Dakbedekking bitumen: waarom een populaire keuze voor platte daken? 

Heeft jouw woning een plat dak? Dan kan je het laten bekleden met bitumen dakbedekking. Op deze pagina bespreken we waarom het materiaal zo’n populaire keuze is bij platte daken. We vergelijken de eigenschappen en mogelijke kosten van bitumen met andere soorten dakbedekking en geven advies over de plaatsing en verwijdering ervan.

Wil je een bitumen dakbedekking laten plaatsen door een erkende dakwerker bij jou in de buurt? Informeer naar de mogelijkheden via ons formulier en ontvang gratis offertes met prijzen en adviezen op maat.

Wat is bitumen precies? 

Bitumen is een donkere en viskeuze grondstof die tijdens de raffinage van aardolie vrijkomt. De lichtere fracties van aardolie (petroleumgas, benzine en diesel) worden uit ruwe aardolie gedestilleerd. Zo blijft alleen het zwaarste bestandsmiddel, de vloeistof bitumen, over. 

Bitumineuze dakbedekking, ook wel dakleer of ‘roofing’ genoemd, is al jarenlang een gekende dakbedekking bij platte en lichthellende daken. Tot de jaren 70 gebruikte men voornamelijk geblazen, ofwel geoxideerd, bitumen.

Vandaag zijn bitumen dakbanen vooral geproduceerd met gemodificeerd bitumen. Dit bitumen is van betere kwaliteit omdat het gemengd is met een kleine hoeveelheid polymeren (kunststoffen) die de eigenschappen van het materiaal verbeteren. Dakbedekking van gemodificeerd bitumen heeft een langere levensduur en is beter bestand tegen UV-straling

Dak bekleden met bitumen?
Verstuur je aanvraag en kom in contact met specialisten.

Wat is beter: bitumen of EPDM? 

Naast bitumen kun je ook kiezen voor een dakbedekking van EPDM. EPDM is een synthetisch rubber dat, net als bitumen, gemaakt is van aardolie. Dit materiaal heeft veel positieve eigenschappen die het zeer geschikt maken als dakbedekking. De belangrijkste verschillen met bitumen zijn de aanschafprijs en de levensduur. EPDM is iets duurder dan bitumen, maar gaat daarentegen langer mee

Daarnaast verschillen bitumen en EPDM in de omstandigheden waarin je ze kunt plaatsen. Voor de installatie van EPDM is lijm nodig en moet het weer niet te koud (boven de 5 graden) en droog zijn, wat niet noodzakelijk is bij een bitumen dakbedekking. EPDM kan je wel in grote stroken of in één stuk plaatsen. Zo is het niet alleen eenvoudiger te plaatsen en esthetischer, maar ook sneller waterdicht.

EPDM is niet bestand tegen chloor. Gebruik dit materiaal daarom niet in de nabijheid van zwembaden

Dakbedekking bitumen

Wat kost bitumen per m2? [Prijs] 

De gemiddelde prijs voor bitumen dakbedekking ligt tussen de € 40 en € 60 per m² (inclusief plaatsing en exclusief btw). Hou er rekening mee dta dit richtprijzen zijn. De effectieve totale kosten hangen af van verschillende factoren.

Zo speelt het type bitumen een rol. SBS bitumen is bijvoorbeeld iets duurder dan APP bitumen. Ook het formaat van je dak, de staat en de complexiteit van de plaatsing hebben een grote invloed op de kosten. Als je jouw oude dakbedekking laat verwijderen, vallen de kosten ook hoger uit.

Twee soorten bitumineuze dakbedekking 

Vandaag bestaan er twee soorten bituminieuze dakbedekking: SBS en APP. Het onderscheid is gebaseerd op de twee soorten polymeerbitumen die geschikt zijn als materiaal voor dakbedekking. Er bestaat eigenlijk ook nog een derde soort bitumen, geblazen bitumen, maar het is niet geschikt als dakbedekking.

1. APP dakbedekking

APP (Atactisch PolyPropyleen) is het type bitumen dat in de Benelux het meeste voorkomt. De plastomeren die aan het bitumen zijn toegevoegd, zorgen ervoor dat het materiaal UV-bestendig is en een lange levensduur heeft. Daarnaast bevat het een elastische kunststof die het bitumen flexibel maakt.

Deze eigenschappen maken het goed geschikt als toplaag van je dakbedekking. Je kunt het bovendien zowel bij platte als hellende daken gebruiken. 

2. SBS dakbedekking

Aan SBS (Styreen Butadieen Styreen) bitumen zijn elastomeren toegevoegd die het materiaal nog elastischer en beter hechtend maken dan APP bitumen. Het is minder goed bestand tegen UV-straling. Daarom heb je voor dit type bitumen een extra ballastlaag nodig van leislag of grind om de dakbedekking tegen de zon te beschermen. Je kunt SBS bitumen niet gebruiken als toplaag van je dakbedekking.

Wat is de beste bitumen dakbekleding? 

Of de keuze voor APP of SBS bitumen de juiste is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Hou altijd rekening met de specifieke eisen en omstandigheden van je dak.

