Zout waterverzachter: Soorten zoutblokken, prijs en kwaliteit

Waterverzachters gebruiken zout om het water uit je leidingen te ontkalken. Dat doet het zout onrechtstreeks door in te werken op de harskern in het apparaat.

Dankzij de toevoeging van dat zout worden er harsbolletjes geactiveerd die kalk en magnesium uit je water filteren. Die techniek zorgt met andere woorden dat hard water zacht wordt en je sanitaire voorzieningen langer meegaan.

Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat water drinkbaar wordt, als dat nog niet het geval zou zijn. Er worden op de markt drie verschillende soorten zout  voor waterverzachters verkocht.

Vraag advies aan een waterontharder-expert

Verschillende soorten zout voor jouw waterverzachter

Het maakt niet uit in welke vorm het zout voor je waterverzachter wordt aangekocht. Wat wel belangrijk is, is de kwaliteit.

👉 Opgelet! keukenzout is geen geschikt alternatief. Het is noodzakelijk dat er regeneratiezout in de waterverzachter gebruikt wordt.
  1. Ingedampt zout: Ingedampt zout komt uit de mijnen en wordt grondig gereinigd voor het in uw waterverzachter belandt. Ingedampt zout wordt in tabletten geperst die niet tot pap oplossen. Als gevolg tast het zout het materiaal van de waterverzachter minder snel aan.
  2. Zeezout: Zeezout wordt gedestilleerd uit verdampt zeewater en is verkrijgbaar in korrels en kristallen. Voor veel particulieren is zeezout de favoriete keuze in zout voor hun waterverzachter. Zeezout is namelijk niet de goedkoopste (en bijgevolg ook minst kwalitatieve) optie, maar ook niet de duurste. Die prijs-kwaliteitsverhouding spreekt veel waterverzachtergebruikers aan.
  3. Rotszout: Rotszout komt voor als natuurlijk mineraal en wordt uit de bodem gehaald. Het gebruik van rotszout heeft een sterke invloed op de staat van je waterverzachter omdat het snel aankoekt. Het is namelijk niet makkelijk oplosbaar. Vergeet niet dat je waterverzachter daarom regelmatig gereinigd moet worden. Houd daar rekening mee wanneer je het kostenplaatje onderzoekt.

Zout waterverzachter: Wat is mijn prijs?

Prijs zout waterverzachter

Voor een zak zout van 25 kg betaal je gemiddeld 10 euro. Wat betreft de verschillende soorten zout is rotszout het goedkoopst en ingedampt zout het duurst. Dat is zo omdat de kwaliteit van ingedampt hout het hoogst is en meer voordelig is voor de waterverzachter zelf.

Sommige leveranciers bieden contracten aan om je zoutvoorraad op tijd en stond mee aan te dikken tijdens een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Hoewel zo’n onderhoudsbeurt belangrijk is, is het niet altijd nodig om een zoutabonnement aan te gaan.

Het is aangeraden om op voorhand de prijzen van zout voor je waterverzachter te vergelijken zodat je kan ontdekken of je wel degelijk voordeel doet met een dergelijk zoutcontract. Dat is namelijk niet altijd het geval; soms is het in de winkel of online goedkoper dan bij je persoonlijke leverancier.

Een gemiddeld gezin heeft jaarlijks 100 kg zout nodig om zijn waterverzachter draaiende te houden, tenzij het water heel hard zou zijn en je waterverzachter meer zout nodig heeft. Dat zou in totaal uitkomen op een dikke 40 euro per jaar.

Aangezien we allemaal weten hoe prijzig waspoeder en wasmiddelen zijn, maak je op termijn heel wat winst met een waterverzachter. Wil jij ook het verschil tussen hard en zacht water voelen wanneer je je tanden poetst?