Tpo dakbedekking: een goede kunststof bekleding? Kosten, levensduur en pluspunten
Overweeg je jouw platte dak op een duurzame manier te vernieuwen? TPO dakbedekking is in dit geval een slimme oplossing. In dit artikel bespreken we de kosten, levensduur en voordelen. Ontdek waarom deze elastische kunststoffolie vandaag zo populair is.
Wil je graag meer info, advies of concrete offertes op maat? Vul ons formulier in en wij brengen je in contact met dakspecialisten.
INHOUDSTAFEL
Wat is een dak met TPO-folie?
TPO (Thermoplastische Olefinen) dakbedekking is een populaire keuze voor platte daken. Deze elastische kunststoffolie is duurzaam en blijft flexibel. Het is bestand tegen UV-straling en chemische stoffen en kan wel 30 tot 50 jaar meegaan. Bovendien kun je kiezen uit veel verschillende RAL-kleuren om je dak een unieke look te geven.
TPO dakbedekking is niet alleen een duurzame en flexibele keuze, maar dankzij de brede toepasbaarheid geschikt voor diverse daktypes:
- Traditionele platte daken. TPO is de ideale keuze voor platte daken, of het nu gaat om garages, carports, bijgebouwen of woningdaken. De folie is bestand tegen alle weersomstandigheden en zorgt voor een waterdichte afdichting.
- Zichtdaken. Met TPO dakbedekking creëer je ook op een hellend dak een strakke en moderne uitstraling. De folie is verkrijgbaar met of zonder designprofielen, waardoor je de look van je dak volledig kunt afstemmen op jouw wensen.
- Extensieve groendaken. TPO is de perfecte basis voor een extensief groendak. De wortels van de beplanting kunnen probleemloos in de folie groeien, terwijl de waterdichte eigenschappen van TPO je dak optimaal beschermen.
- Energiedaken. TPO is verkrijgbaar in een speciale witte, hoogreflecterende uitvoering. Deze folie reflecteert zonlicht, waardoor je woning koeler blijft in de zomer en je energiekosten bespaart.
Wit en met een hoge reflectiewaarde
Met witte TPO dakbedekking kan je tot wel 30% besparen op je koelingskosten. In tegenstelling tot donkere daken, kaatst een wit dak een groot deel van het zonlicht terug. Daardoor warmt je dak minder op en blijft je huis van binnenuit ook koeler. Zo geniet je van een fris gebouw en heb je geen airconditioning nodig.
Verder is TPO type dakbedekking onderhoudsvriendelijk en recycleerbaar.
Zonnepanelen behalen een hoger rendement
Witte daken reflecteren zonlicht op je zonnepanelen, wat zorgt voor:
- Een hoger rendement. Je wekt meer elektriciteit op met je bestaande panelen.
- Een langere levensduur. Koelere panelen produceren efficiënter en gaan bovendien langer mee.
Gemiddeld kan je rekenen op een extra rendement van 4% tot 5% voor je zonnepanelen.
Overweeg bij de plaatsing van de duurzame kunststof dakbedekking een scheidingslaag van geotextiel of een ander beschermvlies. Dit beschermt de folie tegen mechanische beschadiging.
TPO dakbekleding kopen: wat is de prijs?
Een richtprijs voor de plaatsing van TPO dakbedekking is € 60 – € 70 per vierkante meter (inclusief btw en montage). Hou er rekening mee dat de exacte kosten per project kunnen variëren.
Wil je graag een exacte prijs voor jouw dakproject kennen? Neem contact op met een gespecialiseerde dakdekker voor een vrijblijvende offerte. Zo ben je zeker van de beste prijs én kwaliteit voor jouw nieuwe TPO dak.
Wat is het verschil tussen TPO en PVC?
PVC en TPO zijn beide kunstofbedekkingen, maar er is toch een duidelijk verschil. Om de materialen beter te begrijpen, geven we hieronder een handig overzicht met alle eigenschappen.
Eigenschappen | PVC | TPO |
---|---|---|
Weekmakers | Aanwezig | Afwezig |
Scheidingslaag op aardoliedestillaat ondergronden | Vereist | Niet vereist |
Levensduur | 25 tot 35 jaar | 30 tot 40 jaar |
Elasticiteit | Elastisch | Zeer elastisch |
Prijs | Lager | Hoger |
Brandveiligheid | Brandbaar (lagere klasse) | Brandbaar (hogere klasse) |
Reflectie | Standaard kleuren | Verkrijgbaar in wit (zonlichtreflectie) |
Hou er rekening mee deze tabel algemene richtlijnen weergeeft. De exacte eigenschappen en prestaties kunnen per product variëren. Raadpleeg altijd een gespecialiseerde dakdekker voor professioneel advies over de beste keuze voor jouw project.
