Dakpan: een kwaliteitsvolle dakbedekking? Kosten, soorten en aandachtspunten 

De dakpan is al eeuwenlang een betrouwbare keuze dakbedekking. De praktische voordelen, uiteenlopende materialen en creatieve ontwerpen zijn hiervoor verantwoordelijk. Op deze pagina vind je meer info over de huidige prijzen, soorten dakpannen en mogelijke uitvoeringen. Verder geven we enkele tips bij je keuze dakpannen.

Wil je graag concrete offertes met professionele adviezen en prijzen op maat van erkende dakwerkers? Vul ons offerteformulier in en vergelijk gratis meerdere aanbevelingen voor de voordeligste optie.

Wat is de prijs van een dakpan per m2? 

De prijs van dakpannen varieert afhankelijk van het type dakpan, de kwaliteit, de gebruikte materialen en de afwerking. Reken op gemiddeld € 30 à € 60 per m². Onderstaande tabel geeft de richtprijzen (exclusief btw en inclusief plaatsing) weer per soort dakpan.

Soort dakpanRichtprijs per m² Gemiddelde levensduur
Betonnen dakpannen€ 50 à € 6030 jaar
Keramische dakpannen€ 65 à € 7550 jaar
Dakpanplaten€ 30 à € 20020 tot 50 jaar

Wat kost een dakpan per stuk? 

De prijs een nieuwe dakpan ligt gemiddeld tussen de € 2,50 en € 6 per stuk. Voor een oppervlakte van één vierkante meter heb je doorgaans 10 tot 12 dakpannen nodig.

Dakpannen laten plaatsen?
Vergelijk concrete prijzen voor jouw dakoppervlakte.

Enkele slimme bespaartips 

Om de totaalkosten gedeeltelijk te drukken, kunnen onderstaande tips van pas komen:

 • Kies een lokale dakdekker. Bespaar op voorrijkosten en leveringskosten door een dakdekker uit jouw regio in te schakelen. Zo steun je ook de lokale economie.
 • Ga voor een zelfstandige dakwerker. Zelfstandige dakwerkers zijn vaak goedkoper dan grote bedrijven. Ze hebben minder overheadkosten en kunnen dus scherpere tarieven aanbieden.
 • Investeer in kwaliteit. Kies voor dakpannen van een betrouwbaar merk. Goedkope dakpannen gaan sneller kapot, waardoor je op termijn meer geld kwijt bent aan reparaties of vervanging. Bovendien verhoogt een kwaliteitsdak de waarde van je woning.
 • Samenwerking loont. Maak afspraken met je buren om samen dakpannen te laten vervangen. Zo profiteer je van een kwantumkorting en bespaar je per vierkante meter.
 • Vergelijk offertes. Vraag offertes op bij verschillende dakdekkers. Zo kun je de prijzen en diensten vergelijken en de beste deal vinden. Hou er rekening mee dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is. Beoordeel de offertes op basis van zowel prijs als kwaliteit.
Dakpan

Soorten dakpannen op basis van het materiaal 

Dakpannen kunnen uit verschillende materialen vervaardigd zijn. Hieronder geven we alle opties weer zodat je een idee hebt welke dakpan het beste bij jouw renovatie of nieuwbouwproject past.

1. Betonnen dakpannen of sneldekpannen 

Betonnen dakpannen zijn betaalbaar, snel te plaatsen en gaan een leven lang mee. Gemaakt van een stevige mix van zand en cement vormen ze een solide keuze voor elk dak.

Prijs: € 30 – € 45/m² (exclusief btw en inclusief plaatsing).

Voordelen:

 • Goedkoper dan keramische dakpannen.
 • Snelle en efficiënte plaatsing.
 • Bestand tegen extreme weersinvloeden.
 • Lange levensduur (tot 30 jaar).
 • Minder milieubelastend.

Nadelen:

 • Minder natuurlijke uitstraling.
 • Minder kleurvast.

