Dakbedekking epdm: waarom is het zo goed voor platte daken? Prijs, plaatsing en troeven

EPDM dakbedekking is een uitstekende keuze voor platte daken vanwege de duurzaamheid, flexibiliteit en waterdichtheid. In dit artikel ontdek je waarom EPDM zo geschikt is, wat het kost en hoe de plaatsing in elkaar zit. Bovendien bespreken we welke voordelen het materiaal biedt ten opzichte van andere dakbedekkingen.

In geval van interesse kan je ons formulier invullen. Vervolgens ontvang je gratis vrijblijvende offertes op maat van ervaren dakwerkers in je buurt.

Wat is een EPDM dakbedekking? 

EPDM is een synthetisch rubber, gemaakt van Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer (afkorting). Het materiaal is ideaal voor platte daken en licht hellende daken. EPDM is zeer flexibel, UV-bestendig en waterdicht. Dit maakt het een super duurzame dakfolie met een levensduur tot wel 50 jaar.

Het fijne aan EPDM is dat het niet veel onderhoud nodig heeft. Bovendien is het milieuvriendelijk, brandwerend en dempt het geluid. Het materiaal is eenvoudig en veilig te installeren omdat het met koude lijm wordt aangebracht.

EPDM laten plaatsen?
Ontvang offertes op maat van erkende dakwerkers.

Wat is beter: bitumen of EPDM? 

Bitumen is, net als EPDM, een waterdichte dakbedekking die je dak beschermt tegen weer en wind. De grootste troef van bitumen is de prijs: het is een stuk goedkoper dan EPDM. Maar die lagere prijs heeft ook zijn nadelen. Bitumen heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar, terwijl EPDM wel 50 jaar kan meegaan. Bovendien vergt bitumen iets meer onderhoud.

EPDM is flexibeler en makkelijker te plaatsen dan bitumen, terwijl bitumen iets brandwerender is. Maak een goede afweging op basis van je budget, prioriteiten en specifieke eisen van jouw dak.

Bij je keuze is het belangrijk om zowel de prijs als duurzaamheid en onderhoud in overweging te nemen. Wil je de laagste kosten op korte termijn? Dan is bitumen de juiste optie. Zoek je een dakbedekking die langer meegaat en minder onderhoud nodig heeft? EPDM is in dit geval de beste optie.

Dakbedekking EPDM

Wat kost EPDM dakbedekking per m2? [Prijzen] 

De prijs van EPDM dakbedekking hangt af van een aantal factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, de complexiteit van je dak en de tarieven van de dakdekker. Gemiddeld kost EPDM dakbedekking tussen € 60 en € 80 per vierkante meter. Dit is inclusief materiaal, installatie en eventuele extra kosten voor isolatie.

Om je een idee te geven, vind je hieronder een indicatie van de prijzen:

OppervlakteRichtprijs per m²Totale geschatte prijs
1 m²€ 60 – € 80€ 60 – € 80
10 m²€ 60 – € 80€ 600 – € 800
50 m²€ 60 – € 80€ 3000 – € 4000

Een plat dak van 20 m² met EPDM bedekken kost gemiddeld € 1.400 (inclusief plaatsing, exclusief btw).

Vraag altijd offertes op van verschillende dakdekkers om de beste prijs te vinden. Zo ben je zeker dat je een voordelige keuze hebt gemaakt voor jouw dakproject.

EPDM dakbedekking: drie plaatsingstechnieken 

EPDM dakbedekking is populair voor platte daken door de lange levensduur, UV-bestendigheid en waterdichtheid. We bespreken hieronder de drie voornaamste methodes voor plaatsing:

1. Folie lijmen 

EPDM folies worden op de ondergrond met speciale lijm verlijmd. Dit zorgt voor een sterke en duurzame verbinding, op voorwaarde dat de ondergrond egaal, droog en geschikt is voor verlijming. In sommige gevallen is een tussenlaag nodig om de hechting te optimaliseren.

Deze methode is ideaal voor platte daken met een isolatielaag waar de EPDM folie rechtstreeks op kan liggen.

2. EPDM rubber met ballastlaag leggen 

De snelle plaatsing is een groot voordeel van de ballastlaagmethode. De EPDM folies worden los op het dak gelegd en vervolgens op hun plaats gehouden door een laag grind of ander ballastmateriaal.

Dit systeem is eenvoudig en vereist geen lijm. Grind kan wel verwaaien en de UV-bestendigheid is minder dan bij andere methodes. Deze methode is daarom minder geschikt voor kleine daken, daken met hellende delen of in gebieden met sterke wind.

3. EPDM dakfolie mechanisch bevestigen 

Een universele methode is de mechanische bevestiging, die zowel op platte als hellende daken kan worden toegepast. De EPDM folies zetten specialisten vast met strips of latten, of door perforatie en bevestiging met schroeven.

Deze methode is flexibel qua ondergrond en vereist geen lijm of ballast. De plaatsing is vaak tijdrovender dan bij andere methodes en er is kans op beschadiging van de folie bij de bevestiging.

Dak bekleed met EPDM folie uitzicht

Hoe EPDM rubberfolie zelf leggen? [Stappenplan]

Met een beetje handigheid en dit stappenplan kan je EPDM rubberfolie zelf leggen. Vergeet niet dat voor een gegarandeerd perfect resultaat een ervaren dakdekker inschakelen de beste optie is.

