Prijs nieuw dak en handige besparingstips

Prijs nieuw dak
Is je dak aan vernieuwing toe? Wil je de kosten drukken? Met de juiste tips betaal je je niet blauw! Wij geven je enkele handige besparingstips, vertellen je over subsidies en de prijs van een nieuw dak!

De kosten van een nieuw dak

De prijs van een volledig nieuw dak neemt een stevige hap uit je woningbudget. Afhankelijk van de materialen, de afwerking en de dakwerker kunnen de kosten oplopen. Globaal gezien moet je rekenen tussen de € 15.000 en € 20.000. Zoals vaak bij renoveren of bouwen, vergelijk je best offertes van meerdere dakwerkers voordat je een keuze maakt.

De grootste kost zijn de dakpannen. Je moet ongeveer € 100 per vierkante meter rekenen. Als je bovendien een dakraam wil laten installeren, reken je hiervan ook de kosten erbij. Zo’n € 800 per dakraam.

Prijs nieuw dak

Dakwerken kunnen een stevige hap uit je budget nemen

5 tips om geld te besparen met je nieuw dak

We hebben het hier dus duidelijk over stevige budgetten. Toch zijn er enkele tips die je kunt volgen om de prijs te drukken.

Tip 1: Prijs nieuw dak: nieuwe dakbedekking of volledig nieuw dak?

Een dak bestaat uit verschillende onderdelen. Van binnen naar buiten heb je eerst de dragende structuur. Dat zijn de balken die op de muren steunen. Tussen de balken komt een isolatielaag. Daarover komt het onderdak. Dat maakt je dak waterdicht en beschermt je isolatie en balken. Tot slot ligt er dan de dakbedekking over, wat je van buitenaf ziet. Dat zijn dus de dakpannen.

Zoek eerst uit wat je precies nodig hebt. Is de dragende structuur nog in goede staat? Dan moet je alleen de dakbedekking vernieuwen. Dat verlaagt aanzienlijk de prijs van je nieuwe dak.

Bij nieuwbouw of grondige renovatie ligt het voor de hand dat je kiest voor een nieuw dak. Daarbij vernieuw je dan ook de volledige constructie en het onderdak.

Tip 2: Verwijder zelf dakpannen….

Ben je zelf een klusser? Dan kan je overwegen om zelf de dakpannen te verwijderen. Daarmee bespaar je al een stukje op het totaalbedrag, want de dakwerker heeft uiteraard zelf minder werk. En jij hebt enkel een ladder en een container nodig.

Bespreek dit wel op voorhand met je dakwerker. En draag ook zorg voor de dakpannen als je ze wil hergebruiken – zoals in de volgende tip.

Prijs nieuw dak

Prijs nieuw dak: zelf dakpannen verwijderen kan de prijs doen dalen.

Tip 3: …of hergebruik bestaande dakpannen!

Niet van toepassing bij nieuwbouw, maar in andere gevallen kan je dakpannen perfect hergebruiken. Aangezien de aankoop van dakpannen de prijs nieuw dak sterk beïnvloedt, kan dat het budget ook doen dalen.

Als je dakpannen wil hergebruiken, moet je ze wel goed inspecteren, reinigen en bewaren, om schade te voorkomen. Anderzijds bewaar je zo het authentieke karakter van je woning. En je moet enkel de kapotte dakpannen vervangen.

Tip 4: Denk aan subsidies

Een nieuw dak betekent een grote kost in je woning- of renovatiebudget. Gelukkig bestaan er enkele subsidies waar je beroep op kunt doen. Hieronder een klein overzicht:

  • De renovatiepremie: daarmee kan je tot 30% van de kosten terugkrijgen. Zowel de vernieuwing van de dakbedekking, totale dakrenovaties of de installatie van dakramen komen in aanmerking voor een renovatiepremie.
  • De Vlaamse verbeteringspremie: met deze premie kan je tot €1250 aan subsidies krijgen van de Vlaamse overheid.
  • Isolatiepremie: je dak isoleren is goed voor het milieu. Bovendien bespaar je met een goed geïsoleerd dak tot dertig procent op je jaarlijkse energiefactuur. Als je kiest voor isolatie, kan je bij je netbeheerder aankloppen voor een isolatiepremie.
  • Verlaagd btw-tarief: dit is van toepassing voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar. Als je de werken laat uitvoeren door een erkend dakwerker, betaal je slechts 6% btw op werkuren en materialen.

Tip 5: Prijs nieuw dak: vergelijk offertes

Tot slot nog een essentiële tip: vergelijk offertes. Vraag prijzen op bij verschillende dakwerkers. Pluis uit waarin de verschillen zitten. Zo voel je ook aan met wie je wil samenwerken. En dat helpt je vast en zeker om niet teveel te betalen. Ga daarom nu aan de slag en vraag verschillende offertes aan!