Soorten dakbedekking: wat zijn je opties in 2024? 

Ontdek op deze pagina alle verschillende soorten dakbedekking voor hellende en platte daken, inclusief de kosten, levensduur en esthetische mogelijkheden. Van traditionele dakpannen, leien en platen tot innovatieve groendaken: wij helpen je kiezen voor een veilig, duurzaam en esthetisch aantrekkelijk dak boven je hoofd.

Wil je liever direct in contact komen met ervaren dakwerkers in jouw regio? Vul ons offerteformulier in en ontvang professionele adviezen en prijsvoorstellen op maat van jouw dakproject.

Hoeveel kost een nieuwe dakbedekking? [Kostprijs]

De kosten voor een nieuwe dakbedekking kunnen flink uiteenlopen door allerlei factoren. Gemiddeld betaal je tussen de € 20 en € 230 per vierkante meter. Hieronder vind je een handig overzicht van de richtprijzen per vierkante meter (inclusief btw en plaatsing).

Soort dakbedekkingHellend dakPlat dakLevensduur
Dakpannen€ 30 – € 6030 à 50 jaar
Leien dakbedekking€ 65 – € 12025 à 100 jaar
Dakplaten€ 20 – € 6020 à 50 jaar
Rieten dakbedekking€ 70 – € 9530 à 35 jaar
Zinken dakbedekking€ 65 – € 11050 à 125 jaar
Groendak€ 40 – € 200€ 40 – € 20050 à 70 jaar
EPDM dakbedekking€ 60 – € 8030 à 50 jaar
Bitumen dakbedekking€ 40 – € 6020 à 40 jaar
PVC dakbedekking€ 50 – € 7015 à 40 jaar

Er bestaan enkele factoren die een grote invloed uitoefenen op de uiteindelijke kostprijs:

 • Oppervlakte van het dak. Hoe groter het dak, hoe lager de prijs per m².
 • Type dak. Platte daken zijn doorgaans duurder dan hellende daken.
 • Arbeidskosten. Dakdekkerstarieven kunnen per regio en bedrijf verschillen.
 • Kwaliteit van de materialen. Dakbedekking van hoogwaardig materiaal is duurder, maar gaat ook langer mee.
Wil je een exacte prijs?
Verstuur je aanvraag en vergelijk prijzen van dakwerkers.

Wat is de goedkoopste dakbedekking? 

Ben je op zoek naar dakbedekkingen met betaalbare prijzen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het type dak dat je hebt.

Voor hellende daken zijn dakpannen en dakplaten twee populaire en budgetvriendelijke keuzes:

 • Dakpannen. Deze klassieke dakbedekking komt in diverse kleuren en materialen voor zoals keramiek, beton of cementvezel. Dakpannen zijn een duurzame optie met een levensduur van 30 tot 50 jaar.
 • Dakplaten. Platen zijn een lichtgewichte en snelle oplossing. Daarom zijn ze ideaal voor renovatieprojecten of schrobbingen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals metaal, kunststof of vezelcement.

Voor platte daken is bitumen (roofing) de goedkoopste optie. Deze waterdichte en UV-bestendige dakbedekking heeft een levensduur van 20 tot 40 jaar. Bitumen is een eenvoudig te plaatsen materiaal dat weinig onderhoud vergt.

Welke soorten dakbedekking zijn er? 

Er bestaan verschillende populaire soorten dakbedekking. We geven hieronder een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden per type dak. De prijs, levensduur en andere eigenschappen komen telkens aan bod.

Dakbedekking hellende of schuine daken 

Als je dakbedekking voor een hellend dak kiest, denk je best niet alleen na over het uiterlijk van het materiaal, maar ook over de kosten, levensduur en andere eigenschappen.

Hieronder bespreken we tien interessante dakbekledingen die elk hun eigen persoonlijkheid en voordelen bezitten. Zo kan je ze eenvoudig met elkaar vergelijken en de optie kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

1. Dakpannen 

Deze klassieke dakbedekking is nog steeds erg populair dankzij de betaalbaarheid, duurzaamheid en grote keuze in kleuren en materialen (klei, beton, cementvezel). De authentieke look van dakpannen past bij diverse bouwstijlen. Hou wel rekening met een zwaarder gewicht dan alternatieven, mogelijke breekbaarheid en een minimale hellingsgraad van 15°.

