Bitumen dakbedekking : Prijzen en voordelen

Je platte dak heeft dakbedekking nodig en je overweegt de optie bitumen (in de volksmond beter bekend onder de naam roofing of dakleer)? Lees dan zeker verder over deze kostenefficiënte en onderhoudsvriendelijke dakbedekking. Hier lees je de voordelen en nadelen van bitumen daken en een vergelijking met de alternatieven (EPDM, PVC, groendak). Dit doen we voor de verschillende soorten bitumineuze dakbedekkingen en hun kostprijzen. Waarop moet je letten bij de plaatsing van bitumen? Ontdek het hier. 

Prijs bitumen dakbedekking per m²

Verschillende factoren bepalen de prijs van je dakbedekking. Doorgaans kan je rekenen op een gemiddelde van € 40 à €60 per vierkante meter, incl. Btw en plaatsing. Dit hangt nog af van het type bitumen dat je neemt (geblazen bitumen, plastomeermengels of elostomeermengsels).

Prijs (incl. BTW en plaatsingskosten) per m²
Roofing40€-60€
Golfplaten35€-45€
Bitumenleien30€-40€
Bitumenleien30€-40€

Ontvang een prijs op maat

Wat is bitumen?

Bitumen
Bitumen is een van de populairste dakbedekkingen van België.

Het is een destillaat van aardolie, dat wordt gewonnen bij de raffinage van deze olie. Het is het zwaarste bestanddeel en oogt als een donkere en viskeuze vloeistof. In de volksmond spreken we vaak over roofing of dakleer. In Noord-Amerika staat het dan weer bekend onder de naam Asphalt (cement). Dit mogen we echter niet verwarren met onze vorm van wegbedekking asfalt (hierin zit echter ook 5% bitumen). In Europa gaat het overgrote deel van de bitumenproductie naar wegenbouw en zo’n 10% wordt gebruikt voor dakbedekkingsmaterialen. 
Het wordt gekenmerkt door zijn natuurlijke waterdichting en is daarom ook ideaal voor uw dakbedekking. In combinatie met de steeds verbeterende kwaliteit geniet bitumen van een uitstekende reputatie, van een éénmalige investering kan je tot wel 35 jaar verder. 

Er zijn twee bewerkingen van bitumen die voor jou van belang kunnen zijn.

 • Plastomeermengsels (APP):  Door de toevoeging van Atactisch PolyPropyleen wordt het verwekingspunt van je dakbedekking verhoogd van 50°C tot 140°C. Niet alleen is jouw dak hittebestendiger, het is ook UV-bestendig bij deze bewerking. Dit vergroot de levensduur. 
 • Elastomeermengsels (SBS): De toevoeging van Styreen Butadieen Styreen verkrijgen de dakbanen een grotere elasticiteit en een verwekingspunt op 110°C. Deze bewerking is niet UV-bestendig maar dit kan aangepakt worden door een toplaag van bijvoorbeeld grind of leislag toe te voegen. 
  APP bitumen SBS bitumen
Hittebestendig x  
UV-bestendig x  
Elasticiteit   x
Levensduur 25 – 50 jaar 25 – 50 jaar

Voordelen

 • Vuurbestendig ergo brandveilig
 • Niet-toxisch en milieuvriendelijk (recyclebaar)
 • Dubbele wapening = hoge mechanische weerstand (bv. Uitzetten structuren door hitte)
 • Vlamlassen, lijmen en mechanisch bevestigen
 • Lange levensduur
 • Populair = groot aanbod
 • Eenvoudig herstellen bij schade

Nadelen

 • Uitzweten olie door membraan = olie in regenwater (bruin water)
 • Olie is niet hernieuwbaar 
 • Delicate plaatsing
 • Zelfklevende bitumen mogelijks minder waterdicht
 • Jaarlijkse inspectie en schoonmaak (onderhoud)
 • SBS bitumen heeft een verwekingstemperatuur van 110°C terwijl daken tot wel 85°C kunnen worden. Dit is riskant.

Soorten bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking

Naast de verschillende bewerkingen kan je ook nog kiezen uit verschillende soorten op basis van vorm en op basis van kleur. De vormen zijn golfplaten, roofing of bitumen rollen, dakpannen of shingles. De verschillende kleuren (zwart, rood, groen en wit) dragen vooral bij tot het uitzicht. Wit bitumen heeft echter het voordeel dat dit de zonnestralen reflecteert en de hitte van uw dak kan houden. Dit kan een groot effect hebben op het klimaat onder uw dak. 

Hieronder worden de verschillende soorten bitumen dakbedekkingen uitgebreid toegelicht. 

Bitumen golfplaten

Golfplaten bestaan er in alle materialen waaronder ook bitumen. De golfplaten worden best op een volle dakvloer geplaatst of via een precieze plaatsing van houten draagbalken. Deze manier is niet erg arbeidsintensief. 
De prijs van bitumen golfplaten bevindt zich doorgaans tussen €35 – €45 per vierkante meter. Die prijs omvat zowel je bestelde materialen als de BTW en plaatsingskosten. 

Roofing bitumen

Roofing bitumen is de bekendste vorm. Voor het vernieuwen van platte daken is dit al enkele decennia de standaard in België. De bitumineuze dakbedekking komt in rollen, heeft een dikte van doorgaans 4mm en wordt op maat gesneden voor uw dak. Voor de plaatsing van deze soort zijn er drie methoden (deze staan hier even voor u opgesomd maar worden later diepgaander besproken): 

 • Branden
 • Lijmen 
 • Mechanisch bevestigen

Vraagprijs voor dakleer ligt hoger wanneer deze in rollen komt. Dit is een arbeidsintensieve methode maar ze loont. De prijs per vierkante meter ligt meestal tussen €40 – €60, arbeidskosten en BTW inbegrepen. 

