Dak constructie: uit welke onderdelen bestaat een dak? Opbouw, kosten en materialen  

De constructie van een dak bestaat uit verschillende onderdelen. Leer ze hier beter kennen en lees meer over de kosten voor een nieuwe dakconstructie. Bovendien geven we enkele andere werkzaamheden weer die een meerwaarde voor je dak kunnen betekenen.

Heb je interesse in een nieuw dak of kan je oude dakconstructie een opknapbeurt gebruiken? Vul ons formulier in en ontvang offertes op maat van dakwerkers in je buurt.

Wat kost een nieuwe dakconstructie?

De kosten voor de renovatie van je dak varieert afhankelijk van enkele elementen. Hoe groot is de klus? Welke materialen vormen de basis? Is het een complexe job? Onderstaande tabel geeft daarom richtprijzen weer. Hou er rekening mee dat de uiteindelijke prijs voor jouw specifieke project hoger of lager kan uitvallen.

WerkzaamhedenRichtprijs (exclusief btw en arbeidskosten)
Nieuwe spanten€ 2.000 per m³
Vernieuwen gordingen€ 1.800 per m³
Overzetdak€ 50 tot € 60 per m²
Nieuwe dakconstructiePrijs op aanvraag
Compleet nieuw dakPrijs op aanvraag

Boven

Een vaste richtprijs voor grote projecten zoals een volledig nieuwe dakconstructie of een nieuw dak is onmogelijk. De kosten hangen af van jouw specifieke situatie.

Daarom is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende professionele dakwerkers in jouw regio. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend, maar geeft je wel de mogelijkheid om prijzen te vergelijken en zo voordelige deals te vinden.

Voor kleinere dakrenovatiewerken zoals het vervangen van dakpannen, kan je wel een vaste prijs per m² verwachten.

Exacte prijzen kennen?
Verstuur je aanvraag en vind de voordeligste optie.

Hoe is een dak opgebouwd? 

Een dak beschermt ons tegen verschillende weersomstandigheden en zorgt voor een aangenaam wooncomfort. Maar hoe zit een dak nu precies in elkaar? Hieronder bekijken we de verschillende onderdelen van een dak, met aandacht voor de specifieke functies. Afhankelijk van het soort dak kunnen de componenten verschillen.

Dak constructie

1. Onderdak 

Het onderdak is je eerste verdedigingslinie tegen regen en wind. Deze waterdichte folie zit onder de dakbedekking en zorgt ervoor dat vocht bij lekkage niet in de isolatie of je huis komt. Zo is de werking van je dak gegarandeerd en ben je beschermd tegen allerlei vochtproblemen.

2. Dakgebinte 

Het dakgebinte omvat alle houten elementen die samen de vorm van het dak bepalen. Denk hierbij aan:

 • Sporen. De horizontale balken die parallel aan de muurplaat lopen en waarop specialisten de dampdiche dakbedekking bevestigen.
 • Noppen. De schuine balken die van de nok naar de muurplaat lopen en de sporen ondersteunen.
 • Windveren. De verticale balken die de zijkanten van het dak afsluiten. Het dakgebinte heeft een grote invloed op de stabiliteit en stevigheid van je dak. Bovendien draagt het bij aan de isolatiewaarde van je woning.

3. Balken

Binnen het dakgebinte spelen balken een cruciale rol. De twee belangrijkste types zijn de volgende:

Dakspanten 

Een spantendak is de meest voorkomende constructie bij hellende daken. De spanten staan rechtstreeks op de muurplaat en dragen het merendeel van het dakgewicht.

Gordingen 

Bij een gordingendak rusten de spanten op de gordingen, die op hun beurt op de muurplaat liggen. Gordingen verdelen het gewicht van de spanten en zorgen voor extra stevigheid zonder zwakke plekken.

4. Dakbedekking

Deze buitenste laag beschermt je huis tegen regen, sneeuw, wind en alle grillen van de natuur. Populaire materialen voor dakbedekking zijn:

 • Dakpannen. Traditionele dakbedekking in keramiek of beton, verkrijgbaar in diverse vormen en kleuren.
 • Pannen van vezelcement. Lichtgewicht en duurzaam alternatief voor dakpannen.
 • Riet. Natuurlijke dakbedekking met een landelijke uitstraling.
 • Bitumen. Flexibele en waterdichte dakbedekking, vaak gebruikt op platte daken.

5. Dakbeschot 

Het dakbeschot is een stevige plaat onder je dakbedekking. Het zorgt voor een vlakke ondergrond voor dakpannen of andere materialen en geeft je dak extra draagkracht.

