Nieuw dak prijs en 5 handige besparingstips

Wil je een nieuw dak plaatsen en de kosten drukken? Dakwerken kunnen veel en zwaar zijn. Ben je op zoek naar een vakman voor jouw nieuw dak, maar wil je eerst de prijs van een nieuw dak weten? In dit artikel vind je meer informatie over de prijzen van een nieuw dak en eventuele extra kosten.

Vergelijk gratis tot 5 offertes

Wat kost een dak vernieuwen?

Over het algemeen moet je rekenen op een budget tussen de € 15.000 en € 20.000 voor een nieuw dak. Afhankelijk van de materialen, de afwerking en de dakwerker kunnen de kosten oplopen.

De grootste kost zijn de dakpannen. Je moet voor dakbedekking ongeveer € 100 per vierkante meter rekenen. Als je bovendien een dakraam wil laten installeren, reken je hiervan ook de kosten erbij. Zo’n € 800 per dakraam. Over het algemeen moet je rekenen op een budget tussen de € 15.000 en € 20.000 voor een nieuw dak.

Zoals vaak bij renoveren of bouwen, vergelijk je best offertes van meerdere dakwerkers voordat je een keuze maakt.

Nieuw dak prijs en levensduur

De prijs en levensduur verschilt naargelang het type dak en de gebruikte materialen. In onderstaande tabel vind je de prijzen en levensduur per type dak en materiaal:

Plat dakLevensduurPrijs nieuw dak per m2
Bitumen/ roofing20 – 25 jaar70 – 90 euro
PVC20 – 25 jaar75 – 95 euro
EPDM35 – 40 jaar95 – 120 euro
Groendak55 – 60 jaar60 – 65 euro
Hellend dakLevensduurPrijzen per m2
Betonnen dakpannen30 – 35 jaar40 – 65 euro
Leien35 – 40 jaar55 – 95 euro
Riet35 – 40 jaar85 – 100 euro
Aluminium45 – 50 jaar70 – 90 euro
Kleidakpannen45 – 50 jaar55 – 95 euro
Koper75 – 80 jaar95 – 125 euro
Zink95 – 100 jaar75 – 105 euro
prijs nieuw dak

Renoveren of een nieuw dak plaatsen?

Denk je aan het plaatsen van een nieuw dak? Dan zijn er twee opties: het dak renoveren of vervangen. Een renovatie is voldoende als de oorspronkelijke constructie nog in goede staat is en alleen het oppervlak vervangen hoeft te worden.

Anders is vervanging nodig voor reparaties aan structurele problemen zoals rot hout. De prijzen zijn afhankelijk van het type dak: heb je een plat dak of een hellend dak?

Als je jouw dakbedekking gaat vernieuwen, vergeet dan niet gebruik te maken van de gelegenheid om te isoleren, een onderdak te plaatsen of een dakkapel te plaatsen. Hoe meer werk in één keer gedaan wordt, hoe minder tijd en geld er aan andere projecten wordt besteed.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Prijs dakrenovatie platte daken

Hoeveel een dakrenovatie kost, hangt volledig af van de keuze wat betreft de afwerking. Bij de vernieuwing van een plat dak zijn er namelijk veel opties voor afwerkingen: EPDM (€60-80 per m²), bitumen (€40-€50 per m²),PVC (€55 tot €70 per m²) en groendak (€45,€200 m²).

Een plat dak heeft afhankelijk van de opties ook een verschillende levensduur. Een plat dak met de optie EPDM heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar, bitumen van 25 jaar, pvc van 25 jaar en groendak van 60 jaar.

prijs nieuw plat dak

Wat is de complete dakrenovatie prijs bij een hellend dak?

Voor een hellend dak is er keuze uit dakpannen van lei, zink en riet. De gemiddelde prijzen voor betonnen dakpannen zijn €22- tot €40 per m2 en hebben een levensduur van ongeveer 30 jaar.

Wil je voor jouw hellend dak dakpannen die langer meegaan? Keramische dakpannen hebben een levensduur van 100 jaar. De gemiddelde prijs voor keramische dakpannen ligt tussen €32 en €65.

Kostprijs nieuw dak: extra kosten?

Een volledig nieuw dak kost tussen €30 en €80 per m2. Dit is de prijs van een plat dak. Een hellend dak kost ongeveer €22 tot €120 per m2. De oude dakbedekking wordt eerst verwijderd en dan wordt er een nieuwe geplaatst.

hellend dak

Dak isoleren of niet?

Er kunnen extra kosten aan verbonden zijn als je kiest voor extra opties. Je zou veel geld kunnen verspillen aan verwarming als jouw huis niet goed geïsoleerd is.

Isolatie helpt energieverlies te voorkomen en je kan er zelfs meer aan energiekosten besparen dan wat de installatie oorspronkelijk gekost zou hebben. Bij het renoveren van je dak kan je bijvoorbeeld een isolatie plaatsen.

