Dak renoveren prijs | Dakrenovatie calculator

Is je dak aan vernieuwing toe? Dan is het tijd voor een dakrenovatie. Wil je een beter idee krijgen van de prijs om je dak te renoveren. Via onderstaande calculator kan je een eerste inschatting maken van de mogelijke kosten van een dakrenovatie voor jouw woning. Verder bundelt dit artikel alle relevante info over dakrenovatie.

Dak renoveren prijs

Ben je van plan om je dak te renoveren? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar het kostenplaatje. Natuurlijk is elk dak anders en hangt de prijs van verschillende zaken af. Een gemiddelde kostprijs van een dakrenovatie ligt tussen de 1.800 euro en 4.500 euro.

Arbeidskosten per vierkante meter € 20 – 50
Dakbedekking per vierkante meter € 5 – 25
Huur steiger per week € 160
Huur pannenlift per week € 300

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Premie dakrenovatie

Wanneer je het dak van een woning laat renoveren, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een aantal aantrekkelijke premies. De hoogte van de premies varieert naargelang leeftijd, woonplaats en inkomen.

Er zijn 3 soorten premies dakrenovatie waar je aanspraak op maakt:

  • Gemeentelijke dakisolatie premie
  • Vlaamse renovatiepremie
  • Belastingvermindering voor dakisolatie

dak renoveren prijs

Soorten dakrenovaties

Er zijn verschillende soorten dakrenovatie, afhankelijk van je wensen of noden. Zo kan je een oude dakbedekking verwijderen en vervolgens een nieuwe dakbedekking plaatsen. Een dakbedekking vervangen kan gedeeltelijk of je kiest voor een volledig nieuw dak. Hellende daken, platte daken of een schuin dak renoveren? Aarzel alvast niet om advies te vragen aan één of meerdere dakwerkers.

Vraag gratis advies en offertes

Overzetdak plaatsen

Is je dakconstructie in goede staat, maar is je dakbedekking totaal verouderd of zijn je dakpannen vervuild? Dan is een overzetdak plaatsen een goed idee. Doordat je het bestaande dak kunt laten staan, bespaar je een hoop tijd en geld uit. De prijs van een lichtmetalen overzetdak start vanaf  45 euro per m2.

Dakwerken overzetdak

Dakbedekking vernieuwen

Als je dakbedekking vervuild of kapot is, kan je er ook voor kiezen om een nieuwe dakbedekking te plaatsen. Eerst zorg je voor het verwijderen van de oude dakbedekking. Vervolgens kan je de nieuwe bedekking op de bestaande onderlaag van de dakcontructie plaatsen. Soms kan je ook delen van de bedekking vervangen zodat je niet het volledige dakpannenstelsel moet veranderen. Er is een enorme keuze in soorten dakbedekking en kleuren dakpannen. Een nieuwe dakbedekking plaatsen heeft een kostprijs vanaf 50 euro per m2.

Dakwerken dakbedekking vernieuwen

Nieuwe dakconstructie

Het kan natuurlijk ook zijn dat je dak volledig aan vernieuwing toe is. Dat zie je bijvoorbeeld als de constructie is doorgezakt, als het tekenen van ernstige slijtage vertoont of aangetast is door vocht. Een renovatie van de dakconstructie en dakpannen is een ingrijpende klus die je beter overlaat aan een gespecialiseerde dakwerker.

Een volledig nieuw dak heeft een vrij hoog kostenplaatje en start vanaf 175 euro per m2.

Dakwerken nieuwe dakconstructie

Verwijderen asbest

Bepaalde oude daken kunnen te maken hebben met asbest. Dat is zeer gevaarlijk en kan ook schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid. Je moet dan je oude bedekking volledig vervangen door een nieuwe dakbedekking. Asbest verwijderen kost je 10 à 15 euro per m2.

Dakwerken asbest verwijderen

Wat bepaalt de prijs om je dak te renoveren?

Zoals je al kon lezen is de prijs van een dakrenovatie afhankelijk van verschillende zaken. We bespreken hieronder de belangrijkste.

prijs dak renoveren berekenen

Soort dak

Welk type dak je hebt, speelt een grote rol bij het bepalen van de prijs. Zo vraagt een renovatie van platte daken andere materialen dan de renovatie van een hellende daken. Een plat dak is beloopbaar, waardoor het valrisico kleiner is dan bij een schuin dak. Ook is het niet nodig om grote stijgers te huren en is het oppervlak vaak kleiner dan bij een hellend dak. Gemiddeld genomen is een schuin dak renoveren ook prijziger.

Materiaalkosten

Ook de materiaalkosten nemen een groot deel van het totaalbedrag. Bij het uitvoeren van een dakrenovatie zijn er ook extra benodigdheden, zoals het huren van een steiger en een pannenlift. Om een steiger een week te huren hou je best rekening met een bedrag van € 160. Voor een pannenlift reken je best een gemiddelde kost van € 300.

Kosten dakbedekking

We geven je graag een idee van de gemiddelde kosten van de meest voorkomende soorten dakbedekking.

