1: Ga veilig te werk en bereid de klus goed voor

Net als met alle elektriciteitsklussen, staat bij het installeren van elektriciteit in de openlucht veiligheid voorop. Zo is de eerste stap van de installatie het afsluiten van de spanning van de elektriciteitsgroep die je van plan bent te gebruiken.

Stap 2: Plaats een centrale kabeldoos

Wanneer de stroom staat uitgeschakeld kun je vervolgens aan de slag met het installeren van de centrale kabeldoos. Vaak wordt het aangeraden om de centrale kabeldoos aan te sluiten op een aparte groep in je groepenkas (elektriciteitskast buiten) en is de aanschaf van een model dat waterwerend is van uiterst belang.

Stap 3: Plaats de kabels en bescherm ze zorgvuldig

Wanneer de centrale kabeldoos zorgvuldig geinstalleer is, kunnen de kabels met behulp van een wachtbuis geplaatst worden. Een wachtbuis elektriciteit buiten systeem zorgt ervoor dat je de kabels eenvoudig op de gewenste plek kunt trekken en de kabels beter beschermd blijven. Plaats de kabels op een diepte van ongeveer 50 cm.

Stap 4: Sluit de kabels en het stopcontact aan

Installeer de grondkabel aan de centrale kabeldoos en zorg voor een nauwkeurige afwerking met behulp van een rubberring. Hierdoor voorkom je dat vocht door de leidingen kan komen. Plaats stopcontacten op de gewenste plek en monteer deze aan de grondkabels. Gebruik hiervoor uiteraard alleen spatwaterdichte buitenstopcontacten en buitenschakelaars.

Laat je elektriciteit plaatsen door een vakman

Aandachtspunten bij het plaatsen van elektriciteit in de openlucht

Hoe elektriciteit buiten plaatsen?

Wanneer je zelf stopcontacten aansluit is het van belang dat je altijd veilig te werk gaat en de juiste materialen aanschaft. Daarnaast is het van belang om nauwkeurig in kaart te brengen waar je de elektriciteit wilt plaatsen.

Maak een plan of schema en teken zorgvuldig uit waar de stopcontacten moeten komen. Schaf daarnaast het juiste materiaal aan en houdt rekening met de kwaliteit en waterdichtheid. Ten slotte is een belangrijk aandachtspunt de diepte van de kabels.

Sluit het systeem aan op een apart circuit en plaats de kabels altijd diep genoeg.

Vraag raad aan een elektricien

Waar plaats je elektriciteit?

Je kunt zelf bepalen waar je de electriciteitsvoorzieningen plaatst. Zo kun je bijvoorbeeld een stopcontact installeren in je tuin, terras of tuinhuis, en zorg je ervoor dat je op elk gewenste plek elektriciteit hebt voor bijvoorbeeld je grasmaaier, tuinverlichting of voor muziekinstallatie.

Maak gebruik van een elektraplan

Een goede planning is het halve werk. Zorg ervoor dat je de meest eenvoudige afmetingen in kaart brengt en maak jouw elektra plan visueel. Hierdoor kun je veelvoorkomende problemen voorkomen en zorg je ervoor dat je nauwkeurig te werk gaat.

Koop het juiste materiaal

Voorkom snelle slijtage en kies voor hoogwaardige materiaalsoorten. Zorg dat je beschikt over het juiste gereedschap en ga professioneel te werk.

Buitenstopcontacten verschillen uiteraard van binnen stopcontacten en bieden bescherming tegen zowel vocht als stof. Let bij de aanschaf van de stopcontacten op de waterdichtheid IP (Ingress Protection). De IP waarde staat voor de mate van bescherming. Hoe hoger de IP waarde, hoe beter de stopcontacten beschermd zijn.

Zorg voor een apart circuit

Over het algemeen geldt de regel dat wanneer je met je elektrische apparaten boven een verbruik van 3680 Watt uitkomt, je een nieuwe groep aan dient te maken. Hierdoor voorkom je dat een circuit overbelast raakt. Ook voor buitengroepen is het aan te raden om een apart circuit te maken.

Graaf diep genoeg

Om de kabels goed te beschermen is het belangrijk om diep genoeg te graven. Hierdoor zijn ze minder kwetsbaar en gaan ze langer mee. Wanneer je hond bijvoorbeeld een gat in de tuin graaft, of wanneer je een plant wil plaatsen, raak je niet eenvoudig het kabelnetwerk waardoor je eenvoudig schade aan de kabels voorkomt.

Wil je je elektriciteit buiten liever niet zelf aanleggen? Vergelijk offertes!

Het aanleggen van elektriciteit in je tuin of buitenruimte kan een uitdagende klus zijn. Veel mensen besteden deze klus dan ook maar al te graag uit. Wil je graag weten wat de exacte installatiekosten voor jouw situatie zijn? Vraag dan vrijblijvend offertes aan en besteed jouw elektriciteitsklus eenvoudig uit aan een professional bij jou in de buurt.