Betonnen dakpannen: een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief

Betonnen dakpannen
Hebben je dakpannen hun tijd wel gehad? Dan moet je op zoek naar een nieuwe dakbekleding. Betonnen dakpannen beloven je een aanvaardbare prijs voor een aanvaardbare kwaliteit. Meer hoeft dat soms niet te zijn! Bovendien zal de wereld je dankbaar zijn: de ecologische voetafdruk in de productie van betonnen dakpannen blijft beperkt.

Betonnen dakpannen: specificaties

Betonnen dakpannen zijn een goedkoop alternatief voor kleidakpannen. Bovendien gaat het heel snel om er een dak mee aan te leggen, waardoor de arbeidskost gedrukt wordt. Een betonnen dakpan is gemiddeld gezien groter en breder dan een kleidakpan. Verder worden betonnen dakpannen van een speciale laag voorzien die de pannen beschermt tegen weersinvloeden. Zo ben je verzekerd van een degelijke duurzaamheid. Die laag kan ook invloed hebben op de uitstraling van uw pannen: er bestaan matte en glanzende betonnen dakpannen.

De voor- en nadelen van betonnen dakpannen

Dat betonnen dakpannen goedkoper zijn dan kleidakpannen, dat wisten we al. Maar hoe compenseren ze dat in kwaliteit?

Voordelen Nadelen
Lage ecologische voetafdruk Kleipannen gaan langer mee
Passend voor moderne architectuur Snelle veroudering
Maat-en vormvast Vatbaar voor mosvorming
Snelle plaatsing
Goede prijs-kwaliteitsverhouding
Groot aanbod
Waterdicht
Zeer bestand tegen weersinvloeden
  • Betonnen dakpannen hebben een lage ecologische voetafdruk. Ze zijn namelijk makkelijk recycleerbaar en worden bij constructie enkel gedroogd, niet gebakken. Daardoor zijn ze minstens 60 milieuvriendelijker dan andere soorten dakbedekking. Dat ze niet gebakken worden, brengt nog meer voordelen met zich mee.
  • Daardoor gaan ze bijvoorbeeld niet krimpen zoals kleidakpannen dat doen en hebben betonnen dakpannen allemaal dezelfde vorm. Dat zorgt ervoor dat de plaatsing vlotter verloopt dan bij kleidakpannen; ze sluiten namelijk allemaal mooi aan. Daarom worden de pannen ook wel sneldekpannen genoemd.
  • Ook zijn deze dakpannen in allerlei maten en kleurschakeringen te verkrijgen. Dat zorgt ervoor dat de dakpannen dienst kunnen doen voor elk dak, ongeacht de dakoppervlakte of stijl van het huis. De meest populaire kleuren zijn iets subtieler, omdat die het best passen in de omgeving.
  • De levensduur van betonnen dakpannen schommelt tussen de 30 en 50 jaar, waarvan je meestal op de eerste 30 jaar garantie krijgt. Bij kleidakpannen kan die levensduur tot 150 jaar oplopen. Voor die nadelen van betonnen dakpannen zijn er gelukkig oplossingen bedacht. Zo is het mogelijk om je dakpannen te voorzien van een coating die je 12 tot 15 jaar zonder aftakeling beloven. Bovendien maken mossen en algen met behulp van die coating geen kans. Lang leve de technologie! Een zuidelijk gericht dak gaat langer mee dan wanneer het dak veel schaduw vangt. Schaduw zorgt namelijk voor vochtigheid en vochtigheid brengt mossen met zich mee.

Hoewel betonnen dakpannen erg populair zijn, hebben ze ook een aantal nadelen:

  • Beperkte levensduur: Betonnen dakpannen gaan gemiddeld zo’n 35 tot 50 jaar mee, wat niet zo heel slecht is, maar wel veel slechter dan kleien dakpannen en sommige andere soorten dakbedekking.
  • Slijtage: De grootste reden waarom kleien dakpannen een heel pak duurder zijn, dan betonnen dakpannen is door de kwaliteit. Kleien dakpannen zijn heel wat kwalitatiever, waardoor ze niet alleen langer meegaan, maar ook langer mooi blijven. Betonnen dakpannen zullen sneller lelijk worden.
  • Mosvorming: Bij betonnen dakpannen ontstaat er sneller mosvorming dan op kleien dakpannen. Dat wil dus zeggen dat je ze vaker moet laten reinigen. Gelukkig kan je dit probleem verhelpen door de betonnen dakpannen van een coating te voorzien. Zo’n coating is niet goedkoop, maar zeker aangeraden!

Betonnen dakpannen

De prijs van betonnen dakpannen

Voor betonnen dakpannen reken je best op 25 tot 45 euro per m². Die prijs is uiteraard nog afhankelijk van een aantal factoren die door het dak zelf bepaald worden. Zo spelen het type dak en de hoeveelheid dakoppervlakte een grote rol. Ook je persoonlijke smaak heeft invloed op de prijs. Jij kiest mee hoe de dakpannen eruit moeten zien. Wil je een ruwe schatting maken? Reken dan op 10 pannen per vierkante meter.

Voor kleidakpannen kan die prijs oplopen tot 60 euro per vierkante meter. Vergelijk de kostprijs tussen de twee soorten door nu je offerte aan te vragen bij enkele specialisten uit de buurt. Zo kan je zelf beslissen of je voor meer of minder kwaliteit kiest.

Vlakke of gewelfde betonnen dakpannen?

Er zijn twee vormen beschikbaar: vlak en gewelfd. De ene vorm sluit al beter aan dan een andere bij een bepaalde stijl van huis. Dat geldt voor vlakke en gewelfde pannen respectievelijk voor een eerder moderne of eerder traditionele stijl.

Betonnen dakpannen reinigen en coaten

Dakpannen kunnen door weersomstandigheden erg vuil worden. Bovendien kan er mos ontstaan. Mos kan je dak na verloop van tijd beschadigen. Om die reden is het belangrijk om je dak tijdig te laten reinigen. Wanneer je dak gereinigd wordt, wordt er meestal ook een beschermingslaag op je dakpannen aangebracht. Dit wordt coating genoemd. Een coating zorgt ervoor dat vuil en mos zich minder snel aan je dakpannen hecht, waardoor je je dakpannen minder vaak moet laten reinigen. Deze coating is niet verplicht, maar wel aangeraden.

Wat kost de reiniging van je dak? Als je je dak alleen wilt laten reinigen dan zal je tussen de 9 en 15 euro per vierkante meter betalen. Kies je daarbovenop voor een coating, dan betaal je gemiddeld tussen de 30 en 45 euro per vierkante meter. Het coaten van je dak is dus niet goedkoop, maar wel een goede investering. Door een coating te laten aanbrengen bespaar je heel wat onderhoudskosten uit!

Vergeet de fabrieksgarantie niet!

Wat mensen vaak vergeten, is dat ze fabrieksgarantie krijgen op betonnen dakpannen. Bij de meeste fabrikanten krijg je maar liefst 30 jaar garantie op de intrinsieke waarde van betonnen dakpannen. Concreet wil dit zeggen dat dakpannen in die periode gegarandeerd waterdicht zouden moeten blijven en dat ze geen vocht mogen opnemen. Als dat wel het geval is, kan je beroep doen op je garantie.