Dakplaten: uit welke soorten kan je kiezen? Prijs, materialen en toepassingen 

Dakplaten kennen de laatste jaren een groeiende populariteit omwille van hun goedkope prijs, snelle installatie en isolerende eigenschappen. Op deze pagina lees je meer over de kosten, uitvoeringen en geschikte materialen. Vandaag komen de platen vooral op schuren, tuinhuizen en garages voor.

Wil je meer info, advies of concrete offertes op maat van jouw dakproject? Vul ons offerteformulier in en ontvang aanbevelingen en prijzen van dakwerkers uit je buurt.

Wat kost een dakplaat per m2? 

De prijs van dakplaten hangt af van het materiaal, de profielvorm en of ze geïsoleerd zijn. Zonder isolatie variëren de kosten tussen € 20 en € 60 per m² (exclusief btw en inclusief plaatsing).

De juiste dakplaten hebben een invloed op zowel de uitstraling van je huis als je budget. Hieronder vind je een overzicht van de prijsindicaties van verschillende types dakplaten, samen met hun gemiddelde levensduur.

Type dakplatenGemiddelde prijs per m² (incl. btw en plaatsing)
Golfplaten€ 30 – € 60
Damwandplaten€ 20 – € 50
Dakpanplaten€ 40 – € 60

Wat is goedkoper: dakpannen of dakplaten kopen? 

Dakplaten vormen een kosteneffectief alternatief voor conventionele dakpannen. De productie verloopt efficiënter omdat de platen uit staal zijn vervaardigd, wat ook resulteert in lagere kosten ten opzichte van andere dakbekledingsmaterialen.

Metalen dakbedekkingen winnen bovendien snel aan populariteit als duurzaam alternatief. De levensduur van dakplaten is vergelijkbaar met die van dakpannen, maar een correcte installatie is cruciaal. Onjuist zagen of boren kan leiden tot roestvorming. Daarom is het gebruik van geschikte materialen essentieel voor een langdurige bescherming van je dak.

Dakplaten

Verschillende soorten dakplaten op een rij 

Op zoek naar de juiste dakplaten voor jouw project? Ontdek hier een overzicht van de verschillende soorten dakplaten die bij jouw behoeften en budget passen.

1. Golfplaten 

Golfplaten staan bekend om hun golvende profiel. Je kunt ze zowel uit kunststof (goedkoop), bitumen (flexibel en lichtgewicht) als aluminium (duurzaam en roestbestendig) vervaardigen.

2. Damwandplaten 

Damwandplaten scoren met hun gunstige prijskaartje. Dankzij de rechte afwerking zijn ze eenvoudig waterdicht te plaatsen. Ze komen voor in staal of aluminium en je hebt een ruime keuze RAL-kleuren. Interessante extra’s zijn een anticondensfilm en coatings voor een optimale sterkte.

3. Dakpanplaten 

Dakpanplaten uit staal of aluminium combineren het lichte gewicht van platen met de klassieke uitstraling van dakpannen. Elke plaat bevat meerdere dakpannen, wat een efficiënte installatie garandeert. Ze zijn in verscheidene vormen, kleuren en afwerkingen beschikbaar. Daarom komen ze zowel in nieuwbouw als renovaties voor.

Gebruik afdekdoppen voor schroeven om een mooie afwerking te garanderen.

4. Trapezium dakplaten (stalen, metalen en aluminium dakplaat) 

Trapezium dakplaten zijn een populaire keuze voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Ze onderscheiden zich van dakpanplaten door hun omgekeerde trapeziumvorm en voordeligere prijs. 

5. Anti-condens dakplaten

Last van condensdruppels onder je metalen dakplaten? Met anti-condens dakplaten los je dit probleem bij carports, tuinhuizen, garages en andere open bijgebouwen efficiënt op.

De anti-condenslaag absorbeert het vocht dat door condensatie aan de binnenkant van de dakplaten ontstaat. Vervolgens verdampt dit vocht vanzelf, zonder dat er druppels gevormd worden.

6. Geïsoleerde dakplaten

Dakplaten met isolatie, ook bekend als sandwichpanelen, zorgen voor uitstekende isolerende resultaten. De platen bestaan uit twee metalen profielplaten met daartussen een isolerende laag. De isolatie kan uiteenlopen van materialen zoals PUR, PIR tot minerale wol. De dikte varieert van 3 tot 20 cm.

Dakplaten laten monteren?
Kom in contact met ervaren dakwerkers in de buurt.

Wat zijn de beste dakplaten voor mijn dak? 

Welke dakplaten je kiest, hangt af van verschillende factoren: jouw persoonlijke voorkeuren, de gewenste uitstraling van je dak en je budget.

 • Damwand dakplaten zijn een budgetvriendelijke keuze. Ze zijn ideaal voor schuren, carports en andere bijgebouwen waar functionaliteit primeert.
 • Dakpanplaten zijn een esthetische keuze. Ze zorgen voor de authentieke look van dakpannen en zijn daarom perfect voor tuinhuizen, poolhouses of andere gebouwen waar een klassieke uitstraling gewenst is.

Volgende extra tips kunnen je helpen bij je keuze:

 • Laat je adviseren. Bespreek je project met een ervaren dakwerker. Zij analyseren jouw wensen en behoeften en adviseren je over de meest geschikte dakplaten voor jouw project.
 • Vergelijk prijzen en materialen. Vraag offertes op bij verschillende leveranciers en vergelijk prijzen, kwaliteit en service.
 • Houd rekening met extra’s. Denk na over accessoires zoals isolatie, dakrandprofielen en bevestigingsmateriaal.
 • Investeer in kwaliteit. Kies voor dakplaten van een gerenommeerde fabrikant om verzekerd te zijn van een lange levensduur en optimale prestaties.
Trapeziumplaten

Uit welke materialen kunnen dakplaten bestaan? 