 • Richtprijs: € 30 à € 60 per m² (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: 30 à 50 jaar (afhankelijk van de kwaliteit en plaatsing)
Soorten dakbedekking

2. Leien dakbedekking

Voor een exclusieve uitstraling kies je best leien. Deze lichtgewichte dakbedekking heeft een lange levensduur en is milieuvriendelijk. De hoge prijs, tijdrovende plaatsing en minimale hellingsgraad van 30° zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten.

 • Richtprijs: € 65 à € 120 per m² (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: 25 à 100 jaar (afhankelijk van kwaliteit, onderhoud en plaatsing)
Leien dakbedekking

3. Platen 

Snel te plaatsen, lichtgewicht en voordelig: dakplaten zijn een populaire keuze. Metaal, bitumen of kunststof zijn de meest gebruikte materialen. Nadelen zijn de mindere esthetiek dan bij dakpannen of leien, de kortere levensduur en de gevoeligheid voor hagel en wind. Een minimale hellingsgraad van 15° is vereist.

 • Richtprijs: € 20 à € 60 per m² (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: 20 à 50 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)
Platen dakbedekking

4. Rieten dakbedekking

Riet heeft een charmante en landelijke uitstraling en houdt je huis lekker warm in de winter. Bovendien is het een milieuvriendelijke optie. Enkele overwegingen zijn de aanvankelijke hoge kosten en het regelmatige onderhoud. Riet is bovendien vrij brandbaar. Daarom ben je best extra voorzichtig.

Een rieten dak is enkel mogelijk bij een hellingsgraad van minstens 35 graden.

 • Richtprijs: € 70 à € 95 per m² (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: 30 à 35 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)
Rieten dak

5. Zinken dak 

Uniek design, lange levensduur en duurzaamheid kenmerken zinken daken. Enkele aandachtspunten zijn de hogere prijs dan dakpannen, de minimale hellingsgraad van 15° en de eventuele mosgroei.

 • Richtprijs: € 65 à € 110 per m² (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: 50 à 125 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)
zinken dak

6. Extensief groendak 

Het groendak is een groot pluspunt op vlak van milieuvriendelijkheid. Het is draagt niet alleen bij aan het milieu, maar verbetert ook de isolatie van je huis, regelt de waterafvoer en dempt het geluid van de regen. Houd wel rekening met de hogere aankoopprijs, de speciale dakconstructie en het groter onderhoud. Als je geld en tijd hebt, is een groendak een geweldige investering.

 • Richtprijs: € 40 à € 100 per m² (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: 50 à 70 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)
extensief groendak

7. Metalen dak 

Een metalen dak is een ware blikvanger met een industriële uitstraling die perfect bij moderne en hedendaagse woningen past. Maar ook bij klassieke of landelijke stijlen kan een metalen dak voor een verrassend accent zorgen.

 • Richtprijs: € 70 à € 150 per m² (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: 50 à 75 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)

8. Houten dak

Een houten dakbedekking, populair in Scandinavische bouwstijlen, wint de laatste jaren aan belangstelling. Het biedt een natuurlijke en charmante uitstraling, gecombineerd met duurzaamheid en een goede isolatiewaarde. Kies tussen massief hout (eik, douglasspar, ceder) voor een elegante uitstraling of composiethout voor een lagere prijs.

Hou rekening met een hogere kostprijs, mogelijke kleurvervaging door UV-stralen, een minimale dakhelling van 35° en regelmatig onderhoud. 

 • Richtprijs: € 10 à € 50 per m² (exclusief installatie), afhankelijk van diverse factoren.
 • Levensduur: 20 à 40 jaar (afhankelijk van onderhoud)
Houten dakbekleding

9. Aluminium dak

Aluminium dakbedekking is een populaire keuze voor schuren, garages, tuinhuizen en andere bijgebouwen. Het is lichtgewicht (eenvoudige installatie), sterk (bestand tegen weer en hagel) en onderhoudsarm (geen schilderen of beitsen nodig). Bovendien is het waterdicht, brandveilig en recycleerbaar.