2. Keramische dakpannen of kleidakpannen 

Keramische dakpannen, ook bekend als kleidakpannen, stralen een tijdloze charme uit en staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit en duurzaamheid. Deze dakpannen worden gebakken van rivierklei. Zo zijn ze niet alleen stijlvol, maar genieten ze ook van een lange levensduur.

Prijs: € 45 – € 60/m² (exclusief btw en inclusief plaatsing).

Voordelen:

 • Authentieke uitstraling.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding (lange levensduur).
 • Kleurvast.
 • Bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Nadelen:

 • Duurder dan betonnen dakpannen
 • Trager te plaatsen

3. Tegelpannen 

Tegelpannen zijn een populaire keuze voor dakbedekking vanwege hun robuuste uitstraling en duurzaamheid. Keramische tegelpannen zijn gemaakt van gebakken klei. Betonnen tegelpannen zijn een moderne optie, betaalbaar en veelzijdig. Beide soorten zijn goede praktische en esthetische investeringen.

Prijs: € 95 – € 125 euro /m² (exclusief btw en inclusief plaatsing).

Voordelen:

 • Lange levensduur.
 • Toepasbaar op dak en gevel.
 • Diverse kleuren en afwerkingen.
 • Kleurvast.
 • Authentieke uitstraling.

Nadelen:

 • Hoge materiaal- en plaatsingskosten.
 • Professionele klus.
 • Dak heeft eventueel aanpassingen nodig.

4. Alternatief: dakpanplaten 

Een slim en praktisch alternatief voor dakpannen zijn dakpanplaten. Deze voorgevormde platen zijn ideaal voor snelle renovaties.

Prijs: € 20 – € 60/m² voor standaard platen, € 50 – € 200/m² (exclusief btw en inclusief plaatsing) voor geïsoleerde platen.

Enkele eigenschappen:

 • Goedkoop alternatief voor dakpannen.
 • Licht en snel te plaatsen
 • Verschillende materialen: gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof.
 • Met of zonder isolatie.

Hoe weet ik welk type dakpan ik nodig heb? 

Welk type dakpan je kiest, hangt af van twee belangrijke factoren: budget en gewenste uitstraling.

Betonnen dakpannen zijn doorgaans goedkoper dan kleipannen. Kies je voor een authentieke uitstraling, dan zijn kleipannen met hun natuurlijke look een duurdere optie. Dakpanplaten scoren qua prijs tussen beide in en zijn doorgaans snel en eenvoudig te plaatsen.

Kleipannen ogen natuurlijker en passen perfect bij authentieke woningen. Betonnen dakpannen zijn verkrijgbaar in diverse moderne kleuren en vormen. Dakpanplaten bieden een strakke en hedendaagse look.

Omdat dakbedekking maatwerk is, raden we je ten zeerste aan om gespecialiseerd advies in te winnen bij een erkende dakdekker. Via ons offerteformulier kan je eenvoudig contact opnemen met specialisten in jouw regio. Zo ontvang je adviezen en prijzen op maat van jouw dak.

Professional plaatst zwarte dakpannen

Verschillende uitvoeringen van dakpannen op een rij 

Dakpannen kan je op verschillende vlakken vormgeven. Zo heb je een grote keuzevrijheid op vlak van materialen, vormen, afwerkingen, afmetingen en kleuren.

Welke dakpan past bij jouw dak?
Ontdek alle opties in overleg met dakspecialisten.

1. Vorm 

Dakpannen komen in uiteenlopende vormen voor. Bij je keuze is het belangrijk dat je ook rekening houdt met de hellingsgraad van jouw dak.

Holle dakpannen 

 • Geen sluiting: geschikt voor daken met een hellingsgraad van minimaal 25 graden.
 • Met sluiting: bruikbaar voor daken met een hellingsgraad tussen 22 en 25 graden.
 • Met lichte golving: te plaatsen op licht hellende daken (vanaf 20 graden).

Platte dakpannen 

 • Met ribben en sluitingen: heeft een centrale rib voor stevigheid. Kan op daken met een hellingsgraad van minimaal 25 graden.
 • Met sluiting: te plaatsen op daken met een hellingsgraad tussen 24 en 35 graden.
 • Tegelpannen (leipannen): kan op steile daken met een minimum hellingsgraad van 35 graden.

