Dakrenovatie calculator

Is je dak aan vernieuwing toe? Dan is het tijd voor een dakrenovatie. Op renovatie-gids krijg je alle info, mogelijkheden en prijzen zodat je dak weer een optimale bescherming biedt voor je woning. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dakrenovaties, dakwerkers en de prijs die daar bij komt kijken.

Dakwerken Prijs Berekenen

Dakrenovatie kostprijs

Ben je van plan een dakrenovatie uit te voeren? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar het kostenplaatje. Natuurlijk is elk dak anders en hangt de prijs van verschillende zaken af. We kunnen je wel een gemiddelde richtprijs geven.

Arbeidskosten per vierkante meter € 20 – € 50
Dakbedekking per vierkante meter € 5 – € 25
Huur steiger per week € 160
Huur pannenlift per week € 300

Premie dakrenovatie

Wanneer je het dak van een woning laat renoveren, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een aantal zeer aantrekkelijke premies en subsidies. De hoogte van de premies zijn afhankelijk van je leeftijd, woonplaats en inkomen. Er zijn in totaal 3 verschillende premies waar je misschien recht op hebt:

  • Gemeentelijke bepaalde dakisolatie premie
  • Vlaamse renovatiepremie
  • Belastingvermindering voor dakisolatie

Wat bepaalt de dakrenovatie kosten?

Zoals je al kon lezen is de prijs van een dakrenovatie afhankelijk van verschillende zaken. We bespreken de belangrijkste.

Dakrenovatie Prijs Berekenen

Soort dak

Welk type dak je hebt speelt een grote rol bij het bepalen van de prijs. Zo vraagt een renovatie van een plat dak andere materialen dan de renovatie van een hellend dak. Een plat dak is beloopbaar, waardoor het valrisico kleiner is. Ook is het niet nodig om grote stijgers te huren en is het oppervlak vaak kleiner dan bij een hellend dak.

Materiaalkosten

Ook de materiaalkosten zijn een groot deel van het totaal bedrag. Bij het uitvoeren van een dakrenovatie zijn er ook extra benodigdheden, zoals het huren van een steiger en een pannenlift. Om een steiger een week te huren hou je best rekening met een bedrag van € 160. Voor een pannenlift reken je best een gemiddelde kost van € 300.

Kosten dakbedekking

We geven je graag een indicatie van de gemiddelde kosten van de meest voorkomende dakbedekkingen.

Dakbedekking Prijs per vierkante meter
Plat dak
Bitumineus € 60
EPDM € 70
PVC € 70
Groen dak € 80
Hellend dak
Dakpannen gebakken € 65
Dakpannen beton € 60
Riet € 105
Leien € 85
Zink € 100
Koper € 140
Aluminium (Kalzip) € 80

Eventuele andere renovatiewerken

De totale kost van je dakrenovatie zal ook afhangen van eventuele andere renovatiewerken. Heb je bijvoorbeeld nog geen dakisolatie? Dan is het aangeraden om dit meteen mee te nemen in je dakrenovatie. Zo hoef je je dak maar één keer onder handen te nemen en verdien je de extra kost binnen een aantal jaar terug door een lagere energierekening.

Totaalprijs versus uurtarief dakwerker

Het uurtarief van een dakwerker verschilt van bedrijf tot bedrijf, aangezien elke dakwerker zijn eigen uurtarief mag bepalen. Gemiddeld ligt het tarief tussen de € 35 en € 45. Hou er rekening mee dat de arbeidskosten hoger zullen zijn bij een ervaren dakwerker dan bij een startende dakwerker. Daarnaast zal de locatie ook een invloed hebben op de prijs. Hoe groter de afstand, hoe hoger de prijs zal zijn.  Ten laatste heb je ook nog de keuze tussen een zelfstandige dakwerker en een dakwerkersbedrijf, waar de prijs hoger zal zijn dan bij een zelfstandige.

Bijkomende opties

Natuurlijk kan je nog extra opties kiezen bij je dakrenovatie. Daar denken we bijvoorbeeld aan een dakreiniging of de installatie van zonnepanelen. Dit zijn allemaal bijkomende opties die je best eens overweegt. De prijs van je dakrenovatie zal omhoog gaan, maar deze werkzaamheden dragen natuurlijk allemaal bij aan het verhogen van de kwaliteit van je dak.

Hoe besparen op dakrenovatie kosten? Tips

Hoe kan je besparen op je dakrenovatie? Een dakrenovatie is een ingrijpende klus dat met een zeker prijskaartje komt. Begrijpelijk wil je de kost zo laag mogelijk houden, daarom geven we je graag enkele tips om te besparen op je dakrenovatie.

Dakwerken Prijs

Tip 1: Controleer op renovatiepremie en eventuele andere premies

Zoals je al kon lezen heb je mogelijk recht op een premie of subsidie van de Vlaamse regering. De hoogte van de premies zijn afhankelijk van je leeftijd, woonplaats en inkomen. Er zijn in totaal 3 verschillende premies waar je misschien recht op hebt:

  • Gemeentelijke bepaalde dakisolatie premie
  • Vlaamse renovatiepremie
  • Belastingvermindering voor dakisolatie

Met een premie of subsidie kan je tot 30% van je gefactureerde kosten terugkrijgen (met een maximum van € 15.000). Om meer informatie te krijgen over mogelijke premies neem je best contact op met je gemeente.

Tip 2: Kan je meehelpen met dakwerker?

Een tweede manier om te besparen op de kosten van je dakrenovatie is zelf de handen uit de mouwen steken. Je kan bijvoorbeeld als zelf wat voorbereidingen treffen om je dakwerker te helpen:

  • Je plat dak al schoonmaken
  • Zelf een steiger of ladder regelen of plaatsen
  • Het nodige materiaal klaarzetten
  • Zelf je huidige dakbedekking verwijderen

Met deze voorbereidingen zorg je er dus voor dat de dakwerker minder werk heeft, en je dus minder werkuren moet betalen. Overleg op voorhand met je dakwerker welke taken jij al kan uitvoeren.

Tip 3: Materiaalkeuze

Zoals je al kon lezen zit er best wat prijsverschil op de verschillende materialen die je kan gebruiken voor je dakrenovatie. Een manier om de kosten te beperken is kiezen voor een goedkoper materiaal, zoals betonnen dakpannen.

Tip 4: Kies een dakwerker in jouw regio

Een andere manier om te besparen op de prijs van je dakrenovatie, is een dakwerker kiezen uit jouw regio. Wanneer je beroep doet op een dakwerker uit jouw regio zorg je ervoor dat de dakwerker zich niet ver moet verplaatsen. Zo bespaar je op bijkomende verplaatsingskosten.

Tip 5: Vergelijk offertes

De laatste, en misschien wel belangrijkste tip is het vergelijken van verschillende offertes. Wanneer je verschillende offertes aanvraagt kan je prijzen vergelijken van de dakwerkers in jouw regio. Via onze offertedienst kan je volledig gratis en vrijblijvend een aanvraag indienen. Nadien kan jij zelf kiezen naar welke dakwerker en prijs jouw voorkeur uitgaat.

Bereken de dakrenovatie kosten via de online calculator

Bereken met behulp van onderstaande calculator een gemiddelde prijs jouw dakrenovatie op maat. Vergelijk vervolgens tot 5 gratis en vrijblijvende offertes om zo de beste dakwerker te kiezen voor jouw dakrenovatie.