Dakleer aanbrengen: hoe pak je het aan?

Er zijn verschillende manieren om een bitumen dakbedekking aan te brengen. Allereerst is het goed om te weten dat dit materiaal op rol en in stroken wordt geleverd. Die stroken breng je meestal aan in twee lagen: een onderlaag en een toplaag. De onderlaag biedt bescherming voor je dak en het isolatiemateriaal, terwijl de toplaag ervoor zorgt dat het dak waterdicht is.

Je kunt de lagen op de volgende manieren aan de ondergrond hechten:

Erkende dakwerker raadplegen?
Ontdek de beste optie en vergelijk gratis offertes.

1. Bitumen branden

Een eerste manier om de bitumenlaag aan de ondergrond te hechten, is door het gedeeltelijk te smelten met een gasbrander. Dit is een goedkope methode omdat je geen lijm nodig hebt. Er is wel een groter risico op blaasvorming.

Blaasvorming kan ervoor zorgen dat het water niet goed wordt afgevoerd, wat uiteindelijk tot lekkages en andere vochtproblemen kan leiden.  

bitumen rollen branden met gasbrander

2. Bitumen lijmen 

Bij deze techniek heb je geen gasbrander of vlam nodig, wat het veiliger maakt dan de brandmethode. Bovendien is het in sommige sectoren verplicht om vlamvrij te werken. Het bitumen lijm je op de ondergrond met een speciale kleefstof die ervoor zorgt dat de laag volledig waterdicht is. 

Bitumineuze dakbedekking lijmen met speciale vloeistof

3. Zelfklevende bitumen 

Deze methode is het meest geschikt als je zelf een dakbedekking van bitumen wil aanleggen. Bij de stroken bitumen hoef je enkel een folie te verwijderen om de rollen aan de ondergrond te kleven. Je hebt geen andere materialen nodig.

Zelfklevende rollen bitumen dakbedekking

Enkele aandachtspunten 

Bij de plaatsing van je bitumen dakbedekking is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

 • Zorg voor een ruime overlapping tussen de stroken. Het is belangrijk dat er minimaal 10 cm overlapping is. Enkel zo kan je garanderen dat de dakbedekking waterdicht is. Een kleine fout kan al tot een lek leiden.
 • Vermijd blaasvorming. Blaasvorming kan ervoor zorgen dat het water niet goed wegloopt, wat uiteindelijk leidt tot lekkages en/of andere vochtproblemen.
 • Neem veiligheidsmaatregelen tegen brand. Bij de brandmethode is het van belang dat je extra maatregelen neemt om te voorkomen dat er brand ontstaat.
 • Vermijd tegennaden. Zorg ervoor dat je alle stroken in de richting van de afwatering aanbrengt. Zo ontstaat er geen plasvorming bij de naden.
 • Kies de juiste dakbedekkingslaag. Bij meerdere lagen is het van belang dat je het juiste materiaal kiest voor elke laag. Niet elk materiaal is bijvoorbeeld bestand tegen UV-straling, wat betekent dat ze niet geschikt zijn als toplaag.

Hoe kan je bitumen dakbekleding verwijderen?

In sommige situaties is het verstandig om eerst je oude dakbekleding te verwijderen voordat je nieuwe dakbedekking laat plaatsen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je werkzaamheden aan je dakconstructie of dakbeschot wil uitvoeren. Voor de verwijdering van oude dakbedekking hou je best rekening met volgende punten:

 • Denk aan het afval. Je kunt je oude dakbedekking laten afvoeren of zelf wegbrengen. Vraag bij je gemeente na op welke manier je het materiaal van jouw dakbedekking kunt wegbrengen. Hou er rekening mee dat hier extra kosten bij komen kijken. 
 • Verwijder stapsgewijs. Om schade te voorkomen aan je dakbeschot of dakconstructie hou je best een stappenplan aan. Haal bijvoorbeeld eerst alles van het dak, ook alle grind en stenen, voordat je de dakbedekking verwijdert. Verwijder alles in handzame stukken, zodat je het materiaal nog goed kunt tillen. Zorg er ook voor dat je dak volledig egaal is voordat je de nieuwe dakbedekking plaatst.
Liever de verwijdering van je oude dakbedekking uitbesteden?
Neem contact op met erkende dakwerkers bij jou in de buurt en ontvang offertes op maat.
arrow Vergelijk prijzen en adviezen

Andere interessante dakbedekkingen voor platte daken

Als je liever geen bitumen dakbedekking gebruikt en je woning heeft een plat dak, dan kun je kiezen uit een van de onderstaande mogelijkheden:

1. EPDM 

Zoals eerder genoemd is EPDM, net als bitumen, vervaardigd uit aardolie en zeer elastisch. Verder is het UV-bestendig, goed te onderhouden, vrij makkelijk te herstellen en bovendien esthetisch verfijnder dan bitumen. Je kunt EPDM in grote stroken of in één stuk plaatsen, waardoor je weinig tot geen naden hebt en dus een kleinere kans op lekkages. Gemiddeld gaat dit materiaal 30 tot 50 jaar mee.

