Dakrenovatie: kosten, mogelijkheden en handige richtlijnen

In dit artikel over dakrenovatie ontdek je alles wat je moet weten om jouw dak in optimale staat te brengen. We bespreken de mogelijke kosten en prijsbepalende factoren, maar ook de belangrijkste premies die je kunt aanvragen. Daarnaast verkennen we de renovatiemogelijkheden voor zowel platte als hellende daken en delen we handige tips om mogelijke risico’s en valkuilen te vermijden.

Wil je direct in contact komen met dakwerkers bij jou in de buurt? Vul ons formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen en adviezen op maat voor jouw project.

Wat kost een gemiddelde dakrenovatie per m2 in België? [Prijs] 

De prijs voor dakrenovatie kan sterk variëren van € 20 tot € 200 per m² (exclusief btw en inclusief arbeidskosten). De reden voor deze grote marge is dat er belangrijke factoren zijn die de prijs beïnvloeden. Zo brengen de verschillende renovatiewerken die je kunt uitvoeren andere kosten met zich mee. Daarnaast zijn het type dak en het gewenste materiaal ook prijsbepalende factoren

In de tabel hieronder vind je een overzicht met de gemiddelde prijs voor de meest voorkomende dakwerken. Deze prijzen zijn gebaseerd op de tarieven van verschillende dakwerkersbedrijven.

DakrenovatieRichtprijs (excl. btw en incl. arbeidskosten)
Nieuwe dakbedekking€ 20 – € 200 per m²
Volledig dak vernieuwenvanaf € 175 per m² (enkel dakconstructie)
Dakisolatie€ 20 – € 60 per m²
Onderdak€ 10 – € 20 per m² (enkel materiaalkost)

Let op: extra werkzaamheden zijn niet altijd inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan de verwijdering van oude dakbedekking. 

Exacte prijzen kennen?
Ontvang offertes en vergelijk tarieven van dakwerkers.

Welke premies kan je aanvragen? 

Je kunt aanspraak maken op verschillende premies voor jouw dakrenovatie. Met deze subsidies houd je de kosten lager en kun je ook met een kleiner budget dakrenovaties uitvoeren. Voor de verschillende soorten dakwerken zijn er specifieke premies die je kunt aanvragen.

Landelijke premies zoals de Mijn Verbouwpremie en de huur- en isolatiepremie zijn toepasbaar op diverse dakwerken, inclusief isolatie, de afbraak van de dakconstructie, asbestverwijdering en meer. Deze premies hebben elk hun eigen voorwaarden. Lees ze zorgvuldig door voordat je de aanvraag doet. 

Er zijn ook nog lokale premies die je kunt aanvragen. Deze premies variëren per gemeente in aanbod en de hoogte van het premiebedrag en kunnen wederom verschillende voorwaarden hebben. 

Bovendien kan je in aanmerking komen voor een verlaagd btw-tarief van 6% op alle materiaal- en arbeidskosten, mits je aan de vereisten voldoet.

Dakrenovatie

Welke factoren beïnvloeden de kostprijs van een dakrenovatie? 

Zoals eerder in dit artikel naar voren is gekomen, zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de kosten voor jouw dakrenovatie. Denk aan het type dak, het materiaal dat je kiest, de soort renovatiewerken en de eventuele extra opties. We lichten ze hieronder toe.

1. Type dak

Afhankelijk van het type dak dat je wil renoveren, zijn er verschillende soorten renovatiewerken mogelijk.

Bij een plat dak wordt meestal enkel de dakafwerking gerenoveerd. Dit type dak is kwetsbaarder dan een hellend dak, wat ervoor zorgt dat een dakrenovatie vaker nodig is. In het geval van een hellend dak kun je naast de renovatie van de dakafwerking ook de dakisolatie en het onderdak vernieuwen.

Bovendien is het type dak bepalend voor de materiaalkeuze van je dakbedekking. Deze materialen kunnen onderling flink in prijs verschillen. 

2. Materiaal 

Voor de renovatie van hellende daken is een ander materiaal dakbedekking geschikt dan voor platte daken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rieten dakbedekking of dakpannen bij een hellend dak en voor bitumen, EPDM en PVC bij een plat dak.

In de meeste gevallen betaal je meer per vierkante meter voor de dakbedekking van een hellend dak dan voor een plat dak. Onderstaande tabel geeft de richtprijzen weer.

