Tuinhuis dakbedekking: wat zijn je opties? Alle soorten en kosten 

Niet alleen een woning, maar ook een tuinhuis kan je een unieke dakbedekking geven. Kom hier de kosten te weten voor alle verschillende soorten dakbekledingen. Leer bovendien alle mogelijkheden voor zowel hellende als platte daken beter kennen.

Zoek je een professionele dakwerker om het dak van je tuinhuis te renoveren, herstellen of vernieuwen? Vul het formulier op onze offertepagina in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact.

Dakbedekkingen tuinhuis: overzicht prijzen

Onderstaande tabel geeft een duidelijk overzicht van de prijzen per vierkante meter voor verschillende soorten dakbedekkingen voor een tuinhuis.

Type tuinhuis dakbedekkingRichtprijs per m² (inclusief btw en plaatsing)
Tuinhuis plat dak 
Bitumen (dakleer/roofing)40 tot 60 euro
EPDM60 tot 80 euro
Groendak40 tot 200 euro
Tuinhuis hellend dak 
Dakplaten20 tot 60 euro
Rieten dak70 tot 95 euro
Dakpannen30 tot 60 euro
Leien dakbedekking65 tot 120 euro
Shingles12 tot 25 euro

Hou er rekening mee dat bovenstaand overzicht richtprijzen weergeeft. Het prijskaartje kan in de praktijk, afhankelijk van verschillende factoren, hoger of lager uitvallen. Het dak van een tuinhuis maken, laat je best aan erkende specialisten over.

Precieze kosten kennen?
Ontvang prijsvoorstellen op maat van dakwerkers.

Welke soort dakbedekking kan je op een tuinhuis leggen? 

Wanneer je een dakbedekking voor je tuinhuis kiest, is het belangrijk dat je rekening houdt met je soort dak, de weersomstandigheden in je regio en je eigen voorkeuren. Hieronder bespreken we alle mogelijkheden voor platte en hellende tuinhuisdaken.

Tuinhuis dakbedekking

1. Plat dak 

Wil je jouw tuinhuis graag voorzien van een plat dak? Dan gebruik je voor de dakbekleding best materialen zoals bitumen of EPDM.

Bitumen of roofing 

Bitumen dakbedekking is waterdicht en erg onderhoudsvriendelijk. Roofing is opgebouwd uit aardolie en breng je best in meerdere lagen aan. Daarbovenop is het een goedkope optie om je dakconstructie mee te bedekken.

Tijdens het aanbrengen van deze lagen is het belangrijk om ze goed bij iedere overlap te hechten. Zo ontstaan er zeker geen lekken. Vertrouw daarom op een ervaren dakwerker om deze hechtingen professioneel aan te brengen.

EPDM 

EPDM is net zoals bitumen waterdicht. De substantie is wel helemaal anders: het zijn meestal rubberen platen die je makkelijk op maat kunt laten maken voor een naadloze aansluiting.

EPDM heeft heel wat voordelen. Het is onderhoudsvriendelijk, UV-bestendig en niet makkelijk te scheuren of vervormen. Als de plaatsing professioneel en vlot verliep en je zorgt voor een kwalitatief onderhoud, gaat een EPDM dakbedekking tot wel 50 jaar mee. Ook de levensduur is een sterk pluspunt.

Groendak

Een dakbedekking dat ideaal is voor de natuur en het milieu? Een groendak op een tuinhuis bestaan uit natuurlijke elementen zoals mossen, grassoorten en andere plantensoorten. Op die manier creëer je een stevige, maar ook milieuvriendelijke dakbedekking.

