Rolluiken plaatsen: huidige prijzen, soorten en (elektrische) bediening
In Vlaanderen kiezen ontzettend veel mensen voor het plaatsen van rolluiken. De redenen hiervoor zijn zeer divers. Zo kunnen de luiken dienen als wering tegen ongewenste bezoekers, maar ook zijn ze ideaal om straatlawaai en fel licht buiten te houden. Wil je zelf één of meer rolluiken plaatsen? Dan is het goed om te weten dat je kunt kiezen uit vele verschillende opties. Zo zijn er diverse mogelijkheden voor de bediening en heb je de keuze uit uiteenlopende materialen.
Wens je direct in contact te komen met installateurs? Verstuur je aanvraag en ontvang gratis meerdere offertes op maat van je project.
INHOUDSTAFEL
Wat kost het om rolluiken te laten plaatsen?
De kosten van je nieuwe grote of kleine rolluiken zijn uiteraard belangrijk. Er worden verschillende prijzen gehanteerd. De voordeligste optie is het rolluik met handmatige bediening. Deze kost circa 100 tot 250 euro per vierkante meter.
Gaat je voorkeur uit naar elektrische bediening? Dan lopen de kosten al gauw op tot zo’n 200 tot 500 euro per vierkante meter. Natuurlijk komen er ook nog montagekosten bij. Deze verschillen per systeem en per installateur.
Hoeveel kosten automatische rolluiken?
Automatische of elektrische rolluiken zijn een pak duurder dan handmatig bediende uitvoeringen. Je bent met een elektrisch rolluik minimaal 100 euro duurder uit. Overigens kunnen de kosten verder oplopen indien je kiest voor aluminium of houten luiken.
Voor automatische rolluiken van aluminium betaal je al gauw 750 euro per vierkante meter. Kies je voor stijlvol hout? Dan kosten de luiken tot wel 1.500 euro per stuk.
Onderdeel | Gemiddelde kosten | Toelichting |
---|---|---|
Rolluik | 100 tot 750 euro | Afhankelijk van materiaal en grootte van het rolluik |
Bediening | 10 tot 275 euro | Handmatige bediening is voordeliger dan een elektrische installatie |
Installatie | 70 tot 210 euro | Afhankelijk van formaat en moeilijkheidsgraad |
Nieuwe rolluiken kopen: drie interessante opties
Er zijn verschillende manieren om de rolluiken te bevestigen, waarbij de ene methode eenvoudiger is dan de andere. Kijken we naar de wijze van plaatsing? Dan zijn er drie types rolluiken.
1. Voorzetrolluiken
De meest voordelige optie is het voorzetrolluik. Deze kan je eenvoudig laten toevoegen aan bestaande woningen. De gevel hoeft hiervoor niet te worden aangepast. De rolluiken kunnen zonder veel moeite aan de kopzijde van de gevel worden geplaatst. Uiteraard is ook plaatsing op de tweede verdieping in veel gevallen mogelijk.
2. Inbouwrolluiken
Inbouwrolluiken worden, zoals de naam al aangeeft, in de gevel geïntegreerd. Deze optie is vooral ideaal indien je ze toepast in een nieuw te bouwen woning of een huis dat gerenoveerd zal worden. Kies je voor plaatsing in een bestaande woning? Dan moeten er invasieve breekwerken plaatsvinden.
3. Opbouwrolluiken
Wil je wind en koude buiten houden? Dan zijn opbouwrolluiken een zeer goede optie. Deze worden op de kanten van het raam bevestigd en helpen je om flink wat energie te besparen.
Welke materialen zijn geschikt?
De keuze voor de plaatsing van een bepaald type rolluik is natuurlijk afhankelijk van je budget, maar ook van je persoonlijke voorkeuren en de stijl van je woning. We kunnen drie populaire opties onderscheiden. Overigens is het goed om je te realiseren dat het materiaal van het rolluik een grote invloed heeft op de uiteindelijke kosten.
1. Hout
Het ideale materiaal voor je luiken selecteren, is een belangrijke stap. Ga je voor een stijlvolle en tijdloze optie? Dan zijn houten luiken de beste keuze. Ze zijn weliswaar een stuk prijziger, maar daar staat dan ook tegenover dat ze de waarde van je woning zeker en vast verhogen. Uiteraard zijn houten luiken verkrijgbaar in verschillende kleuren.
