Groendaken: waarom een voordelige investering? Prijs, varianten en troeven 

Groendaken zijn niet alleen een esthetische verrijking van stedelijke landschappen, maar ook een slimme investering in duurzaamheid en leefkwaliteit. Ontdek in dit artikel waarom groendaken een voordelige keuze zijn, welke varianten er bestaan en hoe ze bijdragen aan een gezondere, meer ecologische leefomgeving.

Heb je interesse in een groendak? Vul ons offerteformulier in en ontvang prijzen en aanbevelingen op maat van erkende dakwerkers.

Wat is een groendak precies?

Een groendak bestaat uit uiteenlopende soorten vegetatie. Diverse planten zoals grassen, vetplanten, kruiden, bloemen, struiken en zelfs kleine bomen sieren je dak en zorgen zo voor een unieke uitstraling. Om je dak extra milieuvriendelijk te maken, kan je het zelfs combineren met groene stroom opwekkers zoals zonnepanelen.

Met een groendak transformeer je jouw dak naar een milieuvriendelijke en mooie. Diverse planten, van vetplanten en kruiden tot grassen, bloemen, struiken en zelfs kleine bomen, sieren je dak en zorgen voor een unieke uitstraling.

Opbouw en aanleg

Een groendak is meer dan enkel planten op je dak. Het is een slim systeem bestaande uit verschillende lagen:

 • Vegetatielaag: grassen, vetplanten, bloemen, struiken of bomen.
 • Substraat: voedingsbodem voor de planten.
 • Filtervlies: houdt vuil en wortels tegen.
 • Drainagelaag: voert overtollig water af.
 • Beschermmat: beschermt de dakbedekking.
 • Dakafdichting: waterdichte barrière.

Samen zorgen deze lagen voor een gezond, mooi en functioneel groendak.

Groendak laten plaatsen?
Ontvang prijzen en adviezen op maat van dakwerkers.

Geschikte daken en beplanting 

Groendaken zijn er in alle soorten en maten. Ze passen vrijwel op elk dak.

Een groendak op een plat dak is de klassieker. De vegetatielagen zorgen voor optimale waterafvoer en beschermen je dakbedekking. Zo geniet je jarenlang van een weelderig daklandschap.  Een plat dak vereist wel een drainagelaag om overtollig water af te voeren.

Ook op schuine daken met een helling tot 45° kan je een groendak laten plaatsen. Vanaf 35° helling is speciale verankering nodig om de vegetatie op zijn plaats te houden. De beplanting op een hellend dak is doorgaans wat beperkter, maar een prachtige groene uitstraling is zeker mogelijk.

Welke beplanting jouw dak krijgt, hangt af van enkele factoren:

 • Type groendak: Extensieve daken (met vetplanten en sedum) vragen een andere beplanting dan intensieve daken (met gras, bloemen, struiken).
 • Dakhelling: Op hellende daken zijn windbestendige planten met ondiepe wortels belangrijk.
 • Zonlicht: Hoeveel zonlicht krijgt je dak? Sommige planten gedijen in de volle zon, terwijl andere liever wat schaduw hebben.
 • Watergift: Ben je bereid om je groendak te irrigeren in droge periodes? Sommige planten zijn droogtebestendiger dan andere.
Groendaken

Wat zijn de kosten voor een groendak? 

De richtprijs voor een extensief groendak is € 45 tot € 100 per m². Intensieve groendaken kosten gemiddeld meer: zo’n € 120 tot € 200 per m². Hou bovendien rekening met extra kosten zoals een wortelbestendige onderlaag bestaande uit EPDM. Hiervoor betaal je over het algemeen € 40 tot € 50 per m².

De uiteindelijke prijs van een groendak hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Type dak: Platte daken zijn doorgaans goedkoper dan hellende daken.
 • Oppervlakte: Hoe groter het dak, hoe lager de prijs per vierkante meter.
 • Type beplanting: Extensieve daken met vetplanten en sedum zijn goedkoper dan intensieve daken met gras, bloemen en struiken.
 • Nodige materialen: Heb je een wortelbestendige onderlaag nodig? Dit brengt extra kosten met zich mee.

De prijzen voor groendaken kunnen sterk variëren. Vraag daarom altijd offertes aan bij verschillende gespecialiseerde bedrijven. Zo ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Via ons formulier ontvang je gratis meerdere prijzen op maat.

