Vloerwerken: huidige kosten, renovaties en soorten
In jouw huis is een mooie en tegelijkertijd ook stevige vloer onmisbaar. Op deze pagina bespreken we de gemiddelde prijzen voor een nieuwe vloer en zetten we alle soorten vloerwerken op een rijtje.
Wil je graag direct in contact komen met erkende vloerders uit je buurt? Beschrijf je wensen kort in ons formulier en ontvang gratis offertes op maat van je vloerproject.
INHOUDSTAFEL
Hoeveel kost een vloerder per m2? [Prijs]
De prijzen van vloerwerken verschillen enorm. Vooraleer je een vloerder contracteert, is het daarom verstandig om eerst je budget vast te stellen. Uiteraard zijn niet alleen de kosten belangrijk, maar ook de stijl en de uitstraling van je vloer. De gemiddelde kosten verschillen per soort vloerwerken:
- Chapewerken: 25 tot 30 euro
- Vloerisolatie: 15 tot 35 euro
- Vloerverwarming: 30 tot 45 euro
Weet je al dat je een nieuwe vloerbekleding wil laten leggen? Dit overzicht geeft de richtprijzen per soort vloer weer:
Soort vloer | Richtprijs per vierkante meter |
---|---|
Gietvloer | 55 tot 110 euro |
Laminaat | 10 tot 40 euro |
Parket | 35 tot 75 euro |
Pvc | 20 tot 60 euro |
Tapijt | 20 tot 70 euro |
Tegels | 15 tot 220 euro |
Vinyl | 30 tot 50 euro |
Prijsbepalende factoren
De totaalprijs van je vloerwerken wordt bepaald door diverse factoren:
- Het type vloer (materiaalkeuze)
- Het verwijderen en afvoeren van je huidige vloer
- De afmetingen van je vloer
- Het aantal hoekpunten (bij een vloer met meer hoekpunten heb je meer materiaal nodig)
Wil je een nauwkeurige kostenberekening laten maken voor een nieuwe vloer? Dan is het slim om hier gratis een offerteaanvraag te doen.
Je oude vloer herstellen of volledig vernieuwen?
Het is niet altijd evident wat de beste keuze is: je tapijt, parket of tegels herstellen of vervangen.
We raden je aan om eerst de huidige staat van je vloer goed te controleren. Zie je enkel wat kleine beschadigingen of slijtageplekken? Dan is het laten repareren van je vloer een beter idee. Is de schade groter? Dan is een nieuwe vloer de beste keuze.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat je een nieuwe vloer wil omdat je bestaande vloer niet mooi aansluit bij de rest van de ruimte. Ook het beschikbare budget speelt een belangrijk rol. Een reparatie is goedkoper dan een volledig nieuwe vloer.
Mogelijke renovaties
Beschik je over een houten vloer en wil je deze laten herstellen? Dan kun je hem door een ervaren vloerder laten schuren en afwerken. Je kunt dan onder meer kiezen uit lakken of oliën in een kleur naar keuze. Na een dergelijke behandeling gaat je parketvloer weer lang mee.
Ook andere soorten vloeren kan je laten repareren. Informeer hier vrijblijvend naar de mogelijkheden bij een gespecialiseerde vloerder uit je eigen regio.
Nieuwe vloer leggen
Is je bestaande vloer zodanig beschadigd dat hij niet meer gerepareerd kan worden? Dan is het tijd om een nieuwe vloer te laten aanbrengen. Je kunt kiezen voor een vloer die lijkt op je vorige, maar iets volledig nieuws is zeker ook mogelijk.
Weliswaar is een nieuwe vloer duurder dan de meeste reparaties, maar uiteindelijk kom je toch vaak voordeliger uit. Op de lange termijn zouden reparaties en onderhoud aan een verouderde vloer tot veel hogere kosten leiden.
Welke vloerwerken kan je laten uitvoeren?
De keuze voor een nieuwe vloer is niet altijd evident. Er zijn zeer veel opties, waardoor het lastig wordt om een passende vloer te selecteren. We vertellen je daarom graag wat meer over de verschillende soorten vloeren, hun voordelen en hun levensduur.
1. Chape
Bij chapewerken wordt er een ondervloer of dekvloer aangebracht. Deze volledig vlakke vloer dient als basis om de daadwerkelijke vloerbekleding op aan te brengen. Ook is het mogelijk om vloerverwarming, leidingen en isolatie met chape af te werken.
Voor het beste resultaat laat je de chape best zo lang mogelijk drogen. Standaard gaat het hierbij om een maand, maar met sneldrogende chape gaat het wel twee keer zo snel.
2. Vloerisolatie
Vandaag worden woningen standaard geïsoleerd. Door vloerisolatie kun je de trek van koude lucht richting je huis voorkomen en tegelijkertijd de warmte binnenhouden. Afhankelijk van je type woning kun je de vloerisolatie aan de bovenkant of aan de onderkant van de vloer aanbrengen.
Isolatie aan de onderzijde plaatsen is altijd de beste keuze, maar om diverse redenen is het niet altijd mogelijk. Informeer hier vrijblijvend naar de verschillende mogelijkheden bij lokale vloerders.
3. Vloerverwarming
Als je binnenkort vloerwerken laat uitvoeren, kan je ervoor kiezen om ook direct vloerverwarming aan te leggen . Allereerst plaatst de vloerder isolatie, zodat de warmte niet verloren kan gaan.
