Rieten dak: is het ook praktisch? Kosten, soorten en afwerkingsmogelijkheden 

Een rieten dak voegt veel natuurlijke warmte en charme toe aan je huis. Leer hier meer over de kosten, soorten en welke types riet geschikt zijn als dakbekleding. We bespreken ook de levensduur, ontwerpmogelijkheden en toepassingen. Zo kan je een goed geïnformeerde keuze maken.

Past een rieten dakbekleding mooi bij jouw woning? Vul ons formulier in en ontdek de prijzen en adviezen van erkende dakwerkers in je buurt. De aanvraag is gratis en vrijblijvend.

Wat is de prijs van een rieten dak? 

De prijs van een rieten dak varieert afhankelijk van de oppervlakte en extra opties die je kiest. Afhankelijk van wat je wil toevoegen zoals dakkapellen en andere onderdelen, liggen de kosten meestal tussen de € 70 en € 95 per. Vergeet bovendien niet de kosten voor de nokvorsten en nokafwerking.

Kosten renovatie, onderhoud en nokafwerking 

Onderstaande tabel geeft de richtprijzen weer voor renovatie, onderhoud en afwerking van rieten daken.

Richprijzen voor werkzaamheden rieten daken
Afwerking nokvorsten € 85 – € 115 per meter
Renovatie € 100 – € 150 per m²
Onderhoud € 5-10 per m²

Is een rieten dak duurder dan een pannendak?

Ja, een rieten dak is meestal duurder dan een gewoon pannendak. De kosten voor een rieten dak liggen gemiddeld tussen de € 70 en € 95 per m², inclusief btw en arbeidskosten. Dat steekt af bij de € 50 tot € 80 per m² voor een pannendak.

Verschillende redenen liggen hiervoor aan de grondslag. Allereerst is het leggen van riet echt vakwerk, daarom zijn de arbeidskosten behoorlijk hoog (ongeveer 60% van het totaalbedrag). Daarnaast is het riet zelf duurder dan dakpannen, met prijzen variërend van € 28 tot wel € 143 per m², afhankelijk van het specifieke type.

Maar daar krijg je wel wat voor terug. Een rieten dak geeft je huis echt een uniek karakter en kan de waarde ervan flink verhogen. Maar als je vooral op je portemonnee let, is een traditioneel pannendak misschien meer jouw stijl.

Tip: zorg voor een verzekering

Een dak uit riet is iets vatbaarder voor brand en vuur dan andere soorten daken. Vooral daken met een open constructie zijn minder brandveilig. Je hoeft je niet voortdurend zorgen te maken, want vandaag zijn rieten daken bijna even veilig als daken uit dakpannen. Het is natuurlijk wel nog altijd veiliger om je rieten dak te verzekeren.

De meest voor de hand liggende optie is een brandverzekering voor een gewoon dak. Aangezien riet met brandwerend middel behandeld wordt, zal een verzekeringsmaatschappij normaal gezien geen extra kosten aanrekenen voor de verzekering van een dak uit riet.

Bij sommige verzekeraars kan je wel kortingen krijgen. Dat is het geval als je jouw dak jaarlijks laat behandelen met brandwerend middel, als je een goed werkend rookalarmsysteem hebt of als je een sprinklerinstallatie op je dak hebt.

rieten dak

Twee soorten rieten daken 

Er zijn twee soorten rieten daken: de traditionele open dakconstructie en de gesloten dakconstructie, ook wel schroefdak genoemd. We bespreken beide types en geven telkens de voor- en nadelen.

1. Traditionele open dakconstructie 

Bij een open dak maakt een professionele rietdekker het riet vast aan rietlatten en bouwen ze laag per laag van onder naar boven. Tussen het riet en de onderliggende constructie blijft er een open ruimte, waardoor lucht kan blijven circuleren. De binnen- en buitenkant van het dak zijn niet helemaal gescheiden.

Voordelen van een open dak:

 • Beproefd traditioneel concept.
 • Lichte constructie.
 • Goede ventilatie en vochtafvoer.
 • Riet is zichtbaar aan binnenzijde.

Nadelen van een open dak:

 • Veel energieverlies en tocht.
 • Isoleren is moeilijker.
 • Sprake van brandgevaar, hogere verzekeringspremie.  

2. Gesloten dakconstructie of schroefdak 

Bij een schroefdak ligt het riet op een dichte ondergrond zoals isolatieplaten. De brandveiligheid is verbeterd en er is geen tocht of stof aan de onderzijde. Met dit systeem kan je ook betere isolatiewaarden bereiken.

 Voordelen van een gesloten dakconstructie:

 • Goede isolerende waarde.
 • Hogere brandveiligheid dan open constructie.
 • Geen stof en tocht aan binnenzijde.
 • Grote overspanning mogelijk.  

Nadelen van een gesloten dakconstructie:

 • Methode is relatief nieuw, levensduur onder constructie nog onduidelijk.
 • Duurder dan open constructie, maar lagere energiekosten en verzekeringspremies.  
Wil je jouw woning van een rieten dakbedekking voorzien?
Laat de plaatsing over aan evaren dakwerkers. Vul ons formulier in en ontvang offertes op maat.
arrow Vergelijk prijzen en aanbevelingen van specialisten

Welke types riet zijn geschikt voor een dakconstructie? 

Er bestaan verschillende soorten riet voor daken. Leer hieronder hun uiterlijk, eigenschappen en kostprijs kennen.

1. Natuurriet 

Natuurriet is het meest gekozen type riet omdat het uiteindelijk het mooiste resultaat geeft. Het riet is onregelmatig van vorm en heeft kleine kleur- en dikteverschillen tussen de rietstengels.

Natuurriet kost tussen de € 27 en € 36 per vierkante meter.

2. Novariet 

Novariet is een kunststof riet dat onderhoudsarm is, een lange levensduur heeft en niet brandgevaarlijk is. Het is toepasbaar op hellingshoeken die te plat zijn voor natuurriet.

Voor novariet betaal je per vierkante meter een prijs tussen de € 120 en € 140.

3. Patentriet 

Patentriet is ook een type kunststof riet, maar opgebouwd uit shingles: een schubvormige dakbedekking die dakpansgewijs is opgebouwd. Je kan het gebruiken in een woonkern en op hellingshoeken van minder dan 45 graden.

De prijs per vierkante meter patentriet is ongeveer € 60 à € 80.

Modern wit huis met een rieten dakbedekking en afgewerkte nok

Hoe lang gaat een rieten dak mee? 

De levensduur van een rieten dak hangt af van het onderhoud, de kwaliteit van de constructie en de helling. Een dak met een steile helling gaat langer mee dan een dak met een minder steile helling.

Regelmatig onderhoud is nodig om het dak in goede staat te houden. Zorg ervoor dat je algen en mos bestrijdt, snoei overhangende takken en ruim elk jaar naalden en bladeren op. Zo blijft je riet goed droog en gaat het dak langer mee.

Wat is de gemiddelde levensduur van een rieten dak? 

Een rieten dak gaat meestal minstens 25 jaar mee. Dit hangt wel af van hoe goed het is gebouwd, hoe steil het dak is, en hoe goed je het onderhoudt. Als het dak goed ontworpen is en het riet goed gelegd is, kan het zelfs wel 35 tot 40 jaar meegaan. Je rieten dak regelmatig onderhouden is daarom zeker de moeite waard.

Rieten dak plaatsen?
Kom hier gratis in contact met dakspecialisten.

Een dak uit riet laten leggen: opbouw en afwerkingen

Als je een rieten dak plaatst, kan je uit verschillende ontwerpen en afwerkingen kiezen. We geven hieronder enkele interessante opties voor de aanleg weer. Zeker landelijke woningen hebben baat bij een dak uit riet.

Nok en nokvorsten afwerken

De nok van een rieten dak kan je op verschillende manieren laten afwerken. Vaak gebruikt een rietdekkersbedrijf keramische nokvorsten die in verschillende traditionele kleuren verkrijgbaar zijn en eventueel geglazuurd kunnen worden.

Koperen nokken zijn ook een optie, omdat ze de groei van mos en algen kunnen vertragen. Onlangs zijn ook volledig onderhoudsvrije kunststof nokvorsten uitgekomen.

