Prijzen dakwerken: hoeveel kost een dakrenovatie in 2024? 

De prijzen voor dakwerken lopen erg uiteen. Kleine dakreparaties of onderhoudswerken kosten bijvoorbeeld heel wat minder dan een complete dakrenovatie. Daarom geven we op deze pagina een totaalbeeld van de kosten voor verschillende soorten dakwerken, samen met de prijsbepalende factoren. Check ook zeker onze slimme bespaartips aan het einde van het artikel.

Wil je graag een precieze inschatting van de kosten voor jouw dakproject? Vul ons formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op maat van professionele dakwerkers.

Dakrenovatie prijs: een uitgebreid overzicht van de kosten 

De prijzen van dakwerken kunnen serieus verschillen. Daarom geven we hieronder een uitgebreid overzicht van de kosten voor verschillende soorten werkzaamheden zoals renovaties, reparaties en onderhoud. Als je een dakwerker inschakelt, is het bovendien belangrijk dat je rekening houdt met hun tarieven.

Hoeveel kost dakwerken per m2?

De prijzen voor dakwerken zijn in de eerste plaats sterk afhankelijk van het soort werkzaamheden. De prijs geven specialisten weer per vierkante meter.

Een dakrenovatie kost gemiddeld € 30 tot €1.150 per m². Een dakherstelling heeft een prijskaartje tussen de € 80 en € 150 per m². 

De meeste werkzaamheden hangen wat kosten betreft af van de gebruikte materialen. Denk aan de plaatsing van een dakkapel, de vernieuwing van een dakbedekking etc. Verder speelt het type dak een belangrijke rol: dakpannen op een schuin dak monteren heeft een andere kostprijs dan de dakbedekking van een plat dak vernieuwen.

Om je een beter idee te geven: de gemiddelde dakoppervlakte van een woning in België is 125 m². Als je bij een woning met deze oppervlakte een nieuwe dakbedekking wil laten plaatsen, betaal je een bedrag dat tussen de € 3.750 en € 10.000 ligt, afhankelijk van de materialen.

Exacte totaalprijzen kennen?
Ontvang prijzen op maat voor jouw dakproject.

We hebben alle soorten dakwerken en hun richtprijzen in onderstaande tabel gebundeld.

DakwerkenGemiddelde prijzenOmschrijving
Dakrenovatie€ 30 tot € 110 Per m² 
Repareren dak€ 80 tot € 150Per m² 
Onderhouden dak€ 15 tot € 20Per m² 
Plaatsen dakkapelVanaf € 3.000Prefab tot traditioneel
Dakbedekking plat dak€ 30 tot € 80Per m² (Afhankelijk van materiaal) 
Dakbedekking hellend dak€ 20 tot € 120Per m²  (Afhankelijk van materiaal)
Aanbrengen dakisolatie€ 50 tot € 120Per m² (Afhankelijk van isolatiemethode)

Wat is het uurloon van een dakwerker?

Een dakdekker vraagt in de meeste gevallen een uurtarief dat tussen de € 35 en € 45 ligt. De prijzen kunnen per regio verschillen. Factoren zoals de grootte van de werken, de ervaring van de dakwerker en de grootte van het bedrijf beïnvloeden de hoogte van het bedrag.

Denk tijdens je berekeningen ook aan het tempo van de dakwerker. Als je samenwerkt met een langzame dakspecialist met een laag uurtarief kan de totaalprijs uiteindelijk hoger uitkomen dan bij een dakwerker met een duurder uurtarief.

In onderstaande tabel vind je de gemiddelde uurtarieven van dakspecialisten per soort werkzaamheden.

Soort werkenGemiddeld uurloon
NieuwbouwOngeveer 40 euro
OnderhoudOngeveer 45 euro
KluswerkOngeveer 35 euro

Kosten per type dakrenovatie

De kosten voor een dakrenovatie kunnen ver uit elkaar liggen. Zo is een nieuwe dakbedekking voor een plat dak een stuk goedkoper dan een volledig dak inclusief dakconstructie laten vervangen. Hieronder vind je de richtprijzen terug voor verschillende types dakrenovatiewerken.

