Prijs nieuw dak? 5 handige besparingstips

Is je dak aan vernieuwing toe? Wil je de kosten drukken? Dakwerken kunnen veel en zwaar zijn. Ben je op zoek naar een vakman voor jouw nieuw dak, maar wil je eerst de prijs van een nieuw dak weten?

In dit artikel vind je meer informatie over de prijzen van een nieuw dak en eventuele extra kosten. Met de juiste tips betaal je je niet blauw! Wij geven je enkele handige besparingstips, vertellen je over subsidies en de prijs van een nieuw dak.

Vergelijk gratis tot 5 offertes

Wat kost een nieuw dak?

Prijs nieuw dak

Over het algemeen moet je rekenen op een budget tussen de € 15.000 en € 20.000 voor een nieuw dak. Zoals vaak bij renoveren of bouwen, vergelijk je best offertes van meerdere dakwerkers voordat je een keuze maakt.

De prijs van een volledig nieuw dak neemt namelijk een stevige hap uit je woningbudget. Afhankelijk van de materialen, de afwerking en de dakwerker kunnen de kosten oplopen.

De grootste kost zijn de dakpannen. Je moet ongeveer € 100 per vierkante meter rekenen. Als je bovendien een dakraam wil laten installeren, reken je hiervan ook de kosten erbij. Zo’n € 800 per dakraam.

Renoveren of een nieuw dak plaatsen?

Heb je een nieuw dak nodig? Zo ja, dan zijn er twee opties: renoveren of vervangen. Een renovatie is voldoende als de oorspronkelijke constructie nog in goede staat is en alleen het oppervlak vervangen hoeft te worden.

Anders is vervanging nodig voor reparaties aan structurele problemen zoals houtrot. De prijzen zijn afhankelijk van het type dak, heb je een plat dak of een hellend dak?

Als je jouw dak gaat vernieuwen, vergeet dan niet gebruik te maken van de gelegenheid om te isoleren, een onderdak te plaatsen of een dakkapel te plaatsen. Hoe meer werk in één keer gedaan wordt, hoe minder tijd en geld er aan andere projecten wordt besteed – het is een win-win situatie.

Kosten dakrenovatie plat dak

Hoeveel een dakrenovatie kost, hangt volledig af van de keuze van de afwerking. Op een plat dak zijn er veel opties voor afwerkingen: EPDM (€60-80 per m²), bitumen (€40-€50 per m²),PVC (€55 tot €70 per m²) en groendak (€45,€200 m²).

renovatie plat dak

Een plat dak heeft afhankelijk van de opties ook een verschillend gemiddelde levensduur. Een plat dak met de opties: EPDM heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar, bitumen van 25 jaar, pvc van 25 jaar en groendak van 60 jaar.

Wat zijn de renovatieprijzen bij een hellend dak?

Voor een hellend dak is er is keuze uit dakpannen, leien, zink en riet. De gemiddelde prijzen voor betonnen dakpannen zijn €22- tot €40 per m2 en hebben een levensduur van ongeveer 30 jaar.

hellend dak

Wil je dakpannen die langer meegaan? Keramische dakpannen hebben een levensduur van 100 jaar. De gemiddelde prijs ligt tussen €32 – tot €65.

Wat kost een nieuw dak: extra kosten?

Wanneer het oppervlak van jouw huidige dak te oud of versleten is geworden, wordt er aangeraden om te investeren in een compleet nieuw dak. Het plaatsen van nieuwe daken zal het er niet alleen beter laten uitzien, maar ook beter beschermen tegen weersinvloeden.

Een volledig nieuw dak kost tussen €30 en €80 per m2 voor een plat dak. Voor een hellend dak kost het ongeveer €22 tot €120 per m2. De oude dakbedekking wordt eerst verwijderd en dan wordt er een nieuwe geplaatst.

Dak isoleren of niet?

Er kunnen extra kosten aan verbonden zijn als je kiest voor extra opties. Je zou veel geld kunnen verspillen aan verwarming als jouw huis niet goed geïsoleerd is.

Isolatie helpt energieverlies te voorkomen, en je kan zelfs meer aan energiekosten besparen dan wat de installatie oorspronkelijk zou hebben gekost. Bij het renoveren van je dak kan je bijvoorbeeld een isolatie plaatsen. De gemiddelde prijzen zijn van €20 tot €115 per m2. Je kan ook het dakbeschot laten vernieuwen voor een gemiddelde prijs van €90 tot €150.

dakwerkers

🏠 Je dak renoveren aan de beste prijs-kwaliteit 🏠

Op zoek naar een betrouwbare dakwerker in je regio? Vergelijk vrijblijvend prijsoffertes op maat van de beste dakspecialisten in je buurt en bespaar zo tot 30%.