Dakkapel of velux ramen

Dakkapellen kunnen dakwerkers mooi in een rieten dak integreren. In sommige gevallen worden de dakkapellen zelfs van unieke pannen voorzien om ze een speciaal accent te geven. Ook Velux dakramen kan je eenvoudig laten toevoegen.

Hellingshoek 

De levensduur van een rieten dak hangt sterk af van de hellingshoek. Een helling tussen de 45 en 50 graden is ideaal, waardoor het dak wel 28 tot 40 jaar mee kan gaan.

Daken met een helling onder de 25 graden zijn niet geschikt voor riet, omdat vocht dan niet goed kan worden afgevoerd.

Isolatie 

Rieten daken kan je ook laten isoleren. Bij een open constructie komt de isolatie aan de binnenkant, met een dampdichte laag ertussen. Bij een gesloten ‘schroefdak’ constructie kun je isolatiepanelen op het dak leggen voor een uitstekende isolatiewaarde.

Rieten dak met een ingebouwd wit dakraam

De vele toepassingen van rieten daken op een rij

Rieten daken zijn echt multifunctioneel en uniek. Zo zie je ze niet alleen op huizen, maar ook op allerlei aanbouwen en bijgebouwen. Rieten daken zijn handig en bovendien vaak creatieve en praktische oplossingen. Denk aan tuinhuisjes, poolhouses, carports en zelfs kleine werkplaatsen.

 • Woningen. Huizen met een rieten dak zijn laatste jaren populair vanwege hun unieke charme en natuurlijke uitstraling.
 • Aanbouwen. Een rieten dak past perfect bij aanbouwen zoals tuinhuisjes, poolhouses of afdaken.
 • Bijgebouwen. Ook voor bijgebouwen zoals carports, garages of kleine werkplaatsen zijn rieten daken geschikt.
 • Tuinhuisjes. Voor een tuinhuisje of kleine schuur is een rieten dak een mooie optie.
 • Poolhouses. Rieten daken zijn favoriet voor poolhouses vanwege hun bijzondere uitstraling en natuurlijke sfeer.
 • Afdaken. Ook voor afdaken, bijvoorbeeld voor een terras of veranda, zijn rieten daken een goede keuze.
 • Carports. Rieten daken zijn handig voor carports omdat ze een praktische en unieke oplossing bieden voor de bescherming van auto’s.

Is een rieten dak een goede keuze? 

Een rieten dak kan een mooie optie zijn, maar het is slim om zowel de voordelen als de nadelen goed te bekijken.

Voordelen

 • Riet is niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk als natuurlijk materiaal, maar ook nog eens praktisch. Nadat een rieten dak zijn tijd heeft gehad, kun je het zelfs recyclen tot meststof. Zo is het echt een groen bouwmateriaal.
 • Een rieten dak geeft je huis een unieke uitstraling en voegt echt iets karakteristieks toe aan het uiterlijk van een woning.
 • Wist je dat riet ook uitstekend isoleert? Door de holle stengels gevuld met lucht blijft je huis koel in de zomer en warm in de winter. Het is daarom geen verrassing dat het vaak voorkomt in passsiefhuizen.
 • Brandveiligheid is een belangrijk punt bij rieten daken. Hoewel riet vatbaar is voor vuur, kan je de brandbaarheid verminderen door de stengels samen te persen en het dak te behandelen met brandvertragende middelen. Ook een sprinklerinstallatie kan een goede oplossing zijn.

Wat zijn de nadelen van een rieten dak?

 • Water is de grootste vijand van een rieten dak. Het kan mos en schimmel veroorzaken, vooral in schaduwrijke huizen.
 • Het onderhoud is na verloop van tijd nodig en, afhankelijk van de hellingsgraad, de kwaliteit van het riet en de totale oppervlakte, kost het jaarlijks tussen de € 700 en € 1.400.
Dakwerkers plaatsen met geschikte stellingen en laders een rieten dakbedekking

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met professionele dakwerkers in jouw regio 

Vul onderstaand offerteformulier in om direct in contact te komen met professionele dakdekkers bij jou in de buurt. Zij kunnen je voorzien van gratis persoonlijk advies en prijzen op maat. Vergelijk verschillende offertes en kies de voordeligste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.