Dakbedekking pvc: waarom een slimme keuze? Kosten, pluspunten en werkwijze 

PVC dakbedekking is een populair type kunststof om daken mee te bekleden. Het materiaal is ideaal voor platte daken en daken met een lichte helling omdat het flexibel, licht en goed waterdicht is. In dit artikel gaan we dieper in op wat PVC dakbedekking precies inhoudt, evenals de voordelen ervan en de manieren waarop je het kan installeren. We bekijken tot slot de manieren waarop PVC helpt bij energiebesparing.

Bij interesse kan je ons formulier invullen. Zo kom je in contact met erkende dakwerkers die je gratis offertes met prijzen en adviezen op maat sturen.

Wat is een pvc dakbedekking?

Een PVC dakbedekking is een flexibele plastic folie of membraan. Zowel platte daken als daken met een lichte helling kan je eenvoudig waterdicht maken. Het materiaal is licht en legt niet veel druk op je dakconstructie. Je legt het in brede stroken op het dak en plakt het vast aan de hand van lijm of schroeven.

Interesse in PVC dakbedekking?
Vraag hier gratis offertes aan erkende dakwerkers.

Folie, dakplaten of vloeibare pvc

PVC dakbedekking komt in drie hoofdvormen voor:

 1. PVC-folie/membraan. Een PVC-membraan kan je makkelijk uitrollen en op het dak vastmaken. De folie is in verschillende diktes verkrijgbaar, meestal zo’n 1,2 mm dik. Deze PVC-folie werkt goed voor platte daken en daken met een lichte helling.
 2. PVC-dakplaten. Deze stevige, lichtdoorlatende golfplaten van PVC worden vaak gebruikt voor bijgebouwen zoals carports, serres en loodsen, omdat ze er modern uitzien.
 3. Vloeibaar PVC. De vloeibare PVC-coating smeer je gewoon op de bestaande dakbedekking. Het materiaal is handig om lasnaden en hoeken te versterken en te verbeteren. Vloeibaar PVC is duurzaam, makkelijk aan te brengen en betrouwbaar.
Dakbedekking pvc

Wat kost een pvc dak per m2? [Prijs] 

De prijs van een PVC dakbedekking verschilt. Gemiddeld kost het tussen de € 50 en € 70 per vierkante meter, inclusief materiaal en btw. De uiteindelijke prijs hangt af van specifieke details en de keuzes die je maakt bij de plaatsing van het dak.

Prijsbepalende factoren 

Verschillende factoren hebben een invloed op de uiteindelijke totale prijs. Hoe groter je dak, hoe meer materiaal en werkuren er nodig zijn. Dat zie je terug in de kosten.

Maar ook de kleurkeuze heeft een invloed. Als je bijvoorbeeld een specifieke kleur wil, heeft dat een invloed op de prijs. Verder speelt ook de complexiteit van het dak een rol. Een ingewikkeld dak kan meer tijd en moeite kosten, waardoor de kosten hoger uitvallen.

Witte dakbedekking leggen 

De kleurkeuze heeft een invloed op de kosten. Een witte dakbedekking kost meer, maar je geniet wel van een aangenamere binnentemperatuur. Een wit dak blijft koeler doordat het veel zonlicht terugkaatst. Daardoor heb je in de zomer ook minder airco nodig. De kleur van je dak veranderen is daarom een makkelijke manier om energie te sparen.

Witte PVC-daken kosten gemiddeld € 95 per vierkante meter.

Bijkomende opties 

Tot slot beïnvloeden ook bijkomende opties de totale kosten voor je PVC dakbedekking:

 • Je kunt je dak bijvoorbeeld laten coaten tegen mos en algen. Zo blijft het langer mooi. Deze behandeling kost gemiddeld € 20 per vierkante meter, inclusief btw en arbeid.
 • Een andere mogelijkheid is de plaatsing van zonnepanelen. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook energie. Gemiddeld kosten zonnepanelen zo’n € 560 per stuk.
 • Als laatste kan een vernieuwing van de dakgoten een slimme optie zijn. Afhankelijk van het materiaal en de complexiteit van de installatie varieert de prijs per meter van € 25 tot € 58.

De opbouw van een pvc dakbedekking

De opbouw van een PVC dakbedekking bestaat uit de volgende onderdelen.

pvc dak monteren met machine

1. Drager en dakbeschot 

Helemaal onderaan bevindt zich de drager, bestaande uit houten of betonnen balken. Hierop komen OSB-platen (sterke panelen van samengeperste houtschilfers) terecht als dakbeschot.

2. Dampscherm en isolatie  

Op de OSB-platen ligt een dampscherm (meestal een polyethyleenfolie) om condensatie in de isolatie te voorkomen. Vervolgens bevestigen specialisten isolatiemateriaal zoals PUR-platen op het dampscherm.

3. Pvc folie 

Als laatste stap rollen specialisten de PVC dakfolie uit en snijden het op maat. De folie kan je met een mechanische bevestiging verlijmen en aan de randen verankeren met kimfixatie. Tot slot lassen dakwerkers de naden aan elkaar vast.

Hoe zelf pvc dakbedekking aanbrengen? [Stappenplan] 

PVC dakbedekking zelf aanbrengen is een arbeidsintensief proces dat je eigenlijk beter aan een erkende dakwerker overlaat. Als je het zelf wil proberen, kan je onderstaand stappenplan als richtlijn nemen:

Stap 1: Snijd de rollen op maat 

 • Meet eerst nauwkeurig de afmetingen van het dak op.
 • Rol de PVC banen uit en snijd ze op maat, met minimaal 10 cm overlap tussen de banen.

