Waterontharder met co2-injectie: voordelen, prijs en alternatieven

Een waterontharder met co2-injectie is een goedkopere manier om hard water om te zetten naar zacht water. Het is een efficiënte en milieuvriendelijke wateronthardingstechniek. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de voordelen, prijs en alternatieven van de waterontharder.

Ontvang gratis offertes en advies

Wat is een waterontharder met co2-injectie?

Er zijn veel manieren om van hard water zacht water te maken. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Een co2 waterontharder is een methode waarbij de kalk met behulp van co2 in een andere vorm wordt omgezet.

De waterontharder wordt tussen 2 leidingdelen geplaatst en aangesloten op een co2 fles. Terwijl het water stroomt wordt een kleine hoeveelheid koolstofdioxide geïnjecteerd.

Hierdoor ontstaat een chemisch proces waardoor kalk oplost in het water en zich niet meer op de leiding kan afzetten. Aangezien de apparatuur bij het opstarten correct moet worden afgesteld, moet de installatie door de installateur worden gedaan.

Voordelen

 • Deze waterontharders staan bekend om hun zeer voordelige en ecologische behandelingen tegen kalkaanslag.
 • De CO2 waterontharder is een innovatief apparaat dat zorgt voor drinkwater zonder chemicaliën.
 • Dit type waterverzachter verbruikt niet veel water, waardoor het milieuvriendelijk is.
 • Het is goedkoop.
 • De waterontharder vereist geen regelmatig onderhoud. De enige extra kosten zijn de gasflessen die je aanschaft. Die hebben vaak een capaciteit om meer dan 150.000 liter water te behandelen. Je zal de gasflessen dus niet al te veel moeten bijvullen.
 • Dankzij deze waterontharder kan je tot € 650 per jaar besparen. Huishoudelijke apparaten zoals vaatwassers en boilers zullen minder snel kapot gaan, omdat ze geen last meer hebben van kalkaanslag.

Nadelen

 • CO2 waterontharders hebben niet veel nadelen. Het enigste nadeel is dat de toestellen veel plaats innemen. Je kan het toestel best installeren in een goed geventileerde ruimte die groot genoeg is.
 • Ook de prijs van een CO2 waterverzachter kan hoog zijn, maar sommige modellen hebben vrij lage prijzen.
Waterverzachter kalk

Prijs van waterontharder met co2-injectie

Gemiddeld kost een waterontharder met CO2-injectie tussen de 1.750 en 2.000 euro. Voor ongeveer 100 kuub water kost een flesje bonbon gas ongeveer 50 euro.

Ontvang gratis offertes voor waterverzachters

Wat is het verschil tussen een waterontharder zonder zout en met zout?

Een traditionele waterontharder gebruikt zout. Zo blijven traditionele waterontharders betrouwbaar, maar er zijn steeds meer zoutvrije alternatieve waterontharders op de markt. Wij bespreken deze alternatieven vormen hard water naar zacht water:

Waterontharder zonder zout

In vergelijking met een traditionele waterontharder zullen zoutvrije waterontharders geen kalk uit het water verwijderen. Het water is dus nog steeds even hard en geen onthard water. Fysische processen of chemische reacties (afhankelijk van het type apparatuur) voorkomen echter dat magnesiumionen en calciumionen bindingen vormen.

Hierdoor drijft de kalk gewoon in het water in plaats van zich af te zetten op de leiding. Bekijk hieronder de verschillende soorten waterontharders zonder zout, vergeleken met traditionele waterontharders:

Magnetische/Elektromagnetische waterverzachter

Deze apparaten genereren magnetische velden. Bij magnetische waterontharders wordt dit bereikt door een klein bakje met 2 magnetische modules om de hoofdleiding te plaatsen.

Bij de elektromagnetische waterontharder wordt de draad om de leiding gewikkeld en aangesloten op de bron van stromend water. Het op deze manier opgewekte magnetische veld zorgt ervoor dat de kalk kristalliseert in het water.

Het wordt niet afgezet op de leidingen en stroomt met het water mee. Er wordt niets aangepast aan het water. Een magnetische of elektromagnetische waterverzachter kost gemiddeld 30 tot 500 euro inclusief btw en exclusief de montage.

Waterontharder met zinken anode

De apparatuur is eenvoudig te installeren in het waterleidingsysteem en bestaat uit een actieve zinkanode met een zeer hoge zuiveringsgraad. De elektrochemische reactie tussen de zinkanode en de metalen behuizing zorgt ervoor dat bepaalde stoffen in het water (zoals kalk) zich rondom de vrijgekomen zinkionen hechten.

De samenstelling van het water verandert dus niet. Kalk lost alleen op en plakt dus niet aan de leiding. Een waterverzachter met zinken anode kost gemiddeld 500 tot 1500 euro inclusief btw en exclusief montage.

Waterverzachter met polyfosfaten

Dit is een compact apparaat, geplaatst tussen 2 leidingen. In dit apparaat stroomt water door een filterpatroon dat polyfosfaat bevat. Wanneer ze in contact komen met koud water, zullen ze zich vermengen met het magnesium en calcium in het water, zodat ze niet op de leiding gaan bezinken.

