Dakwerken: wanneer, hoe & hoeveel kost het?

Is je dak aan vernieuwing toe? Dien je je dakpannen te vervangen, een nieuwe dakbedekking te plaatsen of simpelweg de dakgoot te herstellen. Op renovatie-gids krijg je alle info, mogelijkheden en prijzen zodat je dak weer een optimale bescherming biedt voor je woning. Weet je al welke herstellingen er uitgevoerd dienen te worden.

Als je graag je dak wilt laten vernieuwen, dan is het handig om eerst meer te weten te komen over de mogelijkheden en de prijzen. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken, want wij geven je de informatie die je nodig hebt!

Wanneer je dak vernieuwen?

Wanneer is het nodig om dakwerken te laten uitvoeren? Dit is moeilijk om zelf in te schatten. Als je dak al erg oud is, dan is de kans groot dat dakrenovatie de beste optie is. Ook als je je dakbedekking wilt laten vernieuwen of als je last hebt van daklekkage, zijn dakwerken noodzakelijk. Wil je zeker weten of dakwerken nodig zijn? Vraag dan advies aan een professional!

Laat je dakgoot niet in de steek

Waarom dakgoot herstellen? Denk bij het herstellen van je dak ook aan je dakgoot. Deze mag je niet zomaar verwaarlozen, want een verwaarloozde dakgoot kan leiden tot lekkages.

Het water loopt dan tegen je gevel, waardoor vocht je woning kan binnendringen. Een goede dakwerker zal tijdens de dakwerken voorstellen om ook je dakgoten na te zien en zal je dakgoot herstellen als dat nodig is.

Wat is de prijs van een nieuw dak?

De prijs van een vernieuwd dak is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van je dak, welk type dakbedekking, het uurloon van de arbeider, enzovoort. Voor een exacte prijs, kan je beter een offerte laten opstellen. Hieronder geven we je alvast een handig overzicht.

Soort dakwerk Richtprijs
Volledig dak vernieuwen +- €175 per m²
Nieuwe dakbedekking +- €50 per m²
Dakbedekking + dakisolatie +- €75 per m²
Dakbedekking+dakisolatie+onderdak +- €100 per m²

Kostprijs volledig dak vernieuwen

Als niet alleen je dakbedekking vernieuwd moet worden, maar ook je dakconstructie is aangetast, dan zal je moeten kiezen voor een totaalrenovatie. De kosten van een volledig nieuw dak kunnen sterk oplopen, afhankelijk van de schade. Soms moeten er slechts enkele planken of balken aangebracht worden. Als de schade echter te groot is, dan zal het vernieuwen van je dak je gemiddeld €175 per vierkante meter kosten.

Kostprijs dakbedekking

Nieuwe dakbedekking is aangeraden als je de uitstraling van je woning wilt veranderen of als je dakbedekking versleten is. Hoeveel het plaatsen van je dakbedekking zal kosten, is afhankelijk van de dakbedekking die je kiest. Zo zal je voor kleien dakpannen tussen de €35 en €65 per vierkante meter betalen, voor kunstleien tussen de €65 en €75 per vierkante meter en voor een rieten dak tussen de €70 en €95 per vierkante meter.

Dit is enkel de prijs voor het plaatsen van dakbedekking. Voor het verwijderen van je oude dakbedekking en het plaatsen van nieuwe bedekking zal je gemiddeld €50 per vierkante meter betalen, deze prijs is zonder onderdak en isolatie.

Kostprijs dakisolatie en dakbedekking

Wil jij je dak laten isoleren en je dakbedekking laten veranderen? Dan zal dit je gemiddeld €75 per vierkante meter kosten, afhankelijk van de soort dakbedekking. Wil je ook een onderdak voorzien, dan mag je rekenen op €100 per vierkante meter. Dakisolatie wordt altijd aangeraden, omdat je zo geld uitspaart op je energierekening. Bovendien voorkom je vochtproblemen en heb je het altijd lekker warm in huis.

Wat is de kostprijs van een nieuw dak?

Hoe bespaar je op de kosten van een nieuw dak?

Je dak laten vernieuwen is niet goedkoop, maar gelukkig zijn er een aantal manieren om op de kosten te besparen. Zo kan je offertes van verschillende professionals met elkaar vergelijken om de goedkoopste vakman uit je buurt te vinden. Het duurt slechts enkele minuten en het kan je al snel enkele honderden euro’s besparen.

Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei premies. Je kan ook met een buurman praten, als hij ook werken aan zijn dak wilt laten uitvoeren, dan kan je genieten van een kwantumkorting.

Verfris je dak met een nieuwe dakbedekking

Wil je je dak laten isoleren of je dakconstructie laten vernieuwen? Overweeg dan zeker ook om je dakbedekking te laten vernieuwen. Het ideaal moment om dit te laten doen is tijdens werken aan je dak! Voor de meeste dakwerken moet je dakbedekking toch verwijderd worden, dus waarom niet meteen kiezen voor een stijlvolle dakbedekking? Er zijn heel wat materialen waaruit je kan kiezen.

Betonnen dakpannen

Dakpannen uit beton zijn een populaire keuze als dakbedekking, omdat ze een lange levensduur hebben en relatief goedkoop zijn. Voor dakpannen uit beton betaal je slechts €30 tot €40 per vierkante meter. Daarom zijn ze een goed alternatief voor kleidakpannen. Kleidakpannen hebben wel een authentiekere uitstraling.

PVC dakbedekking

Dakbedekking uit PVC wordt voornamelijk gekozen voor platte of licht hellende daken. Het materiaal gaat zo’n 15 tot 40 jaar en geeft je woning een strakke uitstraling. Bovendien is het waterdicht en erg licht. De prijs van dakbedekking uit PVC zal sterk afhangen van het dakoppervlakte, de kleur die je kiest en de moeilijkheidsgraad. Over het algemeen kan je rekenen op een prijs tussen de €50 en €70 per vierkante meter, inclusief plaatsing en btw.