Stap 2: Lijm de pvc dakbedekking

 • Breng lijm aan op het dakoppervlak volgens de instructies van de fabrikant.
 • Rol de PVC banen uit en druk ze stevig aan op de ondergrond om een goede hechting te krijgen.
 • Gebruik de hete lucht van een droger om de naden tussen de banen te lassen voor een waterdichte aansluiting.

Stap 3: Werk de dakranden af 

 • Bevestig de PVC banen mechanisch aan de dakranden en dakdoorvoeren om loslaten te voorkomen.
 • Gebruik hiervoor speciale dakrandprofielen en afdichtingsmiddelen.

Stap 4: Afwerking en controle 

 • Controleer het gehele dak op gaten, scheuren of andere beschadigingen.
 • Herstel ze indien nodig met PVC-lijm of -tape.
 • Zorg voor een goede afwatering door eventuele putten of verzakkingen op te vullen.
Wil je jouw dak met PVC laten bekleden?
Vul ons formulier in en ontvang prijzen en aanbevelingen op maat van erkende dakwerkers in de buurt.
arrow Ontdek de mogelijkheden voor jouw dak

Overige soorten kunststof dakbedekking op een rij 

PVC is niet de enige soort kunststof dakbedekking. Er zijn ook andere opties zoals EPDM en TPO:

1. EPDM 

EPDM is een ander synthetisch rubber dat veel op platte daken voorkomt. Afhankelijk van het merk, de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing, kan de levensduur verschillen van 30 tot 50 jaar. EPDM is buitengewoon flexibel, UV-bestendig en krimpt en scheurt niet.

Je kunt het materiaal bovendien over de meeste bestaande dakbedekkingen heen plaatsen, wat het interessant maakt voor renovatie. Het risico op lekkage is kleiner omdat EPDM doorgaans naadloos op het dak ligt.

EPDM dakbedekking aanbrengen

Wat is beter: pvc of epdm?

Ben je op zoek naar een duurzame dakbedekking die weinig onderhoud nodig heeft? Dan is EPDM een uitstekende keuze. Het gaat minstens 50 jaar mee, is goed bestand tegen organismen en is recycleerbaar, wat het milieuvriendelijk maakt. Bovendien is de installatie eenvoudig.

PVC is duurzamer, vereist meer onderhoud en heeft een grotere ecologische voetafdruk. Daarom is EPDM de beste optie voor jouw dak als je van duurzaamheid, onderhoudsgemak en milieuvriendelijkheid houdt.

2. TPO 

TPO is een stevige, milieuvriendelijke kunststof dakbedekking die de beste eigenschappen van zowel PVC als EPDM combineert. Net als PVC kan TPO gelast worden, maar het is ook makkelijk te lijmen zoals EPDM. Je kunt TPO direct op een oud dak van bitumen of polystyreen aanbrengen, zonder dat je een aparte laag nodig hebt.

TPO heeft bovendien geen toevoeging van weekmakers, dus het materiaal blijft vrij flexibel. Het gaat vijftien tot veertig jaar mee afhankelijk van het merk, de kwaliteit en hoe goed het wordt geplaatst.

TPO dakbekleding op plat dak

Voordelen en nadelen van een pvc dak 

Hieronder geven we alle voordelen en nadelen van een pvc dakbedekking weer. Zo kan je een geïnformeerde keuze maken die voordelig is voor jouw dak.

Voordelen 

Een PVC dakbedekking biedt verschillende voordelen:

 • Sterk en waterdicht. PVC is stevig en kan goed tegen water.
 • Lichtgewicht. Het materiaal is makkelijk te tillen en te bewerken, wat het plaatsen makkelijker maakt.
 • Moderne look. PVC dakbedekking ziet er modern en strak uit op gebouwen.
 • Onderhoudsvriendelijk. Het vereist weinig onderhoud na installatie.
 • Relatief goedkoop. De kosten voor PVC dakbedekking zijn vaak lager in vergelijking met andere materialen.
 • Wortelbestendig. Geschikt voor gebruik op groendaken vanwege de bestendigheid tegen wortelgroei.
 • Brandveilig. PVC wordt op het dak gelijmd, wat veiliger is dan traditionele brandmethoden.
 • Ecologisch verantwoord. PVC is volledig recycleerbaar en draagt bij aan duurzaam bouwen.
 • Reflecteert zonlicht UV. Het draagt bij aan een aangenamer binnenklimaat.

Nadelen

Aan PVC dakbedekking zijn ook enkele nadelen verbonden:

 • Verminderende flexibiliteit na verloop van tijd. PVC kan stijver zijn naarmate het ouder wordt.
 • Tijdrovende plaatsing. De installatie van PVC dakbedekking vereist vakmanschap en is niet geschikt voor doe-het-zelvers.
 • Vereist een scheidingslaag. Bij een plaatsing op oude dakbedekking van bitumen of polystyreen is een scheidingslaag noodzakelijk.
pvc rol gedeeltelijk uitgerold

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan ervaren dakwerkers en vergelijk gratis offertes

Aarzel niet om contact op te nemen met ervaren dakwerkers in de buurt. Via onderstaand formulier kun je eenvoudig vrijblijvende offertes aanvragen en de beste optie voor jouw dakproject selecteren. Zo weet je zeker dat jouw dak in goede handen is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.