Zinken dak: een goede dakbedekking? Kosten, uitvoeringen en troeven 

Een zinken dak is een erg flexibele en duurzame dakbedekking. Het komt in verschillende uitvoeringen voor en biedt een lange levensduur. Lees op deze pagina meer over de huidige kosten, soorten zinken daken en de opbouw ervan. Neem zeker ook ons handige overzicht met aandachtspunten en voordelen door.

Wil je graag een zinken dakbedekking laten plaatsen? Verstuur je aanvraag via ons formulier en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met ervaren dakwerkers uit je regio.

Wat is een zinken dak? 

Een zinken dak biedt een mooie en langdurige oplossing voor diverse dakvormen. Het bestaat uit zinken platen die op verschillende manieren verbonden worden, versterkt met kleine hoeveelheden titaan en koper. Zink is een natuurlijk materiaal met unieke eigenschappen die het perfect maken als dakbedekking.

Hoe lang gaat het mee? [Levensduur] 

Een zinken dak is een investering voor generaties. De levensduur bedraagt tot wel 125 jaar. Zink vormt bij oxidatie een natuurlijke patinalaag. Deze laag geeft het dak een matte uitstraling en fungeert als een extra schild tegen weersinvloeden.

zinken dak

Wat kost een zinken dak per m2? [Prijs] 

De prijs van een zinken dak hangt van verschillende factoren af:

 • Oppervlakte van je dak. Hoe groter het dak, hoe lager de prijs per m² door schaaleconomie.
 • Gewenste uitvoering:
  • Staande naad. Klassieke en voordeligste optie (€ 75 tot € 110 per m²).
  • Zinken leien. Een luxueuze uitstraling met een hoger prijskaartje (€ 120 tot € 160 per m²).
  • Roevendak. Geschikt voor hellende daken, prijs tussen staande naad en zinken leien.
 • Afwerking. Kies je voor een natuurlijke look of ga je voor een gepatineerde of gelakte afwerking?
 • Plaatsing. De complexiteit van de klus en de regio bepalen het uurloon van de dakwerker.

Om je een idee te geven, vind je hieronder een overzicht met de gemiddelde prijzen per vierkante meter naargelang de uitvoering:

UitvoeringPrijs per m²
Gemiddeld€ 65 à € 110
Staande naad€ 75 tot € 110
Zinken leien€ 120 tot € 160
Roevendak€ 80 tot € 120

Verschillende soorten zinken daken op een rij

Zink is geschikt is voor diverse dakvormen: hellend, gebogen of plat. Ontdek hier de vier gekendste uitvoeringen.

1. Zinken dakbedekking met staande naad

Een zinken dakbedekking met staande naad kenmerkt zich door overlappende zinken dakplaten met een staande naad van 2,5 cm hoog. Deze dakbedekking biedt verschillende voordelen zoals waterdichtheid, snelle plaatsing, een esthetisch lijnenspel en een ranke uitstraling.

Een nadeel is dat de plaatsing vakkundig moet gebeuren. Dit type dakbedekking is geschikt voor gebogen, ronde en hellende daken met een minimale hellingsgraad van.

2. Zinken leien (losanges)

Zinken leien, ook wel losanges genoemd, bestaan uit ruitvormige, rechthoekige of vierkante plaatdelen in zink. Ze creëren een prachtig mozaïek-effect en hebben een schubachtig karakter. Deze leien zijn een duurzaam alternatief voor traditionele leien of shingles.

De plaatsing is complexer dan die van een zinken dakbedekking met staande naad. Zinken leien zijn ideaal voor complexe dakvormen zoals torens en mansardekappen.

3. Roevendak uit zink

Een roevendak uit zink wordt gekenmerkt door een traditionele en robuuste uitvoering waarbij zink om houten roeflatten zit. Het biedt een ambachtelijke uitstraling en is geschikt voor daken met lage hellingsgraden.

Een nadeel van deze dakbedekking is dat het zink kan krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen. Roevendaken zijn geschikt voor grote dakvlakken, met roefbanen tot wel 20 meter lang.

4. Zinken platform (plat dak) 

Een zinken platform voor platte daken kan bestaan uit een gesoldeerd zinken platform of een staande naad, op voorwaarde dat er een minimale hellingsgraad van 3° is. Deze dakbedekking is een duurzaam alternatief voor materialen zoals EPDM of bitumen en biedt een karaktervolle uitstraling en snelle montage.