Hoeveel subsidie krijg je voor een groendak? [Premie]

Wist je dat je in België een subsidie kunt krijgen voor de aanleg van een groendak? Deze premies variëren per gewest en kunnen fors oplopen, waardoor de investering in een groendak extra interessant is.

 • In Brussel heb je recht op een premie van € 30 per m² voor intensieve groendaken, € 20 per m² voor extensieve groendaken en € 25 per m² voor semi-intensieve groendaken.
 • Jammer genoeg zijn er geen specifieke subsidies voor groendaken in Wallonië. Er zijn wel premies tot 70% van de totale kosten voor dakwerken zoals een renovatie van de dakstructuur, een vervanging van het regenwateropvangsysteem en dakisolatie.
 • In Vlaanderen geldt de renovatiepremie per gemeente. Informeer altijd naar de exacte bedragen en voorwaarden. De Stad Antwerpen geeft bijvoorbeeld € 15/m² voor extensieve groendaken en € 30/m² voor intensieve groendaken (min. 6m²).
close-up beplanting groendak

Verschillende soorten ecologische groendaken

Groendaken komen in verschillende soorten en maten voor. Elk hebben ze hun unieke voordelen en onderhoudsvereisten. Ontdek welk type groendak het beste bij jouw wensen en mogelijkheden past.

1. Sedumdak of extensief groendak

Een extensief groendak is een samenstelling van vetplantjes, mossen en/of kruiden. Perfect voor wie weinig tijd heeft voor onderhoud. De beplanting is licht, waardoor de constructie van je dak niet zwaar belast wordt. Daarom is een extensief groendak ook voordeliger in prijs.

Extensieve daken zijn niet om op te wandelen. Door betreding kunnen de grondlagen beschadigen en zo lekken veroorzaken.

2. Semi-intensief groendak 

Wil je meer dan vetplantjes en sedum op je groendak, maar niet het onderhoud van een volledige daktuin? Dan is een semi-intensief groendak de ideale optie voor jou.

Dankzij de dikkere substraatlaag van 10-30 cm biedt het meer beplantingsmogelijkheden: gras, siergrassen, kruiden, bloemen, en lage struiken. Geniet van een tuingevoel met beperkt onderhoud: twee keer per jaar water geven en onkruid wieden volstaat. Dit type groendak is ideaal voor dakterrassen, schuine daken (lichte hellingen) en dakkapellen.

3. Intensief groendak 

Een intensief groendak is een echte daktuin. Planten, struiken en zelfs kleine bomen sieren je dak. Hiervoor is uiteraard een stevige constructie nodig, want het gewicht van de beplanting en de dikkere grondlagen is aanzienlijk.

Intensieve groendaken zijn enkel mogelijk op platte daken of daken met een minimale helling. Wandelplezier verzekerd, want deze daktuinen zijn wél beloopbaar. Maar vergeet niet: intensief betekent ook meer onderhoud.

4. Dakmoestuin 

Een dakmoestuin is een unieke manier om je eigen groenten te kweken op je dak. Begin klein met kruiden in houten bakken of leg een complete moestuin aan. De beplanting van je dakmoestuin hangt af van de beschikbare ruimte, zonlicht en je eigen voorkeuren. Aromatische kruiden, groenten, fruit, en zelfs pompoenen: alles is mogelijk.

5. Natuurdak of biodivers dak 

Een natuurdak is meer dan alleen groen; het is ook een bloeiende groeimogelijkheid voor wilde bloemen. Dankzij de dikkere substraatlaag biedt dit type groendak plaats aan een grote variëteit aan planten. Kies bewust voor een mix van kleurrijke wilde bloemen die zorgen voor een langere bloeiperiode en een magneet zijn voor insecten.

6. Hellend groendak 

Hellende groendaken vereisen speciale aandacht. Bij het ontwerp let je best op de dakopbouw en eventueel de schuifbeveiliging. Ook voor de beplanting gelden specifieke eisen: niet alle plantensoorten geschikt zijn voor een hellend dak.

7. Detentie- en retentiedak 

Klimaatverandering leidt tot meer overstromingen, hittegolven en droogte in steden. Stedelijke groei en zware regenbuien verhogen de wateroverlast. Detentie- en retentiedaken bieden een oplossing.