Het materiaal van de dakplaat is een bepalende factor voor de prijs, het gewicht, de levensduur, de uitstraling en de technische eigenschappen.

1. Aluminium

Aluminium is lichtgewicht, flexibel, corrosiebestending en heeft een lange levensduur. Het materiaal is perfect voor moderne woningen en bijgebouwen, maar wel duurder dan andere opties.

2. Kunststof (polycarbonaat) 

Kunststof is voordelig, sterk, waterdicht en lichtgewicht. De dakplaten zijn eenvoudig te installeren en zijn geschikt voor carports, tuinhuizen, veranda’s en hellende daken met lage belasting. Houd er wel rekening mee dat ze minder stevig zijn dan metalen dakplaten.

3. Staal of metaal  

Staal is stevig, budgetvriendelijk en heeft een lange levensduur. Daarom is het ideaal voor platte daken, hellende daken met hoge belasting en industriële gebouwen. Staal is zwaarder dan aluminium of kunststof en vereist extra bescherming tegen corrosie.

4. Zink

Zink is onderhoudsvrij, bewerkbaar, recycleerbaar en heeft een authentieke uitstraling. Het is een slimme keuze voor platte daken, hellende daken, dakgoten en gevels. Het is wel duurder dan staal of kunststof.

5. Bitumen 

Bitumen is waterdicht, onderhoudsvriendelijk, recycleerbaar en duurzaam. Dit materiaal is vooral geschikt voor carports, tuinhuizen, bijgebouwen en hellende daken met lage belasting. Bitumen dakplaten zijn minder esthetisch en minder stevig dan metalen varianten.

Tip: kies voor lichtdoorlatende platen 

Lichtdoorlatende platen combineren functionaliteit met esthetiek en bieden zo tal van voordelen:

 • Natuurlijk licht. Lichtdoorlatende platen laten natuurlijk daglicht binnen, waardoor je een verlichte en aangename atmosfeer creëert. Bovendien bespaar je energie en bevorder je een gezonde leefomgeving.
 • Sfeervolle ruimte. Door de natuurlijke lichtinval ontstaat een bijzondere licht- en schaduwspel, wat een unieke sfeer creëert in je woning, veranda of tuinhuis.
 • Stimulatie van plantengroei. Het materiaal is perfect voor serres, orangeries of veranda’s. De optimale lichtinval bevordert de groei en bloei van jouw planten.
 • Energiebesparing. In de winter geniet je van passieve zonnewarmte, wat stookkosten verlaagt en energiebesparing oplevert.
 • Geluidsisolatie. Naast lichtinval bieden lichtdoorlatende platen ook een goede geluidsisolatie. Zo geniet je van rust en comfort, zelfs in luide omgevingen.
 • Esthetische waarde. Het materiaal is beschikbaar in diverse kleuren, vormen en designs die perfect passen bij de stijl van je woning of gebouw.
Lichtdoorlatende platen dak

Toepassingen van dakplaten: tuinhuisje, schuur…   

Dakplaten zijn een populaire keuze voor diverse toepassingen:

 • Schuren, tuinhuizen en garages. Dankzij hun voordelige prijs en snelle plaatsing zijn dakplaten perfect voor deze bijgebouwen.
 • Veranda’s en terrasoverkappingen. Dakplaten zorgen voor een stevige en waterdichte dakbedekking voor jouw buitenruimte.
 • Platte daken. Geïsoleerde dakplaten bieden een efficiënte en budgetvriendelijke oplossing voor platte daken.
 • Woningen (in bepaalde gevallen). Hoewel minder courant, kunnen dakplaten op woningen met een moderne of industriële architectuur een unieke uitstraling creëren.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dak?
Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis prijzen en adviezen van professionele dakdekkers.
arrow Ontvang gratis offertes op maat voor dakwerken

Zelf dakplaten bevestigen of een specialist inschakelen? 

Met de nodige kennis en handigheid kan je zelf ook dakplaten monteren. Houd er wel rekening mee dat fouten snel gemaakt zijn, wat later voor extra kosten kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan lekkages of een slechte isolatie.

Schakel ervaren dakwerkers in en geniet van de volgende voordelen:

 • Advies op maat. Een professionele dakwerker bekijkt jouw project en adviseert je over de meest geschikte dakplaten, isolatiemogelijkheden en hellingsgraad. Zo ben je zeker van een optimaal resultaat.
 • Correcte uitvoering. Dakspecialisten beschikken over de juiste expertise en materialen om jouw dak op een professionele manier te bekleden. Zo geniet je van een dak dat perfect waterdicht is, optimaal isoleert en lang meegaat.
 • Garantie. Mocht er binnen de garantietermijn iets mislopen met je dak, dan komt de specialist die je hebt ingeschakeld kosteloos langs om het probleem op te lossen.
 • Verlaagd btw-tarief. Wist je dat je op de arbeidskosten van een professionele dakwerker slechts 6% btw betaalt in plaats van 21%? Zo kan je aanzienlijk besparen.

Of je nu zelf de klus klaart of een vakman inschakelt, hangt af van jouw budget, kluservaring en gewenste zekerheid.

dakwerkers op dak installeren dakplaten

Vraag en ontvang info, advies en offertes van ervaren dakwerkers 

Vul het offerteformulier in en vergelijk gratis prijzen en adviezen van ervaren dakwerkers. Zo ben je goed geïnformeerd en kan je een keuze maken die bij jouw budget en behoeften past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.