De lage isolatiewaarde vereist mogelijk wel extra isolatie en het metaal kan gevoelig zijn voor vervuiling en lawaai.

 • Richtprijs: € 40 per m² (exclusief plaatsing)
 • Levensduur: tot 50 jaar 
Aluminium dak

10. Koperen dak

Koperen daken, die vooral te vinden waren op historische monumenten, zijn nu ook een opvallende keuze voor moderne woningen. Het materiaal is duurzaam en beschermt je woning tegen allerlei natuuromstandigheden. Wat het echt bijzonder maakt, is de esthetische verandering: het ontwikkelt na verloop van tijd een unieke patina, van roodbruin naar een prachtig kopergroen.

Bovendien kan een koperen dak de waarde van je huis aanzienlijk verhogen en je verzekeringspremie verlagen omdat het brandwerend is.

Hoewel de initiële kosten van koper hoger liggen dan die van traditionele dakbedekking, is het een waardevolle investering door de langere levensduur. Als alternatieve dakbedekking kan je overwegen om koperen dakpanelen of shingles te gebruiken, wat vaak een goedkopere optie is.

 • Richtprijs: € 130 à € 145 per m² (inclusief plaatsing en btw).
 • Levensduur: tot wel 100 jaar
Koperen dakbekleding

Dakbedekking plat dak

Een plat dak is niet alleen een schild tegen de elementen, maar bepaalt ook de look van je huis. De juiste dakbedekking kiezen is daarom erg belangrijk. We loodsen je door de zeven meest populaire opties. De prijzen, levensduur en andere aspecten kan je hieronder nalezen.

Op zoek naar evaren dakwerkers?
Verstuur je aanvraag en wij brengen je gratis in contact.

inclusief prijzen en voordelen, zodat jij de beste keuze kunt maken.

1. EPDM dakbedekking

EPDM is eigenlijk een soort synthetisch rubber dat lang meegaat. Het is superelastisch, wat betekent dat het alle weersomstandigheden en temperatuurverandering aankan. Met een professionele plaatsing is er geen kans op lekkages. EPDM is bovendien onderhoudsarm: af en toe een korte schoonmaak is voldoende.

 • Richtprijs:€ 60 à € 80 per vierkante meter (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: Tot 50 jaar
epdm dakbedekking

2. Bitumen/roofing 

Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is een klassieker. Het is niet alleen licht van gewicht, maar je kunt het ook in allerlei kleuren verkrijgen. Zo past een bitumen dakbedekking perfect bij de stijl van jouw huis.

 • Richtprijs: € 40 à € 60 per m² (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: 20 à 40 jaar
bitumen dakbedekking

3. Pvc of kunststof dakbedekking

PVC is een soort kunststof dakbedekking die stevig en niet te zwaar is. Het is goed bestand tegen warmte en kou, wat betekent dat het materiaal niet snel scheurt. De plaatsing is tot slot erg eenvoudig: je plakt het gewoon vast op de ondergrond met geschikte lijm.

 • Richtprijs: € 50 à € 70 per m² (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: 15 à 40 jaar

4. Groendaken 

Een groendak is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor een prachtige, natuurlijke soort vegetatie op je plat dak. Extensieve of intensieve groendaken bevorderen biodiversiteit, hebben een betere thermische isolatie, bufferen regenwater en dragen bij aan een gezond leefklimaat.

 • Richtprijs: € 40 à € 200 per m² (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: 50 à 70 jaar. 

5. Vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking is een moderne plaatsingstechniek voor platte daken. Het biedt waterdichte bescherming en gaat lang mee. Er bestaan twee hoofdtypes: PU en bitumen.

PU dakbedekking is flexibel en UV-bestendig en gaat tot 40 jaar mee. Bitumineuze dakbedekking is elastisch en kan scheurtjes overbruggen. Beide soorten zijn geschikt voor verschillende ondergronden, sluiten goed af rond dakopeningen, zijn snel te installeren en gemakkelijk te repareren.