Net als bij zinken dakbedekking met staande naad, vereist de plaatsing van een zinken platform vakkundigheid. Het is geschikt voor platte daken met of zonder minimale hellingsgraad.

5. Gepatineerd zink

Tijdens het productieproces krijgt gepatineerd zink alvast een beschermende laag. Ideaal voor wie niet wil wachten op de natuurlijke patinalaag. Gepatineerd zink is wel iets duurder dan de klassieke variant. Het kent een grote toepassing op gevels.

Dakspecialist plaatst zinken platen op het dak met de juiste gereedschappen en materialen

De opbouw van een zinken dak

De opbouw van een zinken dak is een complexe klus. Wil je zeker zijn van een perfect resultaat: een stabiel, vormvast dak zonder risico’s op lekkages, condensatie of een slechte isolatie? Maak dan de juiste keuze en werk samen met een ervaren dakdekker gespecialiseerd in zinkwerken. Hij of zij houdt rekening met onderstaande punten.

1. (Geventileerde) constructie 

Ventilatie is cruciaal voor een gezond dak. Afhankelijk van de constructie kiest de dakdekker voor een geventileerde of niet-geventileerde opbouw.

 • Geventileerde constructie. De zinken dakbedekking ligt op een houten bebording met daaronder een ventilatieruimte. Zo wordt vocht optimaal afgevoerd en droogt het dak snel na regenval.
 • Niet-geventileerde constructie. Voor een slankere dakopbouw kiest de specialist soms voor een niet-geventileerde constructie. Het zink ligt dan op een waterdichte, dampdoorlatende structuurmat waarlangs het vocht wegloopt.

2. Isoleren 

Zinken daken met isolatie combineren is niet evident. Geluiden zijn goed hoorbaar op zink. Daarom zorgt een ervaren dakdekker voor zowel thermische als akoestische isolatie. Hij of zij gebruikt bijvoorbeeld cellenglasisolatie of rotswolplaten.

Ook een correcte plaatsing van het dampscherm aan de warme zijde van het isolatiemateriaal is essentieel om condensatie te voorkomen.

3. Uitzetnaden 

Door temperatuurschommelingen kan zink uitzetten en krimpen. Om schade aan het dak te vermijden, plaatst de dakdekker uitzetnaden. Zo kan het zink bewegen zonder te scheuren of vervormen.

4. Zinken onderdelen bevestigen 

Ongeacht de gekozen uitvoering is een precieze montage van de zinken dakelementen op de houten bebording essentieel. Zo bekom je een waterdichte, stabiele dakbedekking zonder risico op lekkages. Dit is zeker van belang bij een niet-geventileerde constructie waar een correcte uitvoering door een specialist cruciaal is voor een optimaal resultaat.

5. Kleuren, afwerkingen en details

Zink is een materiaal dat door de natuur zelf veredeld wordt. Onder invloed van oxidatie ontstaat er na verloop van tijd een patinalaag op het zink. Deze laag geeft de zinken panelen hun unieke halfmatte uitstraling en zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen weersinvloeden en vervuiling. Zo geniet je jarenlang van een onderhoudsvriendelijk dak of gevelbekleding met een authentieke look.

Of je nu kiest voor de natuurlijke schoonheid van onbehandeld zink, de authentieke look van gepatineerd zink of de moderne kleuren van gelakt zink: er is altijd een zinkvariant die perfect bij jouw woning past. Laat je adviseren door een gespecialiseerde dakdekker en ontdek de ontelbare mogelijkheden.

Een zinken dak met een ingebouwd open raam

Enkele overwegingen bij een zinken dak 

Zink is een bijzonder natuurlijk materiaal voor daken. Om optimaal van een zinken dak te profiteren, let je bij de installatie best op een paar zaken:

 • Uitzetnaden. Zink kan krimpen en uitzetten door temperatuurschommelingen. Daarom zijn naden belangrijk. Ze zorgen ervoor dat het zink kan bewegen zonder te scheuren of vervormen, waardoor je dak langer meegaat.
 • Ventilatie. Vroeger moest een zinken dak aan de onderkant geventileerd worden, maar nu is dit niet meer nodig. Dit betekent minder energieverlies, geen koude luchtstromen en geen condensatie, waardoor je huis beter geïsoleerd en comfortabeler is.
 • Metaaldeeltjes in regenwater. Zink is een metaal en regenwater kan metaaldeeltjes meenemen. Om milieuschade te voorkomen, is het slim om een filtersysteem te installeren. Zo vang je de metaaldeeltjes op en houd je ze uit het oppervlaktewater.
Interesse in een zinken dakbekleding voor jouw woning?
Kom in contact met ervaren dakwerkers uit je regio en vergelijk prijzen en adviezen op maat.
arrow Ontvang gratis offertes van dakspecialisten

Waarom een zinken dak plaatsen? 