Richtprijs: gemiddeld € 60 tot € 80 per m² (incl. btw & plaatsing).

2. PVC of TPO 

Kunststof dakbedekking is iets betaalbaarder dan EPDM en heeft veel overeenkomende eigenschappen. Naast dat het ook UV-bestendig, onderhoudsvriendelijk en duurzaam is, kun je het in verschillende kleuren krijgen en is het licht van gewicht.

Een nadeel is dat de flexibiliteit vermindert naarmate het materiaal ouder wordt (dit geldt niet voor TPO membranen). Ook PVC of TPO plaats je in stroken en hecht je met lijm of hete lucht aan de ondergrond. Hier komt geen vlam aan te pas. De levensduur van deze kunststof dakbedekking is gemiddeld 15 tot 40 jaar

Richtprijs: gemiddeld € 50 tot € 70 per m² (incl. btw & plaatsing).

3. Groendak 

Je kunt ook kiezen voor een dak dat er heel anders uitziet: een groendak. Deze dakbedekking bestaat uit allerlei soorten vegetatie die van je dak een soort tuin maken. Met dit type dak kun je het afwateringsnetwerk ontlasten, omdat het veel regenwater opneemt. Daarnaast is het akoestisch en thermisch isolerend en beschermt het de laag eronder tegen UV-straling. 

Een groendak vereist wel meer onderhoud dan andere soorten dakbedekking en je dakconstructie moet sterk genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen. Je hebt eerst een waterdichte laag in bitumen, PVC of EPDM nodig, dan een wortelwerende laag en vervolgens een laag waarop de vegetatie groeit.

De prijs ligt gemiddeld hoger dan bij andere dakbedekkingen, maar daar staat tegenover dat een groendak een langere levensduur heeft van gemiddeld 50 tot 70 jaar.

Richtprijs: gemiddeld € 40 tot € 200 per m² (incl. btw & plaatsing)

professional plaatst roofing met handschoenen

Voordelen en nadelen van roofing op een rij 

Bij het kiezen van dakbedekking voor een plat dak, is bitumen een populaire keuze. We bespreken hier nog de belangrijkste voordelen en nadelen van bitumen dakbedekking, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken voor jouw dakproject.

Voordelen 

 • Waterdicht. Bitumen heeft een hoge waterdichtheid en is daarom ideaal voor de waterdichting van daken. 
 • Elastisch. Het is een soepel en flexibel materiaal, waardoor bitumen gemakkelijk te verwerken is. 
 • Ecologisch. Vaak is bitumen dakbedekking gemaakt van gerecycleerde materialen en kan je het na gebruik opnieuw recycleren. Bovendien is de stof niet-toxisch.
 • Hoge mechanische weerstand. Bitumen dakbedekking is met verschillende soorten wapening versterkt, waardoor het goed bestand is tegen schokken en andere belasting.
 • Snel en makkelijk te herstellen. Een scheurtje of lekkage kun je eenvoudig herstellen door een nieuwe laag bitumen over de oude heen te plaatsen.
 • Betaalbaar. In vergelijking met andere materialen voor platte daken, is een bitumen dakbedekking een budgetvriendelijke optie. 
 • Meerdere plaatsingstechnieken. Je kunt bitumen vastbranden, lijmen of kleven (zelfklevende bitumen). Zo kun je de methode kiezen die het beste past bij jouw situatie.
 • Verschillende kleuren. De standaardkleur voor bitumen dakbedekking is zwart, maar je kunt ook kiezen voor rood, bruin, blauw of wit bitumen. Wit bitumen heeft als voordeel dat het zonlicht weerkaatst en zo het dak koeler houdt op warme dagen. 
 • Combinatie met isolatie. Je kunt isolatiemateriaal gemakkelijk aan de buitenkant van de dakbedekking aanbrengen.

Nadelen 

 • Minder bestand tegen UV-straling. SBS bitumen is niet goed bestand tegen UV-straling, waardoor de dakbedekking uitdroogt en scheurtjes kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, plaats je best een toplaag van grind of leislag op het bitumen.
 • Kortere levensduur vergeleken met andere dakbedekking. Bitumen gaat gemiddeld 20 tot 40 jaar mee, afhankelijk van het onderhoud en de kwaliteit. Alternatieven zoals EPDM of een groendak hebben beide een langere levensduur. 
 • Risico’s voor brandveiligheid. De plaatsingstechniek waarbij bitumen met een gasbrander wordt vastgebrand, is gevaarlijk.
 • Veel naden en meerdere lagen. Omdat je bitumen in stroken aanlegt, zijn er veel naden die elk een risico op lekkage met zich meebrengen. Ook moet je meerdere lagen bitumen aanbrengen om te verzekeren dat je dakbedekking waterdicht is.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan ervaren dakwerkers en vergelijk gratis offertes

Neem eenvoudig contact op met erkende dakwerkers uit jouw regio via onderstaand formulier. Ontvang advies op maat dat aansluit bij jouw specifieke wensen en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes. Zo kun je goed geïnformeerd beginnen aan je dakproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.