Kanaalpannen

Kanaalpannen zijn kegelvormige dakpannen met een afgeronde vorm. Ze zijn perfect voor licht hellende daken (15 tot 20 graden): het water stroomt vlot weg door de tussenliggende kanaaltjes. Bovendien zijn ze bestand tegen extreme hitte. Gemiddeld hebben ze een kostprijs van € 23 per vierkante meter.

Hou er rekening mee dat ze enkel geschikt zijn voor rechte daken. Ze hebben een beperkte afsluiting bij lagere hellinsgraden.

Pottelbergse stormpannen

Pottelbergse stormpannen zijn klassieke, in elkaar gehaakt dakpannen. Ze zijn eenvoudig te leggen, maar relatief duur. Er zijn goedkopere varianten beschikbaar. Ontbrekende of slecht gepositioneerde pannen kunnen waterstromen en slechte akoestische isolatie veroorzaken. Ze kosten ongeveer € 52 per vierkante meter.

Romaanse pannen

Romaanse pannen zijn groot met een dubbele bedekking en verankering. Ze zorgen voor een uitstekende afsluiting en zijn daarom geschikt voor gebieden met veel wind en regen. Je gebruikt ze best voor dakhellingen van 25 tot 60 graden. Het prijskaartje is gemiddeld € 25 à € 75 per vierkante meter.

2. Afwerking

Het is belangrijk dat je jouw dakpannen tegen vuil, mos en algen beschermt. Op betonnen dakpannen breng je best een speciale coating aan die mosgroei voorkomt. Keramische dakpannen kan je laten glazuren, maar ook engoberen, smoren of patineren zijn slimme opties.

3. Afmetingen 

Meeste mensen hebben een voorkeur voor kleinere dakpannen, maar ook grote dakpannen zijn aantrekkelijk. Bovendien zijn ze erg praktisch: specialisten kunnen ze sneller leggen. Zo verlaag je de arbeidskosten.

4. Kleuren: zwart, blauw gesmoord… 

Betonnen en keramische dakpannen zijn in verschillende kleuren beschikbaar. Denk na of je een kleur wil die op je ramen en deuren aansluit of er net mee contrasteert. Beide types dakpannen zijn kleurvast en behouden daarom hun oorspronkelijke kleur voor een lange periode.

5. Bijkomende opties 

Een heel recente en praktische oplossing zijn fotovoltaïsche pannen. Deze dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen leveren groene stroom aan en dienen als dakbedekking. Daarom ligt de kostprijs hoger: ongeveer € 1.000 à € 2.000 per vierkante meter. Jammer genoeg is deze optie nog niet beschikbaar in België.

Dakpan met ingebouwde zonnepanelen

Dakpannen kopen: enkele belangrijke overwegingen 

Als je besloten hebt dakpannen aan te kopen, hou je best met enkele aandachtspunten rekening. We lijsten ze hieronder voor je op.

1. Materiaal: beton, keramiek, leien… 

Allereerst kies je best een materiaal dat aan jouw wensen voldoet.

Betonnen dakpannen zijn goedkoop, lichtgewicht, snel te plaatsen en in diverse kleuren verkrijgbaar. Ze zijn wel minder kleurvast en gevoeliger voor mosgroei.

Keramische dakpannen hebben een authentieke uitstraling. Ze zijn kleurvast, mosbestendig en duurzaam. Ze zijn wel een stuk zwaarder en duurder dan andere dakpannen.

2. Stijl 

Denk na of je dakpannen wil die de stijl van je woning aanvullen of net contrasteren. Veelvoorkomende stijlen vandaag zijn modern, landelijk en klassiek.

 • Moderne woning: ga voor strakke lijnen en neutrale kleuren.
 • Landelijke woning: kies voor natuurlijke kleuren en traditionele vormen.
 • Klassieke woning: opteer voor keramische pannen in een warme tint.