Dakbedekking Prijs per vierkante meter
Plat dak
Bitumineus € 60
EPDM € 70
PVC € 70
Groen dak € 80
Hellend dak
Dakpannen gebakken € 65
Dakpannen beton € 60
Riet € 105
Leien € 85
Zink € 100
Koper € 140
Aluminium (Kalzip) € 80

Eventuele andere renovatiewerken

De totale kost van je dakrenovatie zal ook afhangen van eventuele andere renovatiewerken. Heb je bijvoorbeeld nog geen dakisolatie? Dan is het aangeraden om dit meteen mee te nemen in je dakwerken.  Zo hoef je maar één keer je dak te renoveren en verdien je de extra kost al binnen enkele jaren terug door een lagere energierekening.

Totaalprijs versus uurtarief dakwerker

Het uurtarief van een dakwerker verschilt sterk, aangezien elke vakman zijn uurtarief zelf mag bepalen. Gemiddeld liggen de kosten van een dakrenovatie door een specialist tussen de € 35 en € 45.

Hou er rekening mee dat de arbeidskosten hoger zullen zijn bij ervaren dakwerkers dan bij startende dakwerkers. Daarnaast zal de locatie een invloed hebben op de prijs. Hoe groter de afstand, hoe hoger de prijs zal zijn.

Ten laatste heb je ook de keuze tussen een zelfstandige vakman en een dakwerkersbedrijf, waar de prijs hoger zal liggen dan bij een zelfstandige.

Bijkomende opties

Natuurlijk kan je nog extra opties kiezen bij je dakrenovatie. Dan denken we bijvoorbeeld aan een dakreiniging of de installatie van zonnepanelen. Het zijn allemaal bijkomende opties die je best in overweging neemt. De prijs van je dakwerken zal daardoor omhoog gaan. Maar al deze werken dragen bij aan het verhogen van de kwaliteit van je dak.

Dak renoveren prijs: hoe besparen op kosten? Tips

Hoe kan je besparen op je dakrenovatie? Een dakrenovatie is een ingrijpende klus met een relatief hoog prijskaartje. Begrijpelijk wil je de kosten zo laag mogelijk houden. Daarom geven we je graag enkele tips om te besparen op je dakrenovatie.

dak renoveren prijs: kosten

Tip 1: Controleer op renovatiepremie en eventuele andere premies

Zoals je al kon lezen heb je mogelijk recht op een premie of subsidie van de Vlaamse regering. De hoogte van de premies zijn afhankelijk van je leeftijd, woonplaats en inkomen. Er zijn in totaal 3 verschillende subsidies waar je misschien recht op hebt:

  • Gemeentelijke bepaalde dakisolatie premie
  • Vlaamse renovatiepremie of overkoepelende renovatiepremie
  • Belastingvermindering voor dakisolatie

Met een premie of subsidie kan je tot 30 % van de gefactureerde kosten terugkrijgen (met een maximum van € 15.000).

Tip 2: Kan je meehelpen met de dakwerker?

Een tweede manier om te besparen op de kosten van je dakrenovatie is door zelf de handen uit de mouwen steken. Je kan bijvoorbeeld zelf al wat voorbereidingen treffen om de dakwerker te helpen:

  • Je plat dak al schoonmaken
  • Zelf een steiger of ladder regelen of plaatsen
  • Het nodige materiaal klaarzetten
  • Zelf je huidige dakbedekking verwijderen

Met al deze voorbereidingen zorg je er dus voor dat de dakwerkers minder werk hebben, en je dus minder werkuren hoeft te betalen. Overleg op voorhand met je dakwerker welke taken jij al kan uitvoeren.

Tip 3: Materiaalkeuze

Zoals je al kon lezen zit er best wat prijsverschil op de verschillende materialen die je kan gebruiken voor je dakrenovatie. Een manier om de kosten te beperken is door te kiezen voor een goedkoper materiaal, zoals betonnen dakpannen.

Tip 4: Kies een dakwerker in jouw regio

Een andere manier om te besparen op de prijs van je dakrenovatie, is een dakwerker kiezen uit jouw regio. Wanneer je beroep doet op een lokale dakwerker zorg je ervoor dat de dakwerker zich niet al te ver moet verplaatsen. Zo bespaar je op extra verplaatsingskosten.

Tip 5: Vergelijk offertes

De laatste, en misschien wel belangrijkste tip is het vergelijken van meerdere offertes. Wanneer je verschillende offertes aanvraagt, kan je prijzen en andere zaken makkelijk vergelijken.

Via onze offertedienst kan je volledig gratis en vrijblijvend een aanvraag indienen. Nadien beslis je zelf naar welke vakman jouw voorkeur uitgaat.

Bereken de prijs voor het renoveren van je dak via de online calculator

Bereken via de bovenstaande calculator de kosten van een dakrenovatie. Verstuur vervolgens een offerte-aanvraag en vergelijk tot 5 prijsvoorstellen, gratis en vrijblijvend.

Vergelijk tot 5 gratis offertes