Vloeibare dakbedekking: een slimme keuze? Kosten, toepassingen en werkwijze

Vloeibare dakbedekking is een handige manier om platte of licht hellende daken waterdicht te maken. Het moderne materiaal bestaat uit polymeren, bitumen en rubberachtige stoffen die je dak beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Benieuwd naar wat het kost, hoe je het aanbrengt en wat de voordelen zijn? Hier lees je er alles over.

Hoe werkt vloeibare dakbedekking? 

Met vloeibare dakbedekking of dakcoating maak je jouw platte of licht hellende dak waterdicht. Het bestaat uit polymeren, bitumen en rubberachtige stoffen. De dakbedekking is vloeibaar als het niet te warm is, maar eenmaal op je dak wordt het hard en vormt het een sterke, beschermende laag.

Vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking kopen: wat kost het? [Prijs]

Voor een exacte prijsindicatie voor jouw dak is het slim om bij meerdere dakwerkers offertes op te vragen. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per vierkante meter voor vloeibare dakbedekking:

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs per m² (incl. btw en plaatsing)Levensduur
Bitumen€ 4520 jaar
EPDM€ 4540 jaar
PVC€ 5540 jaar

Soorten vloeibare dakbedekkingen op een rij

Vloeibare dakbedekking is een soort dakbekleding die uit verschillende materialen kan bestaan. We geven hieronder enkele voorbeelden.

1. Vloeibaar bitumen/ rubber

Vloeibaar bitumen is een sterke, zwarte coating die je kunt gebruiken om je oude bitumendak te beschermen en op te knappen. Het blijft bij alle weersinvloeden goed zitten en is verkrijgbaar in verschillende maten zoals 5 liter, 25 liter en 750 ml. Het herstelt en prolongeert het dak.

2. Vloeibaar polyurethaan

Vloeibaar polyurethaan is een flexibele laag die je dak beschermt. Het bestaat meestal uit drie lagen. Deze waterdichte, flexibele en sterke lagen blijven minstens 25 jaar intact.

Het is mogelijk om het dak af te werken met een witte laag die zonlicht weerkaatst en ervoor zorgt dat het dak minder heet wordt.

3. Vloeibare siliconen 

Vloeibare siliconen dakbedekking kan lekken in asfaltdaken dichten en het dak langer goed houden. Het komt in verschillende kleuren zoals zwart, lichtgrijs en wit voor. Witte siliconen zorgen ervoor dat je dak in de zomer koeler blijft. Je bespaart energie omdat het warmte en UV-straling terugkaatst.

Het is makkelijk aan te brengen op verschillende soorten daken zoals EPDM, bitumen, PVC en EPDM.

4. Acryl dakcoating

Acryl dakcoating is verkrijgbaar in een verscheidenheid aan kleuren en is waterdicht. Deze coating wordt meestal gebruikt voor platte daken. Enkel op EPDM-daken kan je geen acryl dakcoating aanbrengen.

5. Vloeibare dakbedekking wit 

Witte vloeibare dakbedekking bestaat uit een bepaald type witte siliconen. Deze laag weerkaatst warmte en UV-straling, waardoor je dak koel blijft in de zomer en je minder voor energie hoeft te betalen. Daarom is het ook een goede ondergrond voor zonnepanelen.

Specialist brengt met roller witte vloeibare dakbedekking aan op plat dak

Twee beste toepassingen van vloeibaar dakleer 

Vloeibare dakbedekking is een innovatieve oplossing voor de herstelling en renovatie aan je platte dak.

Vloeibare dakbedekking nodig?
Contacteer gratis erkende dakwerkers via ons formulier.

1. Plaatselijke reparaties 

Vloeibaar dakleer is perfect voor kleine reparaties aan platte daken, zoals lekkages en kleine scheurtjes. Het is een voordelige en effectieve oplossing voor kleine dakproblemen. Vanwege de vloeibare aard van het product kan je het zelf aanbrengen.

2. Complete dakbedekking renoveren 

Vloeibaar dakleer is ook geschikt voor de vernieuwing van je volledige dak. Het is een veelzijdig afdichtings- en beschermingsmiddel. Het is makkelijk aan te brengen en werkt op bijna alle ondergronden. Daarom kiezen zowel particulieren als professionele dakwerkers vaak voor dit product.

Zelf vloeibare dakbedekking op plat dak aanbrengen [Stappenplan] 

Vloeibare dakbedekking is handig voor platte daken omdat het de levensduur verlengt en je het makkelijk zelf kunt aanbrengen. We geven hieronder de werkwijze in een aantal stappen weer.

Stap 1: Voorbereidende werken 

Maak het dak schoon

 • Reinigen. Zorg dat het dak helemaal schoon is. Verwijder stof, vuil en bladeren. Gebruik een bezem of een hogedrukreiniger.
 • Oude dakbedekking verwijderen. Als er nog oude, versleten dakbedekking ligt, haal je het best weg. Gebruik hiervoor een schraper of ander gereedschap.
 • Reparaties. Kijk of er scheuren, gaten of andere beschadigingen zijn. Maak ze eerst in orde voordat je de vloeibare dakbedekking aanbrengt.

Controleer de stevigheid

 • Dak controleren. Kijk of het dak stevig en stabiel is.
 • Dakisolatie controleren. Controleer of de dakisolatie goed vastzit en niet beschadigd is. Vervang beschadigde isolatie.