3. Kleur 

Kies je voor een kleur die past bij de rest van je gevel of ga je voor een opvallende eyecatcher? Laat je inspireren door de kleuren van je ramen, deuren en andere accenten.

4. Grootte 

Ook de grootte of afmetingen van je dakpannen beïnvloeden de uitstraling van je dak.

5. Kwaliteit 

Kies voor dakpannen van gerenommeerde fabrikanten en merken. Kwaliteit beïnvloedt de levensduur van je dak, de esthetische uitstraling en de weerbestendigheid.

6. Hellingsgraad

De hellingsgraad van je dak bepaalt welke vorm dakpannen geschikt zijn. Laat je adviseren door een dakdekker om problemen te voorkomen.

7. Gewicht dakpan 

Naast alle andere factoren, is het gewicht van de dakpan zeker niet te verwaarlozen. Het heeft een directe impact op de draagkracht van je dakconstructie. Zorg ervoor dat je dak sterk genoeg is om het gewicht van de gekozen dakpannen te dragen.

Hoe dakpannen vervangen? [Werkwijze]

Als je jouw dakpannen wil vervangen, kan je de werken eventueel zelf uitvoeren. Onderstaand stappenplan kan je op weg zetten. Hou er rekening mee dat de plaatsing van dakpannen niet alleen gevaarlijk is, maar ook ervaring en vaardigheden vereist. Je schakelt best dakwerkers in.

Stap 1: Voorbereidende werken 

Voor je eigen veiligheid en efficiëntie monteer je eerst een stelling langs de lange zijde van het dak. Stapel de geleverde dakpannen netjes op aan de voet van het dak, zodat ze binnen handbereik zijn.

Stap 2: Monteer het onderdak 

Maak het geraamte van het onderdak, waarop de dakpannen straks rusten. Plaats de houten latten van de dakrand af naar boven toe, zorgvuldig op gelijke afstanden.

Stap 3: Bevestig de pannen

Begin linksonderaan met de plaatsting van de dakpannen. Werk van daaruit rij voor rij naar boven toe. Zorg ervoor dat elke dakpan correct op het onderdak geschoven wordt vooraleer je ze vastspijkert. Controleer of de pannen de nodige overlapping hebben volgens de specificaties van jouw gekozen type dakpan.

Stap 4: Plaats de sluitpannen 

Plaats de afsluitende pannen op de dakranden en bevestig de eerste randpan stevig met schroeven. Dicht de aansluiting tussen de eerste randpan en de muur netjes af met siliconen, om waterdichtheid te garanderen.

Dakpan leggen

Voordelen en nadelen van dakpannen

Hieronder vind je een handig overzicht met alle voordelen en nadelen van dakpannen.

Voordelen 

 • Weerbestendigheid. Dakpannen kunnen extreme weersomstandigheden doorstaan, van harde wind tot hevige regen.
 • Lange levensduur. Gemaakt van duurzame materialen, gaan dakpannen vaak tot 50 jaar mee.
 • Thermische isolatie. Een pannendak helpt bij de handhaving van een aangenaam binnenklimaat.
 • Waterdichtheid. Dakpannen zijn bestand tegen vocht en neerslag.
 • Stijlvol en veelzijdig. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en stijlen.
 • Milieuvriendelijk. Er zijn zelfs gerecycleerde dakpannen beschikbaar.

Nadelen

 • Specifieke omgeving. Sommige dakpannen, zoals terracotta varianten, vereisen specifieke omstandigheden.
 • Sterke dakconstructie nodig. Het gewicht van een pannendak vereist een stevige dakconstructie.
 • Arbeidsintensief en prijzig. De installatie van dakpannen kan arbeidsintensief zijn. De prijs ligt bovendien hoger dan bij sommige andere dakbedekkingsmaterialen.
 • Vergrijzing: Na verloop van tijd kunnen dakpannen hun oorspronkelijke kleur verliezen.

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen van dakwerkers 

Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en adviezen op maat van ervaren dakwerkers. Maak vandaag nog een weloverwogen keuze voor je dakrenovatie of -herstelling. Vergelijk offertes van betrouwbare professionals en vind de beste optie voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.