Dak tuinhuis maken: hoe pak je het aan? Kosten, opties en stappenplan

Ben je van plan een nieuw dak voor je tuinhuis te maken, maar weet je niet hoe te beginnen? Dit artikel zet je op weg. We bespreken niet alleen de mogelijke dakbedekkingsopties en de kosten van de werkzaamheden, maar geven ook een handig stappenplan zodat je zelf aan de slag kunt.

Schakel je liever een specialist in voor een perfect eindresultaat? Vul ons offerteformulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met ervaren dakwerkers in jouw buurt.

Welke dakbedekking en dakvorm wil je? 

Een stevig en waterdicht dak is onmisbaar voor je tuinhuis. Zo houd je jouw bezittingen droog en veilig. Met de talloze opties dakbedekking op de markt, is de keuze zeker niet altijd even eenvoudig. Daarom bespreken we hieronder de bekendste types dakbedekkingen voor hellende en platte tuinhuisdaken.

1. Hellend of schuin dak 

Bij hellende of schuine daken zijn drie materialen erg populair: metaal, bitumen en shingles.

Op zoek naar een dakspecialist?
Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes op maat.

Metalen dakpanplaten 

Metalen dakpanplaten zijn ideaal voor nieuwbouw of renovatie. Je hoeft je oude dak zelfs niet te verwijderen, want dakwerkers kunnen de platen er eenvoudig over plaatsen.

  • Voordelen. Lichtgewicht, gebruiksvriendelijk, snel te plaatsen, geschikt voor lichte dakconstructies, bestand tegen alle weersomstandigheden, lange levensduur, verkrijgbaar in diverse kleuren en profielen.
  • Nadelen. Hogere prijs in vergelijking met bitumen golfplaten of shingles.

Bitumen golfplaten 

Bitumen golfplaten zijn een budgetvriendelijke en praktische oplossing voor hellende tuinhuisdaken. Ideaal als je op zoek bent naar een eenvoudige klus met een degelijk resultaat. 

  • Voordelen. Voordelig, eenvoudig te plaatsen, onderhoudsvriendelijk, bestand tegen vocht en vuil, geschikt voor daken met een helling vanaf 7 graden.
  • Nadelen. Minder esthetisch dan metaal of shingles, beperkte keuze in kleuren en profielen.

Shingles 

Shingles zijn perfect voor wie zijn tuinhuisdak een unieke look wil geven. Ze zijn flexibel en eenvoudig te plaatsen, zelfs op daken met afwijkende vormen.

  • Voordelen. Flexibel materiaal, eenvoudig te plaatsen (ook voor doe-het-zelvers), aantrekkelijke uitstraling, geschikt voor daken met afwijkende vormen, bestand tegen wind en sneeuw.
  • Nadelen. Vereist een minimale dakhelling van 15 graden, iets hogere prijs dan bitumen golfplaten.

Ook een groendak op je tuinhuis, beplant met vegetatie zoals mossen en vetplanten, is een interessante optie. Dit type dak is milieuvriendelijk, esthetisch aantrekkelijk en komt de biodiversiteit in je tuin ten goede.

Dak tuinhuis maken

2. Plat dak 

Als je een tuinhuis met een plat dak hebt, is EPDM of zelfklevende roofing de beste optie.

Zelfklevende roofing of EPDM  

Voor tuinhuizen met een plat dak zijn EPDM-rubber of zelfklevende roofing een waterdichte optie die bovendien bestand is tegen UV-straling. De plaatsing is verder erg eenvoudig.

Dak tuinhuis vervangen: hoeveel kost het? 

Als je het dak van je tuinhuis wil vervangen, hou je best rekening met de prijs. Veel hangt af van welke dakbedekking je uiteindelijk kiest. Maar ook de oppervlakte van je dak en de moeilijkheid van de werken spelen een rol in de prijsbepaling. We geven de richtprijzen weer voor twee mogelijke plaatsingstechnieken.

Dakbedekking met bitumengordels

Als je een dakbekleding met bitumengordels laat plaatsen, betaal je ongeveer € 10 tot € 15 per vierkante meter, plus nog eens € 2 tot € 3 voor dakvilt als onderlaag.