MateriaalRichtprijs (excl. btw en incl. arbeidskosten)
Bitumen€ 46 per m²
EPDM€ 66 per m²
PVC€ 80 per m²
Riet€ 85 per m² 
Dakpannen€ 85 per m²

3. Soort renovatiewerken 

De kosten van jouw dakrenovatie variëren afhankelijk van het type herstelwerk. De vervanging van een volledig dak is duurder dan de plaatsing van een paar nieuwe dakpannen. Als er regelmatig kleine reparaties nodig zijn, kan een volledige dakrenovatie op lange termijn voordeliger zijn.

Heb je een hellend dak en wil je naast je dakbedekking ook je dakisolatie en onderdak renoveren? Dan kan je rekenen op hogere materiaal- en arbeidskosten. 

Wij raden aan om een dakwerker te laten kijken naar jouw dak, zodat je een idee hebt van de staat van je dak en de mogelijk nodige dakwerken. 

4. Extra opties (bijvoorbeeld zonnepanelen) 

Als je besluit je dak te renoveren, is dit je kans om extra werkzaamheden uit te voeren. Overweeg bijvoorbeeld om zonnepanelen te installeren of je dak grondig te laten reinigen. Als je nog geen dakisolatie hebt, is dit tevens een geschikt moment om dit te laten plaatsen en zo op lange termijn energie te besparen. 

Dakbekleding plaatsen

Hellend dak renoveren: verschillende opties op een rij  

Je kunt verschillende renovatiewerken aan je hellend dak laten uitvoeren. We geven ze hieronder in een handig overzicht weer. Zo heb je een idee welke opties mogelijk zijn, hoeveel ze kosten en of ze bij jouw situatie passen.

Benieuwd naar jouw opties?
Vraag gratis en vrijblijvend advies aan dakwerkers.

1. Nieuwe dakbedekking plaatsen 

Wanneer kies je best voor een nieuwe dakbedekking? Na verloop van tijd is je dakbedekking gewoonweg te verouderd en versleten en is het zaak deze (deels) te vervangen of renoveren. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je dakconstructie beschadigd raakt. Dit kan leiden tot lekkage in je woning. 

De levensduur van dakbedekking op een hellend dak varieert sterk omdat het afhangt van het gebruikte materiaal.

Controleer de staat van je dakconstructie voordat je een nieuwe dakbedekking laat plaatsen. Je wil niet een paar jaar later ontdekken dat je dakconstructie eigenlijk aan vervanging toe is. Als dit het geval is, moet je zowel je dakbedekking verwijderen als je constructie laten vervangen.

Richtprijs nieuwe dakbedekking: € 20 tot € 120 per m²

2. Dakisolatie aanbrengen 

Het is verstandig om dakisolatie aan te brengen omdat je hiermee veel energiekosten bespaart en je wooncomfort verhoogt. Bovendien hoeft de plaatsing van dakisolatie niet duur of tijdrovend te zijn. 

Je kunt de isolatie langs buiten of langs binnen plaatsen. Bij hellende daken wordt er meestal voor een plaatsing aan de buitenkant gekozen omdat het efficiënter en minder risicovol is.

Richtprijs dakisolatie: € 20 tot € 60 per m²

3. Onderdak monteren 

Een onderdak beschermt je dakisolatie en dakconstructie tegen vocht, wind en stof. Daarom is het een belangrijk onderdeel van je dak. Een onderdak ligt tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking en dient daar als beschermingslaag

Het moet wind- en waterdicht zijn om zijn beschermende functie optimaal te kunnen vervullen. Daarnaast moet het onderdak dampopen zijn zodat het vocht afkomstig uit de woning opgevangen wordt en vervolgens in het isolatiemateriaal verdampt.

Richtprijs onderdak: € 10 tot € 20 per m² (enkel materiaalkosten)

4. Volledige dak renoveren (nieuw dak) 

Als je dakconstructie doorgezakt is of aangetast door vocht, kun je beter een volledig nieuw dak laten plaatsen. Dit geldt ook wanneer je een andere dakvorm wil of de ruimte onder het dak wilt vergroten.

Houd er rekening mee dat je dan niet alleen een nieuwe dakbedekking nodig hebt, maar ook een nieuwe dakconstructie,  dakisolatie en in sommige gevallen een nieuwe muurplaat.

Richtprijs volledig dak vernieuwen: vanaf € 175 per m²

5. Overzetdak plaatsen 

Een overzetdak kan over je bestaande dak worden geplaatst. Op die manier bespaar je heel wat kosten en tijd: de oude dakconstructie hoef je niet te laten verwijderen. Het is alleen geschikt voor daken met roofing, golfplaten of leien. Let bovendien op het gewicht. Meestal gebruiken dakwerkers lichte, stalen panelen om het gewicht te minimaliseren.