Vervolgens wordt de vloerverwarming in een zo efficiënt mogelijk patroon aangebracht. Op die manier kan het de ruimte mooi egaal verwarmen. Voordat je vloer wordt afgewerkt, test de specialist of de vloerverwarming goed werkt.
4. Tegelwerken
Gaat jouw voorkeur uit naar een tegelvloer? Dan heb je veel keuze. Je kunt onder meer keramische tegels of natuursteentegels laten aanbrengen. Het is verstandig om de werken uit te laten voeren door een ervaren vloerder. Zo ben je zeker van het mooiste resultaat.
Tegels hebben het voordeel dat ze eenvoudig te onderhouden zijn. Dweilen of schoonvegen is in de meeste gevallen voldoende. Bovendien gaan ze wel tientallen jaren mee.
5. Parket
Een andere optie is de plaatsing van een parketvloer. Je kunt deze zwevend of vast laten aanbrengen.
Bij een zwevende parketvloer worden de gedeeltes aan elkaar vastgeklikt of gelijmd. Ze worden niet op de ondervloer bevestigd. Bij een vast parket gebeurt dit wel, waardoor de vloer langer probleemloos blijft liggen.
Een van de nadelen is dat parketvloeren regelmatig onderhoud nodig hebben, maar daar staat tegenover dat ze behoorlijk lang meegaan. Je kunt je parket schoonhouden door het te stofzuigen of te dweilen.
6. Laminaat
Net als parket kan ook laminaat zowel zwevend als vast worden gelegd. Het is verkrijgbaar in verschillende motieven en heeft als pluspunt dat het zeer voordelig is. Hoewel een laminaatvloer zich relatief eenvoudig laat onderhouden met de stofzuiger en/of dweil, kan dit niet voorkomen dat de levensduur relatief kort is. Gemiddeld gaat laminaat 15 tot maximaal 25 jaar mee.
7. Tapijt
Tapijt is een zeer comfortabele vloerbekleding, maar uiteraard is deze optie niet geschikt voor iedere ruimte in huis. Voor het beste resultaat kun je jouw nieuwe tapijtvloer best laten leggen door een vloerder. Deze lijmt het parket zodat het keurig blijft liggen.
Voor het reinigen van tapijt gebruik je voornamelijk de stofzuiger. Eventuele vlekken dien je zo gauw mogelijk te verwijderen. Op die manier voorkom je dat het vuil echt in het tapijt trekt. Eens in de paar jaar is het goed om een dieptereiniging te laten uitvoeren. Bij goed onderhoud gaat je vloer dan zo’n 5 tot 15 jaar mee.
8. Gietvloer
Heb je het liefst een mooie strakke vloer die je gemakkelijk schoon kunt houden? Dan is een gietvloer misschien wel iets voor jou. Je hebt de keuze uit diverse materialen en tal van prachtige kleuren. Schakel voor de plaatsing van je nieuwe gietvloer altijd een ervaren vloerder in, zodat je zeker bent van een 100% egaal eindresultaat.
Bij normaal gebruik en regelmatig onderhoud (inclusief stofzuigen en dweilen) gaan gietvloeren gemakkelijk meer dan 20 jaar mee.
9. Pvc
Ga je voor een prijsbewuste keuze? Dan is het een goed idee om een vloer van pvc te laten leggen. Voor een correcte plaatsing is een volledig egale ondervloer vereist.
Verder is het belangrijk om de juiste materialen perfect op maat te snijden. Vloeren van pvc zijn eenvoudig schoon te houden (met een borstel, dweil of stofzuiger) en gaan vaak minstens 20 jaar mee.
10. Vinyl
Vinyl lijkt sterk op pvc, maar heeft als bijkomende voordelen dat het meer veert en dikker is. Deze vloerbekleding is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen met een uiteenlopende kwaliteit. Kies je voor de hoogste kwaliteit? Dan gaat het vinyl gemakkelijk zo’n 10 tot 20 jaar mee. Je kunt je vloer van vinyl zowel droog als vochtig reinigen.
11. Beton
Steeds meer mensen laten een betonvloer in hun woning leggen. Zo’n vloer geeft je huis een industriële uitstraling. Een bijkomend voordeel is dat je hem heel simpel kun reinigen, zowel vochtig als droog. Een vloer van beton is zeer duurzaam. Hij gaat met gemak levenslang mee.
Om ervoor te zorgen dat je vloer niet oncomfortabel of koud wordt, is het aan te raden om hem te combineren met vloerverwarming.
Wat is nu de meest praktische vloer?
Vooral de keramische vloer is erg praktisch. Een dergelijke ondergrond is eenvoudig schoon te houden. Ook is hij waterbestendig en vraagt hij maar weinig onderhoud. Keramische vloeren worden vaak geplaatst in combinatie met vloerverwarming.
Een extra pluspunt is dat keramische vloeren verkrijgbaar zijn in verschillende uitvoeringen. Zo laten ze zich nauwelijks onderscheiden van vloeren uit echt hout of natuursteen.
Voorkom slecht vloerwerk: ontvang hier gratis offertes op maat van ervaren vloerders uit je buurt
Ben je benieuwd naar de beste en meest betaalbare vloerders uit jouw regio? Doe dan eenvoudig en snel een gratis offerteaanvraag via onze website. Hiervoor dien je enkel ons offerteformulier in te vullen. Binnen korte tijd ontvang je verschillende gratis en vrijblijvende offertes op maat.