6. Nok

De nok is het hoogste punt van je dak waar de dakvlakken samenkomen. Meestal geniet het van een afwerking met nokvorsten of nokpannen. Ze zorgen ook voor een waterdichte afsluiting.

7. Dakgoten 

Dakgoten zijn de open of gesloten goten die langs de dakranden lopen. Ze vangen regenwater op en voeren het via regenpijpen af naar een regenput of riolering. Dakgoten zijn belangrijk om wateroverlast te voorkomen en de gevel en het fundament van je woning te beschermen tegen vochtproblemen.

8. Dakoversteek 

De dakoversteek is het deel van je dak dat uitsteekt over de gevel. Het beschermt de gevel tegen regen en zonlicht en maakt je dak netjes af. Hoe lang de dakoversteek is, hangt af van zaken zoals de helling van je dak, de stijl van je huis en je eigen voorkeur.

9. Ventilatie voor daken 

Goede ventilatie is erg belangrijk voor een gezond dak. Het zorgt ervoor dat vocht uit je huis en isolatie kan ontsnappen en voorkomt zo condensatie, schimmel en houtrot. Slechte ventilatie kan grote problemen veroorzaken zoals lekkages, vochtschade en nare geurtjes.

Er bestaan twee soorten dakventilatie:

 • Nokventilatie. Ventilatieopeningen in de nok van je dak zorgen voor een natuurlijke luchtstroom door de dakspouw.
 • Panventilatie. Speciale ventilatiepannen met openingen zorgen voor een gelijkmatige ventilatie over het hele dak.
Panventilatie speciale pannen

Andere interessante werken voor je dakconstructie

Naast de essentiële onderdelen van een dak zijn er nog tal van extra elementen die je dakconstructie kunnen verrijken. Ze zijn niet strikt noodzakelijk, maar kunnen voor extra comfort, functionaliteit of een unieke uitstraling van je woning zorgen.

Interesse in een dakrenovatie?
Vraag gratis offertes aan en vergelijk alle opties.

1. Overkapping

Een overkapping is niet alleen een aparte structuur, maar kan ook een verlenging van je dak zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Veranda. Deze overkapping is direct tegen je huis gebouwd en biedt een beschutte overgang tussen binnen en buiten.
 • Carport. Deze overkapping beschermt je auto tegen weer en wind.
 • Pergola. Deze open constructie met een rasterwerk van balken zorgt voor een mooie schaduwplek in je tuin.

2. Uitbouw of dakopbouw 

Een dakopbouw of dakverhoging is een slimme manier om extra woonruimte in je huis te creëren. Deze constructie bestaat uit hout, kunststof of steen en biedt veel voordelen:

 • Extra leefruimte. Creëer extra slaapkamers, badkamers, hobbyruimtes of een thuiskantoor zonder te verhuizen.
 • Optimale ruimtebenutting. Vergroot je woonruimte zonder je tuin of perceel te verkleinen.
 • Waardeverhoging. Je huis is meer waard door de extra bewoonbare oppervlakte.
 • Stijlvolle uitstraling. Geef je huis een upgrade met een dakopbouw die een echte blikvanger is.
 • Meer natuurlijke lichtinval. Geniet van meer licht en een gezondere leefomgeving door extra dakramen.
Carport dak aluminium

Verschillende soorten constructies voor een dak 

Nu we de onderdelen van een gemiddelde dakconstructie besproken hebben, kunnen we dieper ingaan op de verschillende soorten dakconstructies. De twee meest voorkomend constructies zijn hellende en platte daken. Hoe ze van elkaar verschillen en welke voordelen ze bieden, bespreken we hieronder.

1. Hellend of schuin dak

Hellende daken zijn met hun schuine profiel een bekend zicht in het straatbeeld. Ze bieden niet alleen een klassieke uitstraling, maar zijn ook ideaal door de extra woonruimte op zolder. De constructie van een schuin dak is goed doordacht.

De dakbedekking zoals pannen, leien of dakplaten beschermt het dak tegen weersinvloeden en zorgt voor een waterdichte afsluiting. Het dakgebinte, gevormd door spanten, noppen en windveren, geeft het dak stevigheid en stabiliteit.

Onder of tussen de dakspanten plaatsen dakwerkers isolatiemateriaal. Zo geniet je van een hoger wooncomfort en bespaar je heel wat energie. Waterdichte folie onder de dakbedekking biedt extra bescherming tegen vochtdoorslag. Een goed geventileerd hellend dak draagt bij aan een gezond binnenklimaat en voorkomt vochtproblemen.