Bij een hellend dak wordt meestal afgeraden om een overzetdak te plaatsen. De kosten voor de verwijdering van de oude dakconstructie vormen slechts een klein deel van de totale kosten van een nieuw dak, waardoor het voordeliger kan zijn om nieuwe dakbedekking te plaatsen.

Het is wettelijk verboden om een overzetdak te plaatsen over een dakbedekking van asbestleien.

Richtprijs overzetdak: vanaf € 50 per m²

6. Dak verhogen 

Je kunt er ook voor kiezen om je dak te verhogen en dus voor een dakopbouw te gaan. Zo kun je extra woonruimte creëren en bijvoorbeeld van een zolder een volwaardige kamer maken.

Voor een hellend dak zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een dakkapel, een enkelzijdige nokverhoging of een dubbelzijdige nokverhoging. Pak je het groter aan, dan kun je ook van je schuine dak een plat dak of een mansardedak maken. 

Richtprijs dakverhoging: vanaf € 3000 voor een dakkapel tot € 25.000 voor een plat of mansardedak (inclusief btw en plaatsing)

Dakopbouw renoveren

Mogelijke renovatiewerken voor een plat dak 

Ook platte daken kan je op verschillende manieren renoveren. We bespreken opnieuw welke werken mogelijk zijn en hoeveel ze gemiddeld kosten.

1. Nieuwe dakbedekking leggen 

Ook bij een plat dak wordt het op een gegeven moment tijd om je dakbedekking te vervangen. In tegenstelling tot een hellend dak is het bij een plat dak minder raadzaam om slechts een deel van de dakbedekking te vernieuwen. Ook bij kleine, plaatselijke schade kun je beter je hele dakbedekking vernieuwen om de kans op lekkages en ernstige schade aan je dakconstructie te verkleinen. 

Controleer ook bij platte daken de staat van je dakconstructie voordat je nieuwe dakbedekking laat plaatsen. Zo voorkom je dat je al een paar jaar later je dakbedekking moet verwijderen.

Richtprijs dakbedekking: € 40 tot € 200 per m²

2. Dakconstructie vernieuwen 

Net als bij een hellend dak, kun je best een geheel nieuw dak laten plaatsen als je dakconstructie doorgezakt is of aangetast door vocht. Plaats een nieuwe dakconstructie, dakisolatie en dakbedekking en zorg voor een veilig dak. 

Richtprijs volledig dak vernieuwen: vanaf € 175 per m²

3. Overzetdak plaatsen 

Bij een plat dak is het doorgaans verstandiger om te kiezen voor een overzetdak dan bij een hellend dak. Een plat dak heeft een zeer geschikte ondergrond voor een overzetdak. Je kunt er in veel gevallen gemakkelijk een nieuwe beschermingslaag overheen plaatsen. Bovendien is het mogelijk om een isolerende laag toe te voegen.

Richtprijs overzetdak: vanaf € 45 per m2

4. Dak verhogen 

Je kunt een plat dak verhogen door een extra verdieping te plaatsen. Dit wordt ook wel ‘optopping‘ genoemd. Het is belangrijk dat de fundering en de muren stevig genoeg zijn voor een extra verdieping. Dit laat je het best controleren door een architect. 

Er komen veel keuzes kijken bij dakverhoging. Wat je precies kiest, heeft een invloed op de totale prijs van de renovatie. 

Richtprijs dakverhoging: € 25.000 tot € 30.000  (inclusief btw. en plaatsing)

dakrenovatie dakplaten

Bijkomende slimme renovaties voor je dak 

Ben je bezig met de renovatie van je dak? Dan kun je van die gelegenheid gebruik maken om ook een aantal andere werken aan je dak te verrichten.

1. Dakraam, lichtkoepel of lichtstraat monteren 

Met een dakraam of een koepel kun je extra licht in huis brengen en een prettigere leefomgeving creëren. Dakkoepels en lichtstraten zijn geschikte opties voor platte daken, terwijl dakramen ideaal zijn voor hellende daken.

2. Dakkapel plaatsen 

Ook met een dakkapel kun je voor extra licht zorgen in een woning met een hellend dak. Bovendien zorg je voor een stuk meer beloopbare ruimte en heb je de mogelijkheid om een extra kamer creëren.

3. Zinkwerk en dakgoten vernieuwen 

In de meeste gevallen zijn ook het zinkwerk en de dakgoten aan vernieuwing toe als het tijd is om je dakbedekking te vervangen. Daarom is het slim om ze direct mee te vervangen: een dakdekker is toch al bezig.