Benodigdheden

Zorg dat je volgende materialen en gereedschappen bij de hand hebt:

 • EPDM rubberfolie (op maat gemaakt van jouw dak)
 • EPDM primer
 • EPDM lijm
 • Afdichtingsmateriaal voor hoeken, randen en doorvoeren
 • Schuurpapier
 • Schoonmaakmiddel
 • Meetlint
 • Snijmes
 • Rol
 • Tandenkam
Op zoek naar dakdekkers?
Ontdek tarieven en aanbevelingen van specialisten.

Stap 1: Voorbereidende werken 

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog, vlak en stevig is. EPDM dakbedekking is flexibel en kan je op verschillende ondergronden aanbrengen. Daarom is het een populaire keuze voor renovatieprojecten en nieuwbouw. Zowel verlijming als mechanische bevestiging behoren tot de mogelijkheden.

Op welke ondergronden kan je EPDM plaatsen?

Volgende ondergronden zijn geschikt:

 • Houten plaatmateriaal. OSB-platen zijn een uitstekende basis voor EPDM. Zorg ervoor dat de platen droog, vlak en stevig zijn.
 • Kunststof isolatieplaten. PUR- en PIR-platen met cacheerlaag bieden een optimale hechting voor EPDM. De cacheerlaag zorgt voor een betere hechting van de lijm.
 • Beton. Een betonnen ondergrond moet droog, vlak en vrij zijn van scheuren of oneffenheden.
 • Chape. Chape is een geschikte basis voor EPDM, zolang het droog, vlak en stevig is.
 • Metalen dakplaten. Aluminium, zink en lood kunnen als ondergrond dienen, op voorwaarde dat ze droog, schoon en ontvet zijn.

Zorg dat alle benodigdheden binnen handbereik liggen voor een vlotte werkwijze.

Hoe dik is EPDM dakbedekking best?

De dikte van EPDM dakbedekking varieert doorgaans van 1,15 tot 1,5 mm. Voor een optimale balans tussen prijs en prestatie is 1,2 mm een goede keuze.

Stap 2: Rol de EPDM uit op het bestaande dak 

Rol de EPDM folie voorzichtig uit op het dak. Zorg ervoor dat er overal voldoende overlap is (ongeveer 10 cm) en dat de hoeken goed bedekt zijn. Teken met krijt de positie van de hoeken, randen en doorvoeren op de EPDM folie.

Stap 3: Breng de lijm gelijkmatig aan op het dakoppervlakte

Breng een laag EPDM primer aan op het dakoppervlak en laat het volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant. Breng vervolgens de EPDM lijm aan op zowel de ondergrond als de onderzijde van de EPDM folie, in stroken van ongeveer 20 cm breed. Gebruik de tandenkam om de lijm gelijkmatig te verdelen.

Stap 4: Trim de dakbedekking en sluit het waterafvoer aan 

Snijd de EPDM folie volgens de aftekeningen die je in stap 2 hebt gemaakt. Gebruik speciale EPDM hoekstukken en afdichtingsmateriaal om de hoeken en randen waterdicht te maken. Plaats dan een EPDM waterafvoermanchet rond de waterafvoer en lijm het vast met EPDM lijm.

Stap 5: Werk de plaatsing af en controleer het resultaat 

Druk de naden en overlapping stevig aan met een kimfixeerroller om een optimale hechting te garanderen. Vul het dak met water of gebruik een lekdetectieapparaat om eventuele lekken op te sporen en te verhelpen.

Als je EPDM dakbedekking plaatst, is het belangrijk om de naden, zoals bij de dakranden en doorvoeren, perfect waterdicht te maken. Gebruik hiervoor speciale zelfklevende tape. Zorg ervoor dat je eerst de ondergrond met een primer behandelt. 

professionele plaatsing rubber epdm

Voordelen en nadelen van een EPDM dak 

EPDM is een populaire keuze voor dakbedekking, vooral voor platte daken. Het biedt een scala aan voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen om te overwegen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste plus- en minpunten van een EPDM dak.

Voordelen 

 • Lange levensduur. EPDM gaat tot wel 50 jaar mee. De investering verdient zichzelf terug.
 • Weerbestendig. Het materiaal trotseert UV-straling, ozon en extreme temperaturen.
 • Flexibel. EPDM zet uit en krimpt zonder scheuren.
 • Milieuvriendelijk. Recycleerbaar en dus een bewuste keuze voor onze planeet.
 • Onderhoudsarm. Geniet van een dak dat weinig aandacht vraagt.
 • Waterdicht. EPDM dakbedekking is bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden. Het houdt je dak gegarandeerd droog.

Nadelen 

 • Uiterlijk. Sommigen vinden de uitstraling minder stijlvol dan alternatieven.
 • Beschadiging. Scherpe objecten kunnen het oppervlak beschadigen.
 • Warmteabsorptie. Zwarte EPDM kan warmte absorberen, wat in de zomer tot hogere koelkosten kan leiden.
 • Reparaties. Hoewel EPDM duurzaam is, vereisen reparaties professionele kennis.

Info, advies of prijsvoorstellen op maat nodig? Kom in contact met professionele dakwerkers in jouw regio 

Heb je vragen over dakwerken of ben je op zoek naar een professionele dakwerker voor jouw project? Dan ben je hier aan het juiste adres. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, vergelijk adviezen en prijsvoorstellen, en kies de beste vakman voor jouw dak.

Door gebruik te maken van hun jarenlange ervaring maak je een weloverwogen keuze en geniet je van een dak van de beste kwaliteit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.