Dakrenovatie werkenGemiddelde kosten per m2
Oude dakbedekking verwijderen en nieuwe dakbedekking plaatsenVanaf € 50
Oude dakbedekking verwijderen, dakisolatie en dakbedekking plaatsen Vanaf € 75
Nieuwe dakbedekking plaatsen en onderdak vervangenVanaf € 100
Volledig nieuw dak laten plaatsenVanaf € 175

Prijsbepalende factoren voor dakwerken 

Als je je dak laat renoveren, zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de prijs. Om onnodige kosten te voorkomen en goed geïnformeerd aan klus te beginnen, hebben we alle prijsbepalers op een rijtje gezet. Zo heb je een beter inzicht in de kostenopbouw.

Prijzen dakwerken

1. Type werkzaamheden 

Het klinkt misschien logisch, maar de grootste prijsbepalende factor is natuurlijk het type werkzaamheden dat je laat uitvoeren. Simpele plaatselijke dakreparaties kosten minder dan een complete dakrenovatie met een nieuwe dakconstructie. Na verloop van tijd is een bepaalde reparatie of renovatie nodig.

2. Nieuwe dakbedekking

Ook het soort dakbedekking heeft een grote invloed op de prijs.

Heb je een plat dak? Dan kan je kiezen uit bitumen (roofing), PVC of EPDM als materiaal. Je betaalt dan ongeveer € 50 per m². De gemiddelde levensduur van deze materialen is 20 tot 30 jaar.

Milieubewuste mensen kiezen vaak voor een groendak. In dat geval gaat je constructie nog langer mee. Over het algemeen bedraagt de prijs € 60 per m². 

Voor een hellend dak liggen de materiaalkosten nog verder uit elkaar. Dakpannen van bitumenleien of beton kosten ongeveer € 40. Wil je een materiaal zoals natuurleien? Dan kan de prijs oplopen tot € 120 per m². 

Dakbedekkingstype Prijs per m²Gemiddelde levensduur
Plat dak  
EPDM€ 40 tot € 6040 jaar
Bitumen€ 30 tot € 8030 jaar
Groendak€ 40 tot € 8065 jaar
PVC€ 50 tot € 6020 jaar
Schuin dak  
Betonnen dakpannen€ 22 tot € 4030 jaar
Kleidakpannen€ 35 tot € 65100 jaar
Bitumenleien€ 30 tot € 4025 jaar
Kunstleien€ 65 tot € 7530 jaar
Zink€ 70125 jaar
Riet€ 70 tot € 9535 jaar
Natuurleien€ 110 tot € 12090 jaar

3. Eventuele herstellingen 

Is je dak beschadigd door bepaalde weersomstandigheden? Dan laat je best zo snel mogelijk de nodige reparaties uitvoeren. De gemiddelde prijs voor een dakherstelling ligt tussen de € 150 en € 350 per m².

Dit bedrag is relatief hoog, maar omdat de dakreparaties plaatselijk zijn en meestal niet al te veel ruimte in beslag nemen, ligt de totaalprijs uiteindelijk lager.

4. Onderhoud 

Om de duurzaamheid van je dak te verlengen, is het belangrijk om je dak goed te onderhouden. Dakonderhoud bestaat uit grondige inspecties, kleine reparaties en dakreinigingen (zoals dakgoten schoon houden).

Als je jouw dak goed en regelmatig laat onderhouden, is de kans op beschadigingen kleiner en is de uitvoering van een renovatie minder vroegtijdig en grootschalig.

Tip: onderhoudsabonnement nieuw dak

Je kan er ook voor kiezen om een onderhoudsabonnement af te sluiten. Een dakwerker komt jaarlijks langs om je dak te controleren en onderhouden. Zo hoef je er zelf niet mee bezig te zijn en bespaar je op grotere onderhoudskosten. Onderhoudscontracten beginnen vanaf € 100 per jaar

In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van de onderhoudsprijzen.

Type woningGemiddelde kosten (m2)Gemiddelde totale kosten
Tussenwoning€ 18 € 1.100
2 onder 1 kap/hoekwoning€ 18€ 1.100
Vrijstaande woning€ 15€ 1.500
Onderhoudsabonnementvanaf € 100

5. Dakisolatie

Het is altijd fijn om op energiekosten te besparen. Omdat hitte stijgt, draagt een goede dakisolatie bij aan een lagere energierekening. Laat daarom je isolatie controleren en eventueel vernieuwen. De prijzen van dakisolatie hangen af van het gekozen isolatiemateriaal. 