Ben je op zoek naar een dakbedekking voor je nieuwbouw of renovatieproject? Dan is zink zeker een materiaal om te overwegen. Om je keuze te vergemakkelijken, zetten we de voor- en nadelen van een zinken dak tegenover die van andere dakbedekkingen.

Voordelen 

 • Duurzaamheid. Zink is een extreem duurzaam materiaal. Een zinken dak gaat 50 tot 125 jaar mee dankzij de beschermende patineerlaag die zich op het zink vormt.
 • Flexibiliteit. Zink is een flexibel en plooibaar materiaal, waardoor het geschikt is voor alle dakvormen: van rond en gebogen tot licht hellend, steil hellend of plat. Dit geeft je een grote architectonische vrijheid.
 • Onderhoudsvriendelijk. Zink vergt geen enkel onderhoud. Bovendien is het bestand tegen felle windstoten en stormen.
 • Unieke uitstraling. Zink is verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en afwerkingen (natuurlijk zink, gelakt, geprepatineerd, geëtst, …). Zo creëer je met een zinken dak een unieke en karaktervolle look.
 • Milieuvriendelijk. Zink is 100% recycleerbaar. Kies je voor zink, dan kies je dus voor een duurzame én milieuvriendelijke dakbedekking.

Nadelen 

 • Prijs. Zink is duurder dan andere veelgebruikte dakbedekkingen zoals dakpannen, kunstleien of dakpanelen.
 • Isolatie. Een zinken dak isoleren is complexer dan bijvoorbeeld een pannendak. Je hebt zowel een goede thermische als akoestische isolatie nodig.
 • Plaatsing. De installatie van een zinken dak vereist een specifieke techniek (klik-, schroef- of haaksysteem). Voor een correcte plaatsing zonder risico op vochtproblemen of slechte isolatie, schakel je best een gespecialiseerde dakdekker in.
Close-up van een zinken dak met twee kleine ingebouwde veluxen

Andere interessante dakbedekkingen 

Naast zink zijn er nog tal van andere materialen die je voor de afwerking van je dak kunt gebruiken. We zetten enkele populaire opties op een rijtje.

1. Dakpannen 

 • Betonnen dakpannen. Een budgetvriendelijke keuze met een brede waaier aan kleuren en vormen.
 • Keramische dakpannen. Duurder dan betonnen varianten, maar bieden een authentieke look en een lange levensduur.

2. Leien 

 • Kunstleien (vezelcement). Goedkoper dan natuurleien, maar met een kortere levensduur.
 • Natuurleien (natuursteen). De duurste optie, maar met een ongeëvenaarde levensduur en een unieke uitstraling.

3. Rieten dak 

 • Open constructie. Geeft een landelijke, traditionele look, maar is minder brandveilig.
 • Dichte ondergrond. Veiliger tegen brand, maar met een iets minder authentieke uitstraling.

4. Dakpanelen 

 • Dakpanplaten. Bieden de look van een pannendak, maar met de voordelen van dakpanelen (lichtgewicht, snel te plaatsen, …).
 • Trapezium- of golfprofielplaten. Verkrijgbaar in diverse materialen (aluminium, staal, kunststof) en met of zonder isolatie.

5. EPDM 

 • Onderhoudsarm. EPDM vereist weinig onderhoud en heeft een lange levensduur.
 • Kosteneffectief. Door zijn lange levensduur en lage onderhoudskosten is EPDM een kosteneffectieve keuze op de lange termijn.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan dakwerkers en vergelijk gratis offertes

Er zijn veel opties als het gaat om dakbedekking en de juiste keuze hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Heb je meer informatie nodig of wil je advies op maat? Aarzel niet om je vragen te stellen aan professionele dakwerkers.

Door offertes te vergelijken kun je de beste oplossing vinden voor jouw dakproject. Start vandaag nog en ontdek welke dakbedekking het beste bij jouw woning past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.