Stap 2: Breng de (witte) dakbedekking in meerdere lagen aan 

Breng de eerste laag aan

 • Primer aanbrengen (indien nodig). Soms is een primer noodzakelijk. Breng het aan volgens de instructies van de fabrikant en laat het drogen.
 • Eerste laag vloeibare dakbedekking. Begin bij de rand van het dak. Om de dakbedekking gelijkmatig aan te brengen, gebruik je een verfroller, borstel of ander geschikt gereedschap. Zorg ervoor dat de laag dik genoeg is, maar ook niet te dik. Zo voorkom je druipen.

Breng de andere lagen aan

 • Droogtijd tussen lagen. Laat de eerste laag voldoende drogen. Dit neemt een paar uur tot een dag in beslag.
 • Volgende lagen aanbrengen. Breng de tweede laag aan, met een afstand van 10-15 cm tot de vorige laag. Dit zorgt voor een goede afdichting.
 • Luchtbelletjes verwijderen. Verwijder eventuele luchtbelletjes met een roller of borstel.
Close-up van roller die zwarte vloeibare dakbedekking op dak uitrolt

Stap 3: Controleer het resultaat 

Controleer de dekking

 • Visuele inspectie. Controleer het eindresultaat. Zoek naar dunne plekken, gaten of openingen.
 • Nadere inspectie. Gebruik een zaklamp om kleine gaatjes of foutjes te vinden.

Controleer de stevigheid

 • Fysieke controle. Loop voorzichtig over het dak en voel of er zwakke plekken zijn.
 • Herstelwerkzaamheden. Voer kleine reparaties uit om ervoor te zorgen dat de dakbedekking goed afdicht.

Stap 4: Voorzie in een regelmatig en goed onderhoud 

Regelmatige inspecties

 • Visuele controles. Kijk regelmatig, bijvoorbeeld elk seizoen en na zware stormen, of er schade of andere problemen zijn.
 • Preventieve maatregelen. Verwijder vuil en bladeren regelmatig, zodat het water goed weg kan lopen.

Onderhoudswerkzaamheden

 • Kleine reparaties. Voer kleine reparaties uit zodra je schade ziet. Breng bijvoorbeeld extra lagen dakbedekking aan op de beschadigde plekken.
 • Professionele inspectie. Laat af en toe een professional naar je dak kijken voor een grondige inspectie en goed onderhoud.
Kan jouw dak een nieuwe dakbedekking gebruiken?
Verstuur je aanvraag en ontvang gratis prijzen en adviezen op maat van dakwerkers.
arrow Vergelijk offertes en vind de voordeligste optie

Enkele betrouwbare en goede alternatieven 

Er zijn verschillende goede opties die je kunt overwegen als je op zoek bent naar alternatieven voor vloeibare dakbedekking.

1. EPDM 

EPDM is een gekende keuze voor platte dakbedekking. Het zorgt voor heel wat voordelen zoals een langere levensduur, milieuvriendelijke eigenschappen en waterdichtheid. Verder is het een goedkope optie. Je huurt beter een professional in omdat EPDM moeilijk is om zelf te installeren en meestal enkel in zwart verkrijgbaar is.

2. Bitumen

Bitumen is een type asfalt dat ideaal is als dakbedekking. Het materiaal is waterdicht. Bovendien is het een van de goedkoopste dakbedekkingsopties.

Is EPDM beter dan bitumen?

EPDM is de beste keuze als je een waterdicht dak met lange levensduur wil. Bitumen is goedkoper, maar de levensduur is wel een stuk korter. Welke keuze je maakt, hangt af van de situatie van je dak en je eigen voorkeuren.

3. PVC 

PVC is een soort kunststof met waterdichte en flexibele eigenschappen. Daarom is de installatie eenvoudig. Er zijn allerlei kleuren PVC beschikbaar om je huis een mooie look te geven. Het materiaal kost meer dan bitumen en gaat niet zo lang mee als EPDM. Maar PVC blijft een aantrekkelijke en betaalbare keuze voor je dak.

Voordelen en nadelen van een vloeibare dakbekleding

Vloeibare dakbedekkingen zijn populair om platte of licht hellende daken te beschermen en waterdicht te maken. Hieronder vind je de voordelen en nadelen van deze techniek.

Voordelen 

 • Naadloos. Vloeibare dakbedekkingen hebben geen naden of verbindingen, dus water krijgt geen kans om binnen te dringen.
 • Makkelijk aan te brengen. Geschikt voor allerlei soorten daken.
 • Levensduur verlengen. Verlengt de levensduur van bitumen daken met 15 tot 30 jaar.
 • Warmte reflectie. Witte coatings houden je dak koel in de zomer.
 • Simpel onderhoud. Gemakkelijk te onderhouden en te repareren.

Nadelen 

 • Vervuiling.Vuil kan ervoor zorgen dat de vloeibare dakbedekking loskomt van het bestaande dak.
 • Regenbelasting. Als je dunne laag vloeibare dakbedekking te vroeg na de aanbrenging zuren regen opvangt, kan het last hebben van beschadigingen. Breng extra lagen aan om de lekkages en scheuren te herstellen.
 • Water zoekt de weg van de minste weerstand. Als je een lek hebt gedicht, kan water door een andere, nog niet ontdekte scheur of beschadiging binnendringen. Het kan dus zijn dat je hele dak een renovatie nodig heeft.
 • Langdurig stilstaand water. Als water te lang op het dak blijft staan, kan het de vloeibare bitumineuze dakbedekking aantasten.
 • UV-straling. UV-straling kan de dakbedekking over tijd beschadigen.

Wil je extra informatie of advies op maat van erkende dakwerkers? Vul onderstaand offerteformulier in 

Vul ons offerteformulier in en ontvang offertes op maat van jouw dakproject. Vergelijk prijzen, adviezen en ervaringen van erkende dakwerkers en vind de beste oplossing voor jouw situatie. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.