 • Richtprijs: € 7 à 12 per m² (exclusief btw, inclusief plaatsing)
 • Levensduur: Tot 25 jaar

6. Tpo dakbedekking

TPO is een van de nieuwe soorten dakbedekkingen. Het is een elastische plastic folie voor platte daken en wint vandaag de dag in grote mate aan populariteit. Het is sterk, weerbestendig en reflecteert zonlicht, waardoor het energiebesparend is.

Hoewel het duurder is dan sommige alternatieven en iets minder lang meegaat, is het nog steeds een goede keuze voor verschillende soorten platte daken, inclusief groendaken en zonne-energiedaken.

 • Richtprijs: € 60 à € 70 per m² (inclusief btw en plaatsing)
 • Levensduur: 30 à 40 jaar
tpo dakbedekking

7. Glazen dak

Een glazen dak is een manier om strategische plaatsen op je dak te transformeren in lichtkoepels of overkappingen. Het biedt voordelen zoals overvloedig natuurlijk licht, een elegante uitstraling en duurzaamheid. De investering is wel duurder dan traditionele dakbedekking en vereist dubbele of driedubbele beglazing voor optimale isolatie.

 • Richtprijs: € 70 à € 120 per m² (exclusief installatie)
 • Levensduur: 40 jaar
glazen dak

Een trend in opmars: witte daken

Witte daken zijn niet alleen trendy, maar ook functioneel. Ze geven je woning een moderne uitstraling, houden je ruimtes koeler in de zomer en besparen veel energie. Enkele voordelen op een rijtje:

 • Esthetiek. Witte daken creëren een unieke, hedendaagse look die je woning een architecturale touch geeft.
 • Fris huis. Door zonlicht te reflecteren, houdt een wit dak je woning tijdens warme zomers koel. Airconditioning is soms zelfs overbodig.
 • Energiebesparing. Witte daken verlagen je energiefactuur. Ze verminderen airconditioningbehoeften en verhogen het rendement van zonnepanelen.
 • Duurzame steden. Witte daken bestrijden het hitte-eiland effect in steden.
Ben je benieuwd naar de opties voor jouw dak?
Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes op maat van ervaren dakwerkers.
arrow Kom in contact met dakspecialisten

Welke dakbedekking past het beste bij mijn huis?

De keuze voor een dakbedekking is niet eenvoudig. Je houdt best met diverse factoren rekening zoals het type dak, het budget, de gewenste uitstraling, de levensduur en de uitvoeringsmogelijkheden.

1. Type dak

 • Hellend dak: Dakpannen, dakplaten en leien zijn populaire opties.
 • Plat dak: EPDM, bitumen of een groendak zijn gekende mogelijkheden.

2. Prijs

 • Goedkoop: Dakpannen, dakplaten en bitumen (plat dak).
 • Duurder: Riet, zink (hellend dak) en groendak (plat dak).

3. Uitstraling

 • Landelijk: Riet en groendak.
 • Modern: Zink.

4. Levensduur

 • Lang: Natuurleien, zink (hellend dak) en EPDM (plat dak).
 • Korter: Bitumen (plat dak).

5. Uitvoering

Er bestaan verschillende types dakbekleding. Betonnen en keramische dakpannen, kunstleien, natuurleien en dakplaten in diverse vormen, kleuren en afwerkingen zijn maar enkele mogelijkheden.

Vraag advies aan professionele dakdekkers voor een op maat gemaakte oplossing. Vraag offertes aan bij verschillende specialisten in je regio om prijzen, werkwijzen en uitvoertermijnen te vergelijken.

Tot slot is een nieuwe dakbedekking een slimme investering voor je huis. Zo ben je bijvoorbeeld zeker dat je dak waterdicht is. Lekkages en andere schade komen niet meer voor, wat betekent dat je bespaart op reparatiekosten en je van een droog en comfortabel huis geniet.

Verder ligt je energiefactuur lager, gaan de nieuwe materialen van je dak langer mee en verhoogt de waarde van je huis. Tot slot geniet je van een dak dat beantwoordt aan je persoonlijke voorkeur.

Extra info, advies op maat en concrete offertes van dakwerkers ontvangen? Vul het offerteformulier in 

Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend verschillende offertes van specialisten bij jou in de buurt. Vergelijk advies op maat en maak een weloverwogen keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.