2. Pvc
Ook luiken van pvc zijn in verschillende kleuren leverbaar. Ze vergen zeer weinig onderhoud en zijn goed bestand tegen allerlei invloeden van de natuur.
3. Aluminium
Luiken van aluminium zijn goed bestand tegen onder meer corrosie en vallen op door hun geringe gewicht. Ze helpen je bij het besparen van energie en houden luide geluiden van buiten tegen.
Heb je een vergunning nodig voor rolluiken?
De meeste luiken worden geplaatst aan de buitenzijde van de woning, bijvoorbeeld op de eerste of tweede verdieping. Hierdoor verandert zowel de uitstraling van je woning zelf als het straatbeeld als geheel. In veel gevallen dien je dan ook een omgevingsvergunning bij het lokaal bestuur aan te vragen.
Als je rolluiken aan de binnenzijde van je woning wil plaatsen (of op een gedeelte dat niet aan een publiek toegankelijk gebied grenst) is geen vergunning nodig.
Zelf rolluiken installeren: hoe pak je het aan?
Met de juiste kennis kun je je voorzetrolluik ook zelf plaatsen. Het grote voordeel hiervan is dat je zo flink kunt besparen op de kosten. Volg deze zeven stappen voor een eenvoudige en snelle plaatsing van je nieuwe voorzetrolluiken bij bestaande ramen.
Stap 1: Voor of in het raamkozijn plaatsen
Bepaal of je je voorzetrolluik voor of in het raamkozijn wilt monteren. Kies je voor montage in het kozijn? Dan zal het bovenste deel van je raam mogelijk permanent worden verduisterd.
Stap 2: Meet de kozijnen zorgvuldig op
Door je raamkozijnen op meerdere punten (zowel horizontaal als verticaal) na te meten, weet je zeker of je rolluiken en de bijbehorende rolluikkast gaan passen.
Stap 3: Boor de bevestigingsgaten
Indien de rolluikgeleiders voor je rolluikkast nog niet voorzien zijn van bevestigingsgaten, is dit het ideale moment om ze voor te boren.
Stap 4: Sluit de geleidingsrails aan
Je kunt de rolluikgeleiders nu aansluiten op de twee verticale zijdes van je rolluikkast.
Stap 5: Elektrisch of met een trekband?
Bij voorzetrolluiken kun je kiezen uit manuele en elektrische bediening. Waar je ook voor kiest, je zult altijd een opening in het raamkozijn of het metselwerk moeten maken. Deze opening is bestemd voor de stroomaansluiting of de manuele trekband.
Stap 6: Plaats de rolluiken
Je kunt je rolluik nu plaatsen aan de hand van de meegeleverde beschrijving van de rolluikfabrikant.
Stap 7: Werk de installatie af
Nadat je de voorzetrolluiken geplaatst hebt, is het tijd om de installatie netjes af te werken. Zo voorkom je onder meer waterschade en warmteverlies.
Hoelang duurt het plaatsen van een rolluik?
Kies je voor een ervaren installateur? Dan is de plaatsing van je luiken vaak al in één dag geregeld. Moeten er rondom je woning meerdere luiken worden geplaatst, zowel op de eerste als op de tweede verdieping? Dan duurt het plaatsen uiteraard wat langer. Het is belangrijk om geen enkele stap over te slaan, want alleen zo verkrijg je het beste eindresultaat.
Alle pluspunten van rolluiken op een rij
- Goede isolerende werking
- Uitstekende bescherming tegen inbraken
- Lange levensduur
- Ook ideaal als zonwering
- Verkrijgbaar in vele formaten
- Eenvoudig te bedienen (handmatig of met afstandsbediening)
- Verschillende kleuren en materialen
Rolluiken professioneel laten plaatsen? Verstuur hier je aanvraag en ontvang gratis offertes op maat
Ga je voor een mooi resultaat en de meest vakkundige plaatsing? Laat dan je kunststof, houten of aluminium rolluiken plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf. Vraag via onze website eenvoudig en geheel vrijblijvend offertes aan van diverse installateurs uit je regio. Zo kom je eenvoudig tot de beste en meest voordelige optie. Uiteraard adviseren specialisten je ook graag over het beste type rolluik voor jouw woning.