TPO dakbedekking plaatsen en verwerken
TPO dakbedekking breng je in banen op het dak aan. Je kunt de montage op drie verschillende manieren aanpakken:
1. Mechanische bevestiging
- Gebruik TPO banen met een polyestermat.
- Bevestig de banen met schroeven of spijkers aan de ondergrond.
- Mechanische bevestiging is geschikt voor platte daken met een minimale hellingsgraad van 1%.
2. Losse plaatsing met ballast
- Gebruik TPO banen met een glasvlieswapening.
- Bedek de dakbedekking met ballast, zoals grind of dakgrind, om ze te verzwaren en tegen wind te beschermen.
- Deze methode is geschikt voor platte daken met een minimale hellingsgraad van 2%.
3. Verlijming
- Gebruik TPO banen met een polyesterdoekwapening.
- Lijm de banen met speciale contactlijm aan de ondergrond.
- Deze methode is geschikt voor hellende daken met een maximale hellingsgraad van 35%.
Ongeacht de gekozen afwerkingsmethode, worden de naden van de TPO folie thermisch gelast met een heteluchtmachine. Dit creëert een sterke, waterdichte verbinding tussen de folielagen, die bestand is tegen weersinvloeden.
Wat is FPO dakbedekking?
Volgens professionals is FPO dakbedekking de nieuwste generatie flexibele kunststof dakbedekking, geschikt voor zowel hellende als platte daken. Het materiaal bestaat uit één of meerdere lagen Polyolefine granulaat, speciaal ontwikkeld voor toekomstige milieueisen en recycling.
FPO dakbedekking ontstaat via een extrusieproces, waarbij het vloeibaar gemaakte dakmateriaal met een glasvliesdrager wordt samengevoegd. Dit materiaal is al meer dan dertig jaar in gebruik. Een groot voordeel van FPO is dat er geen schadelijke stoffen uitspoelen, waardoor je regenwater bijvoorbeeld kunt hergebruiken.
Voordelen en nadelen van TPO dakbedekking
TPO dakbedekking is een populaire keuze voor platte daken. Het is een synthetisch rubber met een aantal unieke voordelen ten opzichte van andere dakbedekkingsmaterialen.
Voordelen
- Een elastische krachtpatser. TPO is de perfecte dakbedekking voor flexibiliteit. Hierdoor past het zich moeiteloos aan aan bewegingen van het gebouw. Bovendien is het bestand tegen snel krimpen en scheurvorming door extreme weersomstandigheden.
- Milieuvriendelijk. In tegenstelling tot PVC bevat TPO geen chloorverbindingen of weekmakers, schadelijke stoffen die tijdens de productie en de levensduur van het materiaal kunnen vrijkomen. TPO is recycleerbaar. Zo bespaar je grondstoffen en gaat er minder afval naar de stortplaats.
- Energiebesparing met comfort. Dankzij de reflecterende toplaag kaatst TPO zonnewarmte terug, wat resulteert in een koeler gebouw in de zomer. Dit draagt bij aan energiebesparing en verhoogt het wooncomfort.
- Groendakvriendelijk. TPO is wortelvast en geeft geen chemische stoffen af. Zo is het een uitstekende basis voor een groendak.
- Duurzame keuze. TPO is bestand tegen UV-straling en heeft een grote chemische weerstand. Dit alles zorgt voor een lange levensduur van 30 tot 40 jaar.
Nadelen
- Prijs. TPO dakbedekking is in vergelijking met EPDM en PVC iets duurder.
- Levensduur. EPDM heeft gemiddeld een iets langere levensduur dan TPO.
- Vakkundige afwerking. De naadloze afdichting van hoeken, opstanden en doorvoeren vereist expertise om lekkages te voorkomen.
Kortom: TPO dakbedekking combineert uitstekende prestaties met een lange levensduur. De investering is iets hoger dan bij alternatieve dakbedekkingen, maar de voordelen op vlak van energiebesparing, comfort en duurzaamheid wegen zwaarder door.
Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen van dakwerkers
Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van ervaren dakwerkers. Zo kun je de beste mogelijkheden kiezen die bij jouw wensen en budget passen. Start vandaag nog met de realisatie van je dakproject.