Laat de staat van je dak controleren door ervaren dakwerkers
Vraag hier gratis offertes aan voor een dakinspectie en andere renovatiewerken.
arrow Ontvang prijsvoorstellen en adviezen op maat

Enkele handige richtlijnen voor een succesvolle dakrenovatie 

Een dakrenovatie is een omvangrijke klus met enkele valkuilen en risico’s waar je best rekening mee houdt. We delen graag een aantal belangrijke tips en aandachtspunten om ervoor te zorgen dat je dakrenovatie soepel verloopt en je onnodige kosten vermijdt.

1. Laat een onderdak plaatsen

Een onderdak laten plaatsen brengt extra kosten met zich mee, maar zorgt er wel voor dat je dakconstructie beschermd is. Zo bespaar je op lange termijn eigenlijk heel wat geld uit. Je voorkomt dat je isolatie vochtig wordt en schimmel- en condensproblemen veroorzaakt. Zo geniet je dak van een langere levensduur.

2. Renovatie en isolatie 

Als je toch bezig bent met een dakrenovatie, is het een ideaal moment om ook na te denken over dakisolatie. Dit is een waardevolle investering omdat je door een lagere energierekening de kosten van de dakisolatie terugverdient.

3. Controleer ook je dakgoot 

Laat je dakgoot controleren wanneer je een dakrenovatie uitvoert want ook dit onderdeel kan aan vervanging toe zijn. Het is goedkoper om de dakgoot meteen te vervangen in plaats van een later moment. De dakbedekking loopt in sommige gevallen gedeeltelijk over de dakgoot.

4. Kijk welke werken je zelf kunt uitvoeren 

Een goede manier om kosten te besparen is door een aantal werkzaamheden zelf uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de oude dakbedekking verwijderen voordat je nieuwe laat plaatsen. Het is wel belangrijk dat je deze werkzaamheden goed afstemt met de aannemer.

5. Hergebruik bestaande dakpannen

Je kunt ervoor kiezen om bestaande dakpannen te hergebruiken. In dat geval laat je ze reinigen en vervang je alleen de beschadigde exemplaren. Vorstschade aan dakpannen is niet altijd zichtbaar met het blote oog. Daarom is het verstandig om je dakpannen te laten inspecteren.

Houd er rekening mee dat een hergebruik van bestaande dakpannen een tijdrovende klus kan zijn die extra kosten met zich meebrengt.

6. Vraag na of een gedeeltelijke vervanging een optie is

Wanneer slechts bepaalde delen van je dak aan vervanging toe zijn en de rest nog in een goede staat verkeert, is het wellicht een optie om alleen dat specifieke deel te laten vervangen. Toch is het niet altijd mogelijk. Sommige gebreken zijn namelijk niet op het eerste gezicht te zien, maar zorgen er wel voor dat je beter het hele dak kunt renoveren.

Om jouw precieze mogelijkheden te kennen, is het raadzaam om een professionele dakinspectie te laten uitvoeren door een ervaren dakwerker.

7. Zorg dat de dakconstructie luchtdicht is 

Je kunt veel problemen voorkomen door ervoor te zorgen dat je dakconstructie luchtdicht is. Anders loop je het risico dat warmte naar buiten ontsnapt en koude lucht naar binnen komt. Bovendien kan vocht vanuit het huis in je dakconstructie en isolatie trekken.

8. Architect of vergunning nodig? 

Het kan gebeuren dat een dakrenovatie grote invloed heeft op de stabiliteit van je dak. In dat geval is het belangrijk dat je een architect inschakelt. Een dakwerker kan je hierover informeren, samen met de eventuele vergunningen die voor jouw dakrenovatie noodzakelijk zijn.

Waarom zou je jouw dak laten renoveren? 

Met een dakrenovatie zorg je ervoor dat je woning goed beschermd is tegen alle weersomstandigheden. Je huis verliest minder snel warmte en met dakisolatie kun je veel geld besparen op je energierekening. Het gebruik van goede dakbedekking en een onderdak vermindert ook de kans op vochtproblemen en verlengt de levensduur van je dak. 

Bovendien is een dakrenovatie vaak goedkoper en minder ingrijpend dan de plaatsing van een nieuw dak. En niet onbelangrijk: je kunt de waarde van je woning verhogen.

professional plaatst dakpannen

Info, advies of prijzen op maat nodig? Ontvang offertes van aannemers in je buurt 

Neem gerust contact op met erkende dakwerkers in jouw regio en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat. Vul onderstaand formulier in en vergelijk professionele adviezen en prijsvoorstellen. Zo ken je de mogelijkheden voor jouw project en geniet je van vernieuwd, veilig en duurzaam dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.