Het is makkelijk en snel te plaatsen, zelfs als je geen professional bent. Deze techniek is vooral handig bij hellende daken van minstens 12 graden.

Dakbedekking met trapeziumvormige platen

Een tuinhuis dakbekleding met trapeziumvormige platen kan je al goedkoop vanaf € 6 per vierkante meter vinden, maar let op de kwaliteit. Investeer liever in een degelijk product om problemen te voorkomen.

Met een beetje handigheid is het zeker mogelijk om de platen zelf te monteren. Verder is het duurzaam en geschikt voor zowel hellende daken als platte daken met een helling vanaf drie graden. De platen hebben een lange levensduur en zijn bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden.

Hou wel rekening met het feit dat je regenval op deze platen goed hoort. Als je dit geluid vervelend vindt, is het beter om voor een andere dakbekleding te kiezen.

Gezellig tuinhuisje maken

Zelf een plat dak op je tuinhuis bouwen [Stappenplan] 

EPDM-folie is een duurzame en betrouwbare keuze als dakbedekking van tuinhuizen. Het is geschikt voor zowel platte als licht hellende daken. In dit stappenplan geven we weer hoe je een plat tuinhuisdak zelf met EPDM kunt bekleden.

Exacte prijzen vergelijken?
Ontvang gratis offertes van ervaren dakwerkers.

Stap 1: Voorbereidende werken 

Zorg voor een schone, droge en stevige ondergrond. Verwijder vuil, scherpe voorwerpen en de oude dakbedekking. Meet het dak nauwkeurig op om de benodigde hoeveelheid EPDM-folie te bepalen. Hou rekening met een overlap van 15 cm aan alle randen.

Stap 2: Leg de EPDM-folie op het dak 

Rol de EPDM-folie op het dak uit en laat het minimaal 30 minuten rusten. Positioneer de folie correct zodat er aan alle randen een gelijke overlap is.

Stap 3: Verdeel de lijm gelijkmatig over de oppervlakte 

Breng op het dakoppervlak een laag speciale EPDM-lijm aan met een verfroller. Werk in stroken van ongeveer 50 cm breed en breng de lijm tot 10 cm van de rand aan. Laat de lijm daarna 5 tot 10 minuten drogen voordat je de folie verlijmt.

Stap 4: Verlijm de EPDM-folie 

Til de EPDM-folie voorzichtig op en plak deze op de natte lijmlaag. Strijk vervolgens de folie glad met een bezem of gladmaakrol om luchtbellen te verwijderen. Herhaal stap 3 en 4 voor de volledige oppervlakte.

Stap 5: Verlijm de panelen 

Vouw de EPDM-folie om de hoeken en randen van het dak. Breng contactlijm aan op zowel de folie als de aansluitende delen (dakranden, hoeken). Druk de folie nadien stevig aan en zorg voor een egale verlijming. Snij tot slot overtollige folie netjes af.

Stap 6: Lijm de paneelhoeken aan elkaar 

Controleer zeker alle naden en hoeken op lijmresten en druk ze indien nodig goed aan. Plaats eventueel hoekprofielen en afdichtingsmateriaal om de afwerking te verbeteren. Laat de lijm volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant.

Hoe het dak van je tuinhuis waterdicht maken? 

Een waterdicht dak is essentieel om tuinhuizen tegen vocht, schimmel en rot te beschermen. Zorg ervoor dat je niet alleen kwalitatieve materialen gebruikt, maar ook:

  • Naden en kieren afdicht. Gebruik hiervoor een geschikte kit of afdichtmiddel.
  • Dakgoten en regenpijpen installeert. Zo voer je regenwater af en voorkom je waterstroming tegen de muren.
  • Regelmatig je dak inspecteert. Zo signaleer je tijdig kleine problemen voordat ze grote schade veroorzaken.
Tuinhuis dak maken waterdicht

Meer weten? Vraag info, advies en prijsvoorstellen op maat aan professionele dakwerkers 

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes voor jouw dakproject. Zij kunnen je helpen met gedetailleerde informatie, gepersonaliseerd advies en prijsvoorstellen op maat zodat je de voordeligste keuze maakt voor jouw specifieke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.