Voor de plaatsing van isolatie in het dak betaal je bedrag van € 20 tot € 115 per m².

Vorm van dakisolatiePrijzen
Hellend dak (langs binnen)€ 20 tot € 50 per m²
Hellend dak (langs buiten)€ 40 tot € 60 per m²
Plat dak (langs binnen)€ 30 tot € 40 per m²
Plat dak (langs buiten)€ 70 tot € 115 per m²
Zoldervloer€ 25 tot € 35 per m²

6. Daklicht

Heb je behoefte aan extra natuurlijk licht in je woning? Dan kan je een daklicht of dakkoepel laten plaatsen.

Voor een plat dak kost een dakkoepel van 60 bij 60 centimeter ongeveer € 400 tot € 500. Een lichtstraat zorgt voor meer licht, maar is vrij duur. De kosten liggen tussen de € 1.750 en € 5.000

Bij een schuin dak kan je ook extra daklicht plaatsen, bijvoorbeeld door middel van een dakraam. Voor een dakraam van 114 cm bij 118 cm betaal je ongeveer € 400.

Dakconstructie opbouwen

Enkele slimme bespaartips op een rij 

Renovaties en reparaties kunnen best wat kosten. Gelukkig kan je op verschillende manieren besparen. We hebben hieronder een paar handige bespaartips op een rij gezet. Zo kan je zo voordelig mogelijk toch je dak laten vernieuwen.

1. Verlaagde btw-tarief van 6% 

Als je woning ouder is dan 10 jaar kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Het btw-tarief is dan slechts 6% in plaats van 21%. Een vereiste is dat je zelf in de woning woont. Het is van toepassing op de volgende werkzaamheden:

  • Dakrenovatie
  • Dakherstelling
  • Dakonderhoud
  • Dakisolatie

2. Premies 

Naast een voordeliger btw-tarief kan je wat dakwerken betreft ook verschillende soorten premies aanvragen. Voor de meeste krijg je een gedeeltelijke terugbetaling via de Mijn VerbouwPremie. Zorg ervoor dat je de voorwaarden en aanvraagprocedure goed doorneemt op de website van de Vlaamse Overheid.

Controleer zeker of er momenteel lokale premies lopende zijn. Vaak vind je online een overzicht terug, maar je kunt ook je gemeente (telefonisch) contacteren.

3. Bepaalde (voorbereidende) werken zelf uitvoeren 

Je kunt bepaalde werken zelf op voorhand in orde brengen. Denk bijvoorbeeld aan de verwijdering van een oude dakbedekking. Een andere mogelijkheid is om bepaalde klusjes na de professionele werkzaamheden, zoals de schoonmaak of de afvoer van afval, zelf uit te voeren. Zo bespaar je ook een deel op de arbeidskosten.

4. Kwantumkorting 

Zijn je buren ook geïnteresseerd in een dakrenovatie? Ga dan eens na of je een kwantumkorting kan regelen. Als er meerdere werkzaamheden op dezelfde locatie plaatsvinden, kan je ze misschien aan een lagere prijs laten uitvoeren.

5. Meerdere soorten dakwerken samennemen

Door meerdere reparaties en renovaties samen te nemen, hou de kosten ook lager. De dakdekker moet zich minder vaak verplaatsen, wat uiteindelijk voor een lagere totaalprijs zorgt. 

6. Contacteer een lokale dakwerker

Wanneer je een dakwerker laat komen, betaal je ook voorrijkosten. Als je een specialist in de buurt inschakelt, betaal je minder verplaatsingskosten.

7. Vraag gratis offertes aan en vergelijk meerdere tarieven 

Door offertes met elkaar vergelijken kan je kiezen tussen verschillende dakdekkers. Zo kan je uitzoeken welk tarief het meest voordelig is. 

Nok dakwerken

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met professionele dakwerkers in jouw regio 

Vul onderstaand formulier in voor een gratis offerteaanvraag. Vervolgens ontvang je vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat van professionele dakwerkers. Zo ontvang je een overzicht van het beste aanbod bij jou in de buurt. Vergelijk alle tarieven een aanbevelingen en kies uiteindelijk de optie die het beste bij je past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.