Dakgoot herstellen: een dakgoot is belangrijker dan je denkt

 
Dakgoot herstellen: Waarom het noodzakelijk is
Regen moet ergens naartoe. Een dakgoot zorgt ervoor dat die kan wegstromen en dat je dak, dat als bassin voor regenwater fungeert, geen hinder oploopt van overmatige regenval en druk. Daarom is het belangrijk om je dakgoot regelmatig te onderhouden en eventuele herstellingswerken niet uit te stellen tot wanneer het te laat is.

Dakgoot herstellen of vervangen?

Vraag jezelf af wat het beste plan van aanpak is:

  1. Moet je de dakgoot herstellen of volledig vervangen? De ouderdom van de dakgoot speelt hierin een beslissende rol. Is de dakgoot nog vrij recent, dan ben je vaak beter af met een herstelling. Is dat niet het geval, dan kies je er best voor om de dakgoot onmiddellijk te vernieuwen en bijkomende problemen te vermijden. Een dakgoot kan ongeveer 15 jaar mee.
  2. Moest het zink van de dakgoot al een aantal keer hersteled worden door de jaren heen? Ook dan kies je er op termijn best voor om een nieuwe dakgoot te installeren en de oude te verwijderen. Het zink van de oude dakgoot is dan namelijk al zo kwetsbaar dat het geen grote uitdagingen meer kan verdragen.

Hoe gaat het herstellen van een dakgoot in zijn werk?

Het herstellen van een dakgoot kan volgende handelingen bevatten:

  • Zink solderen: Dit kan je ook zelf doen. Bij sommige speciaalzaken kan je soldeermateriaal huren. Toch niet zo handig? Vraag vrijblijvend een offerte aan een dakwerker uit de buurt.
  • Nieuwe dakgootbekleding: Is jouw dakgoot niet uit zink gemaakt? Dan wordt er meestal nieuwe bekleding gelegd die de kleine beschadigingen in de dakgoot verstopt en opvangt. Roofing is daarvoor een dankbaar materiaal.
  • Onderdeel vervangen: Voor een nieuwe dakgoot in zink leg je gemiddeld 45 euro per vierkante meter neer. Dakgoten uit PVC of koper zijn goedkoper, maar gaan (veel) minder lang mee.

Een simpele reparatie is snel voorbij en kost je gemiddeld 120 euro.

Belang van regelmatig onderhoud om dakgoot herstellingen te vermijden

Dakgoot onderhouden en herstellen

Daken en dakgoten krijgen een heleboel te verduren, en dan denken we niet alleen aan regen, wind, hagel en sneeuw. Ze krijgen namelijk ook te maken met vogelnesten, ongedierte, vleermuizen en gebladerte. Al die dingen kunnen verstopping en ophoping veroorzaken. In zo’n scenario wordt de kracht van de dakgoot getest, alsof die als Atlas het gewicht van de wereld op z’n schouders moet dragen.

Op zo’n momenten is het wachten tot de dakgoot het begeeft of je zelf problemen begint te ondervinden aan het dak. Niemand krijgt graag te maken met lekken, verrotting en schimmelvorming.

Wie regelmatig zijn dakgoot schoonmaakt, vermijdt met andere woorden de kost die gepaard gaat met het vervangen of herstellen van een dakgoot. Dit is echter niet alles: een sterk verontreinigde, verstopte dakgoot kan nog meer irritante problemen veroorzaken, problemen die zelfs niets te maken hebben met de constructie van het dak.

Wanneer gebladerte en andere rommel zich ophopen in jouw dakgoot, ontstaat er een vieze brei die bij warme temperaturen ongedierte zal aantrekken. Het zal er wriemelen van de insecten. Die insecten brengen jammer genoeg op termijn nog meer vriendjes met zich mee: plaagdieren. Dat soort dieren wil je al helemaal niet op je dak.

Het is namelijk heel moeilijk om bijvoorbeeld ratten en marters uit te roeien en laat nu net die dieren wereldkampioen zijn in lawaai maken en stank veroorzaken. Een comfortabele nachtrust kan je dan wel vergeten.