Betonnen dakpannen: een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief

Betonnen dakpannen


Hebben je dakpannen hun tijd wel gehad? Dan moet je op zoek naar een nieuwe dakbekleding voor je hellend dak. Betonnen dakpannen beloven je een aanvaardbare prijs voor een aanvaardbare kwaliteit. Meer hoeft dat soms niet te zijn! Bovendien zal de wereld je dankbaar zijn: de ecologische voetafdruk in de productie van deze dakpannen blijft beperkt.

Betonnen dakpannen: specificaties

Betonnen pannen zijn een goedkoop alternatief voor kleidakpannen. Bovendien gaat het heel snel om er een dak mee aan te leggen, waardoor de arbeidskost gedrukt wordt. Zo’n dakpan is gemiddeld gezien groter en breder dan een kleidakpan.

Verder worden deze dakpannen van een speciale laag voorzien die de pannen beschermt tegen weersinvloeden. Zo ben je verzekerd van een degelijke duurzaamheid. Die laag kan ook invloed hebben op de uitstraling van uw pannen: er bestaan matte en glanzende betonnen dakpannen.

De prijs van betonnen dakpannen

Voor betonnen dakpannen reken je best op 25 tot 45 euro per mĀ². Die prijs is uiteraard nog afhankelijk van een aantal factoren die door het dak zelf bepaald worden. Zo spelen het type dak en de hoeveelheid dakoppervlakte een grote rol.

Ook je persoonlijke smaak heeft invloed op de prijs. Jij kiest mee hoe de dakpannen eruit moeten zien. Wil je een ruwe schatting maken? Reken dan op 10 pannen per vierkante meter.

Kleidakpannen vs betonnen dakpannen

Voor kleidakpannen kan die prijs oplopen tot 60 euro per vierkante meter. Vergelijk de kostprijs tussen de twee soorten door nu je offerte aan te vragen bij enkele specialisten in dakwerken uit de buurt. Zo kan je zelf beslissen of je voor meer of minder kwaliteit kiest.

Betonnen dakpannen

De voordelen van dakpannen uit beton

Dat betonnen dakpannen goedkoper zijn dan kleidakpannen, dat wisten we al. Maar hoe compenseren ze dat in kwaliteit?

VoordelenNadelen
Lage ecologische voetafdrukKleipannen gaan langer mee
Passend voor moderne architectuurSnelle veroudering
Maat-en vormvastVatbaar voor mosvorming
Snelle plaatsing
Goede prijs-kwaliteitsverhouding
Groot aanbod
Waterdicht
Zeer bestand tegen weersinvloeden

Lage ecologische voetafdruk

Betondakpannen hebben een lage ecologische voetafdruk. Ze zijn namelijk makkelijk recycleerbaar en worden bij constructie enkel gedroogd, niet gebakken.

Daardoor zijn ze minstens 60 milieuvriendelijker dan andere soorten dakbedekking. Dat ze niet gebakken worden, brengt nog meer voordelen met zich mee.

Vormvast & snelle plaatsing

In tegenstelling tot keramische pannen gaan betonpannen ook niet krimpen, maar behouden ze altijd dezelfde vorm. Dat zorgt ervoor dat de plaatsing vlotter verloopt dan bij kleidakpannen; ze sluiten namelijk allemaal mooi aan. Daarom worden de pannen ook wel sneldekpannen genoemd.

Groot aanbod

Ook zijn deze pannen in allerlei maten en kleurschakeringen te verkrijgen. Dat zorgt ervoor dat betonnen dakpannen dienst kunnen doen voor elk hellend dak, ongeacht de dakoppervlakte of stijl van het huis. De meest populaire kleuren zijn iets subtieler, omdat die het best passen in de omgeving.

grzije betonnen dakpannen

Nadelen

Hoewel betonnen dakpannen erg populair zijn, hebben ze ook een aantal nadelen:

Beperkte levensduur

Betonnen dakpannen gaan gemiddeld zo’n 35 tot 50 jaar mee, wat niet zo heel slecht is, maar wel veel slechter dan kleien dakpannen en sommige andere soorten dakbedekking. Bij keramische dakpannen loopt die levensduur tot 150 jaar op.