👉 Gratis offertes ontvangen

Prijzen en levensduur

De prijzen en levensduur verschilt naargelang het type dak en de gebruikte materialen. In onderstaande tabel vind je de prijzen en levensduur per type dak en materiaal:

Plat dak Levensduur Prijzen per m2
Bitumen/ roofing 20 – 25 jaar 70 – 90 euro
PVC 20 – 25 jaar 75 – 95 euro
EPDM 35 – 40 jaar 95 – 120 euro
Groendak 55 – 60 jaar 60 – 65 euro
Hellend dak Levensduur Prijzen per m2
Betondakpannen 30 – 35 jaar 40 – 65 euro
Leien 35 – 40 jaar 55 – 95 euro
Riet 35 – 40 jaar 85 – 100 euro
Aluminium 45 – 50 jaar 70 – 90 euro
Kleidakpannen 45 – 50 jaar 55 – 95 euro
Koper 75 – 80 jaar 95 – 125 euro
Zink 95 – 100 jaar 75 – 105 euro

5 tips om geld te besparen met je nieuw dak

We hebben het hier dus duidelijk over stevige budgetten. Toch zijn er enkele tips die je kunt volgen om de prijs te drukken.

Tip 1: Nieuwe dakbedekking of volledig nieuw dak?

Een dak bestaat uit verschillende onderdelen. Van binnen naar buiten heb je eerst de dragende structuur. Dat zijn de balken die op de muren steunen. Tussen de balken komt een isolatielaag. Daarover komt het onderdak. Dat maakt je dak waterdicht en beschermt je isolatie en balken. Tot slot ligt er dan de dakbedekking over, wat je van buitenaf ziet. Dat zijn dus de dakpannen.

Zoek eerst uit wat je precies nodig hebt. Is de dragende structuur nog in goede staat? Dan moet je alleen een nieuwe dakbedekking plaatsen. Dat verlaagt aanzienlijk de prijs van je nieuwe dak.

Bij nieuwbouw of grondige renovatie ligt het voor de hand dat je kiest voor een nieuw dak. Daarbij vernieuw je dan ook de volledige constructie en het onderdak.

Tip 2: Verwijder zelf dakpannen …

Ben je zelf een klusser? Dan kan je overwegen om zelf de dakpannen te verwijderen. Daarmee bespaar je al een stukje op het totaalbedrag, want de dakwerker heeft uiteraard zelf minder werk. En jij hebt enkel een ladder en een container nodig.

Bespreek dit wel op voorhand met je dakwerker. En draag ook zorg voor de dakpannen als je ze wil hergebruiken.

leggen van dakpannen

Zelf dakpannen verwijderen kan de prijs doen dalen.

Tip 3: … of hergebruik bestaande dakpannen!

Niet van toepassing bij nieuwbouw, maar in andere gevallen kan je dakpannen perfect hergebruiken.

Als je dakpannen wil hergebruiken, moet je ze wel goed inspecteren, reinigen en bewaren, om schade te voorkomen. Anderzijds bewaar je zo het authentieke karakter van je woning. Bovendien moet je enkel de kapotte dakpannen vervangen.

Het recycleren van dakbedekkingsmaterialen kan een lastige zaak zijn. Soms lijkt het niet de moeite waard om ze te recycleren omdat het zoveel tijd en geld kost in vergelijking met de klus in één keer klaren.

Maar je moet echt afwegen of recyclen je meer zal besparen dan wanneer je meteen voor een volledige vervanging zou gaan. Het is altijd het beste om bij het nemen van jouw beslissing na te denken over wat op lange termijn het voordeligst is.

Tip 4: Denk aan premies

Een nieuw dak betekent een grote kost in je woning- of renovatiebudget. Gelukkig bestaan er enkele subsidies waar je beroep op kunt doen. Hieronder een klein overzicht:

  • De renovatiepremie: daarmee kan je 20 tot 30% van de kosten terugkrijgen. Zowel de vernieuwing van de dakbedekking, totale dakrenovaties of de installatie van dakramen komen in aanmerking voor een renovatiepremie. In dit geval moet je een factuur kunnen voorleggen van minimaal 2.500 euro (exclusief btw).
  • Isolatiepremie: je dak isoleren is goed voor het milieu. Bovendien bespaar je met een goed geïsoleerd dak tot 30% procent op je energiefactuur. Als je kiest voor isolatie, kan je bij je netbeheerder aankloppen voor een isolatiepremie van 4 euro per m².
  • Verlaagd btw-tarief: dit is van toepassing voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar. Als je de werken laat uitvoeren door een erkend dakwerker, betaal je slechts 6% btw op werkuren en materialen.
  • Totaalrenovatiebonus: deze extra premie ontvang je wanneer je 3 of meerdere energiebesparende maatregelen neemt. Zo ontvang je voor drie investeringen in je woning minimaal 1.250 euro. Voor elke extra investering krijg je 500 euro of 1.000 euro extra. De helft voor appartementen.

prijs nieuw dak - dakraam

Tip 5: Vergelijk gratis offertes in de buurt

Tot slot nog een essentiële tip: vergelijk gratis offertes. De prijs van een nieuw dak is moeilijk te schatten. Veel hangt af van de vereiste werkzaamheden, het type en de afmetingen van het dak. Wil je een offerte vinden binnen jouw budget en wat je bereid bent uit te geven?

Vraag prijzen op bij verschillende dakwerkers. Pluis uit waarin de verschillen zitten. Zo voel je ook aan met wie je wil samenwerken. En dat helpt je vast en zeker om niet teveel te betalen. Ga daarom nu aan de slag en vraag verschillende offertes aan! Kies de offerte die het best voor jou past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt