Alarmsystemen: huidige prijzen, toestellen en beste technologische functies 

Alarmsystemen beveiligen je woning of gebouw tegen inbrekers, branduitbraak en andere noodsituaties. De nieuwste technologie zorgt ervoor dat de toestellen snel en efficiënt gevaren detecteren en je hiervan op de hoogte brengen. Vind hier meer info over de huidige soorten alarminstallaties, hoeveel ze kosten en welke extra functies je systeem kunnen perfectioneren.

Heb je interesse in een alarmsysteem afgestemd op jouw woning of gebouw? Beschrijf je wensen kort in ons formulier en wij zorgen ervoor dat je in contact komt met de geschikte installateurs.

Wat kost een goed alarmsysteem in 2025? [Prijs] 

Een alarmsysteem kost vandaag gemiddeld 550 euro (exclusief installatie).

De prijzen verschillen per type alarminstallatie. Hoe uitgebreider het systeem, hoe hoger de prijs. We maken een indeling in een basispakket, uitgebreid pakket of een hybride toestel. De richtprijzen en technologische functies komen ook aan bod.

Type alarmsysteemRichtprijzen Kenmerken
BasispakketDraadloos: 150 tot 350 euro
Bedraad: 150 tot 250 euro
Bevat sensoren, sirene en bedieningspaneel
Uitgebreid pakketDraadloos: 400 tot 800 euro
Bedraad: 350 tot 600 euro
Bevat bewegingsmelder, magneetcontact, afstandsbediening, rookmelder, camera’s, koolmonoxide- en rookdetectoren, domoticasysteem …
HybrideVanaf 300 euro Later kan je functies en componenten toevoegen

Een basispakket is een goede keuze als je geen uitgebreide beveiliging wil en je de nieuwste technologieën liever niet gebruikt. Een uitgebreid pakket daarentegen bestaat uit het alarm enerzijds en extra (technologische) functies anderzijds.

Voor een specifiek alarmsysteem op maat van jouw wensen, kan je ons offerteformulier invullen. Zo kom je in contact met erkende installateurs die samen met jou alle opties en prijzen bespreken.

Alarmsysteem plaatsen: uit welke soorten kan je kiezen? 

Afhankelijk van je specifieke wensen, budget en woning/gebouw, kun je een bedraad, draadloos of hybride systeem kiezen.

1. Bedraad alarmsysteem 

In een bedraad alarmsysteem zijn alle onderdelen met elkaar verbonden door kabels. Deze toestellen zijn daarom betrouwbaarder dan draadloze systemen: hun werking hangt niet af van de sterkte van de internetverbinding. De installatie vraagt wel om breekwerk, wat de plaatsingskosten sneller doen oplopen. Bovendien is het ingewikkelder om de installatie later uit te breiden.

Bedrade alarmsystemen komen vooral voor bij bedrijfspanden. Eigenaars van bestaande huizen die nog geen bedrading hebben, kiezen beter voor een draadloos toestel.

Een bedraad alarmsysteem kost over het algemeen tussen de 150 en 600 euro.

2. Draadloos alarmsysteem 

Draadloze alarminstallaties zijn in vergelijking met bedrade systemen veel makkelijker te installeren en uit te breiden. Omdat alle onderdelen met elkaar in contact staan via radiogolven, kunnen er wel storingen optreden door toestellen met dezelfde of gelijkaardige frequentie. Gelukkig kan je dit probleem ontwijken door te kiezen voor een dubbele frequentie.

Deze systemen komen vaker voor bij bestaande woningen. Hou er rekening mee dat je de batterijen om de zoveel tijd moet vervangen.

Een draadloos alarmsysteem is duurder dan de bedrade variant. Maar door de snellere plaatsing zonder enig breekwerk, compenseer je al een groot deel van de kosten. Over het algemeen betaal je tussen de 150 en 800 euro.

Draadloos alarmsysteem buiten met extra beveiling en camera

3. Hybride alarmsysteem 

Een hybride alarmsysteem wordt bedraad geïnstalleerd, maar kan je later makkelijk uitbreiden met draadloze functies en componenten. Het toestel is erg betrouwbaar door de bekabeling en heeft geen last van storingen door andere toestellen.

Vooral nieuwbouwwoningen halen voordeel uit dit alarmsysteem. Bij de bouw houden specialisten rekening met de aanleg van de bedrading en later kan je het systeem nog volledig personaliseren met extra technologische functies.

Bij een hybride alarmsysteem beginnen de prijzen vanaf 300 euro.

Interesse in een van bovenstaande alarminstallaties?
Verstuur je aanvraag en kom in contact met erkende specialisten voor de prijzen en plaatsing.
arrow Vergelijk gratis offertes op maat

Breid je slimme alarminstallatie thuis uit met extra functies 

Heb je thuis al een alarmsysteem en wil je het graag verder personaliseren met extra functies? Naast bewegingsdetectoren en raamcontacten bestaan er nog heel wat andere opties. Onderstaande uitbreidingsmogelijkheden kunnen je alarmsysteem nog gebruiksvriendelijker en effectiever maken.

1. Buitensirene 

Een buitensirene zorgt ervoor dat niet alleen jij, maar ook de omgeving gewaarschuwd wordt bij een inbraakpoging. De installatie zelf en de sirene werken heel afschrikwekkend.

2. Camerabewaking met opnamemogelijkheid

Ook camerabewaking verhoogt de beveiliging van je woning. Vanaf het moment dat de camera’s beweging detecteren, start er automatisch een opname. Bij sommige systemen is het zelfs mogelijk de beelden live mee te volgen op je smartphone of tablet. Zo kan je bij inbraak, brand of andere situaties onmiddellijk actie ondernemen.