2. Plat dak 

Platte daken bieden veel voordelen dankzij hun vlakke profiel. Ze zijn perfect als een dakterras zodat je heerlijk kunt ontspannen en van het buitenleven genieten. De constructie van een plat dak bestaat uit een paar belangrijke lagen:

 • De dakbedekking is de waterdichte buitenlaag van je dak en kan uit EPDM, bitumen, of PVC bestaan.
 • Daaronder ligt de isolatie die voor een prettig binnenklimaat zorgt en energiebesparend werkt.
 • De basis van het dak is de draagconstructie van hout of beton.
 • Tot slot heeft een plat dak bovendien een slim systeem om regenwater goed af te voeren en wateroverlast te voorkomen.
Wil je graag professionele adviezen op maat van dakwerkers?
Vul ons formulier in en ontvang offertes met prijzen en aanbevelingen voor jouw project.
arrow Schakel ervaren dakwerkers in

Uit welke materialen kan een dakconstructie bestaan? 

De basis van een sterk en langdurig dak is de constructie. Welk materiaal je kiest, bepaalt niet alleen hoe je dak eruitziet, maar ook hoe goed het functioneert. Hieronder bespreken we de twee meest gebruikte materialen: hout en staal. Hieronder bekijken we welke twee materialen mensen het meeste kiezen:

1. Houten dakconstructie 

Een houten constructie populair vanwege hun flexibiliteit, mooie uitstraling en stevigheid.

Verschillende soorten hout (eikenhout, epicea, douglas…) 

Verschillende houtsoorten hebben verscheiden eigenschappen en looks:

 • Eikenhout. Sterk en mooi, ideaal voor balken en spanten.
 • Epicea. Rechte nerf en lichte kleur, vaak gebruikt als dakplaten.
 • Douglas. Sterk en weerbestendig, perfect voor constructies in vochtige lucht en omgevingen.

Er zijn nog meer houtsoorten beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Voor gedetailleerd advies raadpleeg je best een houtleverancier of dakspecialist.

2. Stalen dakconstructie 

Een stalen constructie biedt voordelen bij grote overspanningen en moderne architectuur. Staal is sterk, duurzaam en brandbestendig.

Dak constructie hout

Dakconstructie aanpassen: enkele opties 

Je dak kan meer dan beschermen. Met slimme aanpassingen creëer je extra ruimte, verbeter je de lichtinval en verhoog je de waarde van je huis. 

Verschillende constructies kunnen je ruimte groter laten lijken en meer lichtinval geven:

 • Dakramen of lichtkoepels. Breng de zon binnen en verlicht donkere plekken.
 • Dakopbouw. Vergroot je leefruimte met een extra kamer, badkamer of thuiskantoor.
 • Dakkapel. Combineer ruimte en licht voor een prachtig uitzicht.

Andere interessante mogelijkheden zijn:

 • Pas de hellingsgraad aan voor een unieke look en/of andere praktische voordelen.
 • Kies voor een groendak en geniet van meer isolatie, een efficiënte wateropvang en een extra esthetisch waarde.

Bestaande soort constructie versterken of vervangen 

Is je dakconstructie beschadigd door houtwormen, kleine insecten, vocht of een storm? Laat het dan verstevigen of vervangen door een erkende dakspecialist:

 • Versterking. Meestal is een versteviging voldoende, maar laat de (goede) staat van het hout altijd controleren door een expert.
 • Vervanging. Is versteviging niet mogelijk? Dan is een volledige vervanging de enige oplossing.

Heb je een vergunning nodig? 

Plan je een dakrenovatie, -isolatie of -uitbreiding? Check zeker of je een vergunning nodig hebt. De regels per gemeente verschillen, maar doorgaans hangt het af van de omvang en impact van de werken:

 • Voor grote ingrepen heb je een vergunning en architect nodig. Werkzaamheden zoals een wijziging van de dakvorm, een dakverhoging en de plaatsing van dakkapellen vallen hieronder.
 • Kleinere klussen moet je gewoon melden. Denk aan de vervanging van een dakbedekking, de plaatsing van zonnepanelen en dakisolatie.
 • Voor simpele taken zoals een schoonmaak van dakgoten of schilderwerken aan je dak, heb je geen vergunning nodig. Ook een melding is niet verplicht.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan dakwerkers en vergelijk gratis offertes

Aarzel niet om vragen te stellen aan ervaren dakwerkers. Ze staan klaar om je te helpen bij de juiste keuze voor jouw dakproject. Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend verschillende adviezen en prijsvoorstellen van specialisten bij jou in de buurt. Vergelijk ze om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.