Elektriciteit buiten: elektriciteitskabels buiten trekken via wachtbuis

Wil je graag elektriciteit buiten je woning aanleggen, bijvoorbeeld in de tuin of op je oprit? In dit artikel kom je meer te weten over de aanleg van elektra voor buiten.

Professioneel advies en prijzen van professionele elektriciens nodig? Dat kan je snel en eenvoudig via onze offertepagina. Door meerdere offertes voor elektriciteitswerken te vergelijken, krijg je inzicht in de prijzen en kan je sneller keuzes maken.

Elektriciteit buiten aanleggen: zelf of door een vakman?

Ben je een doe-het-zelver en ga je graag een uitdaging aan? Overweeg dan om zelf je elektriciteitsvoorziening aan te leggen. Met de juiste voorbereiding en geschikte materialen kan iedereen buiten elektra aanleggen.

Bespaar je liever tijd en moeite? Dan is het uiteraard aangeraden om een professionele vakman in te schakelen. Een professional beschikt over het juiste gereedschap en heeft de klus vaak sneller geklaard.

Bespaar op je elektriciteitswerken

Wat is het prijsverschil?

Het zelfstandig installeren van de elektriciteit in je tuin lijkt vaak veel goedkoper. Echter, wanneer je niet beschikt over voldoende gereedschap en het juiste materiaal, kunnen de kosten flink oplopen.

Voor een professionele installatie van een vakman betaal je naast de materiaalkosten ook voor de installatiekosten. Vaak geldt hiervoor een uurtarief dat varieert tussen de 40 en 100 euro. Bovendien is de uiteindelijke prijs afhankelijk van het aantal stopcontacten, de lengte van het netwerk en de grond waar de kabel geplaatst moet worden.

elektriciteit voor buiten

Hoe zelf elektriciteit naar buiten trekken? Stappenplan

Durf je de uitdaging aan en wil je zelf graag je elektriciteit buiten aanleggen? Zorg er dan voor dat je altijd veilig te werk gaat en de juiste voorbereidingen treft. 

Stap 1: Elektriciteit buiten aanleggen: ga veilig te werk en bereid de klus goed voor

Zoals altijd staat bij het installeren van elektra de veiligheid voorop. Zo is de eerste stap van de installatie het afsluiten van de spanning van de elektriciteitsgroep die je van plan bent te gebruiken.

Stap 2: Plaats een centrale kabeldoos

Wanneer de stroom uitgeschakeld staat ,kun je vervolgens aan de slag met het installeren van de centrale kabeldoos. Strip de draden om te kunnen aansluiten. Vaak wordt het aangeraden om de kabeldoos aan te sluiten op een aparte groep in je groepenkas (elektriciteitskast buiten) en is de aanschaf van een waterwerend model van uiterst belang.

Stap 3: Wachtbuis elektriciteit buiten leggen

Als je klaar bent met het installeren van de kabeldoos, kun je de draden plaatsen. Dit gebeurt met behulp van een wachtbuis. Een wachtbuis is een grote kabel die ervoor zorgt dat je de kabels eenvoudig op de gewenste plek kunt trekken en de kabels beter beschermd blijven. Leg de kabel in de grond op een diepte van minimum 60 cm.

Als de kabel bovengronds loopt, neem je een slagvastelektrabuis en zet deze vervolgens vast op de muur met zadels. Zorg ervoor dat de kabel strak en recht over de muur loopt.

Stap 4: Aansluiten wachtbuis elektriciteit tuin

Installeer de grondkabel (YMVK kabel) aan de kabeldoos en zorg voor een nauwkeurige afwerking met behulp van een rubberring. Hierdoor voorkom je dat vocht door de leidingen kan komen.

Stap 5: Schakelaar met stopcontact aansluiten

Plaats een stopcontact op de gewenste plek en monteer deze aan de XMVK-kabel die zich in de grond bevindt. Gebruik hiervoor uiteraard alleen spatwaterdichte buitenstopcontacten en buitenschakelaars. Op die manier ben je zeker van een waterdichte verbinding.

elektriciteit buiten

Aandachtspunten bij het plaatsen van elektriciteit in de openlucht

Hoe begin ik eraan?

Maak voor de elektriciteit buiten een plan en teken zorgvuldig uit waar de stopcontacten stroom moeten leveren. Schaf daarnaast het juiste materiaal aan en houdt rekening met de kwaliteit en waterdichtheid. Ten slotte is een belangrijk aandachtspunt de diepte van de kabels.

Sluit het systeem aan op een apart circuit en leg de kabels altijd diep genoeg.

Vraag raad aan een elektricien

Waar plaats je elektriciteit?

Je kunt zelf bepalen waar je de elektra en het stopcontact plaatst. Zo kun je bijvoorbeeld een buitenstopcontact installeren in je tuin, terrasoverkapping of tuinhuis, en zorg je ervoor dat je op elk gewenste plek elektriciteit hebt.

Maak gebruik van een elektraplan

Een goede planning is het halve werk. Zorg ervoor dat je de simpelste afmetingen in kaart brengt en maak jouw stroomplan visueel. Hierdoor kun je veelvoorkomende problemen voorkomen en zorg je dat je nauwkeurig te werk gaat.

elektriciteit conform maken

Koop het juiste materiaal

Voorkom snelle slijtage en kies voor hoogwaardige materiaalsoorten. Zorg dat je beschikt over het juiste gereedschap en ga professioneel te werk.

Buitenstopcontacten verschillen uiteraard van binnenstopcontacten en bieden bescherming tegen zowel vocht als stof. Let bij de aanschaf van de stopcontacten op de waterdichtheid IP (Ingress Protection). De IP-waarde staat voor de mate van bescherming. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de stopcontacten beschermd zijn.

Zorg voor een apart circuit

Over het algemeen geldt de regel dat wanneer je met je elektrische apparaten boven een verbruik van 3680 Watt uitkomt, je een nieuwe groep aan dient te maken. Hierdoor voorkom je dat een circuit overbelast raakt. Dit is voor buiten elektra niet anders.

Graaf diep genoeg

Om de kabel goed te beschermen, is het belangrijk om diep genoeg in de grond te graven. Hierdoor zijn ze minder kwetsbaar en gaan ze langer mee. 

Wil je elektriciteit buiten liever niet zelf aanleggen? Vergelijk offertes!

Het aanleggen van elektriciteit in je tuin of buitenruimte kan een uitdagende klus zijn, zeker omdat de elektriciteit conform aan de regels van het AREI moet zijn. Veel mensen besteden deze klus dan ook maar al te graag uit.

Wil je graag weten wat de exacte installatiekosten voor jouw situatie zijn? Vraag dan via het offerteformulier vrijblijvend offertes aan en besteed jouw elektriciteitsklus eenvoudig uit aan een professional bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type elektriciteitswerken zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.