Camerabewaking met opnamemogelijkheid installeren binnen- en buitenshuis

3. Afstandsbediening

Met een afstandsbediening kan je jouw alarmsysteem eenvoudig in- en uitschakelen, zelfs vanop afstand. Ideaal als je bijvoorbeeld al in bed ligt en je alarm bent vergeten in te schakelen. Sommige systemen kan je zelfs combineren met de elektrische bediening van je garagepoort.  

4. Alarmen met communicatiekiezer 

De communicatiekiezer van een alarmsysteem waarschuwt een meldkamer en/of bepaalde gsm-nummers die je zelf hebt ingevoerd. De meeste uitgebreide pakketten hebben deze functie, maar soms moet je deze optie zelf nog toevoegen.

Je hebt de keuze uit drie soorten verbindingen:

PSTN 

Een PSTN communicatiekiezer is de klassieke telefoonlijnverbinding. Je kunt zelf bepalen naar wie de spraakrapportages worden verstuurd (bijvoorbeeld naar jezelf, familie en naar de meldkamer), zodat de nodige acties meteen kunnen plaatsvinden.

Een PSTN communicatiekiezer is de voordeligste optie, met prijzen variërend tussen 45 en 65 euro. Door de opkomst van de digitale communicatie, kiezen steeds minder mensen voor deze verbinding.

LAN

Een alarmsysteem dat via het internet verbonden is, maakt gebruik van een LAN-verbinding (Local Area Network). Dit systeem zorgt voor snelle en betrouwbare meldingen via je internetverbinding en soms ook nog via de vaste telefoon.

Voor een LAN communicatiekiezer betaal je tussen de 100 en 135 euro.

De prijs ligt tussen de €100 – €135.

GSM

Een GSM-verbinding gebruikt mobiele netwerken om meldingen te versturen. De sms’jes en/of spraakrapportages gaan naar alarmcentrales en andere telefoonnummers die je zelf hebt ingesteld.

Een GSM communicatiekiezer kost gemiddeld tussen de 200 en 300 euro.

5. Koolmonoxide- en rookdetectoren 

Naast inbraakdetectie kun je jouw alarmsysteem uitbreiden met koolmonoxide- en rookdetectoren. Deze sensoren zorgen ervoor dat je tijdig gewaarschuwd wordt bij een brand of een koolmonoxidelek.

6. Domotica 

Domotica maken je alarminstalltie nog slimmer. Nu kan je de verschillende systemen in je huis tegelijk regelen zoals automatische rolluiken, de verwarming en je alarmsysteem. De verlichting kan bijvoorbeeld automatisch ingeschakeld worden wanneer het alarm afgaat.

Je kunt jouw alarminstallatie op afstand met je smartphone in- en uitschakelen. Ook de camerabeelden kan je zo makkelijk meevolgen.

Domotica installeren met uiteenlopende functies zoals alarmsystemen, verlichting, verwarming etc.

Enkele voordelen van alarmsystemen in huis 

Een alarmsysteem biedt tal van voordelen voor de veiligheid en het comfort van je woning. Hier zijn de belangrijkste pluspunten:

1

Inbraakpreventie

De alarminstallatie zelf schrikt inbrekers al af. Daarnaast gaat een alarm of sirene af wanneer het toestel beweging of een onbekend persoon detecteert.

2

Gemoedsrust

Je weet dat je huis of bedrijf goed beveiligd is. Zo geniet je van een zekere gemoedsrust, zeker wanneer je op vakantie bent of ‘s nachts gaat slapen.

3

Verzekeringsvoordelen

Als je alarmsysteem beantwoordt aan de eisen van het PKVW (Politiekeurmerk Veilig Wonen), heb je recht op korting bij bepaalde verzekeringsmaatschappijen. Hoe beter je huis beveiligd is, hoe hoger het premiebedrag ligt.

4

Snelle respons

De meeste moderne alarmsystemen contacteren zo snel mogelijk een alarmcentrale en/of hulpdiensten. Zo ben je zeker van de snelste en beste hulp in noodsituaties.

5

Verlaagd btw-tarief

Is jouw privéwoning ouder dan 10 jaar? Als je de levering en installatie van je alarmsysteem door dezelfde aannemer/firma laat uitvoeren, heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

6

Grote keuze aan alarmsystemen

Er bestaan verschillende soorten alarmsystemen. Denk aan inbraak-, brand-, gas- of overstromingsalarmen. Ook de manier waarop deze installaties functioneren, verschilt. Sommige toestellen werken draadloos, andere zijn bedraad. Extra functies zoals infraroodbeveiliging, blusfuncties en buitensirenes zorgen voor een beveiliging op maat.

Interesse? Kom hier gratis in contact met erkende installateurs voor een alarmsysteem op maat 

Wil je jouw woning, bedrijfspand of gebouw optimaal beveiligen met een alarmsysteem op maat? Neem via onze offerteservice gratis contact op met professionele installateurs in jouw buurt. Zij adviseren je over de beste oplossingen voor jouw situatie en zorgen voor een vakkundige installatie. Ontvang gratis offertes en vind zo de voordeligste optie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte alarmsysteem
1*. Welk type alarmsysteem wens je?
2*. Welk type gebouw wil je beveiligen?
3*. Hoe groot is de oppervlakte die je wil beveiligen?
4. Wanneer wil je het alarmsysteem laten installeren?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.