Dit type dak combineert een groendak met een waterbuffersysteem. Het groendak vangt regenwater op, terwijl het systeem overtollig water afvoert of hergebruikt. Zo neemt ook de druk op rioleringen af en vermindert wateroverlast.

8. Solargroendak (zonnepanelen) 

Een solargroendak combineert zonnepanelen met een groendak. Het systeem plaatst zonnepanelen boven een groendak, dat regenwater opvangt en de riolering ontlast.

Het groendak bevordert biodiversiteit en koelt de omgeving, waardoor de zonnepanelen efficiënter werken. Zo zorgt een solargroendak voor groene energie.

solargroendak

9. Dakterras of plantenbak 

Een dakterras of plantenbakken bieden verschillende voordelen en mogelijkheden om je eigen groene paradijs te creëren.

10. Dakpark 

Een dakpark kan dienen als ontmoetingsplek voor medewerkers, een duurzame bovenlaag voor een ondergrondse parkeergarage of een ontspanningsplek voor woontorenbewoners.

Hoe een groendak dakbedekking onderhouden? 

Een groendak biedt veel voordelen, maar vereist ook regelmatig onderhoud. Je kan bij de aanleg kiezen voor een onderhoudscontract of -plan voor een optimaal en langdurig resultaat.

Maar je kan uiteraard ook zelf instaan voor het onderhoud. Bemest één of twee keer per jaar, reinig de waterafvoer en verwijder elk halfjaar onkruid. Water geven is alleen nodig bij langdurige droogte. Last van vogels die het mos of de plantjes beschadigen? Los dan het probleem op van de larven of slakken die op het dak leven.

Ben je benieuwd welk groendak bij jouw woning past?
Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes met adviezen en prijzen op maat.
arrow Vind erkende dakwerkers in je buurt

Waarom is een groendak aanleggen goed? [Voordelen] 

Groendaken zijn steeds populairder in onze steden. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar bieden ook vele voordelen voor zowel het milieu als de bewoners.

1. Praktisch en efficiënt waterbeheer 

Groendaken helpen overstromingen te voorkomen door grote hoeveelheden regenwater op te nemen. Het water verdampt ook gedeeltelijk, wat zorgt voor verkoeling.

2. Verminderd energieverbruik 

Groendaken isoleren goed. Ze houden het gebouw koel in de zomer en warm in de winter. Zo verlaag je de energiekosten.

3. Gezonder 

Planten op groendaken zuiveren de lucht door fijnstof en schadelijke gassen op te nemen. Ze verminderen ook geluidsoverlast.

4. Groeiende diversiteit 

Deze daken bieden leefruimte voor diverse planten en dieren, zoals vlinders en bijen. Het draagt met andere woorden bij aan de biodiversiteit in de stad.

5. Verkoelend effect op hitte-eilanden

Ze helpen de stad koeler te houden door de verdamping van water. Zo verminder je het ‘hitte-eiland’-effect.

6. Akoestisch en thermisch isolerend

Naast deze voordelen zorgen groendaken ook voor akoestische en thermische isolatie. Ze dempen geluidsoverlast van zowel binnen als buiten en zorgen voor een stabielere binnentemperatuur. 

7. Esthetisch aantrekkelijk

Bovendien verfraaien groendaken het straatbeeld en creëren ze een groene oase in de stad, wat bijdraagt aan een aantrekkelijker en duurzamer stedelijk milieu.

8. Extra ruimte 

Een intensief groendak is meer dan alleen beplanting: het is een volwaardige tuin. Je creëert een groen uitzicht met planten, bloemen, struiken en zelfs bomen. Geniet van verse, biologische producten uit je eigen daktuin en ontspan, speel of doe yoga in deze unieke omgeving. 

9. Is een groendak beter voor de levensduur van een dak?

Groendaken beschermen de dakbedekking tegen schadelijke invloeden, waardoor het dak langer meegaat en je bespaart op herstellingskosten.

ecologisch huis met gras dakbedekking

Extra info, advies op maat en concrete offertes van ervaren dakwerkers ontvangen? Vul het offerteformulier in 

Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis concrete offertes van ervaren dakwerkers. Vergelijk verschillende tarieven en aanbevelingen en maak zo de voordeligste keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.