Voor dit nadeel van betonpannen zijn er gelukkig oplossingen bedacht. Zo is het mogelijk om je dakpannen te voorzien van een coating die je 12 tot 15 jaar zonder aftakeling beloven.

Bovendien maken mossen en algen met behulp van die coating geen kans. Lang leve de technologie! Een zuidelijk gericht dak gaat langer mee dan wanneer het dak veel schaduw vangt. Schaduw zorgt namelijk voor vochtigheid en vochtigheid brengt mossen met zich mee.

kapotte betonnen dakpannen door slijtage

Slijtage

De grootste reden waarom kleien dakpannen een heel pak duurder zijn dan betonnen dakpannen, is door de kwaliteit. Kleien dakpannen zijn heel wat kwalitatiever, waardoor ze niet alleen langer meegaan, maar ook langer mooi blijven. Dakpannen uit beton zullen sneller vuil worden.

Mosvorming

Bij betonnen dakpannen ontstaat er sneller mosvorming dan op kleien dakpannen. Dat wil dus zeggen dat je ze vaker moet laten reinigen. Gelukkig kan je dit probleem verhelpen door bij de dakpannen van beton een coating te voorzien. Zo’n coating is niet goedkoop, maar zeker aangeraden!

Levensduur betonnen dakpannen

Hoe lang gaan betonnen dakpannen mee? Betonpannen hebben een gemiddelde levensduur van 35-50 jaar, afhankelijk van de locatie van je dak en de hoeveelheid vocht die het dak te verduren krijgt.

Als je in een gebied woont waar het veel regent of als er bomen in de buurt staan, is het belangrijk dat je de dakpannen regelmatig schoonmaakt om de levensduur lang te houden.

Vlakke of gewelfde betonpannen?

Er zijn twee vormen beschikbaar: vlak en gewelfd. De ene vorm sluit al beter aan dan een andere bij een bepaalde stijl van huis. Dat geldt voor vlakke en gewelfde pannen respectievelijk voor een eerder moderne of eerder traditionele stijl.

Dakpannen reinigen en coaten

Sneldekpannen kunnen door weersomstandigheden erg vuil worden. Bovendien kan er mos ontstaan. Mos kan je dak na verloop van tijd beschadigen. Om die reden is het belangrijk om een dak met betonpannen tijdig te laten reinigen.

bruine betonnen dakpannen met coating

Wanneer je dak gereinigd wordt, wordt er meestal ook een beschermingslaag op je betonpannen aangebracht. Dit wordt coating genoemd. Een coating zorgt ervoor dat vuil en mos zich minder snel aan je dakpannen hecht, waardoor je je betonnen dakpannen minder vaak moet laten reinigen. Deze coating is niet verplicht, maar wel aangeraden.

Hoeveel kost dakpannen reinigen?

Wat kost de reiniging van je dak? Als je je dak alleen wilt laten reinigen dan zal je tussen de 9 en 15 euro per vierkante meter betalen. Kies je daarbovenop voor een coating, dan betaal je gemiddeld tussen de 30 en 45 euro per vierkante meter. Vraag hier een exacte prijsberekening.

Het coaten van je dak is dus niet goedkoop, maar wel een goede investering. Door een coating te laten aanbrengen bespaar je heel wat onderhoudskosten uit!

Vergeet de fabrieksgarantie niet!

Wat mensen vaak vergeten, is dat ze fabrieksgarantie krijgen op betonpannen. Bij de meeste fabrikanten krijg je maar liefst 30 jaar garantie op de intrinsieke waarde van betondakpannen.

Concreet wil dit zeggen dat sneldekpannen tijdens die 30 jaar garantie waterdicht zouden moeten blijven en dat ze geen vocht mogen opnemen. Als dat wel het geval is, kan je beroep doen op je garantie. Check voor je dakrenovatie ook zeker of je recht hebt op een premie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploadingā€¦
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.