Prijs nieuw dak met isolatie

De gemiddelde prijs voor dakisolatie varieert van €20 tot €115 per m2. Je kan ook het dakbeschot laten vernieuwen voor een gemiddelde prijs van €90 tot €150.

🏠 Je dak renoveren aan de beste prijs-kwaliteit 🏠

Op zoek naar een betrouwbare dakwerker in je regio? Vergelijk vrijblijvend prijsoffertes op maat van de beste dakspecialisten in je buurt en bespaar zo tot 30%.

👉 Gratis offertes ontvangen

prijs dakwerker

5 tips om geld te besparen met je nieuw dak

We hebben het hier dus duidelijk over stevige budgetten. Toch zijn er enkele tips die je kunt volgen om de prijs te drukken.

Tip 1: Nieuwe dakbedekking of volledig nieuw dak?

Een dak bestaat uit verschillende onderdelen. Van binnen naar buiten heb je eerst de dragende structuur. Dat zijn de balken die op de muren steunen. Tussen de balken komt een isolatielaag.

Daarover komt het onderdak. Dat maakt je dak waterdicht en beschermt de isolatie en balken. Tot slot ligt er dan de dakbedekking (dakpannen) over.

Zoek eerst uit wat je precies nodig hebt. Is de dragende structuur nog in goede staat? Dan moet je alleen een nieuwe dakbedekking plaatsen. Dat verlaagt aanzienlijk de prijs van je nieuwe dak.

Bij nieuwbouw of grondige renovatie ligt het voor de hand dat je kiest voor een nieuw dak. Daarbij vernieuw je dan ook de volledige constructie en het onderdak.

Tip 2: Verwijder zelf dakpannen

Ben je zelf een klusser? Dan kan je overwegen om zelf de dakpannen te verwijderen. Daarmee bespaar je al een stukje op het totaalbedrag, want de dakwerker heeft uiteraard zelf minder werk. En jij hebt enkel een ladder en een container nodig.

Bespreek dit wel op voorhand met je dakwerker. En draag ook zorg voor de dakpannen als je ze wil hergebruiken.

dakpannen vervangen

Tip 3: Bestaande dakpannen hergebruiken

Als je dakpannen wil hergebruiken, moet je ze wel goed inspecteren, reinigen en bewaren, om schade te voorkomen. Anderzijds bewaar je zo het authentieke karakter van je woning. Bovendien moet je enkel de kapotte dakpannen vervangen.

Het recycleren van dakbedekkingsmaterialen kan een lastige zaak zijn. Soms lijkt het niet de moeite waard om ze te recycleren omdat het zoveel tijd en geld kost in vergelijking met de klus in één keer klaren.

Maar je moet echt afwegen of recycleren je meer zal besparen dan wanneer je meteen voor een volledige vervanging zou gaan. Het is altijd het beste om bij het nemen van jouw beslissing na te denken over wat op lange termijn het voordeligst is.

Tip 4: Denk aan premies

Een nieuw dak betekent een hogere prijs. Gelukkig bestaan er enkele subsidies waar je beroep op kunt doen. Hieronder een klein overzicht:

Renovatiepremie

Met de renovatiepremie kan je 20 tot 30% van de kosten terugkrijgen. Zowel de vernieuwing van de dakbedekking, totale dakrenovaties of de installatie van dakramen komen in aanmerking voor een overkoepelende renovatiepremie. In dit geval moet je een factuur kunnen voorleggen van minimaal 2.500 euro (exclusief btw).

Isolatiepremie

Je dak isoleren is goed voor het milieu. Bovendien bespaar je met een goed geïsoleerd dak tot 30% procent op je energiefactuur. Als je kiest voor isolatie, kan je bij je netbeheerder aankloppen voor een isolatiepremie van 4 euro per m².

Verlaagd btw-tarief

Het verlaagd btw-tarief is van toepassing voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar. Als je de werken laat uitvoeren door een erkend dakwerker, betaal je slechts 6% btw op werkuren en materialen.

Totaalrenovatiebonus

Deze extra premie ontvang je wanneer je drie of meerdere energiebesparende maatregelen neemt. Zo ontvang je voor drie investeringen in je woning minimaal 1.250 euro. Voor elke extra investering krijg je 500 of 1.000 euro extra. De helft voor appartementen.

prijs nieuw dak dakraam

Tip 5: Vergelijk gratis offertes in de buurt

Tot slot nog een essentiële tip: vergelijk gratis offertes via onderstaand offerteformulier. De prijs van een nieuw dak is moeilijk te schatten. Veel hangt af van de vereiste werkzaamheden, het type dak en de afmetingen van het dak.

Vraag prijzen op bij verschillende dakwerkers. Vergelijk vervolgens de verschillende prijzen van de erkende dakwerkers en vind de beste optie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt