Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen: een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief

 
Betonnen dakpannen
Hebben je dakpannen hun tijd wel gehad? Dan moet je op zoek naar een nieuwe dakbekleding. Betonnen dakpannen beloven je een aanvaardbare prijs voor een aanvaardbare kwaliteit. Meer hoeft dat soms niet te zijn! Bovendien zal de wereld je dankbaar zijn: de ecologische voetafdruk in de productie van betonnen dakpannen blijft beperkt.

Specificaties | voor-en nadelenPrijs | Vlakke en gewelfde dakpannen

1. Betonnen dakpannen: specificaties

Betonnen dakpannen zijn een goedkoop alternatief voor kleidakpannen. Bovendien gaat het heel snel om er een dak mee aan te leggen, waardoor de arbeidskost gedrukt wordt. Een betonnen dakpan is gemiddeld gezien groter en breder dan een kleidakpan. Verder worden betonnen dakpannen van een speciale laag voorzien die de pannen beschermt tegen weersinvloeden. Zo ben je verzekerd van een degelijke duurzaamheid. Die laag kan ook invloed hebben op de uitstraling van uw pannen: er bestaan matte en glanzende betonnen dakpannen.

2. De voor- en nadelen van betonnen dakpannen

Dat betonnen dakpannen goedkoper zijn dan kleidakpannen, dat wisten we al. Maar hoe compenseren ze dat in kwaliteit?

Voordelen Nadelen
Lage ecologische voetafdruk Kleipannen gaan langer mee
Passend voor moderne architectuur Snelle veroudering
Maat-en vormvast Vatbaar voor mosvorming
Snelle plaatsing
Goede prijs-kwaliteitsverhouding
Groot aanbod
Waterdicht
Zeer bestand tegen weersinvloeden

 

  • Betonnen dakpannen hebben een lage ecologische voetafdruk. Ze zijn namelijk makkelijk recycleerbaar en worden bij constructie enkel gedroogd, niet gebakken. Daardoor zijn ze minstens 60 milieuvriendelijker dan andere soorten dakbedekking. Dat ze niet gebakken worden, brengt nog meer voordelen met zich mee.
  • Daardoor gaan ze bijvoorbeeld niet krimpen zoals kleidakpannen dat doen en hebben betonnen dakpannen allemaal dezelfde vorm. Dat zorgt ervoor dat de plaatsing vlotter verloopt dan bij kleidakpannen; ze sluiten namelijk allemaal mooi aan. Daarom worden de pannen ook wel sneldekpannen genoemd.
  • Ook zijn deze dakpannen in allerlei maten en kleurschakeringen te verkrijgen. Dat zorgt ervoor dat de dakpannen dienst kunnen doen voor elk dak, ongeacht de dakoppervlakte of stijl van het huis. De meest populaire kleuren zijn iets subtieler, omdat die het best passen in de omgeving.
  • De levensduur van betonnen dakpannen schommelt tussen de 30 en 50 jaar, waarvan je meestal op de eerste 30 jaar garantie krijgt. Bij kleidakpannen kan die levensduur tot 150 jaar oplopen. Voor die nadelen van betonnen dakpannen zijn er gelukkig oplossingen bedacht. Zo is het mogelijk om je dakpannen te voorzien van een coating die je 12 tot 15 jaar zonder aftakeling beloven. Bovendien maken mossen en algen met behulp van die coating geen kans. Lang leve de technologie! Een zuidelijk gericht dak gaat langer mee dan wanneer het dak veel schaduw vangt. Schaduw zorgt namelijk voor vochtigheid en vochtigheid brengt mossen met zich mee.

Daarnaast is het ook een goed idee om de dakpannen regelmatig te reinigen om de levensduur van je dak te rekken. Daarvoor laat je best een vakman komen. Huishoudmiddeltjes kunnen meer kwaad dan goed doen. Een hogedrukreiniger is al helemaal geen goed idee.
 
Betonnen dakpannen

3. De prijs van betonnen dakpannen

Voor betonnen dakpannen reken je best op 25 tot 45 euro per m². Die prijs is uiteraard nog afhankelijk van een aantal factoren die door het dak zelf bepaald worden. Zo spelen het type dak en de hoeveelheid dakoppervlakte een grote rol. Ook je persoonlijke smaak heeft invloed op de prijs. Jij kiest mee hoe de dakpannen eruit moeten zien. Wil je een ruwe schatting maken? Reken dan op 10 pannen per vierkante meter.

Voor kleidakpannen kan die prijs oplopen tot 60 euro per vierkante meter. Vergelijk de kostprijs tussen de twee soorten door nu je offerte aan te vragen bij enkele specialisten uit de buurt. Zo kan je zelf beslissen of je voor meer of minder kwaliteit kiest.

4. Vlakke of gewelfde betonnen dakpannen?

Er zijn twee vormen beschikbaar: vlak en gewelfd. De ene vorm sluit al beter aan dan een andere bij een bepaalde stijl van huis. Dat geldt voor vlakke en gewelfde pannen respectievelijk voor een eerder moderne of eerder traditionele stijl.

Overtuigd door de kwaliteit van betonnen dakpannen?

Ontvang gratis offertes voor een aluminium pergola