Een waterverzachter met polyfosfaten kost gemiddeld 100 tot 150 euro inclusief btw en exclusief montage.

waterontharder met co2 injectie

Waterverzachter met zout

Een ander systeem om zacht water te verkrijgen is het gebruik van een gecombineerde ontharder. Dit is een systeem dat gebruik maakt van regenereerzout.

Mechanische waterontharders

De mechanische waterontharder werkt niet op elektriciteit, maar door de waterdruk in de leiding. Dit betekent dat je minder energie verbruikt dan een elektrische waterontharder. Daarnaast hebben mechanische waterontharders duurzamere componenten en hebben ze over het algemeen een langere levensduur.

Een van de nadelen van mechanische waterontharders is dat ze geen rekening houden met de hoeveelheid water die wordt gebruikt, wat resulteert in onnodige verspilling van water en zout.

Het voordeel is dat mechanische waterontharders gemiddeld 20% goedkoper zijn dan elektrische waterontharders. Mechanische waterontharders kosten gemiddeld rond de 800 euro.

Cilinder waterontharder

De cilinder waterontharder werkt op twee cilinders. Een van de cilinders bevat kunstharsdeeltjes die kalk uit het water kunnen verwijderen en zacht water verkrijgt. Het natrium wordt toegevoegd aan het water. Dit natrium komt in het water via de tweede cilinder, die ook regeneratiewater bevat.

Het regeneratiewater wast de kunstharsdeeltjes, waardoor het kalkhoudende water wordt weggespoeld en de ontharde weer terugkomen.

Zacht water via de cilinder waterontharder heeft ook de volgende voordelen: je kunt de waterontharder overal in huis plaatsen. Voor de meeste waterverzachters kan je de zachtheid zelf instellen.

Dit zorgt ervoor dat je niet al het calcium en magnesium uitscheidt, maar wel het meest schadelijke deel. Een cilinder waterontharder kost gemiddeld rond de 1300 euro.

Magnetische waterontharder

Met behulp van een waterontharder magneet zorgt het magnetische veld ervoor dat calcium en magnesium niet kristalliseren. Magneten zijn budgetvarianten van professionele waterontharders. De effectiviteit ervan is echter niet bewezen. Een waterontharder magneet kost gemiddeld tussen de 20 en 200 euro.

Ontvang gratis offertes

Waterontharder met co2-injectie: bekende merken

Ben je op zoek naar een waterontharder met co2, maar weet je niet welk merk je moet kiezen? Wij bespreken de 2 bekendste merken.

Hydrokube

Hydrokube is een nieuw en effectief zoutvrij behandelmiddel. De belangrijkste kenmerken van Hydrokube zijn:

 • Doeltreffendheid: Hydrokube C02 waterontharder is getest en gecertificeerd door het Belgische Ecochim laboratorium om 100% effectief te zijn. CO2-antikalkbehandeling en herverdeling van 100% water.
 • Economisch: Het gebruik van ongezouten gedemineraliseerd water kan 2.000 euro besparen. Dit is voldoende om de prijs van de CO2-waterontharder het geld waard te maken.
 • Natuur: Hydrokube gebruikt 100% voedselveilig gerecycled koolstofdioxide.
waterverzachter

SoluCalc

SoluCalc’s systeem verwijdert geen kalk uit het water, maar zet het om in een andere vorm van kalk, die zich niet als kalk afzet op verwarmingselementen, tegels, enz. SoluCalc gebruikt hiervoor een zeer eenvoudige techniek. Kalk kan worden “opgelost” in zuur.

De SoluCalc installatie heeft vele overtuigende voordelen. Vergeleken met een waterontharder met ionenwisselaar is er geen probleem van een bak waar water doorheen moet en tijdelijk stilstaand water ontstaat. Daarom is het risico van bacteriegroei niet van toepassing op SoluCalc.

Hoe wordt de installatie en het onderhoud uitgevoerd?

Het is belangrijk om te weten hoe de installatie en een onderhoud van een CO2 waterontharder in zijn werk gaat. Je kan dit zelf doen, of overlaten aan een vakman. Lees hieronder hoe je het uitvoert.

Installatie

Een CO2 waterontharder installeren is niet bijzonder moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is de gebruiksaanwijzing stapgsgewijs volgen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op een installateur. Zo ben je zeker dat de ontharder correct werkt.

Onderhoud

In tegenstelling tot een waterverzachte rmet zout, is het onderhoud van een CO2 waterontharder vrij simpel. Aangezien de CO2 mechanisch in het water wordt toegediend, zal je slechts jaarlijks de zuurstoffles moeten bijvullen, de TH-waarde van het water controleren en het voorfilterpatroon vervangen.

Als je de waterontharder veel gebruikt, is het belangrijk om er zorg voor te dragen. Je kan altijd een expert inschakelen die je zal helpen met de installatie en het onderhoud van jouw CO2 waterontharder.

Waterontharder met co2-injectie kopen: vergelijk gratis offertes

Wil je een co2 waterontharder kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Laat je adviseren door experts en ontvang gratis offertes. Op die manier vind je de beste waterontharder voor een voordelige prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dienst zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.