Ruim genomen bestaan er twee soorten groendaken:

  1. Extensief. Dit type dak is makkelijk om aan te planten en heeft weinig onderhoud nodig. Het bestaat voornamelijk uit vetplanten, mossen en kruiden.
  2. Intensief. Deze vorm van dakbedekking komt met een hoger prijskaartje. De beplanting bestaat uit grassen, bomen en struiken. Het zorgt voor een luxe uitstraling, maar vraagt wel meer onderhoudswerk.
Groendak tuinhuis

2. Hellend of schuin dak 

Heb jij een tuinhuis met een hellend of schuin dak? Dan zijn andere types dakbedekking beter. De keuze is bovendien een stuk uitgebreider. Denk aan dakpanplaten, dakpannen, riet, leien…

Types dakplaten: dakpanplaten, golfplaten en trapezium platen 

Platen zijn goedkoop en erg eenvoudig om te plaatsen. Onderstaande types zijn het meest courant:

  1. Dakplaten zijn gemaakt uit staal of aluminium. Ze zijn licht van gewicht en komen in verschillende kleuren voor. Wat uiterlijk betreft zien ze eruit als ‘gewone’ dakpannen.
  2. Golfplaten, herkenbaar aan de golvende vorm, zijn verkrijgbaar in bitumen, staal en aluminium. 
  3. Trapezium platen zijn de goedkoopste platen op de markt. Ze hebben een groot assortiment aan kleuren.

Rieten dak

Met een rieten dak op je tuinhuis geniet je van een landelijke en natuurlijke uitstraling. Al vergt deze mooie uitstraling wel wat onderhoud. Er bestaan twee soorten rieten daken:

  1. Open rieten dak. Dakwerkers bevestigen het riet meteen op de dakpanplaten. Je ziet het riet binnenshuis op het dak liggen. Deze constructie zorgt voor veel verlichting, wat het riet ten goede komt. Jammer genoeg is een rieten dak niet brandveilig en waterdicht.
  2. Gesloten rieten dak. Hierbij bevestig je het riet op een afgesloten dakbedekking. Zo is er minder stof en tocht in je tuinhuis. Het riet overleeft wel moeilijker omdat het niet kan ademen en mosgroei sneller zal optreden.
Op zoek naar een dakwerker?
Verstuur je aanvraag en vergelijk offertes op maat.

Dakpannen

Klassieke dakpannen zijn zeker niet uit de mode, ook niet voor je tuinhuis dakbedekking. Opnieuw bestaan er twee soorten:

  1. Betonnen dakpannen. Deze goedkopere variant is makkelijk om te plaatsen. Bovendien is het milieubewust: ze hoeven niet gebakken te worden.
  2. Keramische dakpannen. Dit type dakpan is gebakken met een glazuurlaag en heeft een lange levensduur. Zo vertraag je de groei van mossen en ander vuil. De prijs voor keramische dakpanplaten ligt wel iets hoger.

Leien dak 

Leien hebben een licht gewicht en geven je tuinhuis een moderne uitstraling. Ze kosten meer dan dakpannen, maar het verschil in uitstraling is wel opvallend. Ook leien dakbedekking kan je in twee soorten onderverdelen:

  1. Natuurleien. Dit type leien bestaat uit natuursteen en biedt een lange levensduur zonder veel onderhoud.
  2. Kunstleien. Dit materiaal kost een stuk minder, maar gaan wel minder lang mee dan natuurleien (ongeveer 35 jaar). Ze komen in verschillende kleuren en formaten voor.
Leien dak tuinhuisje

Shingles

De goedkoopste dakbedekking die je op de markt kunt vinden, is shingles. Dakshingles bestaan uit bitumen en gaan 10 tot 20 jaar mee. Ze lijken op leien dakpannen en genieten van dezelfde voordelen. Verder zijn ze verkrijgbaar in vele kleuren en afwerkingen. Voor alle types tuindaken vind je wel gepaste shingles.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat van dakwerkers 

Je kunt een goede dakbedekking zelf op je tuinhuis leggen of de klus toevertrouwen aan een professional. Zo verklein je het risico op lekken of onvolledige hechtingen. Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat. Vergelijk alle aanbevelingen en kies de voordeligste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.