Bitumen dakpannen

Bitumen dakpannen lijken sterk op een standaard pannendak. De pannen komen in stroken. Die stroken omvatten meerdere pannen met een unieke golving. Ze worden aangebracht op een volle dakvloer met een mechanische bevestiging. 
Bitumen dakpannen komen rond een prijs vanaf €30 tot en met €40 per vierkante meter, incl. BTW en plaatsingskosten.  

Bitumenleien of shingles

Bitumenleien of shingles imiteren een leien dak. Er zijn zelfs dubbel gelamineerde bitumenleien met reliëfeffect naar het model van Canadese houten leien. Door het gebruik van een anorganische glasvlieswapening kan de levensduur tot wel 40 à 50 jaar worden.
De bitumenleien komen in stroken van 1m op 0,35cm. Er zitten meerdere leien in een strook door insnijdingen. Die moet je de leien bevestigen aan de hand van breedkopnagels en kleefstrips. Die kleefstrips verhogen de stormbestendigheid. Controleer hierdoor zeker de toepassing waarvoor ze geschikt zijn en de Europese norm EN 544.
Deze elegante dakbedekking kan je al laten leggen voor prijzen die schommelen tussen €30 en €40 euro per vierkante meter

Bitumen dakbedekking plaatsen: 3 methodes

Er zijn drie verschillende methodes om bitumen te bevestigen. Afhankelijk van je keuze voor de soort bitumineuze  dakbedekking worden je opties beperkt tot enkel een mechanische bevestiging, branden of ook lijmen. Golfplaten en dakpannen worden altijd mechanisch bevestigd, bij bitumenleien kan de combinatie van een mechanische bevestiging met zelfklevende eigenschappen voorkomen.

 • De meeste voorkomende manier van de plaatsing is door deze te branden. Dit zien we wanneer er gebruik wordt gemaakt van bitumen roofing. De dakdekker levert zelf zijn rollen bitumen aan. Eerst en vooral moet hij deze uitrollen en op maat van je dak snijden. Nadien zal hij deze oprollen en voorzichtig uitrollen terwijl hij de bitumen weekt. Door de hitte van de brander kan plakt de bitumen zich vast op de dakvloer. Dit is zeer delicaat werk omdat naden en blazen plassen kunnen veroorzaken. Hiermee komt de waterbestendigheid van bitumen in het gedrang. 
 • Lijmen doet men met koudlijm waarin het met vezels verwerkt zit. Dit voegt een extra laag waterbestendigheid op zodat zelfs de kleinste barstjes gedekt worden. Dit is een veiligere optie dan het branden. De doe-het-zelver in jou kan hiermee je dak dekken. Je kan de koudlijm met een borstel of vloerwisser aanbrengen en er de bitumenrollen over uitrollen. 
 • De mechanische bevestiging houdt in dat het aan de hand van schroeven doorheen de isolatielaag in de dakvloer bevestigd wordt. Dit is een uitstekende stormvaste keuze die bovendien eenvoudiger te verwijderen is bij toekomstig renoveren. 

Waarop letten bij plaatsing bitumen? 

De plaatsing mag dan wel eenvoudig zijn toch is het van belang dat dit zorgvuldig gedaan wordt om lekkages te voorkomen en de levensduur van je bitumen dakbedekking te garanderen.

 • Voorzie een goede naadverbinding tussen de stroken (overlapping van minimum 10cm)
 • Let op brandgevaar bij het werken met een gasbrander
 • Vermijd blaasvorming
 • Vermijd tegennaden (laat de naad wijzen naar het laagste punt)
 • Kies de juiste laag dakbedekking voor de juiste positie op het dak

Alternatieven voor bitumen: EPDM, groendak en PVC/TPO

 • EPDM (Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer):
  – lange levensduur (30 à 50 jaar) 
  – zeer elastisch dus scheurt niet
  – onderhoudsvriendelijk
  – blijft beloopbaar door de elasticiteit
  – aanbreng mogelijk over een bestaande dakbedekking
  – groendaken (waterdicht en wortelbestendig)
  – €60 – €80 per vierkante meter, incl. BTW en plaatsingskost 
 • Groendak:
  – intensief groendak = daktuin (€85 à €200 per vierkante meter, incl. BTW en plaatsingskost )
  -extensief groendak (€40 à €100 per vierkante meter, incl. BTW en plaatsingskost )
  – isolerende werking
  – lange levensduur (50 – 70 jaar)
  – bescherming dakconstructie 
  – milieuvriendelijk
  – betere afwatering 
  – veel onderhoud
  – moeilijk om lekken op te sporen
 • PVC/TPO (Poly Vinyl Chloride/thermoplastische Olefine):
  – lichtgewicht
  – onderhoudsvriendelijk
  – lage prijs (€50 – €70 per vierkante meter, incl. BTW en plaatsingskost )
  – levensduur (15 – 40 jaar)
  – recyclebaar
  – UV-reflecterend
  – tijdrovende plaatsing   

Bitumen: zelf of laten plaatsen? 

Laat je bitumen dakbedekking altijd plaatsen door een ervaren dakdekker. Dit is delicaat werk en bovendien krijgt u hier meestal goede garanties op. Dankzij de populariteit van bitumineuze dakbedekkingen zal ook zo goed als elke dakdekker dit soort dekkingen doen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.